A jak to z tymi wystawami jest? Przygotowanie, przebieg, zapisy... minimalny wiek? Chętnie bym mojego Kilera wystawiła, nie jest płochy, ładnie się prezentuje ( w każdym bądź razie wszystkim się podoba ), to pół pers więc mógł by w tej kategorii kotów domowych? U mnie ciężko na kocią wystawę trafić, muszę się lepiej zorientować...
Pokaż fotkę.
Bo jeżeli Twój kot za bardzo przypomina persa, na wystawach będzie mieć marne szanse (w porównaniach z innymi domowymi).
Jest na wystawach pewien kot, jest rasy JUNGLE ale to rasa nieuznana i wystawiają go w klasie kotów domowych. Nigdy nie wygrał porównania. Dostał nominację tylko, jak był jedyny.
Wieku nie ma określonego, natomiast kot musi być wykastrowany, zachipowany i zaszczepiony na wściekliznę i zakaźne. Poza tym musi mieć obcięte pazurki.
Kot musi być zarejestrowany w jakimś klubie kocim, tu masz spis:
http://www.felispolonia.eu/PL/stowarzyszeniaZgłaszasz kota na wystawę, wypełniasz formularz.
Kot domowy krótkowłosy to HCS, długowłosy to HCL (długowłosych nie ma praktycznie nigdy na wystawach, więc jeżeli Twój ma długi włos - nominacje i BISy są Twoje 😉)
Koty domowe zazwyczaj oceniane sa na końcu, więc czekasz z kotem w odpowiednio udekorowanej klatce od początku wystawy. Gdy pojawi się na tablicy numer Twojego kota, idziesz z nim do oceny.
Sędzia go ogląda, mówi o jego wyglądzie, mówi co poprawić a co jest dobre w kocie. Jeżeli chodzi o domusy, oczywiście nie ma standardu, bo są bardzo różne. mogą miec długie nosy, krótkie, wielkie oczy, małe, uszy tak samo.
Jeżeli są 2 lub więcej tej samej płci (kotki, kocury). Sędzia ocenia najpierw wszystkie jednej płci (np kocury) a potem porównuje je między sobą i wybiera najlepszego, który dostaje nominację do Best In Show (Show na koniec każdej wystawy). To bardzo duże wyróżnienie i BARDZO się to przeżywa, co nie
Notarialna? :P
Następnie sędzia ocenia kotki i jeżeli też ma kilka, robi dokładnie to samo - po ocenieniu wszystkich kotek, wybiera najlepszą i nominuje.
Potem mamy panel BEST IN SHOW. Domowe są zawsze na samym początku.
Stewardzi prezentują 2 nominowane koty - kotkę i kocura. Jest wybierany sędzia do oceny i wybiera, który z tych kotów zdobędzie tytuł BEST IN SHOW. Drugi kot oczywiście nie odchodzi zniczym, bo dostaje tytuł BEST OPPOSITE SEX (najlepszy kot przeciwnej płci 😀).
Jeżeli chodzi o długowłose, właśnie dlatego, że raczej nie mają konkurencji (STRAAAAAAAAAAAAAAAASZNIE rzadko jest HCL na wystawach), można powiedzieć, że z marszu dostaje się NOM a potem BIS. No bo skoro jedyny kot? 😉
Tiguś wygrał porównanie z biało rudym kocurem w Łodzi 💘:
Bo robi głupie miny:
[img]http://makaranta.pl/index.php?g=334&j=200&s=3[/img]
Trafiliśmy do świetnej sędziny i już kolejny raz usłyszałam, że mój kocur poza kolorem nie wpisuje się w żadną rasę. W sumie kolorem też nie, bo jest ciemny niebieski, a ruski teraz są taaaakie jasne. Brytki też.
Muffinka, ja używam tej wycieraczki i kocham ją miłością wielką (prawie nic w domu nie ma):
http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_pielegnacja_kota/wycieraczki_kuwete/147011Sanna, jakiego żwirku używasz? My odkryliśmy w lutym/marcu golden greya 😜 😜