Maści i odmiany

trzynastka   In love with the ordinary
15 marca 2012 20:02
Ja w maści słaba jestem, ze ho ho...
Ale nie rozumiem, raz piszesz, ze pasemka = maść bułana, a teraz wstawiasz swoją klacz, maści jeleniej z pasemkami.  🤔
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
15 marca 2012 20:21
A to co to? 👀 wygląda jak izabel chluśnięty wybielaczem 😁
Ja w maści słaba jestem, ze ho ho...
Ale nie rozumiem, raz piszesz, ze pasemka = maść bułana, a teraz wstawiasz swoją klacz, maści jeleniej z pasemkami.  🤔

Ja nie pisałam, że pasemka = bułana! Pisałam o prędze na grzbiecie a to przecież nie to samo.  🙄. Pasemka w grzywie mogą wystąpić u koni maści bułanej i jeleniej. Wstawiam moją bo ma wyraźne pasemka, a w odpowiedzi do postu kejti - nie jest bułana lecz jelenia.

Misskiedyś - mi wygląda na izabelowato-tarantowatą.
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
15 marca 2012 20:31
falabana, dzięki :kwiatek:

ps: czy ja mam taki trudny nick? Ostatnio coraz więcej osób źle pisze 😵 chyba zacznę zapisywać te wasze wymysły 😁
a czy gniady koń może mieć pręgę na grzbiecie?  😉
a może nie mieć  😉

Dla mnie te Wasze konie nijak pod bułane nie podchodzą. Bułany to całkiem inny. W lecie jest sporo jaśniejszy.
Pursat   Абсолют чистой крови
15 marca 2012 20:41
Może. 😉

ps: czy ja mam taki trudny nick? Ostatnio coraz więcej osób źle pisze 😵 chyba zacznę zapisywać te wasze wymysły 😁
🚫

Sorki - nie chciało mi się z powrotem zaglądać, i sobie tak skojarzyłam by zapamiętać 😉

"Dla mnie te Wasze konie nijak pod bułane nie podchodzą. Bułany to całkiem inny. W lecie jest sporo jaśniejszy."

Bo nie są!  😀iabeł:
a tego jak określicie? 😉

w zasadzie na moje to on gniady, ale pręgę ma i wpisany jako bułany (bardziej szczegółowo wiem, że można nazwać ciemno- bądź gniado-bułany) 😉
matka - gniado-srokata, ojciec - bułany 😉
Zygzak- a ma moze jaśniejsze włosy na ogonie?
falabana- wiem, ze nie są bułane tylko z dyskusji wynika, że niektórzy mają wątpliwości. I zastanawia mnie skąd.
marysia550 fakt, chyba ma - tak się przyglądam po zdjęciach i na samej górze rzepu jakieś brązowe ma - a więc na pewno bułany 🙂 [ja nie podważałam tego, że on bułany - akurat w tym przypadku 😉  jednak czasami można się bardzo pomylić 😉 ]
Pursat   Абсолют чистой крови
15 marca 2012 21:21
Ludzie mają wątpliwości, bo te maści są często bardzo podobne do siebie:

Mi bułana maść przypomina jasno-gniadą, a jelenia bardziej siwą z nalotem jakimś :P
Okej, ale trochę bez sensu pisać, że konie maści jeleniej nie mają pasemek na grzywie jak na samej poprzedniej stronie są dwa przykłady, że mają. Nie lubię wypisywania bzdur bez znajomości tematu. A niektóre konie faktycznie, mogą wprowadzić w błąd. Nie sądzę by ani moja ani klacz TaiMyr do takich należały.

