Stajnie na Śląsku

Ja tam nie wiem. Mówicie, że grubaski, wychodzi, że nie, to się tłumaczycie, że nowe, takie, siakie, stare, chore.
Jednak nadal nie jestem przekonana.
Donia Aleksandra póki co jest wyjątkiem

edit Donia - jaką masz dawkę żywieniową dla pensjonariuszy koń/dzień?
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
25 kwietnia 2013 10:16
Ale grubasek to też raczej nie za dobrze  🙄

Ja tam w galerii widzę normalne konie.

Ale pensjonat w Katowicach za 500zł z dobrymi warunkami jest mało realny.
Dakota2309, może poszukaj po peryferiach? Nie wiem czy masz możliwość dojazdów autem czy tylko komunikacją miejską, ale może w Mikołowie by coś się znalazło?
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
25 kwietnia 2013 10:33
Spaczona chyba jestem bo nie widzę, żeby te konie były zaniedbane czy chude. Nie wiem też jakie to rasy, a xx niekoniecznie będzie wyglądać jak zimnokrwisty. 😉
Gdyby tam stały achałtekiny też twierdziłabyś, że dostają za mało paszy?
Sama miałam okazję się przejechać na " ale ten koń chudy", a się okazało, że jak na jej wiek to jest w niezłej kondycji.
"grubaski"

A ten? Też dobry?

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=487442407942287&set=pb.173760385977159.-2207520000.1366881429.&type=3&theater

a ten?

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=438599089493286&set=pb.173760385977159.-2207520000.1366881429.&type=3&permPage=1

Ten pierwszy to mały konik, zdjęcie zrobione niedługo po tym jak została przywieziona ale niestety już jej niema - sprzedana.
Ten drugi to Dakron o którym mówiłam 🙂
Tyle w temacie i zapraszam do roztropic osobiście, pooglądać, pogadać z właścicielem i wtedy sobie zdanie wyrobić 🙂 Widzę, że z uporem maniaka będziesz szukała dziury w całym i dowodów na to, że jest inaczej niż mówię a ja nie czuję potrzeby na siłę udowadniać czegokolwiek 😀
Mój koń stał w stajniach po 700-800 zł i wyszedł na tym kiepsko, nie wiem za co dawałam te pieniądze i strasznie żałuję że nie trafiłam do Ryśka wcześniej bo wtedy Kaszmir nie miałby różnych dziwacznych przejść przez które min. zawsze już będzie nerwowy przy jedzeniu.
Pozdrawiam 🙂

PS. Trudno wymagać zeby koń który przyszedł chudy z innej stajni po wstawieniu w nowej od razu nabrał ciała, na to trzeba czasu nie miesiąca czy dwóch. Ja się nie łumaczę ja mówię które konie są długo a które są nowe bo to chyba logiczne, że ocenia się na podstawie koni które już tam żyją jakiś czas. Logiczne.
blad
Nadal mnie nie przekonujecie, każdy stoi tam, gdzie uważa, że jest ok.
Nikt nie napisał, że te konie są zaniedbane czy chude. Po prostu trochę im brakuje do "dobrzewyglądania" - wystarczy porównać ze zdjęciami Donii Aleksandry, gdzie jeden na zdjęciu to chyba achał-tekiński jest. Prawda Donia, czy się mylę?.

edit: już widzę wpis Donii.
Tak myślałam. To Achał-tekin i w świetnej kondycji - grubasek!
desire   Druhu nieoceniony...
25 kwietnia 2013 10:40
Kaszmirowa, nie warto, serio. zaraz będzie tekst, że się wszyscy tłumaczymy, czemu tak wygląda, a nie inaczej, a po prostu ktoś chyba nie widzi, że na postawione zarzuty odpowiadamy argumentami.  i tak nie przyjedzie, ale czepiać to się potrafi, jak mało kto.  😵 😂  i ciekawi mnie w jakiej to idealnej stajni stoi, bo tam to konie pewnie identyczne wzrostem, masą, predyspozycjami, wiekiem itp.. 🙄 😁
Masz rację, nie tłumacz się. Winni się tłumaczą.

