żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

zulu   późne rokokoko
02 września 2012 09:53
O ile wieksze powinno byc siodlo, żeby zmieścić mattesa? W sensie np. rozstawu łęku. Jeden rozmiar?  Zakładam, że siodło i tak ma dość szeroki  kanał nad kręgosłupem.
dorcysia kiedys pisała w wątku, że ma mattesa z krótkim futrem (2cm chyba) na konia, który ma siodło dobrze dopasowane. Zależy raczej od grubości futra
Juz wyjasniam sytuacje. Mialam siodlo GP Daw-Maga z łękiem L (przynajmniej tak bylo napisane na malej tybince). Jezdzilam na nim z futrem, dosyc grubym, Jacsona. Na grzbiecie porobily sie wlasnie takie "odgniotki". Wet powiedzial, ze to wina siodla. Zmienilam futro na zel pozyczony (wlasnie taki gruby, ciezki, w materialowym pokrowku, Alpha gel), po czym odgniotki zniknely. Jednak konisko pokazywalo bolesnosc grzbietu, wyszedl stan zapalny miesnia najdluzszego grzbietu. Siodlo sprzedalam, wet orzekl, ze w starym siodle łęk byl ok, ale kon potrzebuje siodla z dosyc szeroko rozstawionymi lawkami (jak ktos napisal - szerokim "kanalem" nad kregoslupem). Takie siodlo udalo mi sie kupic. Łęk ma dosyc waski, taki ze futro juz nie wejdzie. Stad moje pytanie o to, jaki zel jest najlepszy 🙂 Czyli co, wychodzi na to ze glup Acavallo czy tez np CSO ?
czy moglby ktoś mi łopatologicznie napisać jak wymieniać wkładki w mattesie correction system? niestety pierdoła jestem i jak bym sie za to nie zabrala to ten filc łapie mi sie w rzep... a wiem ze da sie bez tego. pytanie - jak? mam wrazenie ze te kieszonki w podkladce sa ogolnie za małe, tak ze zeby zapiac rzep, trzeba i tak nim zahaczyć o filcową wkładkę.
galeria zawiń sobie ten rzep do góry, wsadź filc i spróbuj go wepchnąć do końca pod materiał pod rzepem, tam jest jeszcze pare mm miejsca, a potem odwiń rzep i zapnij, da się 😉 Mnie wszystko wchodzi.

A ja mam takie pytanie: jak zmyć z siodła ślady po glucie (kleju)? Mam siodło nówkę sztukę, jeżdżone pare razy i jeszcze wraca na korektę, pod które położyłam raz żel i teraz mam takie piękne kropki na panelach siodła, których się za Chiny nie da zmyć mydłem do skóry :/
Mam pytanie czy używa ktoś z was tej podkładki i może sie o niej wypowiedzieć?
http://animalia.pl/show_zoom.php?foto=http://p.animalia.pl/img/produkty/zoomy/horze/17606.jpg  (Horze podkładka ze sztucznego futerka)
galeria- tak jak mówi pokora. Filc ma się znaleźć w kieszonce tak, żeby był przykryty rzepem. Najpierw musisz sobie odchylić rzep i pod odchylony rzep wepchnąć filc. Rzep na wierzch.
pokora93, może spróbuj na początek ciepłą wodą?
Angeel, no ja bym na Twoim miejscu w takim wypadku sprawdziła gluta. 🙂

zulu, Zależy też w sumie jakie siodło, jakiej marki. O rozmiar powinno być ok. Prestige o rozmiar był ciasnawy. Wintec był o rozmiar, nawet w pewnym momencie 2, jak koń schudł no i było wszystko ok, a obecny pleszew jest szerszy trochę (choć nie wiem czy o cały rozmiar) i mattes był za gruby, niestety.
patid, podkładki ze sztucznego futra to moim zdaniem bardzo słaba inwestycja, nie lepiej się za jakimś żelkiem rozejrzeć?
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
03 września 2012 08:49
O ile wieksze powinno byc siodlo, żeby zmieścić mattesa? W sensie np. rozstawu łęku. Jeden rozmiar?  Zakładam, że siodło i tak ma dość szeroki  kanał nad kręgosłupem.

Z obserwacji:
jeśli futro nówka to można przyjąć, że jeden (możliwe, że ponad 1 nawet) rozmiar,
ubite mniej niż rozmiar.
Może ktoś wie, jaką wysokość ma tył tej podkładki?
http://www.okser.pl/acavallo-zel-pod-siodlo-back-p-10357.html
Uzywal ktos gluta Horze ? Jest takiej samej grubosci i tak samo dobry jak Acavallo ? Zacheca mnie cena, a Horze jest raczej dobra firma... Jak uwazacie??
Ja używam, ale nie mam porównania z innymi. Dla mnie jest ok, czuję różnicę z i bez.
Angeel, ja mam w stajni horze i w porownaniu z acavallo jest sztywny i nieelastyczny. bardziej gumiasty niz zelowy.
Siodło u młodej zaczyna mi lecieć na przód, trochę poprawiła umięśnienie pleców dodatkowo ma mało kłębu
Co lepiej kupić mattesa z korektą przodu, czy żel podnoszący przód Acavallo?

