dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

anai, tylko to jest polska etykieta, a na oryginalnej jest 750.00 mcg, czyli 750mg. Ja polskim etykietom nie ufam, czasami są kosmiczne bzdury potłumaczone 🙄
To pięknie robią z nas idiotów.  Czy gdzies można zgłosić tego typu nieprawidłowości?
famka   hrabia Monte Kopytko
10 kwietnia 2013 13:31
anai, chyba raczej nie można
a mistrzami w tłumaczeniu swoich etykiet końskich specyfików są Włosi
Mi się wydaje, że można zadzwonić na infolinię Rzecznika Praw Konsumenta http://www.uokik.gov.pl/rzecznicy_konsumentow.php, darmowa infolinia, zapytać i zgłosić zawsze można 😉
Ciekawe, czy to rzeczywiście zwykły ludzki błąd, czy próba podrasowania produktu dla lepszej sprzedaży?
Polskimi etykietami zajmuje się inspekcja handlowa, jest masa konkretnych przepisów, które one muszą spełniać i bankowo powiadomiona instytucja by się z bliska przejrzała sprawie kontrolując wszystkie etykiety tej firmy (oni wręcz kochają takie tematy). Ale bez przesady, bądźmy ludźmi, może i faktycznie ktoś się pomylił. Najpierw to by było warto zgłosić info dystrybutora, który robi naklejki (dane powinny być na etykiecie) i jemu zwrócić uwagę. Jeśli oleje temat, to wtedy przemailować do IH...
Pamietam z wcześniejszych czasów, że dawkowanie Kerafortinu to bylo 10 ml na dużego konia i 5 ml dla pony i źrebaków.
I zdaje mi się, że wtedy tej biotyny było 1.500.00 mcg.
I to by sie zgadzało.
Tylko, że ..........na nowych etykietach dawkowanie zmieniono na 20 ml a składu już nie.
quantanamera, myslalam właśnie o mailu do producenta 🙂
[quote author=equi.dream link=topic=78.msg1744618#msg1744618 date=1365538763]
[quote author=Klami link=topic=78.msg1744084#msg1744084 date=1365509334]
A olej ryżowy Officinalisa ?? Jakaś inna marka ma w ogóle w ofercie ?

jeszcze Equipower ma litrowe i 2,5 litrowe opakowania. Lepiej cenowo chyba nawet wychodzi.
[/quote]

Equipower to ma w tych pojemnościach ale ...........lniany
[/quote]

http://www.arpav.pl/dla_konia_i_jezdzca/vetripharm/19,box,equipower.html -> tu jest dostępny. Litr 50 zł, 110 zł-2500ml.
a to ciekawostka 🙂
Ciekawe jak będzie z dostępnością  😁
to już inna bajka 😉 Nie ma też nigdzie informacji o zawartości gamma oryzanolu, co jednak jest dość istotne. Ale przy baniaku 2,5 l cena i tak jest spora, najekonomiczniej wychodzi chyba ten: http://alma24.pl/produkt/19153189/olej-italmex-ryzowy-
O, dzięki za ta informację. Ja to slepa jestem jednak. Nie wiem ile razy widziałam ten olej vetripharm na półce w Arpavie, ale zawsze z jakiegos powodu byłam przekonana, że to lniany jest. Ech.. :/
słuchajcie co lepsze?

http://animalia.pl/produkt,24616,officinalis-flexi-biotin-5000-msm-500ml.html

czy

http://animalia.pl/produkt,14823,officinalis-biotin-5000-1000ml.html

Koń miał problemy z kopytami, ale ostatnio już wyszliśmy na prostą i jest całkiem przyzwoicie. Nie wiem która wersja Officinalis lepsza....
Klami nzmc 😉 Polecam jednak ten zwykły, "ludzki". Ten z almy ma 800 mg gamma oryzanolu, podczas gdy np. officinalis 400, a inne spożywcze koło 250-500.
szukam czegoś uspokajającego, dla kobyły z bardzo 'gorącą głową'...zależy mi żeby nie było to coś, co da mi rezultaty po miesiącu podawania, ale np wieczorem przed zawodami/godz przed startem itp, może być w strzykawce 😉
jednak chciałabym coś sprawdzonego co pozwoliłoby jej się wyciszyć i skupić na pracy bo obecnie jeśli w domu jest ok, to jak wyjeżdżamy praca z nią staje się bardzo trudna, tak jakby podniecenie nie pozwalało pokazać jej w pełni możliwości

