Kupiłam brązowy napiersnik z wytokiem Cottage Craft - jestem zachwycona! Skóra dobrej jakości, gumy się nie rozciągają i nie podrażniają skóry konia. Jedyny mankament to strasznie długie paski od wytoku - nawet po dorobieniu dziurek były za długie, musiałam zanieść do znajomego rymarza do skrócenia.
corralline, cały czas codziennie uzywam samego paska napierśnikowego. Sprawdza sie bardzo dobrze.
konikikoniczynka o, dziękuję za informację, a gdzie kupowałaś? :kwiatek:
edit. Już znalazłam. 🙂
corralline używałam, koń żyje 😉
ChingisChan Co sądzimy? Służy do trzymania siodła w miejscu, ale jeżeli ci się podoba jako ozdoba kup 😉 Ja jestem za 🤣
mils, york robi brazowe napiersniki i jest to model myia. jest z zupelnie przyzwoitej skory i nawet ladny. mysliwski jest.
Dramka sprowadzasz mnie na złą drogę 😁.
Szukam napierśnika dla mojej klaczy zimnokrwistej. Napierśnik "Y" z gumami. tylko jaki rozmiar.. 🤔
Wydaje mi sie ze FULL bedzie za dlugi, a COB bedzie mial za krotkie gumy.
Bo ona ma taką szeroką pierś (jak kazdy zimnokrwisty).
Hmm. podam jej wymiary, moze łatwiej bedzie Wam coś mi doradzić
Mam siodlo 18" wszechstronne o profilu ujeżdżeniowym, popreg 135cm i ledwo dopinany na ostatnie dziurki,
troche sie spasła przez zime, i mamy czasem problem dopiac popręg.
A dlugosc grzbietu 145 cm
Doradzicie cos? Ewentualnie moge jej zdjecie wstawic
Czy orientuje się ktoś jak rozmiarowo wypadają napierśniki Schockemöhle?
Mój koń nosi 2 z Daw-maga, czy full Schockemöhle będzie za duży?
Marzy mi się ten:
http://konik.com.pl/pl,product,5630111,napiersnik,z,wytokiem,iowa,schockemohle.html z szarej skóry! 😜 oszalałam 😜
I jak wypadają napierśniki Passiera? Chodzi mi o ten:
http://www.lamri.pl/dla-konia/oglowia-i-napiersniki/passier-napiersnik-auriga-z-wytoczkiem.htmlFull jest gigantyczny? Niestety w stajni nikt nie posiada ani jednego ani drugiego 🙁
Dramka ratuj :kwiatek:
Jeżeli nosi 2 daw-maga ja bym szukała coba
A dzięki 🙂
Zastanawiałam się właśnie nad tym full, bo są firmy gdzie nie jest on taki duży. Full z Daw Maga wygląda jak xFull innych firm...
Nie kochana. Full daw-maga to full standardowy. 2 to cob 😉
A jakiego masz konia?
Konia mam normalnego 🤣
Ja uważam, że jest większy niż standardowy Full i jeszcze ma wielką regulację.
A gdzieś koło 167, derki 155 i ochraniacze M veredusy, ogłowie Full 🤣
Myślę, że napierśniki to też kwestia dopakowania. Koleżanka ma ogiera tego wzrostu ale musi mieć wszystko xFull bo w inne się nie mieści 🤣
Masz identyczne rozmiary mojej dramki 😁
To napierśnik full 😉
Mój koń ma 172 cm, kawał konia a napierśnik mu cob wzięłam. Bo Wszystkie fulle muszę dorabiać dziurki. Kupiłam Kentaura Coba i jest idealny :P
napiersnik DM full jest ogromny, ja kupiłam i Bogdan mi zmniejszał - swoją droga polecam skuteczny patent - ta gumowa cześć,która idzie do popręgu została u mnie przerobiona na skórzaną i jest duzo stabilniej,a nie tylko ładnie 😉
xxagaxx jakiej firmy cob?
Dava, moja koleżanka wygrała dokładnie ten napierśnik w rozmiarze full. Na jej kobyłkę był gigantyczny (klacz 153cm, nosząca coby). Dopiero na klacz pogrubianą, nosząca derki 165cm i ogłowia Xfull był ten napierśnik dobry. 😉
xxagaxx jakiej firmy cob?
KenTaur.
Dava, moja koleżanka wygrała dokładnie ten napierśnik w rozmiarze full. Na jej kobyłkę był gigantyczny (klacz 153cm, nosząca coby). Dopiero na klacz pogrubianą, nosząca derki 165cm i ogłowia Xfull był ten napierśnik dobry. 😉
Mówisz o tym szarym?
Dzięki dziewczyny :kwiatek:
Dava, dokładnie ten szary, miała jeszcze z komplecie ogłowie do niego 😉
Przypadkiem nie chce sprzedać? 🤣
strasznie, strasznie mi się podoba 😀iabeł:
Niestety, już go sprzedała znajomej 😉
mils, york robi brazowe napiersniki i jest to model myia. jest z zupelnie przyzwoitej skory i nawet ladny. mysliwski jest.
katija miałaś do czynienia z tym napierśnikiem? Pytam, bo zastanawiam się jak wypada rozmiarówka. Na moją arabkę wytok cob Daw-Maga jest odrobinę za duży, pony był za mały i nie wiem, czy cob yorka by pasował.
W ogóle dziewczyny, napierśnik na górzyste tereny, żeby siodło się nie zsuwało do tyłu, to raczej cały skórzany, bez wstawek elastycznych, tak na chłopski rozum? 😉
edit: zjadłam literkę
[quote author=Ktoś link=topic=11432.msg1370885#msg1370885 date=1334314357]
napiersnik DM full jest ogromny, ja kupiłam i Bogdan mi zmniejszał - swoją droga polecam skuteczny patent - ta gumowa cześć,która idzie do popręgu została u mnie przerobiona na skórzaną i jest duzo stabilniej,a nie tylko ładnie 😉
[/quote]
kupilam 4(5) punktowy DM fulla i co? za maly 🙄 zostalam bez napiersnika, ale tak to jest jak ma sie slonia, a nie konia 😁. jak sie tego pozbede to i tak sobie uszyje na wymiar bo sa mega 😍
zastanawia mnie tylko jedno - rozmiarowka im sie zmienila? czy tylko 4(5)punktowe maja jakas inna? kolezanka w stajni ma zwykly napiersnik DM i full jest ok 🙄
pokora93, ja bym się bała efektu gumy od majtek 😉 ktoś chyba przedobrzył,wstawiając tam gumy 🙂