siodła bezterlicowe

zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
01 czerwca 2012 14:48
ale ja nie użytkuję siodłą -> no name tylko can equi. 😉
I  mogłam je przymieżyć przed zakupem, sprawdzić
Nie wiem jak wypadają ,,no name" bo nie miałam ich nigdy w rączkach.

ps. berka dodałyśmy w tym samym czasie posta 🙂
Alicja_8   Z pasja...z miłością...
01 czerwca 2012 16:07
No i właśnie o to mi chodziło 🙂 No to ja jeszcze się zastanowię. Najgorzej że gościu niechce dać wypróbować siodła. Przymierzyć na konia będzie można ale wsiadanie odpada. Więc chyba faktycznie to jakaś lipka jest.
Alicja_8, Tylko freeform, freemax (zwłaszcza) albo barefoot z padem. Resztę olej. Serio. 😉
Sankaritarina, popieram, ja bym się bała brać za jakieś niesprawdzone firmy.
02 czerwca 2012 09:35
Alicja_8 kup takie siodło które przejdzie ci test beczki  ( na kłąb) sznurka ( czy nie obciąża kręgosłupa)  i brudnego przescieradła ( czy równomiernie rozkłada brud). Wcześniej o tym pisałam. Dwa - osobiscie polecam takie w którym można przesunąć siedzisko aby dopasować równowagę i balans jeźdzca.To też jest bardzo ważne.I powodzenia życzę.
02 czerwca 2012 21:00
Jednak po wielkim przemysleniu odkładamy kupno badziewia za i tak nie małe pieniądze 🙂 wole poczekać i dozbierać kasy na coś naprawdę dobrego 🙂 Dzieki za wszelkie porady. Już jedną badziewiasta bezterlicówke miałam z allegro i sprzedałam bo na arbce wogóle nie zawała egzaminu...
Alicja_8, Can Equi i to co pokazałaś w linku na 99% nie będzie pasować na araba. Mierzyłyśmy z koleżanką i niestety przy trójkątnej budowie arabów zsuwa się na łopatki.
Jeśli chcesz mogę do Ciebie podjechać z testowym i sobie przymierzysz. Ale celowałabym raczej w coś w typie rajdowym. Wielu arabiarzy na tym pomyka.
jaką bezterterlicówkę polecicie na małego, okrągłego, niewykłębionego konia (hc/oo 135cm wzrostu)? Jeździec drobnej budowy, waga ok 50kg. Siodło ma być gł do rajdów. Preferuję siodła klasyczne więc wygląd w tą stronę 😉 Skóra...etc Ważne by siodło dobrze trzymało, bo młoda jest pełna fantazji  🏇 Płoszenie się i brykanie to standard. Trudno znaleźć siodło, które będzie w równowadze. Idealnie leży na niej klasyczny hubert Daw-maga, natomiast rajdówka na ławkach- masakra!
Przyznam, że rozważam kupno jakiegoś endurance lub nawet McClellan ale szukam różnych razwiązań- oszaleję chyba 😵

edit: na allegro znalazłam coś takiego: http://allegro.pl/hit-siodlo-rajdowe-bezterlicowe-model-amarillo-i2359795471.html, nie mają siodeł testowych, co jest dla mnie sporą blokadą. W bezterlicówce nie siedziałam, miałam okazję pomacać torsiona i w życiu bym tego koniowi na dłużej na plery nie założyła (skoro czułam pięść wbijaną w brzuch przez siodło, to co czułby koń po kilkunastu godzinach z sakwami czy moim zadem na sobie?). Ale może ma ktoś z Was takie siodło??
04 czerwca 2012 09:52
torisony nie przechodza podstawowch testów i strasznie obciążają kręgosłup konia.
Nie napisałaś przedziału cenowego.
Ja posiadam Hilasona który nadaje się tylko do rajdów i jazdy w terenie. Ma rozbudowany przód, ale używany musi być ze specjalnym padem bo inaczej są problemy i dwa nie lezy w równowadze,. Niestety w PL chyba nie ma dystrybutora tych siodełek.
A śmiga się w nim super.
Minus jest taki że nie pasuje na konei wykłębione.
04 czerwca 2012 11:37
bera7 faktycznie u nas główie lezy problem z siodłem zsuwającym się na przód. Czytałam że sporu arabiarzy używa bezterlicówki i sobie chwalą więc niewiem jak to do końca jest z tymi siodłami. Faktycznie niema co inwestować w tzw "tani badziew" co i tak nie bedzie spełniał swojego zadania. Mam rajdówkę Pleszewską ale koń nie przepada za nią (jest ciężka) i zsuwa się na przód. Ewidentnie jak w tym siodle jeździmy to mamy efekty "oddawania z zadu". Jak będę jutro w stajni to w watku dopasowania siodła wrzuce zdjęcia w siodle tym własnie rajdowym i takim zwykłym wszechstronnym. Ocenicie co lepiej leży.
Ja bym bardzo chciała spróbowac jakieś bezterlicówki bo chciałabym pozbyć się problemów z grzbietem. Chociaż ostatnio zauważyłąm że jest poprawa i nie mamy akcji "odsuwa" na widok zakładanego siodła.
Livia   ...z innego świata
04 czerwca 2012 11:52
Alicja, napisz do forumowej RaDag, ona na swojego arabka ma Freemaxa Evo, może coś ci to pomoże 🙂
zabeczka- teoretycznie mam do dyspozycji ok 2tys ale jeśli siodło będzie warte więcej kasy mogę sprzedać inne siodło 😉 Oczywiście wolałabym taki model, do którego bez problemu dokupię pad czy popręg. Jeździmy naprawdę dużo i nie mam ochoty na dodatkowe komplikacje. Klacz nie jest z cyklu: "specjalnej troski" po prostu chcę mieć siodło, w którym i mnie i jej będzie dobrze....
04 czerwca 2012 12:22
czyli  resumując to co piszesz  nasuwa mi się tylko jedno przemyślenie ->  www.siodlabarefoot.pl  🙂
Alicja_8, miałam na myśli bezterlicowe w typie rajdowym 🙂.
Can Equi ma bardziej kształt siodła ujeżdżeniowego. Testówką chętnie służę, tylko jak pisałam wcześniej. Mierzyłam to siodło na ok 40 koni już, w tym na 2 araby. I jeźdźcy mieli ewidentnie zastrzeżenia co do zsuwania się siodła do przodu.
Jeśli chodzi o pleszewską rajdówkę to pewnie jest ona za długa i szeroko rozstawiona. Araby mają zwykle krótki, zwarty grzbiet i większość siodeł szytych na duże konie na nie nie pasuje.
Na "no name" szkoda kasy. Nie wiadomo czy posłuży Ci 3 miesiące czy 3 lata.
Testował ktoś freemaxa evo w deszcz? Nie rozpływa się?:P Ostanio mi siodło przemokło, zyje, materiał nie ucierpiał w sposób widoczny, jednak cackam się z tym siodłem i w deszczowe dni odpuszczam jazdę, może niesłusznie i troche wilgoci mu nie zaszkodzi (nie mówię oczywiście o ulewie ale o mżawce).
Livia   ...z innego świata
05 czerwca 2012 17:19
jasminowa, nie wydaje mi się, żeby przez mżawkę miało się coś popsuć, powinno wystarczyć, że potem dobrze ten zamsz wyschnie. Moje skórzane zmokły kilka razy, ale nic im nie jest 🙂

