Kącik ŁODZIANINA (Łodzianie, Łódź i okolice)
Seiteki bzdury gadasz, Stasiak nie robi wszystkiego na plasko podjedz do Bronisina i zobacz rozne konie,ktore robi. Moja Pole robil przed proba dzielnosci wraz z naturalna kobitka i moj kon dostal jedne z naj ocen za kopyta.
Ja wlasnie o Benku moglabym sporo pisac o ciachaniu przodow wychetaniu strzalek i lezacych pietkach przejedz sie do Zofiowki...potem ludzie sie dziwia,ze na bonitacji kon dostaje niska ocene i nogi i kopyta krzywe.
Poza tym do Lodzi dojezdzala Mamczarz,ktora bije na glowe wiekszosc wymienionych.Droga,ale swietna
Ps kto do rancza sie wybiera?
u nas Stasiak niestety odpieprza masówkę, jesli u Ciebie sie przykłada- to powinnas sie cieszyć....
co do Benka, wyprowadził nam konia z bardzo dużych problemów... p. Kozłowski od wielu lat z jego usług korzysta i nawet nie myśli o zmianie na kogoś innego, poza tym znam wiele osob zadowolonych z usług Benka, fakt- jest to cieżki człowiek, ma bardzo trudny charakter, ale robi konie naprawde świetnie.
No to może jednak ktoś zamiast na żelazo postawi na struganie ? Szukam osoby która dołaczy się do akcji : sciągamy z Warszawy speca od kopyt🙂
U mnie jest coraz lepiej - odzyskujemy powoli strzałki : )
Karla - do jakiego rancza ?
Dominioxs ja sciagalam strugacza z Lublina w drodze do Wawy,forumowa Wiwiana,jest swietna🙂
Seiteki mi juz nie robi,przenioslam konia do Wawy,ale robi pol Bronisina i dalej Drapacza. Do tego swietnie sie uzupelnial z naturalnym strugaczem i dzialal wedlug wskazowek.
A B no coz..widok kopyt zofiowkowych koni to wlasnie masowka...no,ale co kto lubi
Ranczo w dolinie 1wrzesnia zawody skokowe z licencyjna L i porzadnymi parkurami porzadnego parkurmajstra🙂
a kto będzie tym parkur-majstrem? 🙂
mnie stasiak nie przekonuje. widziałam parę koni spier... przez niego. spec od transportu też z niego taki jak i ze mnie. generalnie jak ktoś jest od wszystkiego 'specjalistom' - trener, kowal i jeszcze przewoźnik to... z bogiem 😉 na szczęście ja z kowalem problemów nie mam. u nas robi dwóch naprawdę świetnych 🙇
No popatrz sei, nam Stasiak wozil i Dra i Pole i to na b dlugich b krotkich trasach i bylo ok. Za to nie powierzylabym juz never ever nawet derki do przewiezienia innemu zawodowemu przewoiznikowi😉
Stwierdzam zatem, ze chyba Dr i Pola i Bronisin maja jakies chody😉tylko sie cieszyc🙂oo albo bardziej sie przyklada bo pakiet trenin,kopyta, transport😉oo albo jeszcze inaczej,moze jest swietny do prawidlowych kopyt,bo tylko w takich sytuacjach go widzialam plus wspolpraca z naturalen przy krzywym 1 i kozincu
A do transportu to naj naj lubimy Snycerzy
Parkurmajster to oczywiscie Best ever S.Marchwicki🙂
Znajdzie się ktoś, kto zechce poluzakować w Gajewnikach przy 3 koniach ?
Więcej na Pw 🙂
Karla ja wlasnie tez juz mam osobe do wyprowadzenia kopyt ale z Wawy , tez z forum , ale szukam kogos kto by sie przylączyc , coby koszty transportu rozlozyc...
No bo sorry ale fachowego kopytnego strugania , do kopyt z problemami , to w okolicy Ł. nie znalazłam....
J Stasiak wiózł mi kobyłe i nie bylo z tym zadnego problemu , wiozl tez p. Grabowski, i tez bylo OK, a i fura wypasiona była .
Znalazlam zajawke o Rancho na ŚK - w takim razie , juz wiem, kogo namówię : )
do kopyt problematycznych to w Lodzi raczej miejscowych nie uswiadczysz...niestety
do zobaczyska w Ranczu🙂
Pytałam w wątku dotyczącym weterynarzy - niestety bez skutku.