Nie ma stajni idealnych, ale udało mi się parę przeżyć, z różnym skutkiem, a że lubię grubaski, a nie konie "pod żebrem" jestem Jasio Wędrowniczek i w stajnie za 500 nie wierzę (wyjątek Donii potwierdza regułę).
Znam ceny owsa, siana, słomy. To wszystko jest coraz droższe i cudów nie ma.
Jeszcze żeby nie było, mój chłopak.

09.01.2012 to było zaraz po przeprowadzce do lasowiska
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2633812403445&set=a.2633799283117.2123829.1199479510&type=3&theater

a tu zdjęcie z wczoraj
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200248602396613&set=a.1177943807640.2027923.1199479510&type=3&theater

tyle w temacie, ale pewnie też znajdzie się dziura w całym  😀  😜 Nie wiem co mnie podkusiło żeby się tu znów logować
25 kwietnia 2013 10:49
safie tak się składa że koń z mojego pierwszego zdjęcia to achał tekin. Widać w świetnej kondycji , skoro się nie zorientowałaś  😉

Specem nie jestem 😉 Ot przed oczami mam wizerunek typowych achałtekińców, czyli bardziej w kierunku jelonków niż koni. Zawsze moim marzeniem było zobaczenie takiego konia na żywo- dobrze wiedzieć, że jakiś się na śląsku znajduje 🙂

Mam po prostu wrażenie, że w wizji Martynki każdy koń ma mieć identyczną sylwetkę i wyglądać jak pączuś w maśle i to w dodatku zaraz, już, natychmiast. Bez brania pod uwagę wieku, stanu zdrowia, tego co koń wcześniej przeszedł itp. Tylko spojrzenie na pojedyncze konie na zdjęciach i od razu stwierdzenie, że te dobrze wyglądające są dodatkowo dokarmiane, bo pensjonat kosztuje 500zł, a to nie możliwe, żeby dostawały wystarczająco paszy.

Edit:
Tutaj już bym powiedziała, że to achał http://www.stajniaimielin.strefa.pl/img/nr.2.jpg   😉

Jesteście strasznie emocjonalne! Spokojnie, to przecież zwykła dyskusja, a wy tu już prawie płaczecie.

kaszmirowa - koń ok. Na pewno go nie dokarmiasz? Niczym? Nic a nic? Ani ziarnka musli itp?

safie - kurczę, nie każdy koń musi mieć sylwetkę idealną, ale jak widzę w stajniach chudzinki nie chorutki i wkręcanie ludziom, że tak ma wyglądać koń, to ja nie mam pytań, a tak teraz jest w wielu stajniach. Miałam konia emeryta i jeszcze jako 26-27 latka wyglądała bdb, a nie chodziła pod siodłem. Owies jadła, siano jadła, potem zęby jej wypadły b. schudła, ale do tego czasu wyglądała świetnie. I kolejna bodajże 26 latka, którą znam, chodzi pod siodłem i też dobrze wygląda. Właścicielka dobrze karmi, daje owies, dodatki, dużo siana i koń jest grubasek.

25 kwietnia 2013 11:06

safie - kurczę, nie każdy koń musi mieć sylwetkę idealną, ale jak widzę w stajniach chudzinki nie chorutki i wkręcanie ludziom, że tak ma wyglądać koń, to ja nie mam pytań, a tak teraz jest w wielu stajniach. Miałam konia emeryta i jeszcze jako 26-27 latka wyglądała bdb, a nie chodziła pod siodłem. Owies jadła, siano jadła, potem zęby jej wypadły b. schudła, ale do tego czasu wyglądała świetnie. I kolejna bodajże 26 latka, którą znam, chodzi pod siodłem i też dobrze wygląda. Właścicielka dobrze karmi, daje owies, dodatki, dużo siana i koń jest grubasek.

