Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto
Fantazja, Nikkor to nazwa obiektywów Nikona 😁
Nat, PP już się przewijał w tym wątku kilkakrotnie 😉
baffinka, ja miałam i jedno i drugie. Niestety 50tkę 1.8 zgubiłam (na szczęście dostałam ją od klienta w podzięce, więc nie ryczę nad stratą finansową) i bardzo tego żałuję, bo jest o wiele fajniejsza niż 35tka. Ta druga niestety do koni się średnio nadaje... Żeby sfotografować portret musisz się przysunąć do konia, w efekcie czego wychodzi mu kartofel zamiast pyska. Całe to beczkowanie psuje efekt... Do ludzi, dzieciaków, jakiejśtam reporterki amatorskiej jest rewelacyjna, bardzo ją lubię. Ale przy koniowatych odpada.
MsCarmen teraz to mi pomogłaś 😵 😀 do koni jej absolutnie nie chce, przynajmniej nie do portretów- do tego mam swoje ulubione tele 😀 właśnie chodzi mi o amatorską reporterke, portrety ludzkie.
Mam 18-55 i 55-300, ale ciemnota, więc potrzebuje cokolwiek jasnego 😎
Ale generalnie oba to fajne szkła, tak? Zobaczymy czy będą mieć jedno i drugie na półce w fotojokerze. Najwyżej przymierze i zadecyduje na miejscu czy taniej i dalej, czy drożej i bliżej 😀
dzięki :kwiatek:
Właśnie weszłam w posiadanie 35/1.8 i już je lubię. Ostre, ładnie koloruje i AF śmiga.
Natomiast za 50-tkami AF nie przepadam, miałam 1.8D i pozbyłam się jak tylko zaczęłam się bawić starociami.
Mając kita i 55-200 na logikę bardziej by się przydała 50-tka, bo ogniskową 35 kryje Ci kit...
Lena ale boje się właśnie, że w pomieszczeniu na ściane będę musiała wejść czasami z tą 50tką 😀 albo przestawić ściane 😁 musze w weekend odkurzyć kita i zobacze przykładowo we własnym domu jak te ogniskowe beda ogarniać wszystko
W pomieszczeniu to zapewne tak właśnie będzie 😉 Dobry pomysł z odkurzeniem kita, przynajmniej zobaczysz empirycznie, jakich ogniskowych używasz najwięcej.
baffinka, do pomieszczeń 35 mm. Nie ma się nad czym zastanawiać 🙂 50-tka w przypadku małej matrycy jest zdecydowanie za wąska.
35-tka nie jest typowym portretowym szkłem ale z 50-tki też uzyskasz nos jak kartofel, więc z dwojga złego ja wolałabym iść w większe, bardziej świadome przerysowania.
Lena ja zawsze przy górnej granicy ogniskowych 😂 mam nadzieję, że ta 35tka pomoże mi inaczej spojrzeć na świat, chociaż początki będą ciężkie 😉
Abre masz racje :kwiatek:
Czyli biore 35 mm. Lepiej dla mojego portfela 😎
W sumie jakby się uprzeć to do portretów mam jeszcze heliosa i całą kolekcje starych obiektywów- może coś tam się nada jeszcze na m42. musze sprawdzić 😀
MsCarmen, ale gafa.... 😡 😡
faktycznie we Włoszech mają podpisane w niektórych sklepach Nikon, w innych Nikkor
baffinka, jak kupisz to sobie pożyczę 😀 zarówno Nikkor jak i Sigma w tym zakresie są świetne a ja nie mam oporów przed kropowaniem na FX. Czasem ogromnie żałuję, że musiałam sprzedać swoją S10-20, choć używałam ją naprawdę sporadycznie.
abre szkoda, że mnie w pobliżu nie było, jak ją sprzedawałaś 😉 Ja tam lubię szeroko, jednym z moich szkieł, którego bym nie chciała się pozbyć jest "rybie oko" 🙂
Lena, ja też lubię szeroko. Albo bardzo ciasno. Jednak 10-20 to ogniskowe typowo pejzażowe. Trzeba mieć do nich zacięcie, zwłaszcza do ogarniania zniekształceń 😉
Canoniarze, mam canona 600D, potrzebuje jakiegos dobrego obiektywu do robienia zdjec w ruchu, glownie chodiz mi o skoki, skateboard, snowboard, ale by byl to fisheye. Jestem w stanie zaplacic za niego jakies 3 tysiace. Prawde mowiac, im mniej dam, tym bedzie lepiej dla mnie, jest cos taniego godnego uwagi, czy lepiej zainwestowac ten dodatkowy tysiac i miec juz obiektyw bardzo dobry?
ktos by pomogl? 🙂
edit.
powiedzcie mi gdzie w Krakowie jest godny polecenia serwis foto? Potrzebuję oddać do przeglądu Nikona + obiektywy. :kwiatek: :kwiatek:
dla tych co chcą tanio L-ke
http://i.imgur.com/EcqKw.jpg 😁
Myślicie, że jak aparat w ciągu roku zepsuł się 3 razy (za każdym razem inna naprawa), aktualnie 4 raz, za każdym razem reklamacja trwała jakieś 2 miesiacą, to warto pisać do Nikona? Chodzi tu o model D300, nie mam już siły na niego, ciągle go naprawiają w jakichś punktach ubezopieczyciela, zamiast w punktach Nikona... :/
Sluchajcie, moze od Was uzyskam pomoc 😉
Przymiezam sie dzis do zrobienia fot zorzy polarnej. Ja jestem taki antytalent do robienia nocnych zdjec, ze masakra.
