Styl western (dawniej kącik)

od piątku do niedzieli kolejne polsko-niemieckie spotkanie - trening, mini zawody west (+takie pony games) w Brzózkach (zachodniopomorskie, koło Szczecina)

w piątek ognisko z gitarami,  sobote wieczorem dodatkowo nauczymy się tańczyć polish polke, potem planowany koncert grupy irish cowboys (de)

serdeczniw wszystkich zapraszam! z końmi, bez koni (można wsiąść na wynajęte przez nas) a nawet jako widzowie, czy na zabawę. całe rodziny mile widziane 🙂 fajny pomysł na weekend, moze to być pierwszy kontakt z westem, okazja pooglądania "westowych" ras ...
poprzednio(maj) atmosfera była wspaniała, a i treningi bardzo pouczające 🙂

projekt bezpłatny 🙂  (dofinansowanie z interreg VIa)

edit: to uściślę 😉
spotkanie nie jest nastawione na czysty, profesjonalny sport - to spotkanie dla spotkania, dla zabawy. sport oczywiście będzie , bo i trenerzy zawodowi będą treningi prowadzić, i konie które sport chodzą, ale głównie chodzi o poznanie i stylu i siebie nawzajem i o dobrą zabawę oczywiście 🙂
po pierwszym spotkaniu w tym temacie powstało już wiele przyjaźni i współpracy - planujemy kolejne westowe spotkania, ale i rajdy, spotykamy sie na imprezach innego typu, koncertach ... fajna paczka się tworzy - zapraszamy do dołączenia 🙂

spotkanie rozpoczyna sie w piatek - cały dzień zjeżdżają się ludzie i konie, popoludniu ruszamy konno po grupę niemiecką na granice (ok 15 km) i wracamy razem 🙂. wieczorem ognisko 🙂
w sobotę od rana - teoria (lub w piątek wieczorem), treningi (trial, plesure, ..., mini zawody, wieczorem - zabawa
w niedzielę westowe pony games

uczestnikom zapewniamy także wyżywienie, nocleg, pamiątki .....dobrą zabawę 🙂

szczegóły ustalać będę z niemcami (trener) dziś popoludniu - jak tylko wrócę uzupełnie
gdzie te Brzózki?
takich miejscowości jest w Polsce dużo...
moze jakieś konkrety?
adres, strona www?

Horse_art

Bardzo popieram i cieszę się że u Was ludzie chcą się bawić w klimatach western&country. Trzymam mocno kciuki i czekam koniecznie  na relację.

Bo o to chodzi!!!!!!
O dobrą zabawę i wzajemne zbliżenie :-) A klimaty western i country bardzo temu sprzyjają.

Dodofon - z pewnością by Ci sie podobało (pamiętasz jak za dawnych dobrych czasów WWR i spotkań towarzyskich. Kiedyś wielu chciało po prostu pobawić się wspólnie w tych klimatach, a sport był na drugim miejscu). Ech...

Brzózki są w pobliżu Szczecina (jest wątek na RV o spaleniu się stajni w Brzózkach - tam jest dokładny adres)
dodofon, no kurcze jak nie wiesz gdzie brzózki 😉 nawet tam pomoc słałaś - i dzieki własnie tobie i innym dobrym ludziom mozemy teraz zorganizować to spotkanie i wiele innych 🙂😉))
[quote author=horse_art link=topic=27.msg1435147#msg1435147 date=1340106481]
dodofon, no kurcze jak nie wiesz gdzie brzózki 😉 nawet tam pomoc słałaś - i dzieki własnie tobie i innym dobrym ludziom mozemy teraz zorganizować to spotkanie i wiele innych 🙂😉))
[/quote]

horse-art,
ale wielu ludzi nie wchodzi we wszystkie wątki!
a później sie inni dziwią - że nikt nie przyjechał - a była impreza...

a tu zaproszenie - ani adresu, ani godzin - dla laika niezrozumiałe kompletnie

Faktycznie Dodofon ma rację.

Horse_art, czy mogłabyś uzupełnić zaproszenie o dane dot. miejsca oraz godzin imprezy? Przydałoby się...

A może podwiesisz zaproszenie również na portalu WWR (dla miłośników western)? adres: www.wwr.com.pl
Może znajdzie się dzięki temu klimu wiecej chętnych?
tak tak, macie oczywiście racje. uzupełniłam od razu 🙂
do portalu też wysłałam. o poprzednim spotkaniu też tam było 🙂
Ja bardzo żałuję że to taki kawał od nas od Wrocławia  🙁
Ale cieszę się również że są takie imprezy i jest inicjatywa aby je organizować 🙂
a mnie nadal wqrwia, że nie można napisać normalnego, zrozumiałego ogłoszenia!!