A właśnie odnosiłam wrażenie, że Twoim zdaniem każdy koń ma być pulchniutki pączuś, dlatego byłam zaskoczona- niezrozumienie i tyle 🙂

Miałam szczęście, że nie trafiłam do stajni, gdzie konie były chudymi szkapinami. Jedynie trafiłam na klacz po sporcie, ponad 20letnią mającą problemy z zębami, ale nikt mi nie wmawiał, że tak ma wyglądać koń 😉

Znaczy się te zdrowe powinny być pulchniutkie.
I tak jak mówiłam o Lasowisku słyszałam dobre opinie, a ze stajniami, gdzie się pensjonariuszom wkręca, że "koń ma być pod żebrem" też się spotkałam.
O Lasowisku słyszałam dobre opinie
Co do zdjęć - kilka spoko, kilka nie

edit: a jak wyglądają zimą? Bo tu trawka, więc większość koni się zaokrągli

obejrzałam wszystkie focie i mam mieszane uczucia jednak. Niektóre konie wyglądają dobrze (i nie wierzę, że nie są dożywiane przez właścicieli), a niektóre tak se. Nie są chude, ale takie sobie.

No pierwszy, lepszy z brzegu

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=573844332635427&set=pb.173760385977159.-2207520000.1366880124.&type=3&theater

jak dla mnie za chudy, no ale co kto lubi.

Akurat to fotka konia który tam poszedł w zimie prosto a sąsiedniej stajni gdzie stoisz.

Powtórzę się - mój jest w stajni gdzie nie dostaje nic dodatkowo ode mnie - mila odmiana - płacę 550 i wygląda super. WRESZCIE. A stał tam gdzie ty teraz i wygląda powiedzmy tak se mimo mojej własnej paszy
Jesteście strasznie emocjonalne! Spokojnie, to przecież zwykła dyskusja, a wy tu już prawie płaczecie.

kaszmirowa - koń ok. Na pewno go nie dokarmiasz? Niczym? Nic a nic? Ani ziarnka musli itp?

Nic a nic, chyba że marchewka albo jabłko raz na jakiś czas się liczy 😉. Powiem więcej, wcześniej w poprzednich stajniach dokupywałam musli i/lub podo grow 3 od Pavo bo młody koń to chciałam żeby zdrowo się rozwijał, no i widzisz... dostawał paszę w pensjonacie (baza na owsie oczywiście co nie do końca mi pasowało) + później granulat i niestety... już myślałam że on mi taki zostanie biedak wyglądający na zabiedzonego muła.
Odkąd jestem w Lasowisku nie kupowałam żadnego musli, żadnych płatków i innych cudów, żadnych dodatków tylko jakieś marchewki przywoziłam a od zeszłego lata dzieciak zaczął robotę więc w miarę regularnie ma treningi i wygląda teraz już całkiem dobrze, wczoraj jak go oglądałam to mnie uderzyło po oczach jak się zmienił. W treningu też był i jest wyłącznie na tym czym go nakarmią w stajni.

Akurat to fotka konia który tam poszedł w zimie prosto a sąsiedniej stajni gdzie stoisz.

Masz na myśli stajnię na górce? Nie słyszałam, żeby tam jakiś arab był, ale może się mylę.
Edit: i jeszcze- może za mało kazałaś dawać, skoro był chudy? Moje wyglądają świetnie, stoją tam dwa miesiące i nic się nie dzieje.
Dawki mają te same co we wcześniejszej stajni.
martynka.n Nie mam na myśli Stajni na Górce - napisałam wyraźnie, że po sąsiedzku. Jasne - kazał mu dawać za mało.
Stał pełnoporcjowo na paszy - porządnej. Siana miał za mało i już
Aha. Przepraszam, nie zrozumiałam. Jeśli chodzi o "stajnię po sąsiedzku" to taki stan koni jest jak najbardziej prawdopodobny.
Teraz rozumiem, że kazałaś dawać normalnie, a rzeczywistość działa się po swojemu..

zmyliło mnie:

