siodło ujeżdżeniowe

episode, fajnie wygląda, ale nic już nie rozumiem...
Wyglądasz na wysoką i że masz długie nogi 🙂 a tybinka niby była krótka w tym siodle (38cm w 17),a tu nie wygląda na krótką.
Ile masz wzrostu?
episode, super siodełko, moim zdaniem tybinka nie jest za długa, masz jakieś zdjęcia w kłusie i galopie?
to rozmiar 17? to ja już widzę że brałabym dla siebie 16
Mi i do wysokiej i do długonogiej trochę brakuje 😉 Mam 165cm 52kg i krótkie nogi. W skokówce 16,5 jeżdżę i taki też byłby ideał ujeżdżeniówki. W kłusie i w galopie nie mam niestety (miałam tylko krótki obiektyw, oraz fotografa po weselu 😉 Ja z resztą też 😉)

To Waszym zdaniem tybinka nie jest za długa?
episode, ja bym wolała krótszą na Twoim miejscu. Trochę złudzenie optyczne tworzą za krótkie oficerki. Gdyby były dłuższe  - takie jak są zazwyczaj ujeżdżeniowe, to byłoby widać, ze aż 1/3 długości łydki jest na tybince. Dla mnie to dużo.
No ja też bym wolała. Oficerki są skokowe 😉
no to jakaś niska nie jesteś ( przy mnie 160cm to nikt nie jest  :wysmiewa🙂,ale huffsein wygląda jakby miała  w swojej 17 jednak krótsze tybnki...
A możesz zmierzyć długość tybinki?
Mogę, od maszynki czy ciut niżej?
episode, od maszynki pionowo w dół do miejsca gdzie się kończy tybinka (jak tył dłuższy to nieważne)
sei   . let's grow old together & die at the same time .
15 lipca 2012 19:52
episode, dla mnie na oko powinnaś mieć siodło o rozmiar mniejsze po prostu 😉 wtedy wszystko byłoby idealnie na swoim miejscu. a tybinka długawa, ale taki chyba urok tego siodła...
Wyszło mi 39cm
no to nie jest tak źle...ciekawe czy 2 tybinkowe nie jest krótsze?
A testowałaś 16?
Testowałam 2 tybinkowe, ale nie wiem. Niestety nie testowałam. Sebastian chciał zaryzykować dla mnie 16, ale ja się bałam, że mi się tyłek nie zmieści 🙂 Tybinka od 16 podejrzewam, że byłaby idealna.
no kumam
Dzięki za komentarze i powodzenia w użytkowanie.
Widzę po zdjęciach że dla mnie to jednak 16 na pewno 🙂
Ja się boje, że w siedzisko 16 byłoby trochę za małe. Czy przesadzam?
O , witam Emporio 🙂
Dla mnie tybinka byla sporo za długa w 17 . I było troche za duże , z tym,  ze Emporio bardzo fajnie pozycjonuje jezdzca we wlasciwym miejscu - nie ma mowy o efekcie latania w siodle .Mysle , ze od strony siedziska bedziesz bardzo zadowolona i widac ze siedzisz w dobrym miejscu  . Miałam przez chwile u siebie na testach 18 cali , i mimo,  iz bylo wyraznie za duze , dalo sie dobrze usiasc .
Dla mnie jednak dlugosc ( i rodzaj )  klockow i tybinki w tej 17 byla nieodpowiednia .Gdybym kupowala na przyklad model  Rose,  to tam mozna sobie klocek wymienic , jego ustawienie , dlugosc tybinki . Ale  Emporio to standard i te opcje nie sa dostepne🙁 A po doplacie za nie,  to wychodzi juz cena Rose. 
episode Chyba przesadzasz 😉 Ja mam ok, 172cm i ważę jakieś 58kg i wyglądało to tak:

gdyby lucky było pół rozmiaru większe i miało trochę dłuższe tybinki, to brałabym na siebie. Ale chyba jednak trochę się nie mieszczę. Co o tym sądzicie?
Mąka, to na mnie Lucky już by miało za krótkie tybinki, a siedzisko nadal jakieś duże, jednak Prestige ma ogromne rozmiary
episode, zdecydowanie przeasadzasz! 16'' będzie w sam raz, teraz na tym zdjęciu jakoś nie widać, żeby Ci się za któryś łęk wylewała pupa  🤬
W mniejszym siedzisku usiądziesz bliżej klocków, automatycznie zrobi Ci się "długa noga", więc zyskasz też na długości tybinki (bo tak jak teraz siedzisz, to IMO też i tybinka za wielka - zdjęcie jest ładnie zrobione w stój, więc noga luźno przylega do klocka, czy tam samo luźno będzie przylegała np. w galopie, to już bym sobie ręki nie dała uciąć).

sei, bardzo ciekawy post i ciekawe obserwacje :kwiatek:

Jeźdźcy na tych dwóch zdjęciach mają naprawdę trudne zadanie. Przy końskim boku zostaje im pięta z ostrogą i króciutki odcinek nogi nad kostką. Biorąc pod uwagę, że ludzka noga jest najszersza w łydce, to jednak jest to ogromne zaproszenie do tego, żeby się zakleszczyć w siodle, żeby móc docisnać piętę z paroma centymetrami buta do konia. Ewentualnie, można też prawidłowo działać mięśniem brzuchatym łydki na dwie warstwy grubej skóry na tybince...