edit: literówka
ok, to nie oszczędzam w takim razie😉 Chociaż może warto zaopatrzyć się w jakąś pelery,nę, wtedy i duży deszcz nie będzie straszny...
[quote author=Alicja_8 link=topic=519.msg1419576#msg1419576 date=1338806254]
bera7 faktycznie u nas główie lezy problem z siodłem zsuwającym się na przód. Czytałam że sporu arabiarzy używa bezterlicówki i sobie chwalą więc niewiem jak to do końca jest z tymi siodłami. Faktycznie niema co inwestować w tzw "tani badziew" co i tak nie bedzie spełniał swojego zadania. Mam rajdówkę Pleszewską ale koń nie przepada za nią (jest ciężka) i zsuwa się na przód. Ewidentnie jak w tym siodle jeździmy to mamy efekty "oddawania z zadu". Jak będę jutro w stajni to w watku dopasowania siodła wrzuce zdjęcia w siodle tym własnie rajdowym i takim zwykłym wszechstronnym. Ocenicie co lepiej leży.
Ja bym bardzo chciała spróbowac jakieś bezterlicówki bo chciałabym pozbyć się problemów z grzbietem. Chociaż ostatnio zauważyłąm że jest poprawa i nie mamy akcji "odsuwa" na widok zakładanego siodła.
[/quote]
U nas będziesz mogła wypróbować sobie bezterlicówke Barefoot Cheyenne, w której ja i Martolina jeździmy juz ponad półtora roku - 2 araby zupełnie innej budowy 🙂 zresztą wiesz bo widziałaś 😉 może po rajdzie naszym sobie na chwilkę wsiądziesz? 🙂
mam pytanie czy ktos uzywał bezterlicowego siodła ujeżdżeniowego model Vogue tej firmy http://www.enlightenedequitation.com/softree_range.htm
bardzo proszę o opinie
Ja nie mam bladego pojęcia, ale może to coś pomoże:
http://www.horsetackreview.com/review-display/11136.html
Czy Freeformy w Polsce mają swojego przedstawiciela? Mają jakieś siodła testowe?
Tak mają przedstawiciela kupowałam swoje siodło u tej pani gdzieś tam w moich postach jest link bo nie potrafię go teraz znaleźć.
Obawiam się, że mieli swojego przedstawiciela - w zeszłym roku była  strona internetowa, a teraz zniknęła 😕.
kontakt do przedstawiciela siodeł FREEFORM na priv bardzo proszę
Byłabym wdzięczna za ten kontakt  :kwiatek:
Pytanie do użytkowników Barefootów:
czy u was też siodło się przekręca na bok podczas jazdy? Ze wsiadaniem wszystko ok, nic sie nie przesuwa, ale podczas jazdy okazuje się, że siodło jest przechylone. Dzisiaj spróbuję bez podkładki, może to przez nią... 🤔
Edit: a może to przez "miękki" łęk ?
Olu jak miałam miękki łęk to mi się przekręcało z twardym nie.
kontakt do przedstawiciela siodeł FREEFORM na priv bardzo proszę

A czemu na priv? Ukrywa się? 🙄
19 czerwca 2012 20:29
bo forum nie służy jako reklama dla producentów.
Reklamą dla producenta jest wymienianie marki siodła 😉
Pytam, bo szukałam namiarów na przedstawiciela tych siodeł i nie znalazłam 🙁
W takim razie też poproszę na priv :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się