Mi bułana maść przypomina jasno-gniadą, a jelenia bardziej siwą z nalotem jakimś :P

A to też (zbyt) duże uproszczenie bo jest wiele odcieni tych maści. Ty wstawiłaś ciemno bułanego konia a teraz wyobraź sobie Fiordinga. Wyobrażony? Kolor sierści taki jak mojej nieprawda? I na dodatek ta grzywa w pasemka 😉.
falabana- on nie jest ciemnobułany- to całkiem inna maść. Wstawiam go w innej szacie.  Mimo wszystko wydaje mi sie bułana maścią dużo "cieplejszą" od jeleniej.

A to co to? 👀 wygląda jak izabel chluśnięty wybielaczem 😁

Dla mnie to izabel, który traci zimową sierść 🙂 Tło wskazuje, że może to być wczesna wiosna.
Severus   Sink your teeth into my FLESH
16 marca 2012 07:08
Gen "bułany" warunkuje nałożone na podstawową maść pręgowanie. Może to być tylko pręga grzbietowa, a może być też pręgowanie na nogach i kłębie. W maści jeleniej nie ma pręgowania. I to jest podstawowa różnica między nimi, bo gen "jeleni" rozjaśnia podstawową maść, ale nie dodaje pręgowania. Ten sam gen warunkuje maść izabelowatą i smoky black, a w podwójnej kopii cremello, perlino i smoky cream. Natomiast po genie "bułanym" mamy maść czerwonobułaną, bułaną i myszatą. Odcień maści nie ma znaczenia - konie jelenie wystepują w odcieniu od jasnobananowego do przypominającego skarogniady:

To jest jeleni:

[img]http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQw6krN4mWCcMTR_dDBrbaQe0dAeR83v9Qns9Q7ccvXlkGPNAXBp36LVpU6kA[/img]

I to jest jeleni:

[img]http://i.oodleimg.com/item/2790850888u_2x424x360f_horses_in_hot_springs_sd/?1320104929[/img]

😉

Czyli mamy tak:

gniady + gen bułany = bułany
kasztan + gen bułany = czerwonobułany
kary + gen bułany = myszaty

gniady + gen jeleni = jeleni
kasztan + gen jeleni = izabelowaty
kary + gen jeleni = smoky black

gniady + 2x gen jeleni = perlino
kasztan + 2x gen jeleni = cremello
kary + 2x gen jeleni = smoky cream

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam 🙂
Niestety nie zgodzę się. Pręga może występować nie będąc związana z maścią np. bułaną czy myszatą ale nie zdarza się to aż tak często. W przypadku hucułów a zwłaszcza koników polskich o których wspominasz, pręga JEST często związana z maścią (u koników polskich zawsze - z obowiązkową maścią myszatą). Jeśli są wątpliwości należy patrzeć na przodków. Po grzywie nie odróżnisz, bo niektóre konie maści jeleniej mają bardzo wyraźne jasne pasemka. Chociażby moja:

Jak powiedziałam, koń może mieć oba geny rozjaśniające, a więc wymieszane cechy obu maści.

Natomiast jeśli chodzi o hucuły, to pręgę mają niestety wszystkie: gniade, bułane, myszate, srokate w miejscach zawierających pigment i kasztanowate (choć te mają pręgi czerwone, a nie czarne i są to konie kasztanowate, a nie czerwono bułane, bo ich rodzice nie muszą mieć genów rozjaśniających).
Pręga da się dopatrzeć nawet na koniach karych - jest tam bardziej błyszcząca.
Obejrzałam w życiu kilkaset hucułów, spotkałam jednego z bardzo bladą pręgą i żadnego bez!

Zygzak - koń z twoich zdjęć jest zwyczajnie gniady, tylko musiał mieć wśród przodków jakiegoś prymitywka: hucuła, konika polskiego, fiordinga.
Severus, a pokazesz na zdjeciach smoky cream i smoky black? :kwiatek:
16 marca 2012 13:05
Wstawiam wam TaiMyrową klaczkę, bo byłam, widziałam i mnie zatkało 😉

Jak powiedziałam, koń może mieć oba geny rozjaśniające, a więc wymieszane cechy obu maści.

