DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

chryste panie, to jak ktoś powie, że mu się ogłowie kieffera nie podoba to jest złem wszelakim, i obraził firmę, i się jej przyczepił jak rzep? dziwne to rozumowanie.

fajnie, że wam się podobają. mnie nie. nie lubię zaokrąglonych rogów, ani takich wielkich padów. ale to niekulturalne! powinnam powiedzieć, że najcudowniejsze na świecie, żeby być kulturalną?

czyli wg Was kultura obejmuje tylko i wyłącznie słodzenie, i totalny brak prawa do innego zdania?

załóżcie wątek wzajemnej adoracji, gdzie krytyki się nie uznaje, albo pod każdym postem zastrzegajcie, że nie ma możliwości nie zgadzania się bądz innej opinii, bo będzie to czepialstwo.

nie pamiętam kiedy się ktoś obraził o to, że ktoś inny powiedział, że mu się nie podoba któreś dzieło. ale widać się zasady kącika DIY zmieniły, i należy komentować tylko i wyłącznie w superlatywach.

ostatni mój post na ten temat, więcej nie zamierzam się tłumaczyć z własnego gustu.
po prostu część ludzi ma problem ze zrozumieniem części "moim zdaniem", "według mnie", "uważam, że" etc. Jeszcze taki się nie urodził co by wszystkim dogodził wiec oburzanie się w żadna stronę do niczego nie prowadzi.

Mnie flaga GB bardzo się wizualnie podoba  😍, tak samo jak spora część nowszych czapraków stajennej (na zdjęciach wyglądają na porządnie uszyte, choć kolorystyczny tych nie na zamówienie już mi się nie podoba), ale podobnie jak Isabelle uważam, że są jakoś dziwnie skrojone (duże, długie i krawędź jest niedopasowana do kształtu siodła, zwłaszcza wszechstronne) i dobrze że stajenna zdaje sobie z tego sprawę i pracuje żeby to polepszyć.

Isabell, sylwiaj chodziło chyba właśnie o to, że co się komu podoba to kwestia gustu, a pisanie że coś jest takie i takie (tzn jako fakt, a nie jako opinię), dodając do tego jakiś mocny(często złośliwy) epitet, jest niekulturalne np. zamiast " wszystkie wyroby X to syf i malaria/obrzydlistwo" można napisać "nie podobają mi się wyroby X, na pewno nigdy takiego nie kupie bo uważam, że są niatrakcyjne" 

ale jakby wszyscy tu byli "miszczami dyplomacji" było by nudno jak flaki z olejem 😎
azzawa,  dlatego starałam się pisać kulturalnie, więcej tematu rozwijać nie zamierzam😉

zapomniałam wkleić ivettkowe cuda już dawno temu, nadrabiam.

okazało się, że mój koń nie ma typowej głowy full jak mi się wydawało, tylko ma ciut mniejszą, bo za luzno w uszach i w zapięciu pod ganaszami. trudno, jest zbyt ładne, żeby wymieniać czy gmerać  🏇 więc na ładniejszym modelu ze zgrabniejszą główką wsadzam 😉

Caball czekoladka. do ujecia ciężki kolor, ale to jest taka mleczna (absolutnie nie ciemna!) czekolada, ciepły średniojasny brąz. logo wyszyte mieniącą się nitką.

zdjęcia średnio oddają kolor, nie ma tego tonu szarości, jest takie ciepełko odcieniowe😉 ale perfekt jest, na zdjęciach po wyjęciu z paczki od razu, stąd zagięcia. jest mechaty i identyczny jak stare anky w dotyku. super, że można mieć kolorki o których człowiek marzy ale nietknięte skazą wstrętnego pikowania  👍
nie chodziło mi o Twoją wypowiedź (że niby niekulturalna), tylko w kontekście, że inaczej zrozumiałam to co napisała silwiaj
Dziewczyny ja sie nie obrazilam, ja poprostu sie przestraszylam jak zaczelyscie jezdzic na Agares. caly czas o to mi chodzi,bo gdyby nie ja ,to by sie nie zaczelo,Ale widze,ze troche sytuacja sie zalagodzila.Ja naprawde problemow nie szukam.Isabell jestes naprawde bardzo kulturalna osoba.. i naprawde nie rozumiem,dlaczego uwazasz ze ja sie za to obrazilam???bo caly czas tu piszecie,ze mnie to dotknelo..nie dotknleo.wiem co mam zmienic i to zmienie
dokładnie chodziło mi o delikatniejszy dobór słów nieurażający drugiej osoby😉
po randce można powiedzieć "fuj jaki paszczak co ona ma z ryjem" bądź "nie jest atrakcyjna" lub nie zaiskrzyło" podobne znaczenie jednak inaczej brzmi😉
Tu  taki profeslonalny czaprak hkm za 100 zł -- zdjecie reklamowe--i z taką lamówka--- dziewczynny nie przejmujcie sie --róbcie lepiej--
Ja bardzo cenię krytykę, ale taką wytkniętą bez czułości i wprost - konkretnie co nie pasuje !! , a Isabelle zawsze tak właśnie robi. Sama zostałam skrytykowana po pierwszym pokazie, a to pozwoliło by otworzyć szerzej oczy na własną beztroską twórczość i uświadamiając sobie jaką jestem ignorantką i nic nie wiem o trendach i panującej modzie , a Świat Koniarzy to nie tylko klimaty fryzie  🤔 🤣 🤣/ niestety !!!  😁 

