wędzidło mam wrażenie, że robi też dużo na psychikę.
pozwolę sobie za przykład podać Asię, czyli Milenkę_Falbanę.
osoba bojąca się o pysk konia, jeżdząca bez kontaktu kupę lat, na sznurkach. brakuje na sznurkach precyzyjności, trzeba tą łapą wyraznie ruszyć, żeby na koniu niewyszkolonym uzyskać odpowiedz. to też jest etap, potem nie trzeba tak łapami majtać, żeby uzyskać cokolwiek, ale to dopiero gdy koń dojdzie do tego poziomu, że odpowiada na delikatne sygnały liną.
Asia wsiadła na mojego konia, który bardzo wyraznie komunikuje, że cos z ręką jest nie tak, zaczyna się wylamiać, usztywnia się. skrzyczana, że zrobi koniowi takim wiatrakiem krzywdę, przestraszyła się nie na żarty i pilnowała ręki jakby miala w niej piłę łancuchową.
po kilku minutach, lekki sygnał wodzy, kon odpowiadał, więc ręce się uspokoily, bo nie musiały wykonywać dużych ruchów do osiągnięcia efektu, i dodatkowo umysł stymulowany "nie zrobić krzywdy, ruszając tak rękoma sprawiam koniowi dyskomfort, nie mogę tego robić!". koń dostał stabilną łapkę, rozluznił się, odpuścił w potylicy. a Asia wyglądała w siodle zupełnie inaczej niz na sznurkach! siedziała dużo pewniej, stabilniej, ręka była cały czas w odpowiednim miejscu, pilnowana przez nią skrupulatnie. nie rozwalały jej całości sylwetki wszelkie wiatrakopodobne ruchy dłońmi. sprawy na pewno jej nie ułatwiał złamany/wyrwany ze stawu serdeczny palec prawej ręki 😉
podsumowując, niesamowicie wiele zależy od konia, wsadzając tyłek na konia szkolonego na wędzidle, reagującego na nie delikatnie od razu jakby "przestawiamy" się na ten tryb. nie da się nauczyć obsługi wędzidła bez jego używania. ale Żabeczka wybrała bardzo fajną drogę. szkoli siebie, żeby uspokoić rękę, i potem przenieść doświadczenie na nim nabyte na młodziaka. nie ma co się go bać, i warto wcześniej niż pózniej zacząć szkolenie na nim, żeby ukrócić zapędy własnych rąk 😉
wstawiam ponownie fotkę, już kiedyś obecną 😉 dla mnie to ciągle zadziwiające, jak inny koń może zmienić nastawienie, nawyki, po pól godzinie "bytności" na nim.
http://re-volta.pl/galeria/foto/66387