Powtórzę się - mój jest w stajni gdzie nie dostaje nic dodatkowo ode mnie - mila odmiana - płacę 550 i wygląda super. WRESZCIE. A stał tam gdzie ty teraz i wygląda powiedzmy tak se mimo mojej własnej paszy

Farifelia   Farys 21.05.2008
25 kwietnia 2013 15:24
Ja stoję teraz w stajni gdzie pensjonat kosztował 500zł, od tego roku 550zł, ale to i tak niewielka różnica.
A konie mają się bardzo dobrze. Mają duże przestronne i widne boksy, całe dnie spędzają na pastwisku, w zimie są puszczane na padok. Siano, słomę i owies właściciel ma ze swoich upraw i jakościowo są bardzo dobre. W zimie zadaje im własne marchewki. Konie tam nie są bynajmniej zabiedzone... Ma swoje konie i pensjonatowe.
Ja tam przyszłam z wychudzonym koniem z poprzedniej stajni, a po miesiącu już się bardzo ładnie zaokrąglił.
Chcesz zdjęć i przykładów? Proszę bardzo:

Pierwsze zdjęcie: 11.04.2012r

W czerwcu przenieśliśmy się do nowej stajni.

Drugie zdjęcie: 18.07.2012r - czyli po ok półtora miesiąca w nowej stajni. Jest różnica? Ogromna! Dodam, że bez żadnych dodatkowych musli!

Dwa pozostałe zdjęcia to inne konie z tej stajni. Nie wszystkie są w treningu, ale niczego im nie brakuje...

No ok. Dobrze wyglądają. Wstaw jeszcze zdjęcie zimowe lub wczesnowiosenne, jeśli masz.
Bronze   "Born to chase and flee.."
25 kwietnia 2013 20:28
Martynka - Na temat Pana Ryśka to można jedynie peany pisać - bo człowiek jest fenomenalny i pod kątem podejścia i karmienia to najlepsza stajnia jaką znam.
Mój koń piekniej nigdy nie wyglądał - i NIE MA  w Lasowisku chudych koni, bo to własnie konie sa wizytówką tego miejsca.
25 kwietnia 2013 20:38
Ależ proszę Cię bardzo 🙂

Z pastwiska akurat mam jedno zdjęcie: Dokładnie 30.01.2013r

Jak widzisz, miśki są miśkami jak być powinny 😉

Mam z treningu na moim młodym (wycięłam siebie bo nie lubię się upubliczniać 😉 )
Dokładnie 21.02.2013r

Z tyłu nawet widać parę futrzaków

Trening z 16.04.2013r

I drugie konisko 😉 Trening z 14.04.2013r

Jeszcze jakieś wątpliwości? 😉
martynka.n - mój koń stoi w tej samej stajni co konie Farifeli

Czy ktoś  się wybiera do Bierunia na zawody?
No dobra, te dwie stajnie i stajnia Donii OK.
Farifella - ładnie się wycięłaś.
26 kwietnia 2013 10:21
Donia Aleksandra możliwe, że ja swoje miśki wyciągnę do Bierunia 🙂
martynka.n dzięki 😁
Jeździec widmo.. 😀
26 kwietnia 2013 10:43
Jeździec widmo grasuje po okolicy więc strzeż się...  🏇  😁

A tak na marginesie, znowu poszukuję osoby do współdzierżawy lub pełnej dzierżawy konia 😉 Poprzednia współdzierżawczyni kupiła swojego konia. Tak więc, jeśli jest ktoś zainteresowany, to bardzo proszę o kontakt, lub jeśli macie chętnych znajomych to dajcie znać 🙂 Koń stoi w stajni w Pszczynie.
Przepraszam, że piszę na forum  😡 Ale w tym wątku może prędzej kogoś znajdę 🙂
nietylko te dwie stajnie i stajnia Donii są ok. Ale żeby wiedzieć więcej to trzeba pojeździć i zobaczyć. A tani pensjonat nie oznacza kiepsko wyglądających koni.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się