Dodam jeszcze jedno, tu nie leży na łopatce; to jest stary pleszew.
też leci w tył (?)
dla mnie też lekko leci w tył. Na środku powinno wypadać najgłębsze miejsce siodła, u ciebie ono zdecydowanie jest z tyłu.
Tak naprawdę zdjęcia powinno się robić po ok 15 min stępa, wtedy widać jak siodło się naprawdę ułożyło.
Dramka, uważasz że te plamy na czapraku są ok?
OK, dzięki za rady :kwiatek:
następnym razem będę też mieć lepszy aparat😉
Dramka, uważasz że te plamy na czapraku są ok?
A gdzie tak napisałam? 🤔
Nie wiem po się tak od razu unosisz, a ten znaczek uśmiechu mówi sam za siebie
pytam tylko, bo sama nie wiem jak taki ślad po jeździe na czapraku, tak na prawdę powinien wyglądać
Thymos jak dla mnie twój koń powienien mieć siodło z dużymi klinowymi poduszkami, wtedy siodło powinno mieć lepszą równowagę, tył powinien dobrze przylegać i tylny łęk automatycznie by sie podniósł. Plecy u niego są zupełnie proste.
Nie wiem po się tak od razu unosisz, a ten znaczek uśmiechu mówi sam za siebie
pytam tylko, bo sama nie wiem jak taki ślad po jeździe na czapraku, tak na prawdę powinien wyglądać
Przed wszystkim nie powinno być tych plam suchych za łopatkami. Proponuje nie interpretować po uśmieszkach 😉
proponuję nie używać uśmieszków 😀
to może ktoś byłby tak dobry i wstawił, dla porównania, zdjęcie czapraka spod dopasowanego siodła :kwiatek:
szczególnie interesowałoby mnie zdjęcie spod siodła HB Contact model Wrotki
Jak jest z tym podnoszeniem się siodła na skokach? Dopuszczalne, niedopuszczalne przy dopasowanym siodle?
Kupiłam Winteca którego próbuję dopasować do mega szerokiego konika polskiego i na filmiku ze skoków zobaczyłam, że tył siodła się unosi. Nie wiem, czy się martwić i szukać innego siodła, czy dalej próbować z tym.
Jestem w szoku jak porównuje te 2 fotki. Ta sama wysokość, ta sama przeszkoda..
zastanawiam się czy napierśnik nie ma wpływu..
Dobra, coś mi się porąbało 😉
może być że napierśnik ciągnie siodło do przodu? Chyba możliwe jak nie ma elastycznych gum tylko jest cały skórzany?
Czy ktos jeszcze w Polsce dopasowuje siodla Prestige oprocz Bogdana i samego equishopu? 🙄 A i oprocz kostrzewy tez.
Dramka, kto jest na pierwszej fotce?
Dramka, Zwróć uwagę jak baskiluje koń na pierwszej fotce i jakie ma okrągłe plecy.
Na drugiej jest złapany za wodze, nie ciągnie szyją i skacze z odwrotnym krzyżem.
Dodatkowo przy takim baskilu napierśnik ciągnie siodło do przodu.
Marcin na Naciaku.
w takim razie mam zwidy i nic do powiedzenia w temacie 🚫
Na jakim Naciaku? Na NATO
Dorcysia Fakt Dramka nie baskiluje jak nato...
Jestem w szoku jak porównuje te 2 fotki. Ta sama wysokość, ta sama przeszkoda..
ale jezdziec nie ten sam 😉
Inne konie, inne siodła, inni jeźdźcy, wszystko inne. Z wyjątkiem tej samej przeszkody. 😉
Chyba tak 😁
Ten sam jeździec na koniu już nie tak baskilującym 😉 Nato ma wyjątkową technike, na nim nie czuć skoku i skacze tyle ile trzeba ale juz koniec 🚫
Arimona, Pan Sommer jeszcze.
To największy baskil na który nas stać 😁
Koniczka
o nie wiedzialam, ale sciagnelas juz go?
To spytam jeszcze inaczej, czy ktos juz mial siodlo dopasowane prez pana z Sommera? Jak odczucia?
Co do pana Sommera mam jeszcze pytanie, jak te siodła kształtują się cenowo? Szukam w internecie i znajduję same używki, na ich stronie nie znalazłam cennika...
edit: znalazłam w wątku cennik z hidalgo, może są jeszcze inne sklepy sprzedające te siodła?
przepraszam, ale nie wiem pod jakim hasłem tego szukać, jakim innym łękom odpowiada daw mag M?
Mniej więcej 33 Prestiga.
Arimona, no nie mogłam ekipy zorganizować i w końcu sprawdziła mi siodło Magda Waszkiewicz (
http://equimag.eu/ ) i Bogdan je zmienia wedle jej wskazówek. Na dniach powinno do mnie wrócić.
epk, a nie mniej ?? W Prestiga 33 na sam czaprak mój koń bardzo na styk, ale sie zmieści, natomiast na M Daw Maga mogłam sie zaśmiać jedynie.