kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy
Zależy jakich owijek i jaką warstwę chce się uzyskać. Możesz bezpiecznie zawinąć bez podkładek owijki polarowe i polarowo-elastyczne.
pytanie, bo mam mind fuck: czy jak koń nagle puchnie na same tyły albo na 4 i jest podejrzenie przebiałczenia -> czy zawsze w takim wypadku występują dodatkowo zmiany skórne? (których nie ma u niego)
nie zawsze przebialkowanie pojawia sie na skorze, moze wysc tylko w nogach, albo kopytach.
katija - jak wychodzi przebiałkowanie w kopytach?
aleqsandra, mój pierwsze objawy to ma opuchnięte tyły, potem przody. Zanim cokolwiek wychodzi innego - tarcie ogona, to długo mija. W sumie to chyba nigdy do tego nie doszło.
katija, epk, dzięki, tak też myślałam 🙂
dea, w obraczkach chociazby? w zapaleniu listewek? i tak, ja wiem jaka jest prawdziwa droga ochwatu, jednak ma ona posredni zwiazek z bialkiem.
Katija, jakich obrączkach? W sensie jak to wygląda, bo ja się nie zna, a z chęcią się dowiem :kwiatek:
No właśnie, mógłby ktoś wypisać wszystkie objawy przebiałkowania? I kto ustalił, że to właśnie białko za to odpowiada? Czyli: przebiałkowanie jest mitem czy prawdą? I dlaczego?
Ochwat się nie robi od przebiałkowania, z tego co wiem. Masz jakieś np. prace naukowe, które twierdzą inaczej? Albo możesz rozwinąć ten pośredni związek z białkiem?
kaszmirowa2302 - obrączki ochwatowe, zajrzyj do wątku "ochwat", jeśli się tym interesujesz. Ale ja akurat twierdzę (na obecny stan wiedzy, może mnie katija przekona :kwiatek🙂, że tu białko ma niewiele do czynienia. Cukier w diecie, poważne choroby, leki (szczególnie sterydowe)... to jak najbardziej.
Poszukuję mocno rozgrzewającej wcierki, zawsze mi się wydawało że absorbina jest najsilniejsza (jeśli się mylę, proszę o podanie innej wcierki mocnej 🙂 )
Czy to jest wcierka rozgrzewająca?
http://e-equus.pl/absorbine-bigeloil-wcierka-dla-profesjonalistow-414-ml-p-2157.html :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Ochwat się nie robi od przebiałkowania, z tego co wiem. Masz jakieś np. prace naukowe, które twierdzą inaczej? Albo możesz rozwinąć ten pośredni związek z białkiem?
A ja widzę związek: pośredni. Jak koń jest przebiałczony to często jest też ogólnie przekarmiony, w związku z tym ma JEDNOCZEŚNIE nadmiar cukru. No i jest gruby i za ciężki. I już masz prostą drogę do ochwatu:-)
Ale to jest nadal ochwat z nadmiaru cukru, nie z nadmiaru białka 😉
dea, tak, ale nadmiar cukru zawiera zwykle to samo jedzonko co nadmiar bialka 😉 skrot myslowy.
No dobra, ale to trzeba jasno pisać (szczególnie w żółtych dziobach), bo Ty to wiesz, ja to wiem, a potem ludzie piszą "ochwat od białka" 🙂 AFAIK samym białkiem się nie indukuje ochwatu (cukrem jak najbardziej tak - na to mam artykuły naukowe 😉).
Ja mam parę pytań 🙂
1. Co zrobić aby mieć I, II i III klasę sportową?
2. Czy na OOM trzeba mieć srebrną odznakę ?
3. Czy wodniaki na nogach konia są szkodliwe? co z nimi robić?
ElaPe, bardzo dziękuje 🙂
Laikowania ciąg dalszy ^^:
Co to tak naprawdę jest kontakt? To jest wtedy, kiedy czuję 'kilka gram' na wodzach, a nie kilka kilo? Tak to zrozumiałam, ale im więcej czytam tym mam wątpliwośc 😡
No i do tej piramidy: co to jest impuls i wyprostowanie...? Nie umiem sobie jakoś tego wyobrazić... 🤔
lazuryt00, a gdybyś tak spróbowała wpisać te pojęcia w wyszukiwarkę?
