siodło ujeżdżeniowe

ja mam
Euroriding niższe modele(tańsze) są gorzej wykonane.
Kentaur ma dobrą jakość skóry zarówno na tańszych np. Joung Dressage jak i na droższych.
Ja wolę Kentaura- są lżejsze moim zdaniem.
Ja jeździłąm w Medea II, Athen (artemis), super jakość, wygodne.
Ja mam Kentaur Joung Dressage i jestem zadowolona bardzo.
Ponoć MEdea 2 jest dobrym siodłem i Elektra.
Elektra podoba mi się wizualnie i jej przednie klocki, ale trzeba przymierzyć jak to leży na grzbiecie.
ja właśnie też rozważam elektrę, koleżanka ma to w razie czego u niej potestuję...do grzbietu i tak dopasuje mi Bogdan w razie czego
No też biorę pod uwagę Bogdana i dopasowanie. A możesz obfocić elektrę koleżanki? Jak np. noga się układa w siodle?
raczej nie mam możliwości, bo przysłali z oksera za małe siodło ( czekała 3 miesiące ) i teraz musi czekań na nowe
Himenez   Koń ma pięć serc z czego cztery w kopytach...
03 lipca 2012 11:12
(ciach) Bates Isabell Werth rozm.16,5 brązowe (na rozm. pupy 36-38). (ciach).
Zostawiam to, co treściwe i pasuje do wątku, reszta - do ogłoszeń. Q.
Himenez, to fajnie, idź z tym do ogłoszeń...
Himenez   Koń ma pięć serc z czego cztery w kopytach...
03 lipca 2012 11:39
Już to zrobiłam🙂. Tak dawno tu nie byłam,że dopiero po chwili zorientowałam się, że tylko w ogłoszeniach to mogę umieścić. Ale jakoś chyba można zaznaczyć, że chce się sprzedać siodło tak aby ktoś zechciał w te ogłoszenia looknąć?
Himenez, a wyobrażasz sobie, że w każdym wątku ktoś jakoś zaznacza, co ma na sprzedaż? Siodła, kantary, supelemty, starą szczotkę? Nie jesteś jedyną osobą, która chce zamienić jakiś przedmiot na obowiązującą walutę płatniczą. Ja mam do sprzedania dwa stare samochody dostawcze, żeby nie było ot, to mają z tyłu naklejki z konikiem. To chyba mogę jakoś zaznaczyć? 🙄
Mam pytanko. Czy jeździ, jeździł lub  mógłby wyrazić ktoś opinię o siodle firmy Thorwgood model Gryffin? Mam okazję kupić takie po bardzo przystępnej cenie jednak nie wiem czy warto. Ogólnie chodzi mi o trwałość wykonania i jakie odczucia dla jeźdźca/ konia.  🙂
Obiecałam byłam pokazać Henniga:

Sanndy   „Czy dajesz siłę koniowi…”
04 lipca 2012 06:47
quanta, ile bogdanowa ujeżdżeniówka?

edit:
Fantazja, ja szperam po ogłoszeniach - na razie nic nie ma, a nie ukrywam, że byłoby dobrze jak najszybciej...
Dylematów ciąg dalszy : bardzo potrzbuję rady co zrobić . Czy osoba ucząca się powinna zainwestować w siodło Vega ( mam okazje kupic je nieco taniej ) ,
z dopasowaniem , czy zacząc od czegoś tańszego np . Lucky Dressage
Lucky to polowa ceny Vegi
W necie uzywanych jak dotej pory nic sobie nie dobralam
( szukam małych siedzisk , krótkich tybinek  i skóry )
I jeszcze , moze kij w mrowisko wloze - czy ja mam tylko takie wrazenie ,czy te Vegi to skore maja taka ... no hm raczej nie na wieki wiekow 😉
Alvika   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
04 lipca 2012 08:55
apsik, ja ostatnio ze skokówki raczej nie zsiadam, więc mam dla ciebie jeszcze jedną propozycję: chcesz przymierzyć na Erolskiego moje siodło http://www.spirigsattel.ch/the-caprice.html  ? To jeszcze inny kierunek w budowie siodeł niż te, o których wspominasz, ale możesz być bardzo mile zaskoczona efektami jazdy i po stronie konia, i po stronie własnego siedzenia 😉
Halo- zamawiałaś, czy kupiłaś używane? To są rewelacyjne siodła, ale niestety cena jest mocno zaporowa w przypadku nówek. Jakieś foto w akcji masz?
halo, i jak Ci w nim? Miałam okazję w nim jeździć kilka razy, bo mamy takie w stajni, ale to kompletnie nie moja bajka 😉
Czy ktoś ma prestiga doga i mógłby mi napisać jak wypada siedzisko? Generalnie potrzebuję 17,5 i nie wiem w który wtedy celować, w 17 czy 18 :/ 

ja w skokówce prestiga 17"

i w passierze GG 17,5"