Mam sony alfa 330 i obiektyw sigma DG 70-300 mm. Da sie to jakos ustawic, zeby zdjecia wyszly, bo ostatnio mi tej zorzy nie zlapalo i byla tylko czarna plama.
statyw + długi czas naświetlania
Czy może mi ktoś polecić jakiś znośnej jakości niedrogi obiektyw do nikona? To ma być sprzęcik na wyjazdy rowerowe, więc w miarę uniwersalny - większość zdjęć to widoczki. Nie musi być wysokich lotów, szczególnie że szukam po taniości...
Zastanawiam się nad nikkorem 18-200 tylko wolałabym coś jeszcze tańszego...
Nie, 200 nie jest niezbędne. 18-105 na pewno by wystarczyło. Ma być po prostu coś krótkiego, w niezbyt dużym rozmiarze, co pozwoli na zrobienie zdjęć w plenerze. Raczej chodzi mi o wytrzymałość sprzętu, przy zadowalającej jakości zdjęć.
Wypadłam z tematu foto więc pytam 🙂
18-105 nie jest duży, waży 42o gram i ma całkiem porządne opinie, szczególnie wersja VR. Niestety jest cały plastikowy, taka przypadłość tańszych nikkorów. Podobne właściwości optyczne ma 18-135, ale nie ma stabilizacji.
Lena, 18-135 ma słabą rozdzielczość. Bardzo słabą. I gigantyczną beczkę na 18 mm. Choć tu 18-105 nie lepszy. Na szczęście poprawili pracę pod światło.
magda, ja na wyjazdy brałam obiektyw o zakresie 28-70 i bardzo mi pasował. Musisz sama stwierdzić, jakie ogniskowe lubisz najbardziej. Może się okazać, że przyda Ci się ultrazoom, tele albo manualna stałka typu 28 mm
W tej chwili mam sigme 28-105 i ten zakres jest ok. Tele mam oddzielnie (sigme 70-200 2.8) i tego obiektywu nie wożę zwykle ze sobą ze względu na gabaryty.
Zakres nie jest dla mnie aż tak istotny. Poradzę sobie z 18-200, ale i 28-70 będzie ok. Chciałabym możliwie porządny obiektyw z niskiej półki cenowej. Koniecznie zoom, nie tele (chyba, że ów 18-200 w dobrej cenie jednak wynajdę - zdjęcia z wypraw robione tym obiektywem wstawia moja znajoma i są 100% zadowalające).
Czy ktoś z użytkowników Sigmy mógłby poratować i napisać coś jak sprawują się ichniejsze obiektywy? Bo z jednej strony widzę, że ludzie zachwalają, a z drugiej skarżą się na AF i już jestem w kropce...
Szukam jakiegoś tele niezbyt drogiego, do 1,5 tys. (wiadomo im taniej tym lepiej dla kieszeni), ale z kolei lepszego niż obecny - Canon EF 100-300 mm f/4.5-5.6 USM. Ktoś jest na tyle zorientowany by stwierdzić czy jakieś tele Sigmy będzie lepsze technicznie? Sprzęt ma trochę lat, więc niby powinno się znaleźć coś lepszego, tylko nie wiem czy celować w Canona czy Sigmę. Obecna ogniskowa odpowiada mi, chociaż przy dużej i tak mało co wychodzi na tyle przyzwoitego, by to wykorzystać. Dodam, że potrzebne mi coś do fotografii zwierząt, najczęściej w ruchu. Bez stabilizacji daję radę, więc właściwie nie jest mi niezbędna.
A może da się coś wypożyczyć w Warszawie? Wiem, że Sigmy wypożyczają, ale czy ktoś zna miejsce gdzie można przetestować Canony? Pewnie i tak w najbliższym czasie odwiedzę sklepy, ale porobić zdjęcia w sklepie a w plenerze to jednak duża różnica.
Za 1,5 tys. to chyba nie kupisz dobrej sigmy tele 🙁 Ja miałam sigme 70-300 4-5.6 przy canonie 1000D i później 7D, ale na szczęście wymieniłam na Lkę! średnio na jeża byłam z niej zadowolona. Ciemna, wolna, częściej nie ostrzyła niż ostrzyła. Btw - nie wiem czemu ludzie mówią, że potrzebują obiektyw do zdjęć w ruchu 🤔 Przecież to jest kwestia ustawień, a nie obiektywu.
whitemoon071, no tak kwestia ustawień, chodziło mi bardziej o to, że do tego potrzebuję tele.
O ostrzeniu czytałam już wiele opinii, czyli jednak wszystko się potwierdza 🙁 A L-ka baaaardzo kusi, nawet mimo tego, że to "tylko" 70-200. Jakbym miała już wydać 2 tys. na obiektyw, to pewnie dołożyłabym parę stówek i wzięła tą L-kę.
Ja jestem baaaaaardzo zadowolona ze swojej Lki. Mam ze światłem 4.0 niestety, gdyż nie mam kasy na 2.8, ale super szkło!! 🙂 Tyle, że dałam niecałe 3 tysiące.. Dokładnie to chyba 2888