:
Co to tak naprawdę jest kontakt? To jest wtedy, kiedy czuję 'kilka gram' na wodzach, a nie kilka kilo? Tak to zrozumiałam, ale im więcej czytam tym mam wątpliwośc 😡Kontakt jest to stałe, miękkie i elastyczne połączenie pomiędzy ręką jeźdźca a pyskiem konia utrzymywane zarówno w zatrzymaniu, jak i we wszystkich chodach oraz elementach. Kontakt powinien być zawsze wynikiem energicznej jazdy do przodu, utrzymania regularności i rozluźnienia we wszystkich chodach. Energia pochodząca z zadu powinna swobodnie przepływać przez rozluźniony grzbiet i szyję konia aż do jego miękkiego, „zaplutego” pyska. Koń z zaufaniem akceptuje wędzidło, lekko się na nim opierając.
Kontaktu nie powinno się traktować jako czegoś, co osiąga się raz na zawsze. Kontakt jest elementem, który ciągle się rozwija i zawsze może być jeszcze lepszy.
Błędy kontaktu wynikają najczęściej z nieprawidłowej jazdy, m.in. przez nadużywanie wodzy przy braku działania łydką i dosiadem, z niestabilnej, nieelastycznej ręki jeźdźca, próby wymuszenia oczekiwanej pozycji głowy konia poprzez ciągnięcie lub szarpanie wodzy. Wpływ na prawidłowy kontakt ma również prawidłowość dopasowania rodzaju i rozmiaru kiełzna oraz całego ogłowia (źle dopasowany nachrapnik, za ciasno dopięty pasek krzyżowy nachrapnika), niebagatelną role odgrywa także budowa konia (połączenie głowy z szyją, szyi z tułowiem).
Podstawowe błędy kontaktu to chowanie się za wędzidło, unikanie kontaktu poprzez odginanie szyi do góry i całego kręgosłupa do pozycji wklęsłej, zbyt mocne oparcie na wędzidle (czyli „uwieszanie się” przez konia na wodzach), złamana szyja – kiedy najwyższym punktem nie jest potylica, lecz okolica 3-4 kręgu szyjnego. Utrwalone błędy kontaktu bardzo trudno wyeliminować, czy wręcz okazują się niemożliwe do skorygowania.
No i do tej piramidy: co to jest impuls i wyprostowanie...? Nie umiem sobie jakoś tego wyobrazić... 🤔
IMPULS
Impuls jest przeniesieniem energicznej akcji zadu na ruch całego konia. Koń poruszający się dynamicznie i w równowadze, którego ruchy są rozluźnione, elastyczne i pełne ekspresji jest rezultatem rozwoju regularności chodów (taktu), rozluźnienia i kontaktu. Stawy skokowe konia natychmiast po oderwaniu kończyn od podłoża wykonują energiczny ruch do przodu w górę, a nie najpierw w górę, albo nawet w górę w tył. Dobry ruch u konia ujeżdżeniowego jest dużym ułatwieniem w pracy z nim, jednak właściwym wyszkoleniem opartym na skali szkoleniowej jeździec z prawidłowym, mocnym i stabilnym dosiadem jest w stanie rozwinąć dynamiczny i zrównoważony ruch konia.
Błędy związane z impulsem to przede wszystkim przyspieszanie tempa zamiast wydłużenia wykroku, „biegnący” chód, nieregularność w poszczególnych chodach, spowolniony „pasażowaty” kłus bez zaangażowania zadu, a także szeroko rozstawiane kończyny tylne. Problemy te pojawiają się najczęściej wskutek zbyt dużych wymagań w stosunku do poziomu wyszkolenia konia lub też nieprawidłowego oddziaływania pomocami – nadużywania wodzy. Również zbytnie „gonienie” konia do przodu bez kontaktu powoduje błędy impulsu. Wadliwy dosiad i wynikająca z niego sztywność grzbietu konia to kolejna przyczyna problemów z impulsem.
PROSTOWANIE
Koń jest wyprostowany, jeśli zad kryje ślady przodu, tzn. jeśli w linii prostej i po łukach oś podłużna konia pokrywa się z linią śladu, a ciężar jest rozłożony równomiernie na cztery kończyny konia.
Konie z natury nie są proste. Każdy z nich ma stronę lepszą i gorszą. Prawidłowy trening poprzez gimnastykowanie konia na obydwie strony prowadzi do wyeliminowania tych różnic.
