Kuce - wszystko o

Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
26 marca 2012 21:47
A wiesz, że nie pomyślałam, że może mieć coś z kn 🙂 Jako typowy hucularz obstawiałam, że babcia gdzieś koło jakiegoś hucka mogła się kręcić. Ale faktycznie budowa trochę konikowa, maść idealna, tylko ta głowa właśnie zbyt szlachetna. Ciekawe co kryje się w tej bestii.
Elena kucyk w wieku 5 lat chodził N-ki, potem po kontuzji jak rozumiem byla duża przerwa, a pod teraźniejszą właścicielką najwyżej to P chodzi 🙂. Na treningach ładnie lata 🙂. Za niedługo pewnie na jakieś zawody się wybierzemy  🏇
brunatna, no nieźle, kontuzja spowodowana treningami, czy jakaś niezwiązana ze skokami?

Przypomnę się z kucyczkiem, z jakiś zimowych wygłupów "skoki" ;D.

kłusik

a to moje ulubione - taki tam dziki ogier
Sisisa, no niestety, treningiem  😤
Elena   emocjonalnie elastyczna
27 marca 2012 09:33
brunatna to w takim razie życzę powodzenia i czekam na relacje i zdjęcia 😀
Kurczak, jak dla mnie może być równie dobrze kn jak i hucuł w przodkach, mamy w stajni, w której stoję dwamyszato-srokate hucuły, wiec maść tu niczego nie dowodzi... Ale zaskoczyłaś mnie tym zdjęciem całego konia, spodziewałam się... mniejszego brzucha :P Nie no, fajna jest, tylko po głowie myślałam, że to drobniejszy konik 🙂 Mam pół kna poł młp, jest myszata, ale na bardziej suchej nodze. Macie tu z resztą: po prawej Myszka (pół kn.) po lewej Merlin, ten co zawsze, ćwierć kn.
Elena dziękujemy  :kwiatek:
Wrzucam jeszcze filmik kucyka jak skacze stacjonatkę z kłusa 🙂
dziunka, hucuły mają takie charakterystyczne głowy i takie miksy z hucułami, które widziałam też miały dosyć hucule głowy - szerokie i krótkie, więc można wnioskować, że to miks z czymś innym myszatym, ale oczywiście na 100 % nie można nic stwierdzić.
Sisisa no ja się opiekuję pół hucułem pół tym czymś:

i wyszło coś takiego:

swoją droga w czwartek już wraca ze szpitala  😀
wilczyk, no i jak dla mnie ten koń ma właśnie huculi pysk - te skośne oczy i jaśniejsze wokół noska 🙂.

Byłam dziś na kucu w terenie! Dzielny był 😉.
Sisisa no dokładnie zawsze mnie pytają wszyscy czy to hucuł ale jakiś taki mały nie dorobiony :p
wilczyk, hehe, niektóre konie po prostu nie rosną, chociaż mają dużych rodziców :P.

Na mojego też mówią, że hucuł.   🤬 A to czysty konik z licencją 🙂.
Kastorkowa   Szałas na hałas
27 marca 2012 20:43
A jak myslicie co to za mieszanka?

Sisisa jej matka ma 115 cm. wiec musiala byc malutka :p ojciec NN wiem tylko, ze hucul :p
Kastorkowa, "coś" z arabem? Chuda szyja, zad, nogi... :P.

wilczyk, jak nn to nie hucuł, księga stadna jest z tego co wiem zamknięta  👀.
Kastorkowa   Szałas na hałas
27 marca 2012 20:49
sisisa to powiem ci ,że nie. Ojciec hucuł matka małopolka.
Sisisa nn w sensie, ze ja ani nikt z tych co Gume znaja, nie zna, nawet nie wiem jak ma na imie, w tym sensie :p a Gumi paszportu nie ma wiec nie ma za bardzo jak sprawdzic  😉
No może racja z tą głową, nie znam w sumie mieszanek po hucułach żadnych...  Choć kny też szczupłych mordek nie mają, a moje jednak po małopolakach odziedziczyły 🙂. Tak, u nas w stajni z kolei jest hucułka, która dla mnie z wyglądu dokładnie jak kn, chociaż w gruncie rzeczy mam niewielkie pojęcie o hodowli koni prymitywnych (choć stoję w stajni, gdzie mieści się hodowla hucułów, ale to tak na marginesie 🙂😉 więc nie nie przejmujcie się za bardzo tym co piszę 🙂.
A nas jakiś pech złapał 🙁. W tamtym tygodniu mieliśmy jeden trening.
Dziś oprócz tego że trener się spóźnił 45 minut, to po kilku skokach zgubiliśmy podkowę.  😫
Najwcześniej trening w sobotę, lub później.. Grrr...
brunatna, koleżance odpadła ostatnio podkowa po jednym dniu od założenia  🤔wirek:.

Wybiera się ktoś na HPP? Od nas startuje jedna kucka, więc trzymajcie kciuki!
mam aktualne zdjęcia kuca, ale nie wiem czy chcecie je oglądać: generalnie widać smutnego, szarego, chudego (jak na nią) kucyka z wielką raną 🙁
emptyline   Big Milk Straciatella
30 marca 2012 22:50
wilczyk, dawaj. Będziemy widzieć jak jej się poprawia. Mała już w domu?

Poniak z wczoraj, zaliczyłam z nim pierwszy teren na halterku 🙂
Time nie no ja go uwielbiam  😍
Emptyline już w domku 🙂 od razu odżyła w szpitalu stała w kącie i nic nie jadła, a tylko wróciła uważna, od razu jak do boksu wlazła to swoją matkę do kąta (jak zawsze) a sama do siana  🙂
zdjęcia kiepskie bo nie miałam aparatu telefonem robione:
to co jej tam wystaje z rany to sączki (już ma wyjęte)

potem oczywiście jej umyłam tą ropę co wycieka
O jejku! Biedna 🙁.
Ile ma szwów na tej największej ranie?
kuc grupy D jest do ilu cm wzrostu ? Zastanawiam się nad moją dziunią ... W paszporcie SP i rodzice oboje NN.
Może wy co osądzicie o niej ...
Sisisa nie wiem dokładnie, dopytam się. ale ta na boku jest tylko powierzchowna najgorsze są te na szyi i łopatce, tam jest rozszarpane to nieźle
Wilczyk - sorrka nie jestem w temacie co się kobyłce stało?
Time mała wychodziła rano ze stajennym i czegoś się przestraszyła i uciekła. wybiegła ze stajni na podwórko gdie akurat stał traktor z opuszczonymi widłami, nie zauważyła go i na niego wpadła 🙁
o matko, dobrze, że to się nie skończyło gorzej, ale sobie konisko biedy narobiło, powrotu do formy życzę!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się