jak wypada w dogu tybinka w porównaniu do tego GG?
zonk, 17" - po pierwsze uj. powinna być ciaśniejsza niż skokówka, poza tym coś mi wyglądasz na chudszą ode mnie a ja się w 17" spokojnie mieszczę 😉. Tybinka "środkowa", M, ma 43cm długości w linii pionowej, jest krótsza niż w GG
Właśnie nie byłam pewna, mam do wyboru 17 i 18, tyle że 17sta szerokością łeku bardziej mi pasuje, a jednak nie we wszystkie 17 się mieszczę.
Pochwalę się, że od paru tyg. jestem posiadaczką prestiga lucky dressage, 16,5 - mma 162cm 'w kłebie' :P może nie jakieś super krótkie nogi, niemniej w końcu czuję, że mam odpowiednią długośc tybinek! 🙂 Fajna, miękka skóra, nie jest jakieś mega głębokie, ale wystarczająco, klocki na rzepy, też średniej wielkości, ale mi to pasuje, po przesiaściu się z jakiegoś starego kieffera, chyba munchen i tak wydają się ogromne ;P. Dodam, że przez to, że to krócutkie i malutkie siodło trzeba mieć dłuższy popręg - w daw magu sylwestrze 55cm dopinał się na moim kucyku na bardzo dalekie dziurki, teraz 60cm jest w sam raz.
Livia   ...z innego świata
04 lipca 2012 10:53
dziunka, a Lucky ma w ogóle rozmiarówkę 16,5? Z tego, co mi wiadomo (a też się przymierzam do kupna Lucka) to jest tylko 16 😉
dziunka, Lucky to ma na bank rozmiar 16", Prestie nie ma połówek.
Dokładnie, Lucky ma tylko jeden rozmiar-16', ale jest to dość duże 16'. 😉
halo, piękny Hennig, taki 100% klasyczny, no i tybinka może być długa, bo oni tak lubią 😉
Do mnie dzisiaj też jeden przyjechał 😅 Później dam zdjęcia - zupełnie inny model. Jak to Hennig - Mercedes wśród siodeł 😉 Szkoda tylko, że ceny tych nowych mercedesów to przynajmniej 4-4,5 tys. za nówkę. Przynajmniej, bo górnej granicy już nie ma - widziałam rachunek za siodło Henniga za 8 tys euro, nie mam za czego było zrobione 😲

ashtray, dokładnie - w ogóle 16'' Prestige są duże (takie jak Devoucoux 17,5''...), w Luckym zmieści się bez problemu osoba 60-65 kg wagi.

Tymczasem zdjęcia Q. po treningu. Ale mi się jeździ w tym siodle 😍 Wszystko działa, codziennie dwa konie i jak dotąd każdego dnia są super. Złoty jak się rozblokował - jak nie on 😲 Wreszcie się czuje, że ten koń idzie do przodu, sam chce śmigać dużym galopem, bujać się kłusem, no no. Siodło na wymiar to coś pięknego 🙂
W weekend się widzę z Bogdanem, więc dopasujemy siodełko na miejscu 🙂

Sanndy, nie będę podawać cen, ani to wątek na zakupy, ani ja akwizytorka 🙂 Tego typu pytania to albo do Bogdana bezpośrednio, albo do mnie na PW.

quantanamera dlaczego odnoszę wrażenie, ze to siodło leci starsznie do tyłu? Pytam z czystej ciekawosci, bo jak patrzę na foty z Twojej pracy to jestem pod mega wrażeniem, więc wszystko z pewnościa jest ok. 🙂
palemka, pisała wcześniej, że siodło nadaje się do poszerzenia
Quanta, pokaż swoje fotki w siodle! widać, że wykonane jest jak mercedes, ale takie niepodobne do seryjnych ujezdzeniowek, taka króciutka tybineczka! 😉  a przecież masz długie bardzo nogi. pamiętam zdjęcia z wykonywania i jest zapewne idealnie dopasowany banan i długość do ustawienia nogi,  ale wizualnie się wydaje niesamowicie króciutka. bardzo widać indywidualne upodobania i wymagania. jak osoba z taką długą nogą ma takie malenstwo, to pewnie naprawdę dla krótkonożnych tybinka byłaby wrecz skokowa🙂

widać, że siodło to prawdziwe siodło, podtrzymuje i zapewnia oparcie gdzie potrzeba i zostawia dużo miejsca na łydkę, nie jest jak płachta na koniu i tybinka nie zasłania połowy łydki.

super, wyglada "inaczej", ale wspaniale, czego szczerze zazdroszczę. szkoda, że wartość takiego cacuszka przekracza wartość mojej szkapy 🙂 byłam strasznie nastawiona na "chcę HB" ale chyba najpierw porządny koń, bo to aż szalone mieć siodło warte więcej niż koń pod nim 😉
palemka, pisała wcześniej, że siodło nadaje się do poszerzenia

A to przepraszam, nie doczytałam 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się