Koń, który nie jest wyprostowany, nie jest prawidłowo zrównoważony. Część energii płynącej od zadu jest tracona w miejscach, w których koń jest krzywy. Nie może on w sposób prawidłowy przenieść ciężaru na zad, a także równomiernie oprzeć się na obydwu wodzach. Dlatego praca nad wyprostowaniem jest niezbędnym elementem szkolenia konia.
W pracy nad wyprostowaniem bardzo pomocne są ćwiczenia chodów bocznych – łopatką do wewnątrz oraz ciąg, zmiany kierunku, a także kontrgalop, jazda na drugim śladzie, jazda na kole w ustawieniu na zewnątrz.
Bez właściwego wyprostowania konia nie jest możliwe prawidłowe jego zebranie w ostatecznym etapie szkolenia. http://dressagedreams.pl/oujezdzeniu.html
lazuryt00, ja tak jeszcze dodam od siebie - nie czytaj książek, korzystaj z wiedzy trenera praktycznie. To naprawdę daje więcej niż wszystkie książkowe opisy. 😉
No nie przesadzajmy....
W Polsce zostało wydanych kilka fajnych książek i nie wiem, czemu miałaby lazuryt00 ich nie czytać....
Grunt, by oprócz wiedzy teoretycznej był ktoś, kto pomoże jej w praktyce.
Wiem, że to pytanie gdzieś było ale nie umiem znaleźć odpowiedzi.
Poproszę o porównanie rozmiarówki łęków Stubbena i Prestigea (np. 30 Stubbena to jaki rozmiar Prestigea?).
Witam ponownie , przychodzę z takim "problemem" . Poznaję się z nowym podopiecznym, jest on typem konia do pchania, ale raczej głównie z takiego powodu że jest cwany. Podczas stępowania na luźnej wodzy chętnie trzyma głowę w dole "węszy" . Gdy biorę go na "kontakt" tj. zbieram wodze i kłusuję idzie swoim wolnym tempem , przy użyciu głosu i stopniowo coraz mocniejszej łydki da się go ruszyć do przodu . (Gdy osiągam zadowalający rytm nie używam co krok łydki) Zauważyłam że w kłusie też stara się wyciągnąć szyję do samego dołu na psa tropiącego i gdy mu na to pozwolę i jest na luźnej wodzy w takiej pozycji od razu chętniej idzie do przodu . Zastanawiam się czy jest to spowodowane tym że ucieka od wędzidła, kontaktu itp czy po prostu bardziej odpowiada mu takie ustawienie w dole. No i nie wiem czy pozwalać mu na takie ustawienie czy dążyć do kontaktu wyżej. (Przynajmniej na razie). Pomoc z dołu będę mieć bo cały czas się uczę , ale póki co muszę radzić sobie sama..
Mogę się o dużo założyć, że po prostu przewala się na przód i leci sobie - dlatego masz wrażenie, że idzie chętniej.
Gdzie znajdę jakieś informacje o ćwiczeniach na "odklejenie" konia od ściany? 😵 Brzmi banalnie, ale ostatnio nie mogę sobie kompletnie z tym poradzić. Zrobienie w miarę równego koła sprawia mi trudność. Wiem, że wina w tym wypadku na pewno leży we mnie, ale chciałabym się dowiedzieć jak jeździć, żeby to zniwelować w jakiś sposób.
W wyszukiwarce wpisuję, ale nic nie wyskakuje...
Klaudia., przestań jeździć przy ścianie, jeździł minimum metr od niej. I dużo figur. Aż zacznie wychodzić.
Właśnie próbuję to jeżdżenie kawałek od ściany uskuteczniać, ale to nie jest takie proste, bo ściana jest dla konia jak magnes :/ No cóż, trzeba pracować. Dziękuję opolanka :kwiatek:
Klaudia. jeździsz z batem ? Czasem konie próbują od niego uciekać i może to jest cały problem ?
Jeśli nie jeździsz z batem to nie mam pojęcia .
Jeszcze ja mam pytanie :
Czy jest jakaś różnica czy zawija się owijki od góry do dołu a nie od dołu do góry ?
Mogę się o dużo założyć, że po prostu przewala się na przód i leci sobie - dlatego masz wrażenie, że idzie chętniej.
czyli rozumiem że mam nie pozwalać mu na to?😉
Pyskiem idzie przy samej ziemi
Ja mam parę pytań 🙂
1. Co zrobić aby mieć I, II i III klasę sportową?
2. Czy na OOM trzeba mieć srebrną odznakę ?