Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

No i po wizycie w ABfoto stałam się posiadaczem nikkora 35mm af-s 1,8 🙂 wydaje się być spoko, mam nadzieję, że się nie zawiodę po kilku zdjęciach  🙄 . Jak będę miała coś sensownego to dodam do 'twórczości  😎
pitoszek użytkownicy Canona powiedzą ci, że lepszy Canon, a Nikona, że Nikon. 😉 Osobiście polecam Canona, jak dla mnie nic mu nie dorównuje [mimo oczywistych wad]. 😀
pitoszek- a jaki obecnie masz obiektyw?  🙂 18-55? Bo jeśli tak to może warto pomyśleć nad jakimś zoomem dobrym , ale jasnym. 🙂 Canon 1100d jest aparatem dla początkujących, więc może ogarnąć go porządnie na manualu, a jak Ci już nie będzie wystarczał to kupić coś lepszego, bardziej zaawansowanego. 😉
dziekuje za odpowiedzi  :kwiatek:popielata mam podstawowego kita o ktorym mowisz i tele 75-300(marnej jakosci niestety, ale powiedzmy ze do niezobowiazujacej hobbistycznej tworczosci zeby sie ogarnac na poczatek calkiem spoko i poki co wystarczał ) dlatego myslalam o lepszym obiektywie-tylko naszla mnie mysl o nikonie i stad cale zamieszanie 😀 wiem ze ten canon jest dla poczatkujacych (czyli jak najbardziej dla mnie 😀) tez jak sie pewnie domyslacie trzymaja mnie kwestie finansowe bo jakby nie to to bym kupila jedno i drugie 😀
Wczoraj uslyszalam jeszcze opinie ze "to jedna cholera" ale facet jest milosnikiem olimpusa i raczej mam wrazenie innych alternatywnych firm 🙂 

p.s. a co myslicie o kupowaniu uzywanych aparatow/obiektywów na alu na przyklad? macie jakies doswiadczenia? (ze wzgledu na atrakcyjne ceny byloby to dla mnie super rozwiazanie )   
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
11 sierpnia 2012 09:15
pitoszek, ja się rozglądam aktualnie właśnie na allegro. Koniecznie trzeba pytać o przebieg, zdarzyło mi się też że nowy, zapakowany nikon był w bardzo atrakcyjnej cenie-okazało się, że nie ma gwarancji-babka powiedziała, że może wystawić rozruchową na kilka dni. Jak narazie się nauczyłam, że na okazje trzeba uważać, chyba dozbieram i kupię nowy, w sklepie😉
Facella   Dawna re-volto wróć!
11 sierpnia 2012 10:28
trzeba uważać, mi na allegro wcisnęli teoretycznie "sprawny i niewiele używany obiektyw" za podejrzanie niską cenę... a potrzebowałam na już i szkoda mi było przez parę następnych tygodni odkładać jeszcze ze 4 stówy do nowego... mój błąd, nie dość, że to nie był fabryczny zestaw (bez pokrowca i tulipana), to jeszcze po pewnym czasie wyszło, że AF nie działa tak jak powinien /-; ale co zrobić, przydał mi się w wielu sytuacjach... jak się nie ma co się lubi...  🙄 warto szukać ofert z tzw. gwarancją rozruchową trwającą co najmniej 2 tyg., w tym czasie mogą już wyjść pewne wady (chociaż wcale nie muszą  🙄 )
hmm no tak wlasnie myslalam.ale tez sie zastanawiam ile ta gwarancja rozruchowa jest warta ( w sensie ze mi np w razie czego  powiedza ze pani tym aparatem napewno rzucala po betonie i dlatego nie dziala a my go sprzedalismy nowke sztuke niesmiganą prawie i chodził jak złoto 😉 )
flygirl jakie wady masz na mysli? 🙂
Laski, nie ma czegoś takiego jak gwarancja rozruchowa. Macie 10 dni na zwrot towaru, jeśli nie spełnia Waszych oczekiwań. Takie jest prawo broniące kupujących przez internet. Gwarancja "rozruchowa" to ściema, nawet jeżeli jest tak napisane to i tak Wam nic nie pomogą.
MsCarmen dzieki za rozwianie złudzeń  :kwiatek:  😀
Lepiej kupić w ciemno, lecieć testować 1 dzień i w razie czego oddać 😀 I nie sugerujcie się tym, że niektórzy mają w opisach lub "o mnie", że zwrotów nie przyjmują. Prawo jest takie, że MUSZĄ. [s]Do 10 dni.[/s] [edit] Błąd, 7 dni.
ushia   It's a kind o'magic
11 sierpnia 2012 13:48
To teraz jeszcze powiedz, jaka jest faktyczna roznica miedzy poszczegolnymi "polkami" - np czy jest sens wymieniac eosa1100 na 450 czy lepiej isc w lepszej jakosci obiektywy, czy i jedno i drugie  😁
Najlepiej jedno i drugie (-; Obiektyw z wyższej półki ma nieporównywalnie lepszą jakość i rozdzielczość obrazu i to jego najpierw lepiej kupić. Dobry korpus pomoże Ci tylko tę jakość uzyskać 😉
I chyba jednak się pozbędę tej 35  🙄
Facella   Dawna re-volto wróć!
11 sierpnia 2012 21:48
czemu?
Weerka, no to pozostaje Ci sprzedać, bo nie przyjmą w sklepie 😉
I chyba jednak się pozbędę tej 35  🙄

