kącik skoków

Frania, słyszałam, na starej volcie ktoś o tym pisał. Trener Bocian też tak twierdzi i w zasadzie mu wierzę - można nawet posłuchać na żywo albo na filmikach, jak w szeregach nie raz słychać oddech/chrapnięcie na każdą fulę, a na skok-wyskokach nie.
Mnie mówiono, że 3 to optimum, 5 maksimum dla wytrenowanego konia i jeżdżenie większej ilości po prostu nie ma sensu.
A dołączę się do dyskusji mimo, że żaden ze mnie skoczek i znawca 😉
Byłam ostatnio na kursie ISP w Przywidzu (pomorskie). Było kilku trenerów (a w szczególności jeden :P) propagujących mocno niemiecka szkołę jazdy. Pokazywali nam jakiś starszy filmik niemiecki ze znanym jeźdźcem niemieckim ale zabijcie mnie - nie mam głowy do nazwisk i nie pamiętam ale nazwisko naprawdę znane 😉 Filmik przedstawiał pokaz/przedstawienie metod treningów w domu na jakiejś krytej hali (możliwe, że był to jakiś przerywnik na zawodach lub jakieś ich zgrupowanie). Pokazywali najazdy na stacjonatkę/okser i drążek przed i po - jakie odległości i jak można nimi manipulować. A potem od razu wskoczyli na temat rozstawionych 10 krzyżaków na skoki wyskoki i że w miarę stopnia wyszkolenia konia najpierw u młodych odległości nieco pow. 3m a z czasem się zmniejsza i zmniejsza (chwalili się tym, ze doświadczony koń to chyba tam nawet 2,2 odległośc ma w penym momencie i daje radę!  😲) I co chwila naznaczenie wagi tego ćwiczenia, które traktowane jest element rozgrzewający na trening skokowy i była mowy tylko o krzyżakach i własnie 10  nie mniej nie więcej 😉 Wszystko to dla koni chodzących BARDZO wysokie konkursy.

I oczywiście na kursie nie omieszkano nam nie postawić takich skoków wyskoków 😉 Wtedy na kobyłkę, która mi pożyczono ćwiczenie było... Trudne psychicznie bo kobyła co krzyżak się bardziej nakręcała i na ostatnich to już podnosiła nogi chyba na milimetry nad dragami (jest szybka nogami bardzo więc dawała rade mimo rozpędzenia na styk) ale koniec końców w końcu puściła pary i efekt końcowy był rewelacyjny! Nie mam jakiejś konkretniej Swojej opinii na temat tego ćwiczenia ale wtedy bardzo ładnie wyćwiczyło nasza cierpliwość i nadało balansu.
Nie widzę sensu skakania więcej niż 2-3 na skok wyskok..
Nie raz skakałam tyle na skok wyskok, a nawet może i więcej 🙂

Ale po co?  🙄

Czyli d...., bo termin zgłoszen do CSN juz pofrunął. A samo L,P to mnie nie urzadza. :/
Zreszta, jakbym już jechała CSN od piatku... to po huk mi P dopiero w sobote.
Ech... niedane mi postartowac tego lata.

Termin zgłoszeń na CSN przesunęli do jutra, ze względu na małą ilość zgłoszeń (info ze śk).
Co do skoków-wyskoków, mam pędzącego konia, skakanie 5 przeszkód na skok wyskok mu pomaga. Przy 3 skacze je niejako z rozpędu, przy 5 zaczyna pracować. Często ustawiam drugą i czwartą zdecydowanie wyżej niż pozostałe. Wtedy skupia się i bardziej się stara.
Większą ilość też zdarzało mi się przejeżdżać, ale raczej na wysokości cavaletti, bardziej, aby równo galopował i się nie nakręcał, niż skakał.   
Termin zgłoszeń na CSN przesunęli do jutra, ze względu na małą ilość zgłoszeń (info ze śk).

O.. miło. Juz nawet sie zebrałam w sobie i bym pojechała to RO, ale uswiadomiłam sobie kolejny problem. Transport.  😵
Makrejsza   POZYTYWNIE do przodu :)
15 lipca 2012 14:24
Zmieniając temat: http://csiobudapest.hu/page.php?page=69 Relacja na żywo z CSIO z Budapesztu.
Ktoś, wybierasz sie do BB ??
Ja słyszłam ,że koń nie oddycha podczas skoku(często po pszeszkodzie można usłyszec charakterystyczny dziek wypuszczania powietrza przez koniaa )  a podczas skoku wyskoku poprostu nie ma czasu na złapanie oddechu nie wiem ile w tym prawdy ae kilku krotnie to słyszałam i powiem szczerze ze ma to sens .

A co do ilości skoku wyskoku to widziałam taką jedną która ustawiła z 10  skoków wyskoków . Nie mogłam na to patrzeć;/ Sama nie potrafiła powiedzieć czemu to ma służyć . Ręce opadają
Facella   Dawna re-volto wróć!
15 lipca 2012 16:33
dziewczyna z photobloga twierdzi, że trener jej tak ustawił (tam jest 7 przeszkód), bo Szwedzi uważają, że taka ilość jest najlepsza. i od poziomy wyszkolenia zależy wysokość tych przeszkód, a nie ich ilość. osobiście sensu w tym nie widzę, ale skoczek ze mnie żaden  🙄

edit: zapomniałam powiedzieć, że w teleexpressie powiedzieli o zawodach w Łazienkach.
A jakby kogos interesowało to pojawiły sie juz propozycje ZR przy CSN w Białym Borze.

