Koniki polskie

Ale macie mega kantarek 🙂 Bardzo mi się podoba.

Tak w ogóle, to mój profesor od podstw użytkowania koni jest przekonany, że Jasny jest kucem felińskim. Hmm, zaczynam się skłaniać ku tej myśli. Dziwnie tak, nie pogodzę się z tym faktem :P I dostałam zadanie, aby do końca studiów odnaleźć pochodzenie J. Dobrze, że jestem na I roku :P
A my podłoże mamy w miarę dobre 🙂 Śniegu dużo nie ma, mięciutko, przyjemnie.  😀 Na zdjęciu wyszła jakaś nieproporcjonalna, no ale cóż... 🤣
Jasnowata, a nie masz pewności że to czysty kn?
bo do stworzenia felinów używano dużo kn z tego co kojarzę. może twój to taka mieszanka właśnie?
dlatego ma dużo cech kn (maść, wzrost...) ale jest szlachetniejszy niż np moje (moje są bardzo pierwotne, ze stada zachowawczego) - no nie wygląda jak kulka 😉
Horse_art, ja nie mam ŻADNYCH dowodów, że on jest czymkolwiek 😉 W paszporcie ma wpisane "typ kuc",ma  typowe cechy konikowe, ale konstytucja, ruch szlachetne.
A u mnie treningowy zastój ;(. Nie ma chwilowo czasu na nic...

1.02 Hors kończy 16 lat... Będzie impreza :P, a 2 ruszamy na zawody 🙂.
O patrz, to on też z 1997? Tak jak Jasny 🙂
Jasnowata, dokładnie 😉.
Ciekawe, co z tym pochodzeniem Jasnego...
Możesz spróbować podzwonić/napisać maila do Wojewódzkich Związków z pytaniem, czy nie było konia o imieniu Klekot, ew. poprosić o poszukanie po dacie urodzenia, jeśli jest prawdziwa....
Chociaż może być ciężko, bo przecież kiedyś nie mieli baz danych w komputerze i paszporty były pisane ręcznie (u nas w lubelskim to dość długo, więc nie zdziwiłabym się, jakby jakiś koń nagle im 'zginął' :P)...
o jaa.... to ja kombinuje jak zrobic z moich takich fit sportowców jak jasny , a on możliwe, że podróba jest ! i my tu w kompleksy wpadamy!
A to czysty kn z kucem
Sisisa, no właśnie, podejrzewam, że jak J się urodził, to nie było jeszcze u nas takich paszportów i baz danych 😉 W sumie byłoby mi to już obojętne, ale mnie Profesor podpuścił i nakręcił :P
Horse_art, jaka podróba?! :P Oj tam, oj tam, z konika ma dużo 🙂
Arekm, o jak ślicznie 🙂 Ja swojego też chcę zaprząc, ale muszę najpierw stworzyć szory DIY. Na razie same sanki, więc chcę spróbować pas do lonżowania + napierśnik. Może zda egzamin.
LatentPony   Pretty Little Pony :)
26 stycznia 2013 20:35
Przypominamy się i obwieszczamy, że żyjemy 🙂

Nie jestem pewna, czy to już tutaj było, ale chyba nie...

I dzisiejsze 🙂

😀
O matko, ostatnie jest czadowe 😀
A tutaj takie śmieszne z pastwiskaxD
Ja i Nakar pojawiliśmy się tutaj raz i to daaawno temu 🙂 więc teraz może w zimowej odsłonie 😉 Nakar jest koniem, którym się opiekuję w stadninie Ikarion w Bobrku niedaleko Oświęcimia. 🙂 Może by tak zrobić zjazd KN? 😀 u nas tyle pięknych terenów 😉
olenka19951, byłoby ciężko z tym zjazdem 😉

a to my wczorajsi, po dwutygodniowej przerwie 🙄
Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
03 lutego 2013 18:52
od pewnego czasu nie mogę wejść na stronę http://www.konikpolski.pl/
Wy też macie problemy ? wiecie może czemu strona nie działa ? umarła , czy może zmienili adres ?

znacie już może kalendarz imprez na 2013 rok ?
bedzie  w tym roku Wojnowo ? , jesli tak  to w jakim terminie ?
Huculska Ostoja, cóż, pewnie ten cały związek hodowców koników polskich nie wykupił sobie domeny na ten rok.