W dniach 22-24 czerwca w stajni w  Brzózkach adres: xxxxxxxxx, telefon: xxxxxxxxxxxxxx, strona www email: xxxxxxxxxx
Odbędzie się polsko-niemieckie spotkanie pod znakiem western
Uczestnicy: trenerzy i szkoleniowcy Dżon Łejn, BroncoBill, xxx, będą szkolić wszystkich chętnych w konkurencjach: xxx, yyy, wypożyczamy konie/można przyjechać z własnym koniem, zapewniamy/nie zapewniamu boxu
Piątek od godziny xx do yy przyjazd koni, godzinna yyy wyjazd po gości z Niemiec, godzina zzz ognisko, rozmowy/konsultacje indywidualne
Sobota godzina: xxx rozpoczęcie imprezy, godzinna yyy obiad, godzina zzz indywidualne konsultacje
Niedziela godzina xxx .....

sorry, do czasu kiedy organizator nie zacznie się zachowywać profesjonalnie i będzie zamieszczał ogłoszenia typu:

odbędą sie zawody, przyjadą trenerzy z Niemiec, a może sie nie odbędą, a może nie przyjadą, a może jednak nie przyjadą, będzie ognisko ale w sumie nie będzie, bo zabraknie kiełbasy
to to nie pójdzie, a później zarzuty do westernu, ze cekiniarstwo, cyrk i cuda-wianki  = przy takiej promocji zgadzam się z tym

i nie ma sie co dziwić, że później są jęki, ze western czy inne dyscypliny sie nie rozwijają

nadal jest stajnia w Brzózkach:

11 miejscowości o tej nazwie jest w Polsce = wszystko na temat

horse_art = i to nie atak na Ciebie, tylko uwaga ogólna, że żadna impreza nie pójdzie jak nie będzie porządnej, wyczerpującej informacji
Dodo a jak Twoja mloda klaczucha? pod siodlem juz? wstawialas zdjecie z pierwszego siodlania 😉

jejuuu tak trudno mi sie przestawic na westowe pomoce. Gdyby moje konie nie byly tak dobrze wyszkolone, moze byloby latwiej. A tak czuje sie jak poczatkujacy kierowca wsiadajacy do rajdowego bolida. Daje rade... ujechac. Nawet zagalopowania nam wychodza. Bonanza chichocze sobie pod nosem ze mnie bo wie ze wszelkie klopoty sprawiam ja. Najwyzsza pora na pomoc z ziemi, oj tak.

Mialam niedawno taka sytuacje- wsiadlam na Bonanze, jezdzimy, a ze staram sie jezdzic na luznej wodzy, nawet nie poczulam ze odpielo sie wedzidlo (srubka odpadla) i wisialo sobie radosnie... Bodek sie zatrzymal sam, poczekal az sie ogarne i dojdzie do mnie ze on w pysku nie ma nic. Milo z jego strony 😀

Złota - Żółta pojechała miesiac temu do zajeżdzenia
już miała na grzbiecie jeźdzca
ja tak szczególnie się tym nie interesuje - nie chcę osaczać i nękać "zajeżdzacza" telefonami itd.
generalnie żyje i ma się dobrze

wróci pewnie na jesień
Złota znam to z autopsji kiedy się śrubka poluzuje, albo wykręci i jedna wodza odpina się  😉 po tym fakcie zawsze mocno dokręcam śrubki jest zmieniam wędziło lub przepinam je w inne ogłowie 😀

Dodofon to dobre masz podejście, że czekasz sobie spokojnie aż kobyłka wróci zajeżdżona  🙂 ale wtedy koniecznie pochwal się zdjęciami 🙂
ja spokojny człowiek jestem  🏇

koń z założenia ma mi służyć 20-ścia lat, wiec nie ma sie co spieszyć i w miesiąc "spierdo.lić" pseudo-zajeżdzeniem przez pseudo-profesjonalistów, których w weście niestety wielu  😉

pojeżdzę sobie później w teren, zbuduję jakąś więź, zastanowię co dalej, mam czas na wszystko
to przychodzi z wiekiem  🤣
Dodofon i to jest bardzo zdrowe i rozsądne podejście, a tak jak piszesz u nas pseudo-fachowców nie brakuje  🤔
edzia69   Kolorowe jest piękne!
21 czerwca 2012 12:19
Witam, ze mnie żaden westowiec, ale urodziło mi się takie cudo.
kasiasci   www.alfahorse.pl
21 czerwca 2012 16:20
Śliczny konik  😀 a maść jak najbardziej pasująca dla konia westernowego ... to nie pozostaje Ci nic innego jak zacząć poważnie myśleć o nowym stylu jazdy  😅
A ja jestem po zmianie siodła, zakupiłam bezterlicówkę z allegro. Bałam się co przyjdzie, ale nie potrzebnie. Wcześniej siodło od tego dostawcy wzięła moja znajoma i miałam okazję poprzyglądać się. Moje na konia CHYBA pasuje - jest nowe i sztywne, koń nie pokazał mi że coś nie pasuje więc pozostaje obserwować. Plusem jest to, że siedzi się się jak w terlicowym. Wcześniej miałam Barefoota Arizonę i ona "udawała" westowe. To jest w odczuciu bardziej "profesjonalne". Czy ktoś z was miał do czynienia z tymi siodłami?
Jutro zrobię zdjęcia i poproszę was o opinie na temat dopasowania.

