[quote author=falabana link=topic=1848.msg1340439#msg1340439 date=1331904766]
[quote author=kejti link=topic=1848.msg1340199#msg1340199 date=1331892929]
Jak powiedziałam, koń może mieć oba geny rozjaśniające, a więc wymieszane cechy obu maści.
Natomiast jeśli chodzi o hucuły, to pręgę mają niestety wszystkie: gniade,..
Jakich ja się nowości w tym wątku dowiaduję. Hucuł każdej maści będzie miał pręgę? Mam znaleźć zdjęcia hucułów bez pręgi? Naprawdę, nie trzebe daleko szukać. Hucuł innej maści niż rozjaśnionej genem bułanym może mieć pręgę (tak jak i inny koń) ale NIE MUSI. Tak samo jak klacz mogłaby miec oba geny rozjaśniające (a raczej dominujące allele rozjaśniające) ale... raczej ich nie ma.
[/quote]
Skąd wiesz, że klacz nie ma obu genów? Robiłaś jej badania genetyczne?
A zdjęcie hucuła bez pręgi poproszę i jeszcze rodowód, żeby był dowód, że to naprawdę hucuł.
Tylko ciekawe czemu hodowcy i miłośnicy koni huculskich tych koni bez pręgi nie widzieli? To znaczy przepraszam, słyszałam o jednym, który padł jako źrebak.
Zygzak, tak podejrzewałam, że to kuc feliński🙂
[/quote]
Dwa z bazy koni bo nie mam czasu szukać zdjęć które wyraziście pokazują grzbiet konia, a konia bez rodowodu byś od razu zakwestionowała. Co ciekawe, druga klacz raczej izabelowata a opisana jako maści kasztanowatej. Czy izabelowata jest dopuszczona w przypadku rasy huculskiej? We wzorcu rasowym pręga grzbietowa jest
wskazana. Faktycznie, większość ją ma ale nie
wszystkie. Ja już dawno oduczyłam się używać stwierdzenia "wszystkie" bo
prawie zawsze znajdą się jakieś wyjątki (w tej sytuacji, całkiem sporo).
http://www.bazakoni.pl/horse_160125.htmlhttp://www.bazakoni.pl/horse_7265.htmlW przeciwieństwie do Ciebie, nie pisałam, że klacz nie ma obu genów ale, że
raczej nie ma. Prawdopodobieństwo to jest bowiem nikłe. Ponadto dominujący allel Cream warunkujący takie maści jak izabelowata czy też jelenia nie rozjaśnia eumelaniny zatem pręga które obowiązkowo występuje u koni maści bułanej (posiadające kopię dominującego allelu genu D - dun, czyli bułanego) które zawiera ten barwnik nie byłaby "rozcieńczona" i cały czas pozostawałaby widoczna. Może się mylę, ale chyba klacz owej pręgi nie ma 😀iabeł: