jaką bezterterlicówkę polecicie na małego, okrągłego, niewykłębionego konia (hc/oo 135cm wzrostu)? Jeździec drobnej budowy, waga ok 50kg. Siodło ma być gł do rajdów. Preferuję siodła klasyczne więc wygląd w tą stronę 😉 Skóra...etc Ważne by siodło dobrze trzymało, bo młoda jest pełna fantazji 🏇 Płoszenie się i brykanie to standard. Trudno znaleźć siodło, które będzie w równowadze. Idealnie leży na niej klasyczny hubert Daw-maga, natomiast rajdówka na ławkach- masakra!
Przyznam, że rozważam kupno jakiegoś endurance lub nawet McClellan ale szukam różnych razwiązań- oszaleję chyba 😵
edit: na allegro znalazłam coś takiego:
http://allegro.pl/hit-siodlo-rajdowe-bezterlicowe-model-amarillo-i2359795471.html, nie mają siodeł testowych, co jest dla mnie sporą blokadą. W bezterlicówce nie siedziałam, miałam okazję pomacać torsiona i w życiu bym tego koniowi na dłużej na plery nie założyła (skoro czułam pięść wbijaną w brzuch przez siodło, to co czułby koń po kilkunastu godzinach z sakwami czy moim zadem na sobie?). Ale może ma ktoś z Was takie siodło??