Młode Konie

galopada_, teraz rozumiem...w sumie koń z kitą to się trochę jednak usztywnia często
galopada_   małoPolskie ;)
11 czerwca 2012 09:35
Perlica mówię tylko jak moim zdaniem były te konie oceniane. Wpadał taki janowski koń o przeciętnym ruchu, Mistrz Długi ( mówię bez ironii bo uwazam, że jest (był?) świetnym prezenterem) mówił ,,hop" na co koń zarzucał ogon na plecy i zaczynało się show w jego wykonaniu.  😉
tak sobie głośno myślę po prostu 😉
ceffyl, komenda "stój". Nauczyłam też konia, że jeżeli uwiąz jest na jej szyi przewieszony luźno to ma stać i stoi, nie poruszy się. Wyjątkiem są sytuacje, kiedy zniknę jej z oczy, wtedy mnie szuka i ustawia się przodem do mnie bądź podchodzi i znowuż spokojnie stoi. Uczona najpierw na długim uwiązie, aby nie nabrała odruchu odsadzania się, za stój nagradzana, a za spacerki wokół słupka, po prostu poprawiana znowuż do miejsca, w którym ma stać. Nauczona też stania na "stop", wyprostowana dłoń w pionie. Nie jest to trudne, wymaga tylko cierpliwości.
galopada
Moze nie było, ale nie było też specjalnie na czym oka zawiesić 🙁 Mało małopolskie się te nasze konie robią, a już na pewno nie angloarabskie.
Ja tylko tak wpadnę i wypadnę - dziecko me miało dziś taką odpowiedź na łydkę, że nie mogłam wyjśc z podziwu 😍 Był fajny, elektryczny, do przodu, aż nie chciało mi się kończyć (a musiałam niestety po 30 minutach). Chyba przeczytał re-voltę 😉
kujka   new better life mode: on
11 czerwca 2012 21:27
amnestria, omatkobosko, znaczy ujecha.... ujezdzony jednak jest!  😂
A moje młode dziś pierwszy raz pod siodłem walnęło barana(cały czas narzekałam, ze zero atrakcji mam na jeździe) A to w sumie dlatego, że wsiadłam na parkurze z rozstawionymi przeszkodami a nie na padoku i był troszkę podniecony dodatkowo tym, że inne konie już galopują :P walił tak, że dostałam z ogona w tył kasku 🙂
a ja dziś zadebiutowałam pierwszy raz na hali na moim młodziaku i było spoko  😉 ale gacie miałam pełne na wszelki wypadek  😁
Mój trzylatek z dzisiaj 😀
Z serii:
Ta woda jest taka straszna ! 😀
10 minut stania kolo wody żeby koń po niej przeszedł, jedyne co osiagnelam to Kaya w polu ;/

Trzeba wejść do wody.  😉 U mnie próby wchodzenia skończyły się serią mokrych butów, ale warto było.
a ja widzę niestety konia beztrosko depczącego zboże
W sobotę były kolejne zawody i jestem dumna z Absoluta, bo jest coraz bardziej opanowany i skupiony 🙂 Nic nie robi na nim wrażenia, przejechaliśmy klase P na 61,5% i pierwszym miejscem.
Zdjęcia trochę niewyraźnie ale i pogoda taka była.

Ruda77, Gratulacje!  😅
[quote author=Być. link=topic=1199.msg1427777#msg1427777 date=1339498804]
Trzeba wejść do wody.  😉 U mnie próby wchodzenia skończyły się serią mokrych butów, ale warto było.
[/quote]

Haha u mnie jest tak samo z moją kobyłą - jak sie boi gdzieś czegoś wejść, to ja muszę tam wejść pierwsza. czy to jakieś ciemne pomieszczenie czy kałuża. A najlepiej było jak nie chciała mi skakać przez mały rów w terenie, musiałam wziąć ją tam z lonżą i przeskoczyć pierwsza sama i dopiero jak ją pociągnęłam za lonżę z drugiego brzegu to skoczyła za mną  😁
Moja identycznie.  😉 Za mną pójdzie wszędzie, wejdzie wszędzie i zrobi to, o co zostanie poproszona. Sama już niezbyt bardzo, ale daje radę.
Ruda wielkie, wielkie gratulacje!  😅
to ja też się pochwalę moją młodą 🙂
5-cio letni koń startujący regularnie w skokach...pojechałyśmy na srebrną odznakę. Pierwszy raz w życiu zobaczyła na oczy czworobok, nie wiedziała chyba co ma z nim zrobić, czy jechać w środku czy przeskoczyć. ale na samym przejeździe prowadziła się świetnie i w rezultacie ograłyśmy konie profesory uzyskując najwyższą notę  😁  😀
taka jestem dumna  💃
Thymos, ententa  , dziękuję :kwiatek: Pokazujcie swoje konie, bo dawno nowych zdjęć nie widziałam 🙂

