Kącik Rekreanta cz. V (rok 2012)

konwalia, yyyy czemu koń kuty na 4 wychodzi ze stadem? 🤔

A dlaczego miałby nie wychodzić?  😲
wątek zamknięty
trzeszczki   kto nie miał rudego, ten nie miał najlepszego
20 czerwca 2012 13:32
Dlatego, ze taki koń jak kopnie to może zrobić wiekszą krzywdę niż ten niekuty.
wątek zamknięty
tulipan, w Zbrosławicach, nawet w sobote mieliśmy identyczne wyniki, szkoda tylko, że to był niezaprzeczalnie najlepszy dzień mojego konia, a chyba najsłabszy Twojego  🤣
milusia trzymam kciuki  :kwiatek:
wątek zamknięty
Frania, osobiście nie zgodziłabym się, żeby mój koń chodził na padok razem z koniem kutym na 4.
Właśnie z powodów o jakich pisze trzeszczki. Kop od konia kutego na tyły niesie ze sobą większe ryzyko urazu.
wątek zamknięty
Ja tylko trzymam kciuki za to zeby rzepka byla cala, bo mi taki kop wyeliminowal konia z ambitniejszej jazdy
wątek zamknięty
Może i my się z Lancelotem w końcu zaczniemy ujawniać?
Teraz już przypomina konia więc nie ma się co szkapy wstydzić  😉
Wczorajsze upalne fotki...

Pozdrawiamy!  😀
wątek zamknięty
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
20 czerwca 2012 14:58
tuch ach, zazdroszczę pławienia!  👀
milusia super fota! No i kciuki są  :kwiatek:
konwalia koniecznie dawaj znać jak dzisiaj, mam nadzieję że wszystko będzie ok  :kwiatek:
Libella fajnie, że czerpiesz przyjemność z jazdy 🙂 A u Libla często bywasz?
baffinka jestem wierną fanką Ciebie i Twoich Babeczek 🙂 A Gniada się chyba troszeczkę rozrosła?  👀
A ja dzisiaj zaliczyłam jedną z gorszych jazd od pewnego czasu (właściwie to nie wiem czy najgorszą w ogóle...). Po przerwie mi się ciężko odnaleźć w siodle, a
Księciu wcale a wcale mi nie pomaga 😁 Zupełnie inaczej to wyglądało jak jeździłam 3 konie dziennie, niestety 🙁
Tak więc rozważam przeprogramowanie konia na samobieżną kosiarkę i rozejżenie się za sympatycznym kółkiem szachowym... albo wzięcie się w garść i pracowanie nad sobą 😉
Poza jazdą miałam kłótnię z Panem Koniem, ponieważ od roku (odkąd stoję w S) staramy się namówić go do wejścia do stawu. No i....nie. Nie bo nie. Bo w tym stawie żyją koniożerne krokodyle, niewystępujące w pozostałych wodach do których wchodził przez swoje 16-to letnie życie. Nie działa na niego nic. Prośby, groźby, szantaże (dzisiaj usłyszał, że marchewki dostają tylko te konie co wchodzą do wody, a reszta koni może sobie tylko na nie popatrzeć-i dalej nic😀). Na marchewki nie wchodzi, na lonże nie wchodzi, na prośby, błagania też nie. Miałam dzisiaj ochotę go na rękach tam wnieść, ale się poddałam 😉 Chyba poprzestanę na patrzeniu jak inni się pławią :|
Pomimo że jazda była jaka była, to mam jakieśtam foty, a że obiecałam-słowo się rzekło 😉 .
wątek zamknięty
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
20 czerwca 2012 15:22
Zu, może ty go najpierw musisz zaprowadzić nad wodę na randkę, posiedzicie sobie, popatrzycie na staw w miłej atmosferze... I po kilku takich spotkaniach zgodzi się zamoczyć kopytko 😁
Tuch, super foty!
Konwalia, trzymam kciuki za zdrówko koniska, oby to tylko stłuczenie. Co do koni kutych na 4 mam takie samo zdanie co Amnestria, kopniak + podkowa może narobić dużo szkody :/
wątek zamknięty
20 czerwca 2012 15:38
Misskiedis  😂 tak chyba musi być. Ewentualnie skończy się na zamoczeniu wszystkich czterech kopytek... moich  😁
wątek zamknięty
Dziewczyny, co do sprawy Konwalii - wiecie mniej więcej co tam mogło się stać z nim? Czy przez takiego kopniaka mogło dojść do jakiegoś mocnego uszkodzenia mięśni? Cholera.. Wybaczcie, że histeryzuję, ale jeszcze 3 tygodnie temu ten koń był mój, czuje się fatalnie z tym, że coś złego mu się stało 🙁
wątek zamknięty
Mąka gniade "dyszlowce" najlepsze  😁
gryglodor to bardzo ważne, że się przełamałaś (sama wiem jak to jest mieć blokadę), ale najważniejsze, że nic Ci się nie stało! Każdy taki upadek mimo wszystko jest niebezpieczny...
baffinka o, odpalone rude? 😀 Super wyglądacie, już na fb coś tam widziałam, ale dopiero teraz mam czas przyjrzeć się dokładniej  :kwiatek: A czemu gniade na hacku?
konwalia nigdy nie puściłabym zaczepnego konia ze stadem, w którym jest jakiś bardziej agresywny koń, tym bardziej kuty na 4...
milusia umarłam  👍 I trzymam kciuki 😉
Ambrozja tak naprawdę, okaże się po przyjeździe weterynarza... Tutaj można wróżyć na 4 świata strony, ale na razie głowa do góry, może to tylko stłuczenie.