Natomiast jeśli chodzi o hucuły, to pręgę mają niestety wszystkie: gniade,..

Jakich ja się nowości w tym wątku dowiaduję. Hucuł każdej maści będzie miał pręgę? Mam znaleźć zdjęcia hucułów bez pręgi? Naprawdę, nie trzebe daleko szukać. Hucuł innej maści niż rozjaśnionej genem bułanym może mieć pręgę (tak jak i inny koń) ale NIE MUSI. Tak samo jak klacz mogłaby miec oba geny rozjaśniające (a raczej dominujące allele rozjaśniające) ale... raczej ich nie ma.

severus
To co pisałaś było pisane już kilkakrotnie. Sama pisałam ale może to w innym wątku (np. maść izabelowata) natomiast nie pisałam "gen jeleni" 😉 bo takiego nie ma. Chodziło ci chyba o "cream" czyli "kremowy"?

kejti miał i hucuła troszkę i sporą część konika 😉 bo to kuc feliński 😉
[quote author=kejti link=topic=1848.msg1340199#msg1340199 date=1331892929]

Jakich ja się nowości w tym wątku dowiaduję. Hucuł każdej maści będzie miał pręgę? Mam znaleźć zdjęcia hucułów bez pręgi? Naprawdę, nie trzebe daleko szukać. Hucuł innej maści niż rozjaśnionej genem bułanym może mieć pręgę (tak jak i inny koń) ale NIE MUSI. Tak samo jak klacz mogłaby miec oba geny rozjaśniające (a raczej dominujące allele rozjaśniające) ale... raczej ich nie ma.

[/quote]

Skąd wiesz, że klacz nie ma obu genów? Robiłaś jej badania genetyczne?

A zdjęcie hucuła bez pręgi poproszę i jeszcze rodowód, żeby był dowód, że to naprawdę hucuł.
Tylko ciekawe czemu hodowcy i miłośnicy koni huculskich tych koni bez pręgi nie widzieli? To znaczy przepraszam, słyszałam o jednym, który padł jako źrebak.

Zygzak, tak podejrzewałam, że to kuc feliński🙂
[quote author=falabana link=topic=1848.msg1340439#msg1340439 date=1331904766]
[quote author=kejti link=topic=1848.msg1340199#msg1340199 date=1331892929]

[/quote]

Skąd wiesz, że klacz nie ma obu genów? Robiłaś jej badania genetyczne?

A zdjęcie hucuła bez pręgi poproszę i jeszcze rodowód, żeby był dowód, że to naprawdę hucuł.
Tylko ciekawe czemu hodowcy i miłośnicy koni huculskich tych koni bez pręgi nie widzieli? To znaczy przepraszam, słyszałam o jednym, który padł jako źrebak.

Zygzak, tak podejrzewałam, że to kuc feliński🙂

[/quote]
Dwa z bazy koni bo nie mam czasu szukać zdjęć które wyraziście pokazują grzbiet konia, a konia bez rodowodu byś od razu zakwestionowała. Co ciekawe, druga klacz raczej izabelowata a opisana jako maści kasztanowatej. Czy izabelowata jest dopuszczona w przypadku rasy huculskiej? We wzorcu rasowym pręga grzbietowa jest wskazana. Faktycznie, większość ją ma ale nie wszystkie. Ja już dawno oduczyłam się używać stwierdzenia "wszystkie" bo prawie zawsze znajdą się jakieś wyjątki (w tej sytuacji, całkiem sporo).

