Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

m.indira   508... kucyków
15 lipca 2012 15:33
musze wcisnąć 27 centów a więc sporo, Lena pasiłby na pewno, mysłałam tez o takim bo wielkich nie lubię a targam tylko sprzęcior bez dodatkowych rzeczy (Lowepro Micro Trekker 200 Backpack)
przy wydatku jaki mnie czeka, czyli dwumasa plus sprzęgło kase tez muszę liczyć niestety 😉 im więc taniej tym lepiej
RATUNKU BO ZARAZ OSZALEJE!
Chcę kupić stałkę NIKKORa.. I tu się zaczynają schody.. Mam niepełną klatkę - NIKON D40 - co oznacza że matryca DX i przeliczanie wartości ogniskowych..
50mm to podobno 75mm, a 35mm to 50mm... Jakim cudem. Wytłumaczy mi to ktoś? 😀

Facella   Dawna re-volto wróć!
02 sierpnia 2012 11:02
mnie się wydaje że przeliczanie jest właśnie w drugą stronę, pod pełną klatkę. ale może mi się źle wydawać  😁
ash   Sukces jest koloru blond....
02 sierpnia 2012 11:11
Na wyjeździe zgubiliśmy naszego nikona d3000  😵 i musimy coś kupić.
Co możecie polecić? Dla laików oczywiście, nic skomplikowanego.
Patrzyliśmy na Nikona D 5100 i D90 ale zupełnie nie wiemy co wybrać. A może w ogóle nie celować w Nikona?
Czytałam trochę opinii i Waszych wypowiedzi o D90, ale może ktoś poleci jeszcze coś zupełnie innego?
02 sierpnia 2012 11:14
jak wam zostały jakieś obiektywy od Nikona to lepiej Nikon 😁 zależy, czy wygodnie wam się go używały i czy byliście zadowoleni. jeśli nie, to można spróbować z Canonem, jeśli tak, to D90.
02 sierpnia 2012 11:15
Bardzo mądrze zostawiliśmy w knajpie całą torbę razem z obiektywem, body, kartami pamięci 😵 🤬
02 sierpnia 2012 11:32
może warto zadzwonić do knajpy i spytać, czy ktoś z obsługi nie schował jej na zapleczu lub poprosić o wywieszenie ogłoszenia...?
madmaddie   Życie to jednak strata jest
02 sierpnia 2012 11:32
odnoszę wrażenie, że nikony mają lepsze tryby auto 😉 dlatego laikowi łatwiej nimi robić zdjęcia. ale może się mylę  👀
02 sierpnia 2012 11:33
Nie ma szans! To Tajlandia! Byliśmy, pytaliśmy 30 minut po tym jak wyszliśmy. Nikt nic nie wie, nie widział itp. 😲
😵
02 sierpnia 2012 11:37
ash, aaa, to trzeba było tak od razu, myślałam, że gdzieś w Polsce (-;
Weerka, w prostych słowach - obiektywy przeznaczone do matryc pełnoklatkowych rzucają większy obraz niż wielkość matrycy DX. Dlatego część obrazu (brzegi) nie jest rejestrowana. Patrząc przez wizjer widzisz obraz jaki zarejestruje matryca DX więc nie musisz się niczym martwić.
Przeliczanie na mm jest błędem, chodzi o kąt widzenia. Spójrz obojgiem oczu - zobaczysz szeroki obraz bo sumują się kąty widzenia obu oczu. A teraz zamknij jedno - widzisz mniej, obraz jest obcięty 😉 Ogniskowa w mm się nie wydłuża, to kąt widzenia obiektywu się zawęża.
Facella, źle Ci się wydaje 🙂
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
02 sierpnia 2012 22:35
ash, kilka stron temu pytałam o d5100, a d90 i dziewczyny powiedziały, że zdecydowanie d90 🙂
Jeśli chodzi o torbę na sprzęt, ja używam torby eskadrona na szczotki, sprawdza się  😁
ash, właśnie Ci odpisałam na FB 😉
przez kilka ostatnich dni w moich rękach był Canon EOS 1-DX  😜 nigdy w życiu nie używałam lepszego sprzętu  😜
A ma któraś z Was nikkora 35mm albo 50mm? Nie wiem na który się zdecydować  🙄 🙄 🙄
olciiik   `Dzień dobry, kocham Cię`
05 sierpnia 2012 12:39
Weerka, ja mam 50tkę i zdecydowanie nie zamieniłabym go na 35 😉
A ma któraś z Was nikkora 35mm albo 50mm? Nie wiem na który się zdecydować   🙄 🙄 🙄