Dostałam zdjęcia z weekendowej sesji - niesesji:

U nas bez zmian, koń na stałym poziomie progresu 😉 Aczkolwiek pyskuje jak nigdy 😀
wątek zamknięty
20 czerwca 2012 16:32
U nas bez zmian, koń na stałym poziomie progresu 😉 Aczkolwiek pyskuje jak nigdy 😀

uff to może taka pora roku 😁
Super zdjęcia, zazdroszczę dębowego, bo w moim przypadku chyba uczenie tego Księcia byłoby czystą głupotą 😀
wątek zamknięty
Juliadna śmiałam się z niej 5 minut, bo patrzyła wielce zdziwiona na coś co na placu jest już od paru lat  😁
Sankaritarina dzięki w imieniu rudej :kwiatek:  z tym językiem jak przygłup wygląda  😂 ale cóż... trzeba to znosić. a jak tam u Was? jeździcie?
Fantazja  :kwiatek: serio to tylko pozory  😁 jak chodzi częściej to jakoś idzie, ale jak ma takie przerwy to jest sfoszona bardzo- nie pójdzie po śladzie, nie zrobi tego, nie będzie kłusować więcej niż 10 metrów  😁 cały czas trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie sprawy z Fantazją  😀
Zu dziękuje. miło mi bardzo  😡 możliwe, że troche się rozrosła. u niej jakoś specjalnie różnicy nie widze.  cieszy mnie za to fakt, że ruda w końcu przytyła i już nie straszy  😎 Książe super wygląda. Nie widać tego kryzysu na zdjęciu  😉
xxMalinaxx dziękuje  :kwiatek: musiałam ją w końcu odkurzyć  🙂 gniada ma powoli zęby do zrobienia, więc nie chce mi się z nią szarpać, tym bardziej że stała 2 tygodnie i na bank by była lama  😁 Ruda też ma do zrobienia, ale nie ma wyboru. Na haku wpada w szał, więc wole na wędzidle i na luźnej wodzy, tym bardziej że nasza jazda to trwa jakieś szalone 15 min  😂 Fajnie Wam w tym granacie z czerwienią  😉 Szykuj się na CSI powoli  😀
wątek zamknięty
No nie wiem. w sumie większość koni jakie znam są konie kute na 4 i nigdy się nie spotkałam z tym żeby z tego powodu chodziły same. Nawet nie ma takiej możliwości .
wątek zamknięty
Ale są to konie pensjonatowe? Ja jednak w większości stajni spotykam się z tym, że konie kute na 4 nie mogą być wpuszczone do stada.
wątek zamknięty
Milusia To teraz się trzeba do Ciebie modlić jak coś z koniem nie tak? Ja od dzisiaj zaczynam, bo mam kulawego konia w domu 🙁

