Ogłowia

Agaleon, rzeczywiście niezłe 💘. A podasz jakiegoś linka do tych ogłowi?

Dzionka, skóra mięciutka, lakierowane nachrapniki (te nielakierowane również) też fajne, ogólnie jakość bardzo dobra 😉.
Przy horze borgarnes jest napisane 'ogłowie islandzkie' - cóż to znaczy?  😀
Dumam aktualnie  nad ogłowiem z hanowerem dla mojego poniaka, średnio mi się podoba, ale chodzi o względy użytkowe. To powyższe wygląda na strasznie delikatne, wyjściowe, nie wiem, czy nadawałoby się do codziennej jazdy...
To nie jest może szczyt moich estetycznych marzeń, ale jakoś nie mogę znaleźć nic w przyzwoitej cenie z hanowerem. http://br-konie.pl/premiere-oglowie-rouen/produkt/1196/
Dzionka, posiadam to ogłowie i jestem bardzo zadowolona. Jest przemięciutkie i  nawet na niezbyt szlachetnej głowie wygląda jak milion dolarów  😉
Poza tym super obsługa klienta w Animalia.
ChingisChan   Always a step ahead! :)
06 września 2013 15:53
Jaką skórę ma Waldhausen? Chodzi mi o ten nachrapnik.

Podbijam! Widzę, że figurują też jako "Star".
Makrejsza   POZYTYWNIE do przodu :)
06 września 2013 16:20
Dzionka, ja mam to ogłowie od kwietnia. Skóra super, ale obecnie czekam na decyzję producenta w sprawie reklamacji naczółka, bo zaczęły mi wypadać kryształki (obecnie wypadło mi ich ponad 20) i wygląda to już mocno średnio...
Wow, ale tak po prostu wypadły? 🤔
06 września 2013 16:28
Gwiazda, po prostu wypadły. To ogłowie to moje oczko w głowie - pół roku na nie chorowałam 😉 Mój koń nie tarł nim o żadne powierzchnie (ja też nie). Jakieś dwa miesiące temu zauważyłam brak pojedynczych kryształków, a potem wypadało ich coraz więcej...
No to słabo... Myślałam, że za taką cenę jakość będzie lepsza. Chociaż Twoja opinia jest jedyną negatywną, jaką słyszałam o ogłowiach BR, więc mam nadzieję, że miałaś po prostu pechowy model 🙄
Czy ogłowie Diana są tak samo dobre jak puśliska?  :kwiatek:
06 września 2013 17:51
Gwiazda, żeby nie było 😉 Do jakości skóry, przeszyć nie mam żadnych zastrzeżeń, z resztą każdy, kto weźmie moje ogłowie do ręki jest zachwycony  - tylko ten naczółek, którego przeżyć nie mogę...
Ojć, sorry, w takim razie powinnam napisać 'pechowy' naczółek  😁 Może im się klej skończył i klejem w sztyfcie przyklejali 😁
Sea, zdjęcie, plis plis!

Makrejsza, o kurde, to słabo 🙁 Daj znać jaka decyzja producenta, bo za takie pieniądze to trochę słabo :/
06 września 2013 21:30
Dzionka, subtelnie rzecz ujmując, to słabo. Mam nadzieję, że po prostu miałam pecha - chciałabym żeby sprawa zakończyła się tak, jak z ochraniaczami BR i żeby wymienili mi ten naczółek...
Tak to wyglądało pod koniec sierpnia, gdy zgłaszałam problem w sklepie, teraz już staram się nie przyglądać dokładnie...

No nie, źle to wygląda... Napisz koniecznie jak się sprawa rozwiązała. Znów mam zagwozdkę co kupić w takim razie.
wow, porażka
jeśli chodzi o kryształki w naczółkach to nie można się oszukiwać - to nie jest swarovski a azjatycka najtańsza produkcja... :/ ale żeby po kilku mies. był taki dramat to aż szok... co śmieszne, mnie się zdarzyło naprawiać taki sam naczółek BR - wyglądał podobnie... 😉
subaru2009   Specjalizacja: Od lady do szuflady.
07 września 2013 07:47
Do mnie dotarł Borgarnes 😉 Jeśli chodzi o samo ogłowie, to jestem mile zaskoczona. Skórka jak na tą cenę fajna. Duży +  jest taki, że na małą głowę można spokojnie zrobić dowolną ilość dziurek 😉 Ale żeby nie było kolorowo są 2 mankamenty - wielki naczółek  😁 , ale na szczęście można go zmniejszyć, bo jest na to miejsce, i to też mam zamiar uczynić. Minusem też jest to, że naczółek jest przytwierdzony jakby na stałe  z jednej strony 🤔 nie ma możliwości wyciągnięcia pasków, bo blokuje albo nachrapnik albo sprzączka. Z drugiej strony można spokojnie wyciągnąć paski od wędzidła i nachrapnika. Ogólnie jestem zadowolona, w przyszłym tygodniu pojadę do rymarki, żeby skróciła mi wystające paski i naczółek 🙂
Na razie 2 fotki, bo mam problem ze zrzuceniem zdjęć z tel TŻta :/
Jestem zadowolona z tego ogłowia na pierwszy rzut oka, dziękuję za pomoc w wyborze  :kwiatek: 💃

-->
Na tym zdjęciu, to muszę w ogłowiu też skrócić te paski , bo są za długie, od wędzidła oraz nachrapnikowy i wędzidłowy, i poprosić rymarkę, żeby albo dodała jeszcze jedną szlufkę, bądź spróbowała wsadzić lewy pasek w szlufke od naczółka ...

