horse_art, akurat to są krówki bez rogów 😉 rasy jersey i mają rogi wypalane. Mam wyobraźnie do tego każde zwierze dla mnie jest mega ważne więc nie wrzucę do jednego boxu zwierząt na żywioł😉 Jak coś będzie nie tak poprostu przeniosę z jałówką coś do drugiej obory albo coś dokupie.
Ja mam sieć rybacką - oczka 2x2 cm, fakt niepodatna na końskie zęby, jednak po 3 tygodniach konie tak się wyrobiły, że prędkość zjadania beli taka sama jak bez siatki.....
I 400 volt poszło po prawie wszystkim 😉 Straty mogły być większe, więc w całym tym szambie jest trochę pozytywów 🙂 Trzech elektryków🙂 Do jednego z nich nawet poczułam pewna sympatię... Tak mi się go żal zrobiło, że aż myślałam o wzięciu fiskarsa i zrobieniu z niego użytku w celu ocalenia miejscowej ludności i nie rozprzestrzeniania się plemników z wypatrzoną genetyką. Potem jednak pomyślałam, że może to program usterka... No i zrezygnowałam z niecnych zamiarów w oku kamery🙂 Bo tak nie wypada... Był on moim testem na wytrzymałość🙂
U nas osiołki (i czasem jakieś młodziaki) stoją na pastwisku z takimi oto panienkami i jak na razie od kilku lat nic się nie stało, ale one są przyjazne.
jak dotane pozwolenie od autora wtawie zdjecia jak fantastycznie kon czul sie w stadzie krow, jego best kumplem byl wielki byk. biegali,, ganiali sie, przepychali,bawili od mlodziakow.
inne stadawidzialam,ktore sie raczej akceptowaly jedynie.ale tu-prawdziwe stado.
ta higland byla trzepnieta. na ludzi tez sie rzucala
My kombinowaliśmy kiedyś, niestety specyfika soli jest taka a nie inna. Drewniane się rozłaziły z powodu wilgoci, metal - rdzewieje. Plastikowe są na tyle tanie, że mamy plastikowe. W biegalni (żeby nie było wystających rzeczy) oraz u konia który uwielbiał siadać na lizawce i wyrywał lub łamał mamy powieszone na linie ale żeby się nie rozpadało włożone w siatkę (sieć rybacką) - nie rozpada się a konie mają dostęp.
U mnie obie kostki wiszą i się sprawdza, natomiast trzecia stoi w rogu wiaty.
Wczorajszy dzień był bardzo ciekawy. Wywieziono mi zalegający obornik, a w zamian za niego dostałam prawdziwą niemiecką czekoladę z orzechami jak i 10 kg marchwi. Dzisiaj jedynie uszykuje parę worków dla jednej pani i zamknę tydzień wyrobiona. Konie chodzą pod siodłem częściej jak nigdy, więc i ja mam więcej okazji do ruchu. Na razie jest bardzo dobrze.
Witam jesli ktoś byłby tak miły i napisał mi na pv wszystkie prawa i obowiazki włąścicieli stajni jak pensjonariuszy w przydomowej stajni, wszystkie umowy jakie powinny być zawarte przy przyjęciu konia do stajni, wszystkie płatności i rozliczenia żeby wszystko było legalnie i nikt się nie czepiał. Byłabym ogromnie wdzięczna 🙂
Ja u siebie mam zawieszone na sznurku.Też chciałam zakupić te plastikowe i pewnie jak dostanę w rolniczym to kupię. A tak sprawdza się sznurek tylko że sie przeciera 😉
Lina się u mnie nie przeciera, za gruba. Problem pojawia się tylko wtedy jak kostka zostaje zlizana po jednej stronie i druga zwyczajnie odpada. Ale na to również jest rada. Wczoraj dostałam wannę. Wygląda jak nowa. Już stoi na padoku i jest napełniona wodą.
ile marchwi dajecie maksymalnie koniom? Dostałam 100kg i nie wiem w jakiej ilości dawać kobyle i źrebakowi? p.s.czy nać narastająca na marchwi szkodzi koniom czy nie trzeba jej odcinać?
siatka kupiona, zobaczymy jak będzie działał paśnik teraz🙂
Kiedyś moje i nie tylko moje ale i pensjonatowe konie dostawały 2x dziennie po takim wiadrze budowlanym na łebka a i często gęsto jeszcze na padok 😉 Wyglądały jak pączki i nigdy żaden nie narzekał 😉 Zieleniną bym się nie przejmowała, sama witaminka 🙂