Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
10 maja 2012 15:51
Ale jest to naturalne i nie wydaje mi się że przy takim ćwiczeniu koń mógłby iść rozwleczony lub uwalony na przodzie.

bez dojeżdżania do kontaktu może wręcz mistrzowsko się uwalić na wodzy i na przodzie, albo też zapikować w dół wykonując pseudożucie.  O żuciu w stępie to na nie słyszałam.
Zeby być naturalnym wrotki trzeba szanować ludzi i konie, oraz stawiać dobro konia na pierwszym miejscu.
Sorry nie nadajesz się.

Korastar - z całym szacunkiem do tego wątku i wszystkich ludzi którzy są wyznawcami "bożków" PNH, nie da się zaprzeczyć że pewne elementy ich przemyśleń są warte uwagi, ale ślepa wiara w to że tylko sznurek i marchewkowy bat są w stanie naprostować konia to bajka od mikołaja. Mam klacz która w życiu sznurka nie widziała a robie z nią rzeczy które w "naturalnym" trybie edukacji uznawan są za bardzo zaawansowane. Z przyjemnością oglądnęłam film który wstawił wrotek i śmiem twierdzić że 95% osób uważających się za eko-jeźdzców nie było by w stanie nawet ruszyć konia z miejsca, nie mówiąc o skokach.Jeżeli uważasz że na filmiku koń na którym jeździ wrotek, jest nie szanowany to nie mam pytań.
dea   primum non nocere
10 maja 2012 16:12
Wszystko zależy od tego, jaki kto ma cel dyskusji. Jeśli chodzi o udowodnienie, jakim pajacem jest dyskutant, to robi się właśnie to co widać powyżej. Niektórzy mają z tego satysfakcję rodem z Dnia Świra (moja racja jest mojsza niż twojsza!!). Cóż, są różne hobby...

Jeśli ktoś chce się dogadać, to przede wszystkim ustala definicje i szuka wspólnego języka - to próbuje zrobić Teo, ale dostała garścią błota od Cariotki. Drugi warunek konieczny to poszanowanie rozmówcy i założenie, że chce dobrze, nawet jeśli czasem coś mu nie wychodzi (bo zwykle tak jest! w różnych dziedzinach).

Ja już w tamtym wątku (jak jeszcze do niego zagladałam) chciałam się dowiedzieć, jaką nasi Misjonarze mają wizję swojego idealnego świata, w którym im się Udało, no i jakoś mi nie chcieli powiedzieć. Nadal tego chcą. Chyba sami nie do końca wiedzą czego.
🙂

EDIT: Presja - zrobiłaś założenie podbudowane złą wolą 😉 bo ja myślę, że w przypadku wroteczka akurat do szacunku do ludzi można by się przyczepić bez problemu - agree?  😎 W związku z tym (logika tak mówi) reszty zdania, tej dotyczącej koni, nawet nie trzeba analizować  :kwiatek: Tylko czysty wtręt logiczny i próba wyjaśnienia co to znaczy "chcieć się zrozumieć" 🙂 ktoś musi zacząć. Albo bez przerwy próbować. Mimo lecącego w jego stronę błota. Jak odrzuci - to przegrał. To by były bardzo konstruktywne reguły gry. Chyba wszytskim zalezy na konstruktywnej dyskusji, prawda?...
10 maja 2012 18:39
Chyba wszytskim zalezy na konstruktywnej dyskusji, prawda?...