Czy możecie polecić kogoś z cyfrowym rtg i usg, kto robi badania kupno - sprzedaż? Na terenie Łodzi oczywiście🙂
Szpotański,Bestry-tylk tą dwójkę mogę z czystym sumieniem polecić
dzięki Karla :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
nie ma za co-akurat ta dwójka robiła moim znajomym,znajomym znajomych itp. sporo K-S i wszyscy zadowoleni
Ja też polecam dr Bestry, ale z tego co wiem aktualnie przebywa na urlopie 🙁
rozumiem, że Ranczo to to "Snycerzowe" ?
jakie oni maja tam podłoże ? kwarc ?
Podłoże jest trawiaste.
Zawody u Snycerza bardzo polecam zawodnikom.
trawa a rozpr piach
kwarc to poki co maja tylkoGajewniki i Boguslawice
armara fakt-kirgistan zdaje sie😀
Kwarc jest jeszcze np u Tyszków , i w Championie🙂
Chyba ze chodzi tylko o miejsca organizujące zawody a nie stajnie
hmm, trawa mnie nie przekonuje, gdyż nie bede specjalnie kuć kobyły...
bo liczyc na to ze bedzie sucho to troche glupie...
Dominox chodzilo mi o miejsca gdzie rozgrywane sa zawody,bo bdb i db podloza sa m.in.u Oli Szulc plus wymienione przez Ciebie stajnie.
Na trawsko bezpieczniej podkowy,bo zmiany pogodowe ostatnio to jakis kosmos.
My generalnie jesli bedziemy startowac to tylko na piachu
Karla🙂
No tak się domyśłam, że gdzieś daleko ją wywiało 😎 BTW w Bogusławicach to ten kwarc jest czy jest użytkowany ?
no właśnie, a nie wiesz czy jeslii bym sie zdecydowala w dniu zawodow, to bez zgloszen wstepnych by mnie puscili?
bo jakby byla piekna sloneczna pogoda to bym sie skusiła....
Ja się wybieram do Rancza razem z koleżanką. Co do podłoża to ma być trawiaste, ale zapewniają mnie, że ogólnie bardzo dobrze jest (moja kobyła też nie podkuta). 😉
W Bogusławicach 11-12 sierpnia były zawody na kwarcu. 🙂
Seiteki - możesz sie normalnie zgłosić i po prostu w dniu zawodów zrezygnować ze startu. 😉
+co do przewozu, to ja z czystym sercem mogę polecić ROBERTA Snycerza. Bardzo miły, pomaga w zapakowaniu konia i co najważniejsze jest dostępny nawet z dnia na dzień! :-) Jedynym minusem jest to, że praktycznie zawsze się spóźnia, więc jak chcemy żeby przykładowo był na 8, mówimy żeby był na 7.30. 🤣
w sumie fakt, zgłosić sie zawsze można ^^
jak bedzie pieknie i słonecznie to pewnie zawitamy 😉
w bogusławicach ten kwarc to jest porażka... sama nie startowałam jeszcze ale na mistrzostwach szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych na drugi dzień przenieśli się na piasek ( pierwotnie tam była rozprężalnia) dziewczyny mówiły że nie dało się skakać, kopnie strasznie... mam nadzieję że do mistrzostw regionu to naprawią, albo już coś z tym zrobili... do rancha bym wpadła może i jakieś L, P albo P, N by się pojechało tylko nie jestem do końca pewna jak będą konie mi chodzić... jestem teraz za granicą i na ostatnią chwilę musiałam kogoś do jazdy skombinować... wypadło na Kingę Daszczyk a wiadomo że jej podejście do koni jest dość kontrowersyjne, Miała jeździć na Habibim kiedy będzie Marchwicka a z tego co wiem nie za bardzo się tego trzyma... ;/
Ada zgadzam się z tobą w 100 procentach, podłoże w Bogusławicach dno totalne, byłam na tych zawodach o których piszesz, moim zdaniem porażka organizacyjna, nie dość że nie przygotowane podłoże, to przenoszenie parkuru z jednego miejsca w drugie, czekanie aż raczą na nowo ustawić i kolejne nie nadające się podłoże, zresztą taka wpadka to nie pierwszy raz więc lepiej by było jak by MR były w gajewnikach, przynajmniej warunki mają dobre.
Na ostatnich zawodach w Bogusławicach parkur był walcowany i nie było problemów z zakopywaniem się koni 😉
Hej, piszę w sprawie kowala znacie p.Wieczorka czy p. Krogulskiego. Potrzebuje kowala który zna się na ochwacie i odpowiednim wekowaniu przy tej chorobie . Czy któryś z panów strugał Waszym koniom kopytka (czy strugał ktoś ochwatowe kopyta?) Jak wrażenia ?
U nas p.Krogulski struga kucyka po ochwacie, poza tym, że struga to i kuł korekcyjnie. Efekty bardzo fajne, godny polecenia : )