Kącik ŁODZIANINA (Łodzianie, Łódź i okolice)

Seiteki bzdury gadasz, Stasiak nie robi wszystkiego na plasko podjedz do Bronisina i zobacz rozne konie,ktore robi. Moja Pole robil przed proba dzielnosci wraz z naturalna kobitka i moj kon dostal jedne z naj ocen za kopyta.
Ja wlasnie o Benku moglabym sporo pisac o ciachaniu przodow wychetaniu strzalek i lezacych pietkach przejedz sie do Zofiowki...potem ludzie sie dziwia,ze na bonitacji kon dostaje niska ocene i nogi i kopyta krzywe.
Poza tym do Lodzi dojezdzala Mamczarz,ktora bije na glowe wiekszosc wymienionych.Droga,ale swietna
Ps kto do rancza sie wybiera?
seiteki   "Always remember don't make bunny cry"
22 sierpnia 2012 09:20
u nas Stasiak niestety odpieprza masówkę, jesli u Ciebie sie przykłada- to powinnas sie cieszyć....
co do Benka, wyprowadził nam konia z bardzo dużych problemów... p. Kozłowski od wielu lat z jego usług korzysta i nawet nie myśli o zmianie na kogoś innego, poza tym znam wiele osob zadowolonych z usług Benka, fakt- jest to cieżki człowiek, ma bardzo trudny charakter, ale robi konie naprawde świetnie.
No to może jednak ktoś zamiast na żelazo postawi na struganie ? Szukam osoby która dołaczy się do akcji : sciągamy z Warszawy speca od kopyt🙂
U mnie jest coraz lepiej - odzyskujemy powoli strzałki : )
Karla - do jakiego rancza ?

Dominioxs ja sciagalam strugacza z Lublina w drodze do Wawy,forumowa Wiwiana,jest swietna🙂
Seiteki mi juz nie robi,przenioslam konia do Wawy,ale robi pol Bronisina i dalej Drapacza. Do tego swietnie sie uzupelnial z naturalnym strugaczem i dzialal wedlug wskazowek.
A B no coz..widok kopyt zofiowkowych koni to wlasnie masowka...no,ale co kto lubi
Ranczo w dolinie 1wrzesnia zawody skokowe z licencyjna L i porzadnymi parkurami porzadnego parkurmajstra🙂
sei   . let's grow old together & die at the same time .
22 sierpnia 2012 11:05
a kto będzie tym parkur-majstrem? 🙂

mnie stasiak nie przekonuje. widziałam parę koni spier... przez niego. spec od transportu też z niego taki jak i ze mnie. generalnie jak ktoś jest od wszystkiego 'specjalistom' - trener, kowal i jeszcze przewoźnik to... z bogiem 😉 na szczęście ja z kowalem problemów nie mam. u nas robi dwóch naprawdę świetnych  🙇
No popatrz sei, nam Stasiak wozil i Dra i Pole i to na b dlugich b krotkich trasach i bylo ok. Za to nie powierzylabym juz never ever nawet derki do przewiezienia innemu zawodowemu przewoiznikowi😉
Stwierdzam zatem, ze chyba Dr i Pola i Bronisin maja jakies chody😉tylko sie cieszyc🙂oo albo bardziej sie przyklada bo pakiet trenin,kopyta, transport😉oo albo jeszcze inaczej,moze jest swietny do prawidlowych kopyt,bo tylko w takich sytuacjach go widzialam plus wspolpraca z naturalen przy krzywym 1 i kozincu
A do transportu to naj naj lubimy Snycerzy
Parkurmajster to oczywiscie Best ever S.Marchwicki🙂
Znajdzie się ktoś, kto zechce poluzakować w Gajewnikach przy 3 koniach ? 
Więcej na Pw 🙂
Karla ja wlasnie tez  juz mam osobe do wyprowadzenia kopyt ale z Wawy ,  tez z forum , ale szukam kogos kto by sie przylączyc ,  coby koszty transportu rozlozyc...
No bo sorry ale fachowego kopytnego strugania , do kopyt z problemami , to w okolicy Ł. nie znalazłam....
J Stasiak wiózł mi kobyłe i nie bylo z tym zadnego problemu , wiozl tez p. Grabowski,  i tez bylo OK, a i fura wypasiona była .
Znalazlam zajawke o Rancho na ŚK - w takim razie ,  juz wiem,  kogo namówię : )
do kopyt problematycznych to w Lodzi raczej miejscowych nie uswiadczysz...niestety
do zobaczyska w Ranczu🙂
Pytałam w  wątku dotyczącym weterynarzy - niestety bez skutku.
Czy możecie polecić kogoś z cyfrowym rtg i usg, kto robi badania kupno - sprzedaż? Na terenie Łodzi oczywiście🙂
Szpotański,Bestry-tylk tą dwójkę mogę z czystym sumieniem polecić
dzięki Karla :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
nie ma za co-akurat ta dwójka robiła moim znajomym,znajomym znajomych itp. sporo K-S i wszyscy zadowoleni
Ja też polecam dr Bestry, ale  z tego co wiem aktualnie przebywa na urlopie 🙁
22 sierpnia 2012 21:32
rozumiem, że Ranczo to to "Snycerzowe" ?
jakie oni maja tam podłoże ? kwarc ?
Podłoże jest trawiaste.
Zawody u Snycerza bardzo polecam zawodnikom.
kwarc  ?  😁

trawa chyba
trawa a rozpr piach
kwarc to poki co maja tylkoGajewniki i Boguslawice
armara fakt-kirgistan zdaje sie😀