tak.
Elu, jak tak koniecznie chcesz wiedzieć to co nazywam "czesaniem" wodzy w celu zachęcenia konia do wyjścia z nosem w dół i do przodu jest w książce Saly Swift "Harmonia jeźdźca i konia". Rozumiem, że Saly zaliczasz do grona naturalsów? Ja to ćwiczneie widziałam jeszcze na filmie instruktażowym z Lindą wykonywane w trzech chodach na wędzidle ofc. W efekcie tego ćwiczenia koń szedł w pozycji w dół i do przodu, tak jak się jeździ młode konie, na kontakcie, z aktywnym zadem a potem był stopniowo "podnoszony" bynajmniej nie ręką.
Nie Cariotko, nie chodzi o boczne zgięcia, zupełnie nie.
Cariotka   płomienna pasja
10 maja 2012 20:40
Cejloniara czytasz co ja pisze? tak uprzejmie zapytam? nie mówiłam o zgięciach bocznych PORÓWNAŁAM to do zgięć bocznych że jest to ćwiczenie których nie ma w programach ujeżdżeniowych ale często stosuje się na treningach :kwiatek:
Zeby być naturalnym wrotki trzeba szanować ludzi i konie, oraz stawiać dobro konia na pierwszym miejscu.
Sorry nie nadajesz się.
a to jest jakieś kolejne objawienie Wąsatego?...to pewnie dla dobra koni, wmawia idiotom że jeździectwo jest dla każdego?
wybacz, ale iluminacje tego cwaniaczka mnie nie obowiązują i nie ma on mocy decydować czy jestem naturalny w relacjach z końmi czy też nie.
A ja jestem naturalsem?? Jak mam polar Parelli, kupiony od Pierwszej Jedynej??  😁
A ja jestem naturalnem?? Jak mam polar Parelli, kupiony od Pierwszej Jedynej??  😁

🙇 🙇 🙇
Z pewnością jesteś bardziej naturalna niz bystry jest ten dowcip...
ale ślepa wiara w to że tylko sznurek i marchewkowy bat są w stanie naprostować konia to bajka od mikołaja.
pytanie tylko-kto z dyskusantów wyznaje taką wiare? Bo jak czytam, nie widze. Widze natomiast szacunek do dobrej klasyki, często również czarpanie właśnie z niej mimo zabawy na sznurkach. Więc?
Obejrzałam film wrotki. Obiecał, pokazał.
Ciekawa jestem czy "obóz" naturalnych się zrewanżuje ?
11 maja 2012 08:04
Dziwie się że było tak mało komentarzy odnośnie Tego filmu, bo mi się ten film spodobał, mój koń póki co pode mną nie umiałby bez ogłowia tak zrobić🙂 lub bez kantara. Pocieszam się że wszystko przed Nami jak potrenujemy trochę klasycznie :kwiatek:
możecie podlinkowac, bo nie widzę , gdzie ten film jest  :kwiatek:
11 maja 2012 08:31
przeklejam posty Wrotka z filmikami:

takie preludium,wsiadłem po jeździe Ktośki,dlatego wytok został....jakość telefoniczna,bo to spontan 😁

brak scenariusza,brak pomysłu,brak próby generalnej  😉

[quote author=milenka_falbana link=topic=5.msg1396206#msg1396206 date=1336507946]
P.S. Oczywiście widzę różnice. Ale koń uwalony na przodzie, niedokraczający i sztywny tak samo.  🙇
napisz jeszcze,że dokładnie tak samo kulawy jak twój koń 😁...a to niedokraczanie to w której sekundzie? 😎
to coś od siebie to skoki? mamy już zaliczone jak coś 😉 i jak tylko na jeździe trafi się ktoś chętny do nagrywania wstawię filmik 🙂
powiedzmy że skoki, ale to dzisiaj to naprawdę gruby spontan,bez scenariusza i przygotowania.w sumie nawet trochę nie fair wobec konia, bo był już po pracy i ciężko się zdziwił.
największy problem, to się w te sznurki nie zaplątać, a najwieksza korzyśc, że zobaczyłem sie na filmie...i  obowiązuje mnie od jutra ścisła dieta 👀
tu ktoś szczuplejszy, żeby nie było 😉

[/quote]

oraz  przeklejam też mój post z moim filmikiem

[quote author=milenka_falbana link=topic=5.msg1396230#msg1396230 date=1336509027]
Nevada - lubię to😀
Magiczna kurtyna spadłaby z niejednego tutaj...🙂 Kurcze, nie mogę znaleźć tego filmiku Eli o którym juz mi tyle osób mówiło...

tak jak pisałam, filmiku na cordeo nie mam ale za to mam na wędzidełku.