Przyjechała do mnie Arimona odwiedzić swojego konia. Ja jej napstrykałam fotek z Ramorsem a ona wstawiła tylko jedno 🙄 To ja wstawię drugie

i wsiadła na Matadora. I powiedziała, że mam fajnego konia 😀 Ja oczywiście o tym wiedziałam, ale miło usłyszeć takie słowa.
wątek zamknięty
tuch,  Maaaarta? ale Ci dziwnie w tym kolorze, no w życiu bym nie poznała 😉 konisko cudne! a pławienia się to szczerze zazdroszczę🙂

xxmalinaxx,  super te zdjęcia wyglądają, więcej sesji/niesesji!

Zu,  masz tak prześlicznego rudziszona i kółko szachowe? zapomnij, nie ma opcji 😉

u nas posucha totalna, jak ja tęsknię za rudziną! ale nie ma możliwości, najczęściej piszę z telefonu siedząc w urzędach wszelkiej maści albo na wsi zabitej dechami. mogę się pochwalić tylko nowym laptopem 17 calowym, który właśnie odpakowałam😉
wątek zamknięty
Pensjonatowe i u mojego taty te które są u niego w trening.
wątek zamknięty
dziękuje wszystkim  :kwiatek:
Na to jakie konie wychodzą nie mam wpływu, a nie mogę Hadzionka teraz nie wypuszczać, skoro u poprzednich właścicieli całe dnie był padokowany.
Ambrozja, to już 3 tygodnie? dla mnie minęły jak 3 dni  😁
wątek zamknięty
Isabelle za to u nas raczej mokro niz posucha😉 gratuluje sprzetu, choc ja lubie takie maluszki, sama mam 12 cali😉
Zu ale skoro to byla najgorsza jazda to teraz bedzie juz tylko lepiej! 🙂 a zdjecie bardzo ladne, Ksieciunio bajeczny🙂😉))
Baffinka o jaki sliczny rudziszon!  💘 Gniade tez urokliwe ale nie ma jak rude i siwe 😀
Gryglodor omasz, ale historia! cale szczescie ze kosteczki cale! no i gratluje przelamania sie, super, bardzo podziwiam 🙂😉))
Frania widzialam wyniki z Grzybowa, serdeczne gratulacje dla Ciebie i Placka 🙂😉)))
Milusia  obled w ciapki, tak troche raczej Prince of Persia 😀 Princess znaczy 😀
tuch ale zazdroszcze okropnie! ostatni raz plawilam konie ladne pare lat temu🙂😉
wątek zamknięty
tuch Super zdjęcia,takie radosne, słoneczne...
wątek zamknięty
deborah   koń by się uśmiał...
20 czerwca 2012 19:12
gryglodor, Gratulacje ! tak jak mówi Klami grunt, że nie odpuściłaś.. Malec siwieje?
baffinka, nie wygląda na szczególnie sfrustrowaną 😉
Petit., piękny koń i prześlicznie mu w różu
milusia,  super orientalna fota 🙂
tuch, zazdroszczę kąpieli. Piękne zdjęcia.
xxmalinaxx, zdjęcie na bankiecie piękne. szkoda, ze patrzysz w ziemię 😉
wątek zamknięty
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
20 czerwca 2012 19:23
u nas w stajni sa 4 konie i wszyskie kute na 4, to co maja wszystkie oddzielnie chodzic? 🙄
wątek zamknięty
Zu z pewnością taka pora roku, bo dwa inne konie, na które też wsiadam, mają to samo :/ Co do uczenia dębów, kwestia bardzo konsekwentnej dyscypliny - dąb na zawołanie = poklepiemy, pochwalimy, dąb bez komendy = bacik w zadek, nu nu 😀 Aczkolwiek też uważam, że nie każdemu koniowi powinno się pokazywać taką możliwość, zdroworozsądkowe podejście przede wszystkim 😉

