Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?
Nie wpadłam na to, żeby cokolwiek na grzbiet zarzucać.
jak nie zarzucasz jak zarzucasz? 😀 Rytmicznie. Derki. 🤣
martynka.n, Krowa jest naturalnie odczulona.... 😵 😀iabeł:
Bawi się z właścicielem w siedem zabaw (czy jakoś tak) 😁
[quote author=quantanamera link=topic=11961.msg1331126#msg1331126 date=1331210426]
Nie wpadłam na to, żeby cokolwiek na grzbiet zarzucać.
jak nie zarzucasz jak zarzucasz? 😀 Rytmicznie. Derki. 🤣
[/quote]
ja zarzucam siodło. i siebie. ale nie zauważyłam by sie od tego specjalnie rozluźniał.
Chyba że to ma byc tylko i wyłącznie specjalny parelityczny śnurek o konkretnej apmplitudzie, przekroju, splocie, giętkości i wadze.
[quote author=epk link=topic=11961.msg1331134#msg1331134 date=1331210822]
[/quote]
szczególnie w zabawę w jeża - krowa stosuje naciski rogami dopóty dopóki właściciel nie zrobi ustępowania
[quote author=martynka.n link=topic=11961.msg1331142#msg1331142 date=1331211220]
[quote author=epk link=topic=11961.msg1331134#msg1331134 date=1331210822]
[/quote]
szczególnie w zabawę w jeża - krowa stosuje naciski rogami dopóty dopóki właściciel nie zrobi ustępowania
[/quote]
hahahahaha 😵 😵 padłam 😁 😁
krowy ogólnie są jakieś psychodeliczne dla koni 😁
korastar wiesz, ze jak widze jakaś nieprzyjemna rzecz, to odwracam glowe? po to, zeby sie nie spinac i nie denerwować nieprzyjemnym widokiem. Nie wiem, dlaczego odwrócenie uwagi konia w przypadku jakiegoś stracha miałoby być tak potepiane? dlaczego naturalsi nad wszystkim dywaguja, piszą belkotliwe elaboraty, zamiast pomyslec po swojemu, otworzyc swoja glowe, a nie podążać ślepo za patem, etc
Ja jak widzę dziwną , nową rzecz to mam potrzebę przyjrzenia się jej ... i jeszcze sobie myślę ''co u licha??'' ...
Ale to tak na marginesie i nawet abstrahując od koni , bo jak czytam te naciągane teorie , to nie wiem czy się śmiać , czy płakać .
A kto kogo potępia , gdy się odwraca głowę konia od stracha ?? Pierwsze słyszę 🤔wirek:
Ucząc się jeżdzić też robisz wszystko po swojemu , czy podpierasz się wiedzą mądrzejszych , zawartą np. w książkach ... czy to też dla Ciebie bełkotliwe elaboraty ? Wszystko od razu w lot rozumiesz ?? Czy potrzebujesz czasu , by wiedzę z wyższego poziomu dobrze zrozumieć ??
Mi kiedyś próbowano wpić iż: moja ręka przy klepaniu staje się atakującym drapieżnikiem, można jedynie konia głaskać. Broń boże klepać bo koń myśli, że rączka to wilk.
Ja co prawda fanatyczką ,,naturalsów" nie jestem,ale tak czytam od którejś tam strony i dochodzę do wniosku,że nie można popadać w skrajność. Co prawda ,,odczulam" ją-ale nawet jak jeszcze nie było ,,naturalsów" to się pokazywało koniowi straszne rzeczy,żeby się nie bał...nawet psa się ,,odczula" -zabiera w różne miejsca,pokazuje różne przedmioty itp....
Raz się zapędziłam i za dużo chyba się bawiłam,bo koń zaczął mieć mnie w dupie -_- więc zaczęłam robić po swojemu-nie po Monty'emu, Parelli'emu tylko tak jak ja myślę i koń mi ufa- chociaż z siodła jej na łeb reklamówek nie zakładałam to nie wariuje na widok czegoś dziwnego- łazi za mną, mogę pod nią siedzieć-no wszystko i bawiłyśmy się tylko w 1 grę (no powiedzmy-nie do końca tak jak było to opisane) i do pewnego stopnia w drugą dopóki koń nie zaczął mi się kręcić przy wsiadaniu,bo myślał,że skoro rękę zbliżam w okolicach popręgu to ma się odsunąć...
i dziwne,że jakoś w czasach mojego pradziadka (był ułanem) nie było naturalsów i dziadek miał dobry kontakt z końmi (co prawda jeden mu ucho odgryzł,ale pomińmy to 😀 ) i jeden jego koń wszędzie za nim łaził,w ogień by za nim skoczył,dziadek walczył na nim-więc i strzelał i nie wyobrażam go sobie latającego z marchewkowym-kijkiem i na halterku 😂 raz to dziadek konia przy wozie zostawił i poszedł do sąsiada, kasztan za nim poszedł (tak-ciągnąc wóz) ,a że dziadek przez to ucho był nieco przygłuchy to nie słyszał i dopiero potem ktoś tam krzyczy: Bolek-koń za tobą idzie!
Wydaje mi się,że ten ,,naturals" to głównie niezła reklama ,bo ceny za kantarek z dodatkowym paskiem jest ,,trochę" duża... ja tam ma swój ,,natural"- biorę konia i psa i idę na spacerek, klapnę na dupie przy krzaczku, koń zadowolony,bo się pasie i na pewno szczęśliwszy niż z workiem na głowie 😀
Nie jestem oczywiście przeciwna,bo warto mieć dobry kontakt z koniem i nie traktować go przedmiotowo,ale znowu nie popadajmy w skrajność typu ,,ojej- nie odczuliłam konia na ten krzak,więc dobrze koniku-wrócimy do stajni,pobawimy się w 276 gier i potem wrócimy..."