http://csjbialybor.pl/wp-content/uploads/2012/07/skokiregionalneotwarte.pdf
A myśmy wrócili z Gałkowa. Mieszane uczucia, chociaż opłacało się jechać. W piątek - tragedia, na prawdę tragedia. Ja wjechałam na parkur i nie pamiętałam "jak to się robi" a Q mi wtórował. Zaowocowało to 21 punktami karnymi w pierwszej połowie a od 6 jechaliśmy jak po sznurku, idealnie i bez zawachania - przypomniało się wszystko  😁
Na drugi dzień był plan jechania na zero, no i się udało. Na ponad 70 koni bylismy 7 i to przez moje gapiostwo bo jeden skrót przeoczyłam. W niedzielę o krok od zwycięstwa ale.. Q tak dobrze galopował, że w lini zdjął podkowę razem ze sporą częścią kopyta i niestety wpadł mi bez równowagi w stacjonatę. A szkoda bo to był super równy parkur, skróciki idealnie bez żadnych przytrzymań, odjazdów, książkowo.
No cóż, widać po rezultatach jak pięknie brakowało nam treningu przez 2 miesiące skakaliśmy raptem 2 razy i to w większości gimnastyki.
Zadowolona jestem chociaż żal mi niedzieli.

BlueHorse trener ktory puszcz takie filmy to z tego co pamietam to Pacynski, na filmie z tego co pamietam jezdzi Slotak, i rzeczywiscie bylo tam mega duzo skokow-wysykokow.  wg Pacunskiego ma to oczywiscie sluzyc gimnastyce konia, co potem tez probowal robic z nami na treningach, stawiajac wszystkim te skoki wysoki na 2,2 do 2,5m nie znajac koni - ich stopnia wyszkolenia 🤔wirek: podziekowalam po przejechaniu 2-3 razach takiej kombinacji
Nam stawiał normalne 3m ale to dlatego, że połowa kursu miała konie wyciągnięte z marnej rekreacji czy z woza albo rajdu i jeźdźcy tez nie prezentowali zbyt wysokiego poziomu. 2,2cm?  🤔 Na serio??? To poszalał trener troszeczkę bo z tego co pamiętam to to było po wieloletnim wyszkoleniu konia, który chodził GP światowe a nie "dla kazdego"  😲. Tak jak pisałam: nie chwale się tym chciałam się tylko tym podzielić dla oglądu, że niektórzy właśnie tak uczą. Moją cichą opinią filmiki nam pokazywane były dość, hmmm... STARSZE i generalnie Panowie z mojego kursu bardzo lubili się w tej STARSZEj nie wiem czy jeszcze aktualnej szkole niemieckiej. Ale nie będę publicznie rozwijać moich myśli 😉 Są nieuporządkowane po za tym ze mnie żaden skoczek 😉
Mistrzyni głupich min w Karolinie  😡

Juz nie moge się doczekać zawodów w ten weekend u Robsona  💃 💃
Dramka jak Ci poszło? bo nie widzę nigdzie wyników
W P byłam 5 a w N eliminacja  😎
Olga Grabowska "mistrzynia Polski" kobiet. ciekawe co Wrotki na to 😁
zasłużyła  😀 BRAWO Ola  😅
Dramka teraz dopiero zobaczylam zdjecia. ale elegancka z Was para!
dziękuje  😡
Olga Grabowska "mistrzynia Polski" kobiet. ciekawe co Wrotki na to 😁
gdyby to przełożyć na terminologię pięściarską, to ten "pas mistrza" tyle wart, co pasek od spodni 😁
za chwilę Mistrzostwa Polski seniorów w skokach przez przeszkody, Olga jest przeciez seniorką, ciekawe dlaczego nie będzie jej nawet na listach startowych tych zawodów, skoro jest "mistrzynią Polski"? 😂
Nie widzę sensu skakania więcej niż 2-3 na skok wyskok..
skoro nie widzisz, to znaczy że masz taką a nie inną optykę...ja tam stawiam czasami 5, czasami 7...na końcówce czasami nawet 1.1m wysokie
i naprawdę łatwo o znalezienie sensów takich ćwiczeń...od treningu siłowego dla konia, po trening techniczny dla jeźdźca.
Wrotki, oj, gdyby nawet w naszym jezdziectwie pojawilo sie kolejnych 5 kategorii mistrzowskich, to i tak boksu nie jestesmy w stanie dogonic w kwestii kategorii i paskow 😁

a propos MP, 19 seniorow szalu nie robi. z drugiej strony sie nie dziwie, skoro termin byl podany yyyy, na miesiac przed?
Bischa   TAFC Polska :)
19 lipca 2012 20:46
A gdzie w końcu są?
w Lesznie
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
19 lipca 2012 20:57
Klami, odpowiadając na Twoje wcześniejsze pytanie,wybieram się,ale jeżeli się wybiorę,to własnie na te linkowane przez Ciebie...

pogoda mnie nie nastraja...miałam jutro skakać,ale jakoś skakanie na hali chyba nie ma sensu 🙁 a tak dobrze mi w poniedziałek skakał 🙁
Ktoś, ta... pogoda. U nas wszystko tonie w wodzie i błocie. Nie ma mowy zeby poskakać na placu. :/
Ja sie na te nie wybieram. Dopiero na kolene CSN. :/
A my jutro wyruszamy do Robsona na zawody  🏇 i ciesze się że nie ma upałów  💃
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
19 lipca 2012 21:01
Klami - u nas też.
no właśnie pogoda dziś sprawiła,że skończy się raczej na wybieraniu :/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się