kącik skoków
Frania, słyszałam, na starej volcie ktoś o tym pisał. Trener Bocian też tak twierdzi i w zasadzie mu wierzę - można nawet posłuchać na żywo albo na filmikach, jak w szeregach nie raz słychać oddech/chrapnięcie na każdą fulę, a na skok-wyskokach nie.
Mnie mówiono, że 3 to optimum, 5 maksimum dla wytrenowanego konia i jeżdżenie większej ilości po prostu nie ma sensu.
A dołączę się do dyskusji mimo, że żaden ze mnie skoczek i znawca 😉
Byłam ostatnio na kursie ISP w Przywidzu (pomorskie). Było kilku trenerów (a w szczególności jeden :P) propagujących mocno niemiecka szkołę jazdy. Pokazywali nam jakiś starszy filmik niemiecki ze znanym jeźdźcem niemieckim ale zabijcie mnie - nie mam głowy do nazwisk i nie pamiętam ale nazwisko naprawdę znane 😉 Filmik przedstawiał pokaz/przedstawienie metod treningów w domu na jakiejś krytej hali (możliwe, że był to jakiś przerywnik na zawodach lub jakieś ich zgrupowanie). Pokazywali najazdy na stacjonatkę/okser i drążek przed i po - jakie odległości i jak można nimi manipulować. A potem od razu wskoczyli na temat rozstawionych 10 krzyżaków na skoki wyskoki i że w miarę stopnia wyszkolenia konia najpierw u młodych odległości nieco pow. 3m a z czasem się zmniejsza i zmniejsza (chwalili się tym, ze doświadczony koń to chyba tam nawet 2,2 odległośc ma w penym momencie i daje radę! 😲) I co chwila naznaczenie wagi tego ćwiczenia, które traktowane jest element rozgrzewający na trening skokowy i była mowy tylko o krzyżakach i własnie 10 nie mniej nie więcej 😉 Wszystko to dla koni chodzących BARDZO wysokie konkursy.
I oczywiście na kursie nie omieszkano nam nie postawić takich skoków wyskoków 😉 Wtedy na kobyłkę, która mi pożyczono ćwiczenie było... Trudne psychicznie bo kobyła co krzyżak się bardziej nakręcała i na ostatnich to już podnosiła nogi chyba na milimetry nad dragami (jest szybka nogami bardzo więc dawała rade mimo rozpędzenia na styk) ale koniec końców w końcu puściła pary i efekt końcowy był rewelacyjny! Nie mam jakiejś konkretniej Swojej opinii na temat tego ćwiczenia ale wtedy bardzo ładnie wyćwiczyło nasza cierpliwość i nadało balansu.
Nie widzę sensu skakania więcej niż 2-3 na skok wyskok..
Nie raz skakałam tyle na skok wyskok, a nawet może i więcej 🙂
Ale po co? 🙄
Czyli d...., bo termin zgłoszen do CSN juz pofrunął. A samo L,P to mnie nie urzadza. :/
Zreszta, jakbym już jechała CSN od piatku... to po huk mi P dopiero w sobote.
Ech... niedane mi postartowac tego lata.
Termin zgłoszeń na CSN przesunęli do jutra, ze względu na małą ilość zgłoszeń (info ze śk).
Co do skoków-wyskoków, mam pędzącego konia, skakanie 5 przeszkód na skok wyskok mu pomaga. Przy 3 skacze je niejako z rozpędu, przy 5 zaczyna pracować. Często ustawiam drugą i czwartą zdecydowanie wyżej niż pozostałe. Wtedy skupia się i bardziej się stara.
Większą ilość też zdarzało mi się przejeżdżać, ale raczej na wysokości cavaletti, bardziej, aby równo galopował i się nie nakręcał, niż skakał.
Termin zgłoszeń na CSN przesunęli do jutra, ze względu na małą ilość zgłoszeń (info ze śk).
O.. miło. Juz nawet sie zebrałam w sobie i bym pojechała to RO, ale uswiadomiłam sobie kolejny problem. Transport. 😵
Zmieniając temat:
http://csiobudapest.hu/page.php?page=69 Relacja na żywo z CSIO z Budapesztu.
Ktoś, wybierasz sie do BB ??
Ja słyszłam ,że koń nie oddycha podczas skoku(często po pszeszkodzie można usłyszec charakterystyczny dziek wypuszczania powietrza przez koniaa ) a podczas skoku wyskoku poprostu nie ma czasu na złapanie oddechu nie wiem ile w tym prawdy ae kilku krotnie to słyszałam i powiem szczerze ze ma to sens .
A co do ilości skoku wyskoku to widziałam taką jedną która ustawiła z 10 skoków wyskoków . Nie mogłam na to patrzeć;/ Sama nie potrafiła powiedzieć czemu to ma służyć . Ręce opadają
dziewczyna z photobloga twierdzi, że trener jej tak ustawił (tam jest 7 przeszkód), bo Szwedzi uważają, że taka ilość jest najlepsza. i od poziomy wyszkolenia zależy wysokość tych przeszkód, a nie ich ilość. osobiście sensu w tym nie widzę, ale skoczek ze mnie żaden 🙄
edit: zapomniałam powiedzieć, że w teleexpressie powiedzieli o zawodach w Łazienkach.