W filmiku jest końkurs N-6 i takie elementy tam występują: kłus zebrany, zatrzymanie, wolta 10 m, łopatka, kłus  dodany po przekątnej, zatrzymanie z kłusa, cofnięcie 3-4 kroki, stęp pośredni, stęp swobodny po przekątnej, zagalopowanie ze stępa zebranego, serpentyna o 3 łukach w galopie zebranym więc 1 łuk w kontrgalopie, wolty 10 m, dodania w galopie na długiej ścianie, wolta 20 m z oddaniem wodzy wew. na 3- 4 foule. Ocena to 62,9%

[/quote]
11 maja 2012 08:39
mi się podoba komentarz: ,,tutaj nie wierz żadnym naturalsom'' 😂
11 maja 2012 08:40
mi się podoba komentarz: ,,tutaj nie wierz żadnym naturalsom'' 😂

no, dobry ten koment 🙂
Na wędzidełku się liczy?
11 maja 2012 09:52
Na wędzidełku się liczy?

jak nie jak tak. Przecie jeżdżą na wędzidłach, tyle że jest to poziom Level fyfnasty.
[quote author=Tania link=topic=11961.msg1398532#msg1398532 date=1336724887]
Na wędzidełku się liczy?

jak nie jak tak. Przecie jeżdżą na wędzidłach, tyle że jest to poziom Level fyfnasty.
[/quote]
Zdejmij ogłowie i nakręć. Będzie tak samo jak u wrotki.
[quote author=milenka_falbana link=topic=11961.msg1398437#msg1398437 date=1336716871]
A ja jestem naturalnem?? Jak mam polar Parelli, kupiony od Pierwszej Jedynej??  😁

🙇 🙇 🙇
Z pewnością jesteś bardziej naturalna niz bystry jest ten dowcip...
[/quote]

Wiedziałam, że to skomentujesz 🙂 Szkoda, że niczym innym nie możesz zabłysnąć  😉

Wrotki -  👍 za filmiki, który to już level robicie?
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
11 maja 2012 10:49
Dziwie się że było tak mało komentarzy odnośnie Tego filmu, bo mi się ten film spodobał, mój koń póki co pode mną nie umiałby bez ogłowia tak zrobić🙂 lub bez kantara. Pocieszam się że wszystko przed Nami jak potrenujemy trochę klasycznie :kwiatek:
a co tu komentować?przeciez milenka w naszych filmach znalazła lustrzane odbicie swojego konia  😂 😵

Mi tam się najbardziej podoba tekst -On ciągnie do Ciebie ciagle!
-no to co ja mam zrobić?
-nie wiem...może więcej bić ?? 🤣
dragonnia   "Coś się kończy, coś się zaczyna..."
11 maja 2012 11:01
Ktoś, ale kogo bić? Konia czy Wrotka? 😀
11 maja 2012 11:08
Konia,bo Wrotki już znieczulony od bicia :-)
11 maja 2012 11:15
biedny ten Wrotek. Oby jeszcze na ostrogi w miarę reagował. 😉
na samą myśl reaguję, wszelkie gadżety, co ludzie po nocnych szafkach trzymają, są zupełnie zbędne 😉
11 maja 2012 11:27
z jednej strony super, z drugiej krzyż pański 😉
dragonnia   "Coś się kończy, coś się zaczyna..."
11 maja 2012 11:49
Znaczy się Ktośka ma jeszcze w pełni sprawne Wrotki 😀 Nic nie skrzypi, nic nie "wylata" 😀 🏇
11 maja 2012 13:02
Wpierd***,regularny wpierd*** to tajemnica sukcesu.i u konia i u faceta :-)

Wracając jednak do tematu -ciekawe,czy któryś Naturals podniesie rękawice...może być to samo,nikt nie oczekuje przeciez przejechaniu na wedzidle parkuru Małej Rundy czy czworoboku wklejonego przez Ele P. ;-) to,ze nasze konie robią to na codzień,nie znaczy,ze nie można zdjąć im tranzelek i oczekiwać takiej samej dobrej współpracy jak w normalnej robocie.
[s]Naturalsi, pomocy!
Poda mi ktoś nr kom na priv do Andrzeja Makacewicza?
Umówiłam się z nim, a nie wzięłam numeru, ważna sprawa...[/s]

edit, nieaktualne.
Zobaczymy co będzie- mówię to ja, wielki sceptyk takiego naturalu.
"takiego naturalu" znaczy jakiego?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się