Kwarc jest jeszcze np u Tyszków , i w Championie🙂
Chyba ze chodzi tylko o miejsca organizujące zawody a nie stajnie
23 sierpnia 2012 09:09
hmm, trawa mnie nie przekonuje, gdyż nie bede specjalnie kuć kobyły...
bo liczyc na to ze bedzie sucho to troche glupie...
Dominox chodzilo mi o miejsca gdzie rozgrywane sa zawody,bo bdb i db podloza sa m.in.u Oli Szulc plus wymienione przez Ciebie stajnie.
Na trawsko bezpieczniej podkowy,bo zmiany pogodowe ostatnio to jakis kosmos.
My generalnie jesli bedziemy startowac to tylko na piachu
Karla🙂
No tak się domyśłam, że gdzieś daleko ją wywiało  😎 BTW w Bogusławicach to ten kwarc jest czy jest użytkowany ?
23 sierpnia 2012 21:17
no właśnie, a nie wiesz czy jeslii bym sie zdecydowala w dniu zawodow, to bez zgloszen wstepnych by mnie puscili?
bo jakby byla piekna sloneczna pogoda to bym sie skusiła....
Ja się wybieram do Rancza razem z koleżanką. Co do podłoża to ma być trawiaste, ale zapewniają mnie, że ogólnie bardzo dobrze jest (moja kobyła też nie podkuta). 😉
W Bogusławicach 11-12 sierpnia były zawody na kwarcu. 🙂

Seiteki - możesz sie normalnie zgłosić i po prostu w dniu zawodów zrezygnować ze startu. 😉

+co do przewozu, to ja z czystym sercem mogę polecić ROBERTA Snycerza. Bardzo miły, pomaga w zapakowaniu konia i co najważniejsze jest dostępny nawet z dnia na dzień! :-) Jedynym minusem jest to, że praktycznie zawsze się spóźnia, więc jak chcemy żeby przykładowo był na 8, mówimy żeby był na 7.30.  🤣
24 sierpnia 2012 09:31
w sumie fakt, zgłosić sie zawsze można ^^
jak bedzie pieknie i słonecznie to pewnie zawitamy 😉
w bogusławicach ten kwarc to jest porażka... sama nie startowałam jeszcze ale na mistrzostwach szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych na drugi dzień przenieśli się na piasek ( pierwotnie tam była rozprężalnia) dziewczyny mówiły że nie dało się skakać, kopnie strasznie... mam nadzieję że do mistrzostw regionu to naprawią, albo już coś z tym zrobili... do rancha bym wpadła może i jakieś L, P albo P, N by się pojechało tylko nie jestem do końca pewna jak będą konie mi chodzić... jestem teraz za granicą i na ostatnią chwilę musiałam kogoś do jazdy skombinować... wypadło na Kingę Daszczyk a wiadomo że jej podejście do koni jest dość kontrowersyjne, Miała jeździć na Habibim kiedy będzie Marchwicka a z tego co wiem nie za bardzo się tego trzyma... ;/
Ada zgadzam się z tobą w 100 procentach, podłoże w Bogusławicach dno totalne, byłam na tych zawodach o których piszesz, moim zdaniem porażka organizacyjna, nie dość że nie przygotowane podłoże, to przenoszenie parkuru z jednego miejsca w drugie, czekanie aż raczą na nowo ustawić i kolejne nie nadające się podłoże, zresztą taka wpadka to nie pierwszy raz więc lepiej by było jak by MR były w gajewnikach, przynajmniej warunki mają dobre.
Na ostatnich zawodach w Bogusławicach parkur był walcowany i nie było problemów z zakopywaniem się koni 😉
Hej, piszę w sprawie kowala znacie p.Wieczorka  czy p. Krogulskiego. Potrzebuje kowala który zna się na ochwacie i odpowiednim wekowaniu przy tej chorobie . Czy któryś z panów strugał Waszym koniom kopytka (czy strugał ktoś ochwatowe kopyta?) Jak wrażenia ?
U nas p.Krogulski struga kucyka po ochwacie, poza tym, że struga to i kuł korekcyjnie. Efekty bardzo fajne, godny polecenia : )
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się