Tak szybko? Daj jej szansę 😉 Do niektórych szkieł trzeba się przyzwyczaić.
Ja mam 35tkę, czasem chcę ją rozbić największym na świecie młotem, a czasem ją kocham pod niebiosa. Warto mieć stałkę w kolekcji, nawet, jak nie korzystasz z niej codziennie 😉
MsCarmen - sprzedaż miałam na mysli 🙂

Tzn fajne szkło, cud miód jasne, ostre i w ogóle, ale jakoś nie umiem nim robić zdjęć. Za krótka ogniskowa chyba jak dla mnie,  chciałam szerzej, ale 50 była by chyba lepsza. Poczekamy, zobaczymy. Jadę do Włoch, popstrykam coś nią i pomyślę.

A kto ma 35mm i może się pochwalić jakimiś zdjęciami? MsCarmen - Twoje z chęcią bym zobaczyła!
Na tej stronie jest bardzo dużo sampli z różnych obiektywów:

http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13142
oo Lenka dzieki 🙂  :kwiatek:
Weerka, też nad tym ubolewam, momentami mi za szeroko i końskie łby wyglądają jak kartofle. Ale coś tam mogę Ci podrzucić:

Sorry, wcisnę siebie i mojego faceta, bo to jedno z fajniejszych fot z 35tki jakie mam jeśli chodzi o ludzi 😁

I do tego cały targowy reportaż jest z 35tki:
http://www.photoblog.pl/dfrej/119115440/1788120/
Dzięki wielkie! Widziałam te fotki na Twoim fbl ale nie przypuszczałam, że robione 35 🙂

A na pixel-pepperze przeglądałam miliony stron i właśnie się zastanawiam jak ludzie robią takie fotki tym szkłem!  😲
Macie może pojęcie jakie ustawienia najlepiej mieć żeby była ładna GO?

A, i jeszcze coś...
Mam nikkora 55-200 VR AF-S, który nie łapie ostrości, jednak tylko w pewnym zakresie ogniskowych.
Na 55 jest wszytsko ok, po wysunięciu bagnetu i próbie złapania ostrości - klapa. Obiektyw w ogóle nie reaguje, nawet nie próbuje ostrzyć. Co dziwne, przedmioty niezbyt oddalone od puszki łapie niemal bezproblemowo..

Wiecie co mogło paść i jaki jest mniej więcej koszt naprawy? Nie chcę za dużo inwestować, ale fajne szkło, szkoda wywalać.
Z góry dziękuję!