http://allegro.pl/hit-siodlo-bezterlicowe-western-najlepsze-dla-koni-i2396648931.html

tu moje stare (już sprzedane)
Takie jak w linku???
Grubo kobieto, grubo....
Przejrzyj wątek stajnie na śląsku lub wyszukaj stajnia stasiowe na forum
rozglądam się za odpowiednim miejscem do ujeżdżenia mojej młodej, póki co chodzi mi o ujeżdżenie podstawowe żeby koń chodził pod siodłem ... w późniejszym czasie będę chciała oddać ją ponownie na szkolenie pod west ale taki rekreacyjno turystyczny  🙄

są 3 takie miejsca, byłabym wdzięczna za opinie  :kwiatek:

http://john-west-ranch.ugu.pl/
http://www.salopa.pl/index1.htm
http://www.stajniastasiowe.pl/strona_glowna.html

--------------------------------------------------------------------------

Generalnie decyzje podjęłam ale fajnie by było poznać opinie ludzi, którzy tam ujeżdżali swoje konie, bądź tam kupili konie  :kwiatek:

Znajoma zakupiła bezterlicówkę west, nie pamiętam jakiej formy, ale nie była No Name. Mimo tego, bardzo szybko ją sprzedała, bo okazała się niewypałem. Powód był za to prozaiczny, po prostu nie pasowało siodło i tyle. Z tego, co pamiętam to jednak fajnie się na nim jeździło na jeździe testowej. I tyle.

A ja mam prośbę. Miałaby ktoś zdjęcie side pulla dopasowanego na tip top? Chodzi mi bardziej o umiejscowienie "nachrapnika" tak, aby sygnał był czytelny lecz delikatny.
Ja bym bezterlicówki w zyciu nie kupiła.
Tak jak syntetycznego siodła.
Ale to ja.
Pinesska wygląda to siodło bardzo fajnie, ale zobaczymy jak Ci się będzie w nim jeździło,musisz potem koniecznie napisać 🙂  a w sumie czemu się zdecydowałaś na bezterlicowe? ze względu na wagę siodeł westowych?
asds   Life goes on...
25 czerwca 2012 13:22
Ja w ten weekend planuje zobaczyc jak to jest po westowej "ciemnej" stronie mocy!

Trzymajcie kciuki żebym się nie zabiła  :kwiatek:
Ja w ten weekend planuje zobaczyc jak to jest po westowej "ciemnej" stronie mocy!

Trzymajcie kciuki żebym się nie zabiła  :kwiatek:

Nie zabijesz się. Siodło west jest jak kanapa.
To w drugą stronę jest gorzej. Z klasyki na west prosto i łatwo.
asds   Life goes on...
25 czerwca 2012 15:26
Bardziej mi chodziło o moja koordynacje ruchową.

bo ja jestem urodzona pierdoła...No ale jestem dobrej mysli 🙂 😁
asds więc koniecznie po jeździe opisz swoje odczucia 🙂 i może jakieś fotki będziesz miała to wstaw koniecznie
Bardziej mi chodziło o moja koordynacje ruchową.

bo ja jestem urodzona pierdoła...No ale jestem dobrej mysli 🙂 😁

West dobrze robi na równowagę. Mój syn właśnie w west nauczył się fajnie balansować ciałem. Siadasz i jedziesz sobie luźno.
Bedzie dobrze, zobaczysz.
asds   Life goes on...
26 czerwca 2012 09:19
asds więc koniecznie po jeździe opisz swoje odczucia 🙂 i może jakieś fotki będziesz miała to wstaw koniecznie

aparat naszykowany 🙂.

Juz kiedyś tutaj pisałam ze zastanawiam sie właśnie nad zmianą stylu jazdy. Jakoś od dłuższego czasu za mna ta myśl chodzi. Jakis czas temu miałam szansę jeździć w siodle westowym, no ale jazdy na ujeżdzanym 4 letnim  koniu bym jazdą west stricte nie nazwała
to teraz czekamy na relację 🙂
Dziewczyny, ponieważ sprzęt i firmy westowe są dla mnie równie czytelne jak cyrylica mam pytanie...  😡

Szukam niedrogiego ogłowia, prostego w formie, koniecznie na oba uszy. Takiego, z dobrą relacją ceny do jakości. Wstępnie wybrałam takie:
http://www.wwrshop.pl/Oglowie_western_Lakota_1023-1200.html
http://www.kinghorse.pl/index.php?body=towary&id_kat=1.47.93&id_tow=1322
http://www.kinghorse.pl/index.php?body=towary&id_kat=1.47.93&id_tow=1102

I moje pytanie: kojarzycie te firmy/modele? Bo mi one nie mówią nic, może podpowiecie które z tych (i niekoniecznie z tych, byleby proste i na dwoje uszu) warto kupić?  🙇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się