A tutaj jest ewidentny objaw za dużego siodła w każdym rozmiarze. Amazonka "uciekła" na tylny łęk, w związku w czym w ogóle nie dotyka nogą / udem / kolanem do klocka. Po co w takim razie w siodle poduszka kolanowa i siodło ujeżdżeniowe? Bo tak duże siodło nie pomaga absolutnie w niczym. Tak drobna osoba mogłaby równie dobrze siedzieć w takim siodle, a przy odpowiednio dobranym rozmiarze siedziska siedziałoby jej się o wiele łatwiej i wygodniej (to siodło poniżej to monoflap, zupełnie bez poduszek, z bardzo cienką tybinką):

aokt, z prostych i przyjemnych siodeł polecałabym Winteka (tylko one są szerokie górą, nie każdemu to pasuje). Ogromnym plusem są w tych siodłach klocki na rzep, więc będziesz mogła sobie zamontować większy lub mniejszy klocek i dokładnie w takim miejscu i na takiej wysokości, jaka pasuje do Twojej nogi.

Tak na deser mam jeszcze taką fotkę, w każdym siodle Quantowe odnóża 😁
- Devoucoux 17,5'', przy czym te siodła mają maluteńką rozmiarówkę, to siedzisko jest identyczne wymiarami jak Prestige 16''. Dla mnie lotniskowiec, tybina tyż 😉
- Hennig 16''. Rozmiar siedziska mikro - najmniejsze, jakie do tej pory miałam i jakie udało mi się upolować. Rozmiar mierzony pomiędzy łękami to 35 cm - wreszcie zaczynam mieć wrażenie, że za tyłkiem jest jakiś tylny łęk, a nie nicość. Tybinę oczywiście skracamy 😎
- HB Contact ujeżdżeniówka 16''. Siedzisko minimalnie większe, niż w Hennigu (ze 2 cm, na mniejsze potrzebowalibyśmy jeszcze rozmiar mniejszej terlicy). Tybinka w rozmiarze nieprzyzwoite XXXXS 😁 Wreszcie możemy zacząć mówić o działaniu łydką przy moich krótkich nóżkach 🙇 Siodło jeszcze przed dopasowaniem do konia - za bardzo podniesiony przedni łęk, więc finalnie powinno być jeszcze ciut inaczej:

Wot ,ciekawostka,  bo na zdjeciu Mąka w Lucky  i Quanta w HBC macie chyba tybinki podobnie do łydki dobrane , a Mąka się zastanawia czy to dla niej nie za małe- więc patrząc na zdjęcia Quanty to Mąki tybinka tez jest OK ?
(Co do siedziska , to jeszcze odczucia tyłkowe są istotne i tu każdy właściciel tyłka ma swoje do powiedzenia : )
zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
16 lipca 2012 17:42
i ja np. w tym samym siodle co Mąka - tylko, ze ja mam całe 150 cm wzrostu  😉

jest mi w nim zdecydowanie lepiej niż w poprzednim Euroriding-u ( zdjęcie poniżej )

ktoś mi ostatnio powiedział, że Lucky rónież jest na mnie za duże  🤔 ale niestety mniejszego siodła już nie znalazłam...
No i właśnie mnie to zastanawia. Siodło jest za małe? Czy właśnie jest ok? Generalnie siedzi mi się w nim bardzo dobrze, aczkolwiek chyba chciałabym siedzisko 16,5 (teraz trochę mnie więcej niż na tamtych zdjęciach) Aktualnie jest tak:
Mąka, mi się wydaję że super na tej focie, ale ja ekspertem nie jestem  🙄
na pewno nie jest za male🙂
16 lipca 2012 18:46
hmm.. czyli wygląda na to, że na mnie jest to siodło za duże .. tak ??  🙄
16 lipca 2012 19:28
zdecydowanie. masz nogę w połowie tybinki praktycznie. nie jest aż tak tragicznie jak w euroridingu, ale jest źle. tak na moje oko 😉
czy ktoś z Państwa badał już sprawę poszerzenia łeku w siodle marki Equipe z karbonowym łękiem?
jeżeli to zły wątek,proszę o pokierowanie,jestem tu nowy  :kwiatek:
Quanta szczerze mówiąc, to troszkę czekałam na Twoją wiadomość  :kwiatek: Czyli wszyscy zgodnie mówicie, że celować w 16. To w takim razie kombinuję. Nie zmienia to jednak faktu, że.. nie chce mi się w tym siodle anglezować :P Kłus pośredni to żaden problem, a zaznaczam, że jestem skoczkiem i, że w poprzednich siodłach na tym koniu był to mega wysiłek z kiepskim skutkiem.
16 lipca 2012 20:36
zdecydowanie. masz nogę w połowie tybinki praktycznie. nie jest aż tak tragicznie jak w euroridingu, ale jest źle. tak na moje oko 😉

to się załamałam teraz  😵
przecież nie robią już mniejszych siodeł  🙄
A czy nie macie wrażenia, że Lucky usadza trochę na tylnym łęku?
16 lipca 2012 23:19
zduśka, na zamówienie... albo młodzieżowe jeszcze. patrzyłaś stubbena? modele juventus albo laurus?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się