baffinka no ja pół zimy jeździłam na wędzidle bez świadomości, że dziwne bunty mojego konia to kwestia zębów... Nie ma to jak być mistrzem dociekliwości 😀 Na CSI już jestem naszykowana! I nie mogę się doczekać 😀 Mam nadzieję, że przyjdziesz z jabłuszkiem do Muszowego dzieciątka? 😉

Frania to dziwna sprawa, 90% stajni, które znam, ma w umowie o najem boksu zapis, że koń kuty na 4 nogi nie będzie puszczany ze stadem, co najwyżej z drugim koniem, z którym bezsprzecznie się tolerują. Wyjątek stanowi Wola, no ale na Woli konie chodzą albo same, albo po max dwa, i to tylko w szczególnych przypadkach.

Isabelle dziękuję! Mam nadzieję, ze Ty szybko swojego zobaczysz  :kwiatek:

deborah dzięki, sprawdzałam, czy mam daleko do ziemi  😁 Jak młody? Nie czytałam ostatnio KR, więc nic nie wiem 😉

margaritka teoretycznie tak głoszą wszystkie podręczniki.
wątek zamknięty
Jeśli właściciele się na to zgadzają to niech razem chodzą. Mój też był kuty na 4 i chodził z innymi końmi. Jednak w większości stajni nie jest to dozwolone ze względu na zbyt duże ryzyko. Większość właścicieli po prostu się na to nie zgadza.
wątek zamknięty
Konwalia i jak tam dzisiaj, dalej kuleje czy trochę lepiej?
Zu oj tam, kółko szachowe nie dostarcza tyle emocji 😉 Trzeba zagryźć zęby, dużo myśleć w siodle i wszystko się ułoży - wiem co mówię  😁

A u Libla niestety nie bywam tak często, jak by się chciało, ale wiem, że ma się dobrze. Nawet mam fotę - komórkową, ale zawsze 🙂
wątek zamknięty
faith dzięki  🙂
wątek zamknięty
deborah   koń by się uśmiał...
20 czerwca 2012 20:22
xxmalinaxx, ujeżdża się jest coraz bardziej energiczny i coraz mniej muszę jechać. wcześniejsze łydka-bat zastąpiło prrr prrr 😉 trzaskamy już takie koła na zewnętrznej wodzy że aż miło 😉 po weekendzie może będę miała jakąs dokumentację 😉
wątek zamknięty
deborah naprawdę miło słyszeć. I czekam na dokumentację 🙂
wątek zamknięty
20 czerwca 2012 20:39
Koniczyna, dobrze, że się chwalisz skoro Arimona nam tak poskąpiła! 🙂
baffinka, wybrałam to jedno najlepsze 😁 Ale dziękuję :kwiatek:
Isabelle, o rany zalałam się rumieńcem, myślałam że tylko dla mnie jest ładny 🙂 dziękujemy :kwiatek:
faith, na to liczę 🙂 a Książę jedyny w swoim rodzaju, to prawda!🙂
xxmalinaxx, uff, dobrze że nie tylko mój 😀 A do dębowania nie ma skłonności, więc chyba nie będę się prosiła o kłopoty (mamy ich wystarczająco 😀 )
Libella, Mega mi się podobają takie boksy! Grunt, że ma się dobrze (i Ty też 🙂 )

No skoro mówicie, że szachy odpadają (z drugiej strony podobno bierki też niewielu emocji dostarczają 😁 ) to jutro dzielnie wracam do stajni 😉
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.