Jak tak sobie myślę to przez przypadek kupiłam całkiem niezłego konia 🙂  A od zeszłego tygodnia śmigamy sobie ciągami w kłusie jak stare wygi  🏇
Ruda77 gratuluje tak wielkich sukcesów 🙂 kurcze masz szczeście bo Abso taki nie pozorny sie wydaje 🙂 mam nadzieje ze widzimy sie na czworoboku w lipcu 🙂
Osa mam taki sam problem. Rudy dzisiaj mało na zawał nie zszedł, bo pierwszy raz tak przylało, że zrobiły nam się kałuże na placu. No tragedia! pracować się praktycznie nie dało, bo koniożerna woda atakowała z każdej strony...  👿
Ruda możliwe, że już pytałam ale ile Abso ma lat?  👀
Na wakacje będę w Arabce (raczej towarzysko 😉 ), mam nadzieje że się spotkamy  😉
a mojego nie ma kto ofocić, kamerę zgubił Tata, a moja lustrzanka jest cięzka w obsłudze dla śmiertelników  🙁
klapcio89   Walczący z cieniem...
12 czerwca 2012 20:16
A ja się pochwale naszym pozytywnym dniem dzisiejszym 🙂

Dzisiaj, po raz pierwszy, nasz turbo kucyk (Czyt. Norbi, 3,5 latek) dzielnie nosił swoją pańcie na grzbiecie 😀
Niczym niewzruszony ^^!
Pierwsze koty za płoty  😀

Dumna pańcia jest z niego  🤣
a ja się pochwalę że dziś już śmigałam kłusem bez lonży 😅 i chodził lepiej niż wczoraj kiedy koleżanka trzymała mnie na lonży 💘
Ruda77 gratulacje wyniku i spokoju konia! 😉
a Bondzio dzisiaj właśnie oficjalnie stał się 4latkiem!!! 4 lata temu przyszedł na świat na moje ręce...4 lata ma stażu nasz związek, związek z moim ideałem, brunetem o pięknych oczach, moim najukochańszym mężczyzną na świecie  💘 i nie ważne że ja nadal widzę w nim źrebaka z wielką gwiazdką w kształcie kaczej stopy który biegał z wiadrem na głowie, mieszkał z kozami i nawiewał 2km od matki na pole lucerny :P

ceffyl   Niektórzy ludzie są taktowni. Inni mówią prawdę.
13 czerwca 2012 00:27
Ruda77 gratulacje !!!!!!!!  :kwiatek:

Być rzecz w tym, że młody nagród w postaci smakołyka dostawać kategorycznie nie może, bo już o niczym innym nie mysli i mamy po robocie :/  a nagroda w postaci "miziania" zwyklego zdaje się byc nieskuteczna bo zbyt odlegla w czasie?  👀
ostatnie dwa odsadzenia wypadły nam przy rozczyszczaniu zadnich nóg ( raz lewej, drugi raz przy prawej ) i to juz po odstawieniu nogi  🤔

mam juz ofertę pomocy i będziemy działać w dwie osoby, tzn. uwiąz przez kółko, jedna trzyma i w razie "W' luzuje, druga robi swoje 😉 zobaczymy jak podziała..

martwię się tylko, że nie zawsze mam przy sobie pomoc, a Belife ma takie zajawki z nagła i bez powodu  😵

ogólnie charakterny ogon mi sie trafił ( nie oceniam bynajmniej tylko po tej "przypadlości" 😉 )

pytałam ogólnie o doświadczenia innych bom ciekawa ile czasu Wam to zajęło i jakich metod używaliście 🙂
Krzysiek weź ciachnij mu tę grzywkę plis
Ruda77
Moje wielkie gratulacje ! Absolut wygląda przepięknie  👍
sasqach , dzięki 😀 Mam nadzieję, że spotkamy się w lipcu🙂 Jaką klasę masz zamiar jechać?
ententa , Abso ma 5 lat.  Też mam nadzieję, że się zobaczymy 🙂 A masz zamiar przyjechać z Rudzielcem?
breakawayy, ceffyl, armara , dziękuję :kwiatek:
Ruda raczej nie... mamy plany na wakacje, ale chyba w okolicach Łodzi... ale zobaczymy  😉  Ale w wersji towarzysko, imprezowej będę, a jak!  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się