A jakby kogos interesowało to pojawiły sie juz propozycje ZR przy CSN w Białym Borze.
http://csjbialybor.pl/wp-content/uploads/2012/07/skokiregionalneotwarte.pdf
A myśmy wrócili z Gałkowa. Mieszane uczucia, chociaż opłacało się jechać. W piątek - tragedia, na prawdę tragedia. Ja wjechałam na parkur i nie pamiętałam "jak to się robi" a Q mi wtórował. Zaowocowało to 21 punktami karnymi w pierwszej połowie a od 6 jechaliśmy jak po sznurku, idealnie i bez zawachania - przypomniało się wszystko 😁
Na drugi dzień był plan jechania na zero, no i się udało. Na ponad 70 koni bylismy 7 i to przez moje gapiostwo bo jeden skrót przeoczyłam. W niedzielę o krok od zwycięstwa ale.. Q tak dobrze galopował, że w lini zdjął podkowę razem ze sporą częścią kopyta i niestety wpadł mi bez równowagi w stacjonatę. A szkoda bo to był super równy parkur, skróciki idealnie bez żadnych przytrzymań, odjazdów, książkowo.
No cóż, widać po rezultatach jak pięknie brakowało nam treningu przez 2 miesiące skakaliśmy raptem 2 razy i to w większości gimnastyki.
Zadowolona jestem chociaż żal mi niedzieli.
BlueHorse trener ktory puszcz takie filmy to z tego co pamietam to Pacynski, na filmie z tego co pamietam jezdzi Slotak, i rzeczywiscie bylo tam mega duzo skokow-wysykokow. wg Pacunskiego ma to oczywiscie sluzyc gimnastyce konia, co potem tez probowal robic z nami na treningach, stawiajac wszystkim te skoki wysoki na 2,2 do 2,5m nie znajac koni - ich stopnia wyszkolenia 🤔wirek: podziekowalam po przejechaniu 2-3 razach takiej kombinacji
Nam stawiał normalne 3m ale to dlatego, że połowa kursu miała konie wyciągnięte z marnej rekreacji czy z woza albo rajdu i jeźdźcy tez nie prezentowali zbyt wysokiego poziomu. 2,2cm? 🤔 Na serio??? To poszalał trener troszeczkę bo z tego co pamiętam to to było po wieloletnim wyszkoleniu konia, który chodził GP światowe a nie "dla kazdego" 😲. Tak jak pisałam: nie chwale się tym chciałam się tylko tym podzielić dla oglądu, że niektórzy właśnie tak uczą. Moją cichą opinią filmiki nam pokazywane były dość, hmmm... STARSZE i generalnie Panowie z mojego kursu bardzo lubili się w tej STARSZEj nie wiem czy jeszcze aktualnej szkole niemieckiej. Ale nie będę publicznie rozwijać moich myśli 😉 Są nieuporządkowane po za tym ze mnie żaden skoczek 😉
Mistrzyni głupich min w Karolinie 😡
Juz nie moge się doczekać zawodów w ten weekend u Robsona 💃 💃
Dramka jak Ci poszło? bo nie widzę nigdzie wyników
W P byłam 5 a w N eliminacja 😎
Olga Grabowska "mistrzynia Polski" kobiet. ciekawe co Wrotki na to 😁
Dramka teraz dopiero zobaczylam zdjecia. ale elegancka z Was para!
Olga Grabowska "mistrzynia Polski" kobiet. ciekawe co Wrotki na to 😁
gdyby to przełożyć na terminologię pięściarską, to ten "pas mistrza" tyle wart, co pasek od spodni 😁
za chwilę Mistrzostwa Polski seniorów w skokach przez przeszkody, Olga jest przeciez seniorką, ciekawe dlaczego nie będzie jej nawet na listach startowych tych zawodów, skoro jest "mistrzynią Polski"? 😂
Nie widzę sensu skakania więcej niż 2-3 na skok wyskok..
skoro nie widzisz, to znaczy że masz taką a nie inną optykę...ja tam stawiam czasami 5, czasami 7...na końcówce czasami nawet 1.1m wysokie
i naprawdę łatwo o znalezienie sensów takich ćwiczeń...od treningu siłowego dla konia, po trening techniczny dla jeźdźca.
Wrotki, oj, gdyby nawet w naszym jezdziectwie pojawilo sie kolejnych 5 kategorii mistrzowskich, to i tak boksu nie jestesmy w stanie dogonic w kwestii kategorii i paskow 😁
a propos MP, 19 seniorow szalu nie robi. z drugiej strony sie nie dziwie, skoro termin byl podany yyyy, na miesiac przed?
Klami, odpowiadając na Twoje wcześniejsze pytanie,wybieram się,ale jeżeli się wybiorę,to własnie na te linkowane przez Ciebie...
pogoda mnie nie nastraja...miałam jutro skakać,ale jakoś skakanie na hali chyba nie ma sensu 🙁 a tak dobrze mi w poniedziałek skakał 🙁
Ktoś, ta... pogoda. U nas wszystko tonie w wodzie i błocie. Nie ma mowy zeby poskakać na placu. :/
Ja sie na te nie wybieram. Dopiero na kolene CSN. :/
A my jutro wyruszamy do Robsona na zawody 🏇 i ciesze się że nie ma upałów 💃
Klami - u nas też.
no właśnie pogoda dziś sprawiła,że skończy się raczej na wybieraniu :/