lacuna, jak sie telepie to nawet sie niazastanawiaj tylko na noc ubieraj (tzn odkąd jest zimno, bo w dzień...niewiem jaka u was pogoda, ale u mnie dziśw dzień bylo b. cieplo, kilkanaście stopni, slonce - konie gorące, mamutki spocily się przybiegajac z pastwiska 😉 ja w cienkiej bluzie chodziłam. wiec w dzień jak ma być zachartowana to chyba mozesz sciagać...
wiec nawet nie mysle o derkowaniu. choc wlochaty nei jest.
ale tak - starsze, osłabione, nieprzyzwyczajone - one marzną, potrzebują mase energii do ogrzania.
kolezanki stara klacz zawsze chydla na zime - no to ekstra jedzenie itd, az ktos jej powiedzial o tej energii na grzanie - i zaczela derkowac - do stajni 1, na padok 2 (pewnie pozniej miala rozne grubości derek, ale to bylo uuuu.... lat temu to jeszcze derkowanie nie bylo popularne=wyboru nei bylo). i sie okazalo, ze przestala chudnąc. troche foch, bo automatycznie jak zrobilo sie zimno to odmawiala owsa czekając na pyszna pasze, ale to przebolala... następpne kupe zim juz nie chudła (chyba do 30-stki dobiła)
prosze o porade:
dziś zrobilam przegąd derek. taka polarowe z napisem 145 byla ...no na styk, ze dupka nie wystawala, ale... część 135 wyglądala tak samo (np 135 moro hansbo - tyle ze utył to jak sukienka juz nie wygląda) ;/ (czesc male), takie nei sukienkowe jakies takie krotkawe(w pionie... mam chyba ciężarnego wałacha;/)
no i mam teraz zagwostke. czy kupić 145 czy 155? chyba lepsza troche większa niż "na styk" ? nie mam pojecia jaka to rozmiarówka, boje si ezeby za mala nie byla, ciasna...
taką chce (tak dla okreslenia "fasonu" bo juz o opinie pytalam, ale chyba nikt nei ma 🙁 ):
http://beckersport.pl/product_info.php?cPath=27_24&products_id=1549