Wąska GO zależy od dwóch czynników. Od jasności obiektywu, czyli ustawionej przesłony - im niższa, tym węższa GO oraz od ilości milimetrów - im bliżej się odsuniesz i im bardziej przybliżysz tym węziej złapiesz GO.

Co do drugiego - coś nie tak z użyciem słowa bagnet, bo to ostatni pierścień łączący obiektyw z korpusem (-; A masz wszędzie poustawianą automatyczną ostrość? I na obiektywie i na korpusie?
Weerka, ladna glebia ostrosci moze byc zarowno mala jak i duza, to zalezy od potrzeb 😉 Ale podejrzewam, ze chodzi Ci o mala.

Glebia ostrosci zalezy od kilku czynnikow: ogniskowej, przyslony, wielkosci matrycy, rowniez od odleglosci od fotografowanego obiektu.
1. Ogniskowa - im krotsza, tym wieksza glebia ostrosci czyli majac obiektyw 35 mm i 100 mm i ustawiajac na nich taka sama przyslone otrzymamy rozna glebie ostrosci (35 da wieksza, 100 mniejsza).
2. Przyslona - im wiekszy otwor przyslony, tym glebia mniejsza. Duzy otwor to mala liczba (np. 1.8). Zobaczysz to jesli zapniesz szklo do body. Wybierz priorytet przyslony i ustaw przyslone na 1.8 i popatrz od przodu na obiektyw. Teraz ustaw przyslone na 16 - roznica jest latwo dostrzegalna.l
3. Matryca i kazdy inny material swiatloczuly - im mniejsza tym wieksza glebia ostrosci (dlatego w kompaktach i komorkach mamy wieksza glebie mimo duzego otworu przyslony).
4. Odleglosc od fotografowanego obiektu oraz odleglosc obiektu od tla - chodzi o odseparowanie czyli o to, aby obiekt sie z tlem nie zlewal. Im blizej nas a dalej od tla jest obiekt, tym obiekt bedzie bardziej wyciagniety a tlo rozmyte, im blizej nas bedzie obiekt, tym glebia bedzie mniejsza.

Tu masz fajny kalkulator, pobaw sie ustawieniami, zobacz co Ci powychodzi: http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Jesli chodzi o stalki... To trudne obiektywy dla kogos, kto jest poczatkujacy w temacie. Ale bardzo wdzieczne. Czasem potrzeba miesiecy na zrozumienie tego, jak obrazuja (zrozumienie lub wyczucie). Ja bym na Twoim miejscu sie jeszcze nie poddawala. Najwieksza umiejetnoscia jesli chodzi o umiejetnosci sprzetowe jest dobieranie odpowiedniej ogniskowej dla danego ujecia.
abre dzięki za linka, świetna zabawa 🙂
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
14 sierpnia 2012 21:45
Przyszłam się pochwalić  😡

No to kupiłam nowy sprzęt.
Nikon D90  😜

Siedzę obłożona instrukcjami, aparatami itd.  😁 Cieszę się niesamowicie, zobaczymy jak będzie nam się współpracować 😀  😅
ushia   It's a kind o'magic
14 sierpnia 2012 23:25
gratulacje 😀
dawaj szybko foty
jaki obiektyw?
15 sierpnia 2012 09:40
Szkła zostały od starego, czyli dla mnie podstawą jest sigma 70-200 2,8. Oprócz tego  KIT 18-55 VR i planuję zakup stałeczki 😉
Takim zestawem już da się fajnie pobawić 🙂 Miłego użytkowania!
15 sierpnia 2012 11:21
Hehe nie dziękuję, co by nie zapeszyć 😀
Wczoraj cieszyłam się jak dziecko, aparat kurier doręczył o 18.30 i do 1 w nocy chodziłam ciągle z wieeelkim uśmiechem na twarzy co chwilę robiąc dzikie wygibasy w stylu tańca radości  😁 😁 😁
W piątek najprawdopodbniej pierwszy poważny test. Mecz piłkarskiej ekstraklasy  💃
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się