najlepiej byłoby gdyby cenowo też nie zbiło mnie z nóg bo nie zamierzać wydać np 200zł na coś co da bardzo mało wyczuwalne efekty

mam na oku:
-cavalor take it easy
-cavalor destress
-cortaflex so kalm paste
-trm good as gold
-gp equine su per calm paste
-naf magic instant five star

jednak przeczytałam że w przypadku podawania take it easy do uzyskania widocznych efektów najlepiej podawać dodatkowo destress  🙄

nie wiem...doradźcie coś  :kwiatek:
Wklejam odpowiedź producenta na temat zawartości biotyny w kerafortin:

"thank you very much for your question concerning Kerafortin.The common unit which is used to specify the content of biotin is mcg (microgram). In Kerafortin we have 750.000 mcg = 750 mg per kg.It seems as if there’s a typing error on the label of your bottle. I proofed the current Polish label and here it is correct, so, if we had this mistake on the label in the past we corrected it already. "
O, dzięki za ta informację. Ja to slepa jestem jednak. Nie wiem ile razy widziałam ten olej vetripharm na półce w Arpavie, ale zawsze z jakiegos powodu byłam przekonana, że to lniany jest. Ech.. :/

Klami
bo to nowość jest i jestem przekonana, że to co widywałaś na półkach do tej pory to .....był olej lniany
szemrana, aaaa... Czyli aż tak źle ze mną jednak nie jest. Hehe. Dzięki za info.
Venus   You're my wonderwall
13 kwietnia 2013 19:14
Szukam czegoś również dla konia z gorącą głową ale mało inwazyjnego, coś żeby mu dosypywać do kolacji 😉 Co polecacie?
z powodu "skomplikowanej sytuacji kowalskiej" że to tak ujmę, mojemu S ostatnimy czasy bardzo spartoliły sie kopyta... a i sierść przydałoby się wspomóc tak swoją drogą. w związku z tym, myślałam o biotynie.
co powiecie o biotynie od Podkowy? dokładnie tej lub tej. nie znam się kompletnie, z chemii zawsze ledwo zdawałam, wiec nie mam pojecia która byłaby lepsza 😉
jak pisałam wyżej, od Podkowy mialam juz kilka suplementów, głównie jednoskładnikowych (żeby nie było, na wyraźne polecenie weta po badaniu krwi) i nie sprawdziły mi się, koń -typowy pochłaniacz wszystkiego - jadł bo musiał, a działania żadnego nie było. ale może jednak dać szansę tej firmie z uwagi na biotynę?