Tu jest kalendarz imprez hodowlanych, może jest i Wojnowo: http://pzhk.pl/kalendarz-imprez/
Widze tu same zdjęcia itp. , więc ja tak z innej paki.
Dajecie swoim kn owies? Jeśli tak to ile? I co w ogóle im dajecie do jedzeni? (prócz siana i słomy oczywiście 😉 )
Bo spotkałam się z różnymi opiniami na temat karmienia koników polskich, więc pytam z ciekawości  😀
Mój dostaje jakieś 3kg owsa dziennie. Będę powoli myślała o dodatkowych paszach, ale najpierw musi mi portfel przytyć 😉
Po za tym standardowo buraki, marchewki, jabłka, pietruszki, gruszki.
Jasnowata,  zartujesz ?:P
Dlaczego? No może 2,5kg, bo na obiad troszkę mniej.
Hors też dostaje 3 kg owsa dziennie (3x1 kg), klacze i młode dostają wg. potrzeb - tylko w zimie, przy bardzo niskich temperaturach jakąś mieszankę zbożową DIY 🙂.
Oprócz tego wszelkie warzywa i owoce, obierki... No, pomidorów nie lubią :P.
O jeju, moja to teraz prawie w ogóle owsa nie je  😲  Tydzień temu odstawiłyśmy, dostaje tylko raz w tygodniu w meszu trochę... Wciąga teraz paszę podstawową z Sukcesa, obierki od ziemniaków, jabłka, marchewki, mesz, czasami buraki i banany. Jak dawałam jej 2kg owsa dziennie to była wprost nie do opanowania  🤣 Teraz nie możemy sobie pozwolić na dzikie tereny na rozładowanie energii, bo ślisko, mokro, twardo itp... Treningi też nie za często, bo pogoda nie dopisuje. Staram się ją codziennie przelonżowac, ale zdarza się, że po prostu nie ma warunków... A wsiadam co ok. 2 dni 😉
Mela to w ogól jakiś turbo-kucyk. Lekka łydka i jedziemy galopem  😀  Jak sobie pomyśle, że mogłabym dawać jej 3kg owsa dziennie, to mnie ciarki przechodzą normalnie xdd Rozniosła by stajnie chyba... Toż to nieokiełznany ogier, a nie spokojna klaczka.. No i daje jeszcze fote moich dzikusów (Mela to ta po lewej oczywiście) :
Mela to w ogól jakiś turbo-kucyk. Lekka łydka i jedziemy galopem  😀  Jak sobie pomyśle, że mogłabym dawać jej 3kg owsa dziennie, to mnie ciarki przechodzą normalnie xdd Rozniosła by stajnie chyba... Toż to nieokiełznany ogier, a nie spokojna klaczka..

Ja też tak kiedyś myślałam i też miałam problemy jak Jasny dostał w weekend (właściciel wiedział, że wtedy przyjeżdżam i J dostaje wycisk) o pół miarki więcej niż było ustalone. A dostawał 1kg dziennie.
W miarę treningu i ja i on nauczyliśmy się jak wykorzystywać i opanować tą energię. Teraz je 3kg i prawie nigdy nie mam problemu z jego nadpobudliwością. Nawet jak jest bardzo do przodu, to potrafię to ukierunkować w dobrą stronę.
07 lutego 2013 07:08
Mój ma całkowity szlaban na owies oraz inne zboża. Nie je żadnych zbóż już od 1,5 roku.
Pracuje genialnie na wysłodkach buraczanych z łuską słonecznika. I nic mu więcej do szczęścia nie potrzeba 🙂 Często on chce jeszcze galopować (bywa że po 3 godzinach jazdy), a ja mam już dość  😂
Latent, a nie tyje Ci bardzo na wysłodkach? Jasny dostawał w nowej stajni przez tydzień troszeczkę dla smaku i po tygodniu miał ogromny brzuch.
07 lutego 2013 12:01
Lol tyje okresowo - jestem pewna, że to po prostu przystosowanie rasy. Latem wygląda fit, jest piękny i szczupły 🙂 Za to zimą wygląda jak zatuczona świnia.
I w dodatku w zimę dostaje znacznie mniej żarcia.

Wniosek - nie zauważyłam przytycia z powodu wysłodków. Przecież to właściwie tylko włókno.
A ja widzę, że dla Horsa czasem te 3 kg owsa to za mało. Ale nie chcę mu zwiększać, bo znowu przytyje ;/. Na dodatkowe pasze niestety nie mam funduszy.
Myślę, że dawkowanie pokarmowe naszych myszatych to sprawa indywidualna, każdy ma swoją, inną przemianę materii.
Ja mam np. tak, że mogłabym ładować w Kacpra tony owsa i innych smakołyków, a on nie przytyje. Taki już jest.

A tu dwa zdjątka sprzed tygodnia
Solaoke  fajnie wyglądacie  😀 
Ja mojej na razie obciełam owies całkowicie i wydaje mi się, że zachowuje się teraz lepiej. I pod siodłem i tak ogólnie. No ale faktycznie, każdy koń- inna przemiana materii itp. ...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się