Dopasowanie siodła

lacuna   Stąpamy we dwoje po niepewnym gruncie..
24 sierpnia 2012 20:25
ms_konik to Daslo Ravenna,niby ujeżdżeniówka ale tak naprawde pod VSD bardziej podchodzi jednak..
No właśnie niby już leży dość daleko ale w sumie chyba jeszcze jednak trochę tego miejsca z tyłu jest..
Spróbuję jutro osiodłać dalej i zrobię fotki porównawczo.
trzeba szukać siodła z mocno ściętymi panelami (banan?), jak najbardziej wchodzącymi pod siodło.. Albo zmienić 🤔 konia

a jak wyglądają te panele  😎 macie jakieś fotki
dużo siodeł ma oraz krótsze panele - np Prestige Roma, czy to D1? HBC też zrobiło z małym panelem..

Może niech zdanie zabiorą bardziej zorientowani w tej materii?
lacuna,

Conajmniej tyle bym cofnęła, wtedy nie będzie aż tak lecieć na tył i zobaczysz jak leży. Linie oznaczają miejsce gdzie możesz spokojnie położyć siodło.
oooo super akurat siostra moja ma wziąć do testów Romę ale uj.
u nas problem jest taki że  młoda ma duży bębenek i szerokie plecy
a przy takiej budowie przydał by się wydatny kłąb
Kupiłam forgurt i czekam kiedy do mnie przyjdzie - liczę że on odmieni mi konia i skończą się problemy
a to ze konia trzeba odchudzić - cóż nie wiem jak 🙂
24 sierpnia 2012 22:02
Burza super pokazane, dziękuję bardzo :kwiatek: jutro osiodłam dalej i porobię porządne fotki 🙂
Burza, ale z przodu to nie jest dobra linia... pokazujesz linię łokcia a nie łopatki...
inne siodło-crossowe mojej koleżanki, poproszę o ocenę w jej imieniu

Dobrze by było gdyby koń stał z głową w górze. Ale leży ok.
Bok kręgosłupa z przodu nie ma luzu. Panel dotyka do kręgów z boku?- tak to wygląda na focie.
tunrida Nie dlatego że koń ma głowę w dole?
koleżanka dorobi zdjęcia, jak ma głowę do góry,normalnie i wtedy wstawię.
Anaa, mój błąd.

lacuna, od mojego ułożenia spokojnie jeszcze 3 palce do tyłu może iść. Popróbuj gdzie się 'układa'.
26 sierpnia 2012 11:03
Dzięki :kwiatek: Osiodłałam dalej i wszystko leżało w porządku więc wzięłam czaprak i żel i wsiadłam..i siodło po jeździe osiadło na tyle,że przedni łęk zaczał dotykać kręgosłupa 🙁 czy zamontowanie węższego łęku pomoże?A może lepiej szerszy i siodło podnieść podkładką/futrem?
Taka przestrzeń była bez czapraka i żelu:

a po jeździe trochę osiadło i zaczęło dotykać,nie jest wciśnięte-palec włożę ale jednak dotyka..
A druga sprawa to taka,ze w czasie jazdy przesunęło mi się do przodu,osiodłałam dość daleko a jak zsiadłam było tak:

Czy możliwe,ze to popręg pociągnął je do przodu?Jak osiodłałam było w równowadze,jak zsiadłam-na zdjęciu chyba trochę leci na tył?Jedyne co mi przychodzi na myśl to ten popręg,kobyłka ma okrągły brzuszek i poprzednie siodło identycznie się przesuwało..
Raczej duży brzuch konia zepchnął siodlo do przodu.
26 sierpnia 2012 20:46
Dorcysia dzięki.

A tak bez związku z moimi problemami natknęłam się przypadkiem na filmik..potęga skoku?super!Ale po co dopasować siodło 🙄 kolejny taki przypadek..
#t=92s
Oczekujesz że na 2 metrowym murze siodło nie drgnie?
26 sierpnia 2012 21:04
Oczywiście,że nie ale też bez przesady?Zauważ,że pokazano na filmiku kilka koni i reszcie siodło nie leci w kosmos przy skoku tego samego muru..czy tylko mi się tak wydaje?
Zauważ że mur ma 2 metry
w nawiązaniu do poprzedniego postu, wstawiam nowe zdjęcia tego samego siodła z prośbą o ocenę

czy rzucicie okiem na załączniki ?
powiedzcie czy to siodło jest dobrze założone ?
przeglądam właśnie stare fotki i widzę że chyba  nie było tak tragicznie
Jak??
riobravo- moim zdaniem siodło crossowe koleżanki szerokość łęku ma dobrą. Wydaje mi się, że można by założyć pod nie cienki żel, w związku z tym, że panele są z przodu nieco słabo wypchane? A cienki żel nie powinien zawęzić tego siodła. A wydaje mi się, że z żelem leżałoby lepiej.
Co do równowagi siodła wydaje się, że leży chyba w równowadze. Co prawda dałaś tylko jedno zdjęcie siodła bokiem i na tym zdjęciu koń ma spuszczoną głowę.
A jak plamy potu? Równomierne, czy nie?

777- nie było tragicznie.
Mam tylko jedno zdjęcie z takiej perspektywy, postaram się o więcej ale może da się coś powiedzieć z tej fotografii? Siodło po jeździe odbija się równomiernie.
A jakie popręgi polecacie gdy koń ma okrągły brzucho i popręg ciągnie siodło do przodu (ujeżdzeniowy)
Gru   nic nie dzieje się bez powodu
05 września 2012 07:49
olcia86 ja przerobiłam różne popręgi i żaden nie zdał egzaminu, dopiero jak koń schudł i brzuch podciągnął to siodło usiało w dobrym miejscu  🤔 Mam pytanie czy ktoś byłby zainteresowany wizytą w Warszawie i okolicach pana Somera, znaczy się pana Piotrka z Hidalgo, który zajmuje się dopasowaniem siodeł ? Chciała bym go jakoś ściągnąć do Warszawy, a wiadomo że im więcej zainteresowanych osób tym koszty mniejsze 🙂
Ja odnoszę wrażenie że mój popręg z fartuchem lepiej trzyma siodło i lepiej leży niż zwykły  🥂
olcia, ja mam taki

i siodło się nie przesuwa, tyle że u nas już aż tak wielkiego brzucha nie ma, a koleżanka ma taki

i tez działa, a miała z tym chyba większy problem niż ja, wydaje mi się, że gdzieś widziałam taki w wersji ujeżdżeniowej, ale pewna nie jestesm
też już pisałam, że do skokówek raczej popręgi z fartuchem - o wiele lepiej trzymają siodło. Teraz mam daw-mag treningowy, też dobrze trzyma, ale to nie to co fartuch jednak 😉
sorry i koniec OT
ceffyl   Niektórzy ludzie są taktowni. Inni mówią prawdę.
05 września 2012 22:12
Mam pytanko 🙂 i mam nadzieję, że dobry wątek 🙂

Czy ktoś z was poszerzał Kieffera? Jak taki zabieg ma się do użytkowania i ewentualnej estetyki?
Chodzi mi konkretnie o siodło ze zdjęcia, w naszym przypadku wymaga poszerzenia o 2 romiary czyli teoretycznie maksimum jakie można, ale nie wiem czy go szlag nie trafi po takim zabiegu  🤔
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się