myślałam jeszcze nad preparatem H z Nutri horse.
xxagaxx mam dokładnie ten sam problem z wyborem biotyny. Officinalis biotin 5000 miałam i koń - niejadek chętnie szamał. Zastanawiam się czy ta z MSM ma taki sam smak  🙄
Tym razem chyba wezmę flexi bo wysyłka na nią jest gratis  🏇
Czy ktoś wie jaki właściwie ma skłąd Equistro Mega base ?? Usiłuje porównać witaminy te http://animalia.pl/produkt,10450,515,equistro-mega-base-3kg.html z tymi: http://animalia.pl/produkt,18228,515,humavet-lymphovital-liquid-1000ml.html tyle, że nigdzie nie widzę skłądu tego Equistro... ??
xequus   Miłość na dwa serca i sześć nóg...
22 kwietnia 2013 10:55
misia997, xxagaxx mój zjadł 4 opakowania Officinalis Flexi Biotin z MMS. Ciężko powiedzieć coś na temat działania i przyswajania się MMS, bo po prostu się nie da tego stwierdzić - koń cudownie nie przestanie np. kuleć, a szpat się nie cofnie 😉, ale po kopytach i sierści widać, że biotyna działa całkiem fajnie. Od zawsze mieliśmy problemy z kopytami, przerobiliśmy tysiące biotyn z różnej półki i najbardziej pomógł Kerabol, ale po Officinalis kopyta równie dobrze wyglądały. Z jedzeniem myślę, że nie będzie problemu, biotyna pachnie pomarańczami tak przyjemnie, że zawsze śmiałam się do stajennego, że sama mam ją ochotę wypić 😉
Ale jeśli mam być szczera to teraz kupiłabym zwykłą biotynę Officinalisu, bo nie wierze w cudowne środki, które działają na wszystko - tutaj i na kopyta i na stawy 😉. Mój koń ma problemy i ze stawami i z kopytami, więc byłam pod wrażeniem nazwy Flexi Biotin 😉 ale teraz uważam, że to były nie do końca dobrze wydane pieniądze. Poza tym w flexi biotin kosztem MMS obcinana jest zawartość biotyny. Więc nie ma ani rewelacyjnej dawki biotyny ani środka na stawy, wszystkiego po "połowie", żeby upchać w jednym suplemencie. Wolałabym raczej kupić porządną biotynę i porządny środek na stawy.
Poza tym w flexi biotin kosztem MMS obcinana jest zawartość biotyny.

A skąd takie info? Officinalis ma dwie biotyny, obydwie mają 5000 mg w składzie (największe albo jedne z największych z dostępnych obecnie biotyn), dawkowanie takie samo. Biotyna Flexi ma co do joty identyczny skład jak Biotin 5000, poza bonusem w postaci MSM. Jest droższa, niż Biotin 5000 (jedna za litr kosztuje 199 zł, druga 250 zł). U mnie wygrała z Nafem i Formula 4 Feet, a tu się okazuje, że daję jakąś "nieporządną" biotynę i jeszcze w dodatku wkręcam w efekty 😀
xequus   Miłość na dwa serca i sześć nóg...
22 kwietnia 2013 14:59
quantanamera, faktycznie mój błąd, przepraszam. Kiedyś zrobiłam porównanie składu różnych biotyn i teraz zerknęłam na nie ten produkt co trzeba, więc fakt, skład ze względu na biotynę taki sam. Jednak nadal utrzymuję, że nie wierzę w 100% działanie jednego suplementu na dwa różne "problemy" i wolałabym zwykła biotynę i coś "zwykłego" na stawy 😉

EDIT: ale to moje osobiste odczucia 😉  jeśli chodzi o biotynę z mms jako produkt to polecam, bo wpływ na kopyta i sierść jest zadowalający, koń uwielbiał jej smak. Tylko ten wpływ mms ciężko ocenić 🙂
Epikea, o dzięki !!!

Ktoś się może orientuje jak to jest z olejami ryżowymi np. Officinalisa / Vetripharm i zawartością GO w nich, a dopingiem ?? Jest w nich tyle GO, ze sie łapią jako doping ??
Czy ktoś używał suplementów firmy Mervue Equine? Mają dość fajny skład - duża koncentracja składników i po przeliczeniu wychodzą całkiem dobrze cenowo. Przykładowo suplement kopytowy np. 38 000 mg chelatu cynku/kg:

http://www.sprzetjezdziecki.com/mervue-equine-hoof-pak-2kg-p-7375.html?manufacturers_id=134

Za wszelkie opinie będę wdzięczna  :kwiatek:
zielona_stajnia dla mnie bajka, stosunek cena do jakości wymarzony, składy bardzo przemyślane.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się