http://www.bazakoni.pl/horse_160125.html
http://www.bazakoni.pl/horse_7265.html

W przeciwieństwie do Ciebie, nie pisałam, że klacz nie ma obu genów ale, że  raczej nie ma. Prawdopodobieństwo to jest bowiem nikłe. Ponadto dominujący allel Cream warunkujący takie maści jak izabelowata czy też jelenia nie rozjaśnia eumelaniny zatem pręga które obowiązkowo występuje u koni maści bułanej (posiadające kopię dominującego allelu genu D - dun, czyli bułanego) które zawiera ten barwnik nie byłaby "rozcieńczona" i cały czas pozostawałaby widoczna. Może się mylę, ale chyba klacz owej pręgi nie ma  😀iabeł:
Fakt jest taki, że kasztany hc mogą tej pręgi nie mieć, bo nawet jest taki zapis w programie hodowlanym, że uznawane są kasztany z pręgą, czyli mogą być i bez.
Dwa z bazy koni bo nie mam czasu szukać zdjęć które wyraziście pokazują grzbiet konia, a konia bez rodowodu byś od razu zakwestionowała. Co ciekawe, druga klacz raczej izabelowata a opisana jako maści kasztanowatej. Czy izabelowata jest dopuszczona w przypadku rasy huculskiej? We wzorcu rasowym pręga grzbietowa jest wskazana. Faktycznie, większość ją ma ale nie wszystkie. Ja już dawno oduczyłam się używać stwierdzenia "wszystkie" bo prawie zawsze znajdą się jakieś wyjątki (w tej sytuacji, całkiem sporo).

http://www.bazakoni.pl/horse_160125.html
http://www.bazakoni.pl/horse_7265.html

Obie klacze na wstawionych przez Ciebie zdjęciach mają pręgi. Tylko zdjęcia są ciemne/niewyraźne.
Zresztą zdjęcie Wisience http://www.bazakoni.pl/horse_7265.html ja robiłam i widziałam klacz z bliska. Nie jest też ona izabelowata, na zdjęciu tak wyszła, bo było robione rano, przy ostrym świetle. Nie jest izabelowata choćby dlatego, że jej rodzice nie mają genów rozjaśniających. Matka jest kasztanowata z pręgą http://www.bazakoni.pl/horse_6405.html, a ojciec gniadosrokaty też z pręgą http://www.bazakoni.pl/horse_4714.html (te zdjęcia też ja robiłam).

Zdjęcie bez rodowodu bym zakwestionowała, bo koń bez rodowodu nie jest hucułem. Może być co najwyżej w typie hucuła. I owszem, zdarza się, że rasowy koń straci dokumenty, ale to już też przypadek specjalny.

Jeśli zaś chodzi o wzorzec rasy, to są tam napisane różne rzeczy. Na przykład, że hucuł nie może być dereszowaty, a przecież takich hucułów nie było i nie ma.

I powtórzę raz jeszcze, wśród kilkuset koni huculskich, jakie widziałam, nie było takich bez pręgi. A znam wielu hodowców hucułów, często jeżdżę na zawody dla koni huculskich i zajmuję się hucułami zawodowo. Nie mówię, że takich koni nie ma, bo według dokumentów, kiedyś były, ale teraz jest ich bardzo, bardzo, bardzo mało i można je traktować jako anomalię. Można więc uogólnić i powiedzieć, że pręgę mają wszystkie.

Powiedz na czym Ty opierasz swoją wiedzę o hucułach.
nine ale cudna mała 😲

A ja dzisiaj znalazłam coś takiego:

Właściwie zwykły izabel, ale mocno jabłkowity. Ciacho.
Więcej fot tu: [[a]]http://s1120.photobucket.com/albums/l498/eclipse10051/Quasi%20%20Gold%20MD/[[a]]
pan panterka🙂
20 marca 2012 14:06
W sumie mam pytanie.
Wałach PaniJantarowej nie wiem czy tu kiedyś był ale uważam, ze jest ciekawy i pytanie do was. Jaka to maść?
Koń jest zimą i późną jesienia kary.
[wybaczcie artystyczne zdjęcie, nie mam innego gdzie dobrze widać maść]

A latem wygląda dokładnie tak, czyli płowieje równomiernie do brudnego kasztana:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się