Napierśniki

Kupiłam brązowy napiersnik z wytokiem Cottage Craft - jestem zachwycona! Skóra dobrej jakości, gumy się nie rozciągają i nie podrażniają skóry konia. Jedyny mankament to strasznie długie paski od wytoku - nawet po dorobieniu dziurek były za długie, musiałam zanieść do znajomego rymarza do skrócenia.
corralline, cały czas codziennie uzywam samego paska napierśnikowego. Sprawdza sie bardzo dobrze.
mils   ig: milen.ju
15 marca 2012 18:29
konikikoniczynka o, dziękuję za informację, a gdzie kupowałaś? :kwiatek:
edit. Już znalazłam. 🙂
corralline używałam, koń żyje  😉

ChingisChan Co sądzimy? Służy do trzymania siodła w miejscu, ale jeżeli ci się podoba jako ozdoba kup  😉 Ja jestem za  🤣
mils, york robi brazowe napiersniki i jest to model myia. jest z zupelnie przyzwoitej skory i nawet ladny. mysliwski jest.
ChingisChan   Always a step ahead! :)
15 marca 2012 18:33
Dramka sprowadzasz mnie na złą drogę 😁.
Szukam napierśnika dla mojej klaczy zimnokrwistej. Napierśnik "Y" z gumami. tylko jaki rozmiar..  🤔
Wydaje mi sie ze FULL bedzie za dlugi, a COB bedzie mial za krotkie gumy.
Bo ona ma taką szeroką pierś (jak kazdy zimnokrwisty).

Hmm. podam jej wymiary, moze łatwiej bedzie Wam coś mi doradzić
Mam siodlo 18" wszechstronne o profilu ujeżdżeniowym, popreg 135cm i ledwo dopinany na ostatnie dziurki,
troche sie spasła przez zime, i mamy czasem problem dopiac popręg.
A dlugosc grzbietu 145 cm

Doradzicie cos? Ewentualnie moge jej zdjecie wstawic
Dava   kiss kiss bang bang
13 kwietnia 2012 07:43
Czy orientuje się ktoś jak rozmiarowo wypadają napierśniki Schockemöhle?

Mój koń nosi 2 z Daw-maga, czy full Schockemöhle będzie za duży?

Marzy mi się ten: http://konik.com.pl/pl,product,5630111,napiersnik,z,wytokiem,iowa,schockemohle.html  z szarej skóry!  😜 oszalałam  😜

I jak wypadają napierśniki Passiera? Chodzi mi o ten: http://www.lamri.pl/dla-konia/oglowia-i-napiersniki/passier-napiersnik-auriga-z-wytoczkiem.html

Full jest gigantyczny? Niestety w stajni nikt nie posiada ani jednego ani drugiego  🙁

Dramka ratuj  :kwiatek:
Jeżeli nosi 2 daw-maga ja bym szukała coba
13 kwietnia 2012 08:01
A dzięki  🙂

Zastanawiałam się właśnie nad tym full, bo są firmy gdzie nie jest on taki duży. Full z Daw Maga wygląda jak xFull innych firm...
Nie kochana. Full daw-maga to full standardowy. 2 to cob 😉

A jakiego masz konia?
13 kwietnia 2012 08:09
Konia mam normalnego  🤣

Ja uważam, że jest większy niż standardowy Full i jeszcze ma wielką regulację.
ile ma w kłębie?
13 kwietnia 2012 08:34
A gdzieś koło 167, derki 155 i ochraniacze M veredusy, ogłowie Full  🤣

Myślę, że napierśniki to też kwestia dopakowania. Koleżanka ma ogiera tego wzrostu ale musi mieć wszystko xFull bo w inne się nie mieści  🤣
Masz identyczne rozmiary mojej dramki  😁

To napierśnik full  😉
Mój koń ma 172 cm, kawał konia a napierśnik mu cob wzięłam. Bo Wszystkie fulle muszę dorabiać dziurki. Kupiłam Kentaura Coba i jest idealny :P

Ktoś   Dum pugnas, victor es...
13 kwietnia 2012 11:52
napiersnik DM full jest ogromny, ja kupiłam i Bogdan mi zmniejszał - swoją droga polecam skuteczny patent - ta gumowa cześć,która idzie do popręgu została u mnie przerobiona na skórzaną i jest duzo stabilniej,a nie tylko ładnie 😉
xxagaxx jakiej firmy cob?
Dava, moja koleżanka wygrała dokładnie ten napierśnik w rozmiarze full. Na jej kobyłkę był gigantyczny (klacz 153cm, nosząca coby). Dopiero na klacz pogrubianą, nosząca derki 165cm i ogłowia Xfull był ten napierśnik dobry.  😉
xxagaxx jakiej firmy cob?

KenTaur.
13 kwietnia 2012 20:46
Dava, moja koleżanka wygrała dokładnie ten napierśnik w rozmiarze full. Na jej kobyłkę był gigantyczny (klacz 153cm, nosząca coby). Dopiero na klacz pogrubianą, nosząca derki 165cm i ogłowia Xfull był ten napierśnik dobry.  😉

Mówisz o tym szarym?

Dzięki dziewczyny  :kwiatek:
Dava, dokładnie ten szary, miała jeszcze z komplecie ogłowie do niego  😉
14 kwietnia 2012 19:16
Przypadkiem nie chce sprzedać?  🤣

strasznie, strasznie mi się podoba  😀iabeł:
Niestety, już go sprzedała znajomej  😉
mils, york robi brazowe napiersniki i jest to model myia. jest z zupelnie przyzwoitej skory i nawet ladny. mysliwski jest.

katija miałaś do czynienia z tym napierśnikiem? Pytam, bo zastanawiam się jak wypada rozmiarówka. Na moją arabkę wytok cob Daw-Maga jest odrobinę za duży, pony był za mały i nie wiem, czy cob yorka by pasował.

W ogóle dziewczyny, napierśnik na górzyste tereny, żeby siodło się nie zsuwało do tyłu, to raczej cały skórzany, bez wstawek elastycznych, tak na chłopski rozum? 😉

edit: zjadłam literkę
Jaki to napierśnik?  🤔

http://sklep.bergo.pl/napiersnikdlakonia-p-2051.html

No.. leży na piersi 😉  😁
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
10 maja 2012 10:12
[quote author=Ktoś link=topic=11432.msg1370885#msg1370885 date=1334314357]
napiersnik DM full jest ogromny, ja kupiłam i Bogdan mi zmniejszał - swoją droga polecam skuteczny patent - ta gumowa cześć,która idzie do popręgu została u mnie przerobiona na skórzaną i jest duzo stabilniej,a nie tylko ładnie 😉

[/quote]

kupilam 4(5) punktowy DM fulla i co? za maly 🙄 zostalam bez napiersnika, ale tak to jest jak ma sie slonia, a nie konia  😁. jak sie tego pozbede to i tak sobie uszyje na wymiar bo sa mega  😍

zastanawia mnie tylko jedno - rozmiarowka im sie zmienila? czy tylko 4(5)punktowe maja jakas inna? kolezanka w stajni ma zwykly napiersnik DM i full jest ok 🙄
Ma ktoś taki napierśnik: http://pasi-konik.pl/pl,product,10659943,hkm,napiersnik,z,elastycznymi,wstawkami.html ?
Opłaca się kupować napierśnik z elastycznym wytokiem?
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
15 maja 2012 13:21
pokora93, ja bym się bała efektu gumy od majtek 😉 ktoś chyba przedobrzył,wstawiając tam gumy 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się