Zależy, do czego potrzebujesz. Miałam 50 1.8D, mam 50 2 Ai.
Posiada może ktoś z Was taką oto torbę? 😀
http://allegro.pl/torba-delta-premium-1-gwarancja-faktura-vat-i2521602154.html

Dobrze się sprawuje?
trzynastka   In love with the ordinary
06 sierpnia 2012 19:48
Odkurzyłam moje lomo.
Kupiłam film z iso 400, do wywołania oddałam do porządnego labu i... od razu jestem zadowolona 🙂
gdzie mogę się dowiedzieć czy Sigma 70-300 mm f/4-5.6 DG będzie pasowała do d40 ?
olciiik   `Dzień dobry, kocham Cię`
07 sierpnia 2012 21:02
Agaleon, musisz sprawdzić jakie ma mocowanie, bo sigmy produkowane są z różnymi 😉
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
09 sierpnia 2012 13:06
Czy zna ktoś sklep e-fotojoker.pl? Ewentualnie czy ktoś 😉 może mi polecić jakiś inny, sprawdzony sklep internetowy z aparatami? ;> Dodam, że  chodzi o Nikony.
Martva ja kupowałam, ale w stacjonarnym. Przeglądałam w internetowym i zdaje się, że jest tam opcja odbioru tego co zamówisz w dowolnym stacjonarnym. Czy koniecznie musi być z dostawą do Ciebie?
Nie wiem jak z ich sklepem internetowym, ale generalnie firma Fotojoker zdaje się być sprawdzoną firmą.
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
09 sierpnia 2012 13:24
Najbliższy salon mam niestety w Poznaniu, w moim ukochanym mieście, w którym nic konkretnego nie znajdziesz niestety nie mają swojego sklepu... Poczytałam opinie, znaczna większość pozytywna, a jeśli zastrzeżenia to dotyczące czasu realizacji zamówienia. Będę dalej szukać i czytać inne opinie na temat tego sklepu, ale właśnie tak mi się coś wydawało, że "Fotojoker" jako marka jest dość sprawdzona.

Edit - mam salony bliżej, ale w samym Szczecinie wciąż brak. W Poznaniu jest ich salon "Nikon Professional Services".
09 sierpnia 2012 13:34
Fotojoker jest drogi (-:
nostril   be your own kind of beautiful
09 sierpnia 2012 18:19
czy jakaś dobra duszyczka mogłaby mi polecić aparat nikona lub canona do 800zł? Chciałabym żeby robił ostre zdjęcia i nagrywał filmy aczkolwiek moja wiedza na temat tych wszystkich parametrów jest znikoma🙁
Mnie nurtuje odwieczne pytanie co lepsze Nikon czy Canon?. mam poki co canona 1100D i nie wiem czy inwestowac w obiektywy do canona( i ew pozniej lepszy aparat)  czy przerzucic sie na Nikona (myslalam o NIkonie D60 lub D90). Uwazalam zawsze ze Canony lepsze ale ostatnio mam watpliwosci.... Co myslicie? Bede wdzieczna za kazda opinie, pozdrawiam.  :kwiatek:  🙂
Zapewne co fotograf, to opinia 🙂

Miałam EOSa 400D, po dwóch latach zmieniłam na Nikona D90. Mnie bardziej odpowiada Nikon, pomimo wiele razy wymienianych wad takowego. EOS mi czerwienił zdjęcia w kiepskim oświetleniu, Nikon czasem głupieje z balansem bieli. Ergonomia jednego i drugiego w sumie podobna, czytelność menu i łatwość obsługi wg mnie porównywalna, kwestia przyzwyczajenia, pod którym palcem masz przycisk. Używanych obiektywów wydaje mi się, że jest więcej do Canona, ostatnio jak polowałam na Tokinę, to co aukcja, to bagnet FD  👿
Bardziej patrzyłabym na parametry danego modelu. Wiadomo, że aparaty z silnikiem AF = większy wybór szkieł. Canon ma też opinię lepszego systemu do mocowania szkieł manualnych, chociaż osobiście robię to samo z Nikonem i nie narzekam 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się