-->
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Wielkość zdjęcia
subaru2009 a czemu nachrapnik jest tak zapięty? To nie jest hanower?
subaru2009 ale to ogłowie ma nachrapnik hanowerski czyli tak jak mówi Sivens powinno byc zapięte poniżej wędzidła, dlatego paski od nachrapnika masz za długie, tak jak tu powinno byc:
07 września 2013 08:44
Próbowaliśmy zapiąć tak, ale coś nam nie pykło, cóż , wrócę w środę i pokombinują dalej  😁
Dlaczego jie "pyklo" ?
07 września 2013 14:23
No właśnie jak próbowaliśmy zapiąć tak jak na fotkach (nawet odpaliliśmy neta, żeby sprawdzić dokładniej, bo się zagmatwałam i przy pierwszym podejściu założyłam jak normalny nachrapnik, ale paczam paczam ... coś mi nie gra.) i te boczne metalowe okucia u nas niestety kończyły się na wędzidle jakoś dziwnie ... w każdym razie w środę spróbuję zrobić fote i spróbować jeszcze raz założyć ten nachrapnik jak należy. Jak nam wyjdzie to pokaże na zdjęciu.

Chociaż chyba w sumie patrząc teraz na powiększeniu i po analizie chyba wiem co poszło nie teges (na zdjęciu w ogóle wygląda jakby ogr miał długi ryjek)
😡
Poprawimy się na środę  😡 :kwiatek:
subaru2009, część nosowa jest pewnie za długa, dlatego kółeczka zachodziły Ci na wędzidło.
To ogłowie nie ma podgardla? Szkoda, bo myślałam o nim dla mojego kucora.
To ogłowie islandzkie a one nie mają podgardla 🙂
08 września 2013 12:09
tak jak Sisisa mówi, niestety jest za długa część nosowa i nie zapnie się poprawnie. Dostałam jedno zdjęcie na mój telefon, ale na kompa go zrzucic nie mogę  😵
Nie ma podgardla w tym 🙂

Także zostanie tak jak jest 😉 będę się czaić po prostu na mniejsze takie ogłowia  😁
subaru2009, to daj skrócić część nosową, bo angielski z hanowera..., no cóż - wiocha 🙁, zawsze będzie widać.
08 września 2013 13:28
O tym nie pomyślałam, żeby skrócić część nosową. dzięki halo za radę  :kwiatek: 🙂
A co powiecie o takim ogłowiu:

dla Unisono? (zdjęcia głowy wstawiałam neidawno)

Zawsze mi się podobało, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdemu koniowi będzie pasowało, do Reszki nie pasowało mi zupełnie do potężnej mało delikatnej głowy, a do folbluciej jak sądzicie?
Może ma ktoś to ogłowie i wie jak rozmiarówka?
Magdzior, na moje to folblut będzie wyglądał... archaicznie. Anachronicznie 🙂.
Gdy szukałam ogłowia na swojego (podobny przypadek 🙂😉 rozpatrywałam tak: klasyczny wygląd, nie stubben (rozmiarówka do bani dla xx), cienkie paski, przeciętny nachrapnik z wyściółką, paski policzkowe na haczyki (ten brak sprzączek bardzo zdobi folbluta). Naj - podpasowały passiery, tylko... ta cena  🙄 Szukałam też wyściełanego albo profilowanego na potylicy. Przyglądałaś się (linkowanemu tutaj) HV polo?
U nas poszukiwanie zakończyło się przypadkowym dorwaniem Kieffera Madonny  😀 - huk, że diamenciki i że na ostatnie dziurki, i że potylica prosta, ważne, że dobre i funkcjonalne.
Inna rzecz, że ni huk nie mam zaufania do snapsów - nie i już (ale też z takimi z wyższej półki nie miałam do czynienia, ze to z x przypadków porozginanych snapsów w nieoczekiwanych momentach - owszem 🙁)
Zainwestowałam dla mojej folbluciej łepetynki, również w rozmiarze pony/cob w KenTaura. Rozmiar wypada ciut mniejszy-to pierwsze ogłowie, w którym paski policzkowe nie są zapięte na maksa ani nie musiałam dorabiać dziurek w nachrapniku. Mamy zwykłe, proste ogłowie, zapinane na haczyki. Strzał w dziesiątkę u nas, postaram się zrobić zdjęcia we wtorek.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się