Ach ta lamówka  😜 to wieczny problem ….  😵
Nie bylo chyba, moze komus sie przyda.
Jak zrobic zdobiony naczółek - http://konnacafe.pl/pdf/pazdziernik2012maly.pdf
EDIT:  strona 7
monisiaxp Dzięki wielkie! Jakie to proste. I co najfajniejsze, można przerobić każdy naczółek który się ma pod ręką, a potem bez zniszczenia wrócić do normalnego wyglądu. Na pewno wypróbuję.
Pochodnia_kc   Bo my rude zawsze trzymamy się razem <3
05 października 2012 18:35
ja dziś kupiłam tasiemki i zaczełam robić ale kiepisko mi to idzie...  wole zająć się dzierganiem nauszników do kompletów 🙂
Isabelle, bardzo fajny ten padzik  🙂
Jak dla mnie pady stajennej z ostatnich zdjęć są ładne mi sie osobiście podobają 😉
A co do czapraków Aragesa są ładne i dobrze wykonane choć moge doczepić się do podwijającej sie lamówki w moim czapraku ale morzna ją na szczęscie ułożyć.
Z czapraka jestem zadowolona ale czekałam na niego miesiąc i został wysłany kiedy upomniałam policją  😤
Jako że w miarę zdjęciem dysponuję, to pochwalę się moim DIY:

Nie, aż taka zdeterminowana, żeby szyć całą marynarkę nie byłam 🙂 zmieniłam kołnierzyk na aksamitny, zapięcie z 3 na 4 guziki i wszystkie guziki. Najbardziej podoba mi się, że na guzikach jest herb z... jednorożcem 😀 No i to, że fraczek jest z dodatkiem lycry, na czym mi bardzo zależało, a gdy go przerabiałam taki jeździecki (elastyczny i szary) był absolutnie poza moim zasięgiem. No i to, że absolutnie nikt takiego nie ma  💃 Całość kosztowała jakieś 25 PLN, z czego najwięcej - guziki 🙂
deborah   koń by się uśmiał...
08 października 2012 07:59
bardzo elegancko Halo!
hej  🙂 mam tutaj ogromną prośbę do osob robiących nauszniki lub osób posiadających nauszniki COB.  Jestem emigrantem :P i mam ciut czasu wolnego w przerwach nauki języka, więc chciałam podziergać nauszniki, z tym że w domu zostawiłam swoje a mieszkam na zadupiu jeździeckim, także kieruje porośbę o wymiary cm (dlugość potyliczna, szerokość pomiędzy uszami, i dł. w miejscu gdzie zaczynają się nauszniki zwężać).
Mam pytanko. Mianowicie chodzi o ta moja kiece do sesji. Jest za biala. myslalam nad przerobieniem jej troszke,Jakie kolory polecacie?ja myslalam o granacie,jakas satynka lub cos,sama nie wiem, Nie mam totalnie weny. Suknia i tak juz jest przerobiona bo miala okropne duze bufiaste rekawy. No i moze jest za dluga? w galopie podejrzewam giery by  sobie polamal,takze czekam na pomysly  :kwiatek:

stajenna - mi sie podoba taka jaka jest moze i owszem za długa ale sliczna 😵
problem w tym,ze nawet jesli kolezanki chca zdj to sie boja,ze slubna i pecha przyniesie,no i czasami zdj nie wychodza🙁
hehe to może zmien kolor barwnikami do tkanin iii nie mów że slubna😀😀😀
hmmm pofarbowac..nie pomyslalam 🤦...ale jak ja zniszcze to chybe umre
nie sadze zebys barwnikami tekstylnymi ja zniszczyła tylko musisz sie nastaraac zeby równo Ci wyszło lub oddac komus kto sam sie tym zajmie🙂
no wlasnie,zeby rowno wyszlo. Na spokojnie musze to przemyslec🙂
stajenna🙂, ja bym ją podfarbowała na ecru/złocisty w herbacie albo w cebuli 🙂 A skróciła podpinając w talii satynową szeroką kokardą.
deborah   koń by się uśmiał...
08 października 2012 14:23
stajenna🙂, nie farbuj. Prawdopodobienstwo że materiał, nici i koronki tak samo przyjmą barwnik jest bardzo małe..
Ircia   Olsztyn Różnowo
08 października 2012 15:19
stajenna🙂  Suknia cudowna, ja bym nie przerabiała  😍
co do farbowania to nie bardzo,za duzo koralikow 🙁

Zdjęcie dostałam do kitu ale zrobiłam ostatnio PIEKNY pad dla maison, bardzo brzydko tak mówić o swoim dziele ale ten brąz z czerwony sznurem i kokardą  😍.
Sio   nowe wcielenie marchewki
12 października 2012 11:58
Zorilla -ale elegancki 🙂 takim to trzeba się chwalić 🙂
stajenna🙂,  kieca jest cuuudna :o a może byś zrobiła drugą warstwę? jak te kiece ala pseudo średniowieczne? w sensie, ze płat materiału np bordowy czy w innym kontrastowym kolorze, jest przyszyty nad tą białą warstwą? a biała tylko z przodu wystaje? albo może jakiś szyfon, taftę, satynę? przyczepiony w pasie, luzno spływający fałdami, fastrygowany?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się