siodła na razie nie zmienię bo na drugą dla odmiany zaczęło lepiej pasować i muszę się chwilowo poratować podkładkami
Ja bym kupiła podkładkę z wymiennymi wkładkami (jak mattes correction system). W zależności od potrzeby odpowiednio sobie dopasujesz.
Siodło u młodej zaczyna mi lecieć na przód, trochę poprawiła umięśnienie pleców dodatkowo ma mało kłębu
Co lepiej kupić mattesa z korektą przodu, czy żel podnoszący przód Acavallo?

siodła na razie nie zmienię bo na drugą dla odmiany zaczęło lepiej pasować i muszę się chwilowo poratować podkładkami

Ja kupiłam tydzień temu żel podnoszący przód Acavallo, napiszę ci , że rewelacyjnie się sprawdza na podobnym przypadku. Przed Mattesem się wzbraniałam z powodu ceny , na szczęście ten glut bardzo pomógł.
Louisa jak masz 2 konie i jedno siodło tylko mattes. Koń może naprawdę dość sporo się zmieniać a dzięki mattesowi da się sporo poprawić. Ja używam mojego siodła na większość koni które jeżdżę i używam właśnie correction system.
Dzięki za odpowiedzi! to dwie 3,5 latki  (zaczynają pracę i wiadomo że się zmieniają) więc nie rzucę się na nowe siodło bo zanim dojdzie znowu będzie nie takie  😉 Dlatego też nie chciałabym na razie inwestować mega dużo bo za chwilę mogę mieć potrzebę podnoszenia tyłu  😉
Mam zwykłego mattesa, ale tu ewidentnie widzę że tył jest lekko uniesiony i dzięki mojej podkładce jedynie nie będę tego widzieć  😉
A jakby położyć na zwykłego mattesa gluta podnosząceg przód czy przekombinowane  🤔wirek:
W naszych ogłoszeniach jest tani mattes podnoszący przód ale lepiej by było kupić ten z wymienną korektą żeby za chwilę nie mieć wszystkich możliwych rodzajów mattesów.

Azbuka a masz tylko podkładkę na przód czy razem z tą pod całość siodła?
Louisa, mam Acavallo Front Riser - w całości glut z grubszym przodem  😉
Pierwszy raz widzę tak tani żel z futerkiem

[[a]]http://www.horsehouse.pl/pl/Szukaj/Pokladka-antyposlizz-futerk-PROTECTOR.html?pa=2&string=podk%C5%82adka[[a]]
a ja mam wrażenie, że to futro to jest tylko obszycie, a nie pod spodem...
i to nie jest zel, tylko silikon.
aha i stąd taka cena 😉

Żel nie jest podszyty, tfu silikon
CIACH
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] ogloszenie w niewlasciwym miejscu
Dzięki za odpowiedzi! to dwie 3,5 latki  (zaczynają pracę i wiadomo że się zmieniają) więc nie rzucę się na nowe siodło bo zanim dojdzie znowu będzie nie takie  😉 Dlatego też nie chciałabym na razie inwestować mega dużo bo za chwilę mogę mieć potrzebę podnoszenia tyłu  😉
Mam zwykłego mattesa, ale tu ewidentnie widzę że tył jest lekko uniesiony i dzięki mojej podkładce jedynie nie będę tego widzieć  😉
A jakby położyć na zwykłego mattesa gluta podnosząceg przód czy przekombinowane  🤔wirek:
W naszych ogłoszeniach jest tani mattes podnoszący przód ale lepiej by było kupić ten z wymienną korektą żeby za chwilę nie mieć wszystkich możliwych rodzajów mattesów.

Azbuka a masz tylko podkładkę na przód czy razem z tą pod całość siodła?

Jakbyś kupiła samą podkładkę mattesową, bez futra to tez będzie tanio. Coś koło 200zł. Ale ja szczerze polecam correction system. Może i cena kosmiczna, ale to podkładka na lata, można dowolnie sobie korygować, a jak wyjmiesz wkładki, to działa jak zwykły mattes.
Mi GP zaczęło leciutko lecieć na tył. Tak na szybko zmajstrowałam  rakietę ze starego kożucha. Tu na zdjęciu jeszcze nie wykończona , bo nie wiedziałam ile trzeba będzie  do środka włożyć i jakiej grubości wkładek z filcu. Okazało się że nawet bez wypełnienia  w tej chwili jest już dobrze . Jeździłam , nawet w tej prowizorycznej wersji ,wszystko leży super, nic się nie przesuwa, świetnie amortyzuje i ładnie wygląda. Jeszcze pozostaje przyszyć futerko z przodu rakiety. Koszt groszowy,czas wykonania jakieś pół godziny. Tak więc dziewczyny  , czasami można coś tam taniej fajnego pokombinować... 😉
Jutro postaram się zrobić zdjęcia pod siodłem.

A ja mam jeszcze jedno pytanie... Czym sie roznia od siebie te 2 zele? Ktory lepszy?  🤔

1. "typowy" glut Acavallo
http://www.mksklep.pl/acavallo-terapetutyczny-zel-pod-siodlo-p-2270.html

2. jakis nowy glut Acavallo, laczacy sie z podkladkami
http://www.mksklep.pl/acavallo-anatomiczny-zel-pod-siodlo-p-2568.html

Czy to znaczy, ze te podkladki podnoszace przod/tyl nie beda pasowaly do tego pierwszego zelu?
figaro2046 zdolna z ciebie bestia, ja zrobiłam rakietę z gluta  💃
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się