Zawsze z wielką ciekawością czytam ile to można wymyśleć debilnych inwektyw,rodzajów obrażeń i wiele innych bełkotliwych ataków na naturalowców.Jak wielką trzeba mieć próżność własną,wybujałe ego,a jednocześnie pewnie cholernie trudne dzieciństwo by mieć tyle oślego uporu by ciągle ich atakować.po prostu mistrzostwo świata w totalnym kretyńskim i chamskim zachowaniu.
Więc mam apel do wszystkich tu udzielajacych się naturalowców jeśli za takowych się uważają PRZESTAŃCIE SIĘ TŁUMACZYĆ I WYJAŚNIAĆ O CO W TYM CHODZI!
Kim jest chociażby WROTEK lub ELAPE żeby się odnosić do ich mundrych pytań i kretyńskich odpowiedzi?NIKIM!\
PO PROSTU NIKIM!NIC NIE ZNACZĄ,WIĘC MUSZĄ SIĘ WASZYM KOSZTEM DOWARTOŚCIOWYWAĆ.TO DZIECI KTÓRYM COŚ W DZIECIŃSTWIE ZABRANO I SIĘ ZA TO MSZCZĄ NA INNYCH!
NIE DAWAJCIE IM WIĘCEJ TEJ SATYSFAKCJI!TRAKTOWANI JAK POWIETRZE A NAJLEPIEJ JAK MOROWE BĘDĄ OMIJANI Z DALEKO I O TO W TYM CHODZI!
Elu i Wrotku przyznajcie się mama z Wami nie bawiła się w 7 gier i jesteście źli na tych którzy mają to w małym paluszku? Łączę się z Wami w bólu i Was unikam :przytul:
A czemu naturalsi są przeciwni klasycznym jeźdźcom? Sami przecież jeżdżą... ja nie mam nic przeciwko tym wszystkim linkom itp.ale nie jeśli ktoś mi mówi,że konia krzywdzę,bo nie wiem- założyłam raz na ruski rok ostrogi... dużo z tych rzeczy ,,naturalnych" może nam pomóc,ale wiele z nich to czysty biznes po prostu...
przecież Pat też używa ostrogi więc tu musi być jakiś głębszy sens zawarty🙂
Elu i Wrotku przyznajcie się mama z Wami nie bawiła się w 7 gier i jesteście źli na tych którzy mają to w małym paluszku? Łączę się z Wami w bólu i Was unikam :przytul:
Jestem po prostu nieutulona w zalu z tego powodu
PRZESTAŃCIE SIĘ TŁUMACZYĆ I WYJAŚNIAĆ O CO W TYM CHODZI!
Kim jest chociażby WROTEK lub ELAPE żeby się odnosić do ich mundrych pytań i kretyńskich odpowiedzi?NIKIM!\
PO PROSTU NIKIM!NIC NIE ZNACZĄ,WIĘC MUSZĄ SIĘ WASZYM KOSZTEM DOWARTOŚCIOWYWAĆ.TO DZIECI KTÓRYM COŚ W DZIECIŃSTWIE ZABRANO I SIĘ ZA TO MSZCZĄ NA INNYCH!
NIE DAWAJCIE IM WIĘCEJ TEJ SATYSFAKCJI!TRAKTOWANI JAK POWIETRZE A NAJLEPIEJ JAK MOROWE BĘDĄ OMIJANI Z DALEKO I O TO W TYM CHODZI!
tak tak kowboju z plastikowymi coltami nad elektrycznym kominkiem, tak sobie to tłumacz i dalej dzwoń sobie ostrogami, bo tyle tylko możesz robić w jeździectwie.
naturalsi nie ma co się tłumaczyć, dogmatów wiary nie można tłumaczyć, a profanów co wątpią w waszą religię, to najlepiej na stosie spalić. 😜
nie lękajcie się naturalsi, Pat wszechmogący jest z wami 😁
twoja strata 🙂
Ja stawiam, że Wrotek i Ela byli klepani, a nie głaskani - więc są agresywni 😀 Hihi, baliście się potem oglądać "Wilka i zająca" ?? 😀
Milenko, nie przejmuj się nimi tak bardzo!
Niektórzy tacy już są z urodzenia, inni dlatego,że im żona "nie dała" albo lecząc własne kompleksy muszą komuś przysolić.
Mnie wrotki zarzucił,że mam odmóżdżonego konia, bo zobaczył filmik sprzed kilku lat, gdy przygotowywałam się do zaliczenia 2 poziomu PNH. Czepił się filmu gdzie koń, na ponad hektarowym pastwisku, bez ogłowia i liny ćwiczyć ze mną te "sztuczki cyrkowe" 😵. Mój koń jest leniem z urodzenia ( tak jak wrotki chamem) i na tym filmie widać wyraźnie,że ściemnia i w okrążaniu miejscami bardziej stępuje niż kłusuje 😉. Wzięłam to co oferował czyli sam fakt, że robi o co go proszą, pozostaje ze mną a nie spiernicza na koniec łąki do reszty koni. Jakoś siłą go nie przytrzymywałam🙂. I o to chodziło w tym ćwiczeniu. Mając go na linie bez problemu mogłabym uzyskać odp.jakość chodu 😁. No cóż...znawca wrotki stwierdził, to co stwierdził...
Te filmiki to zresztą historia bo człek rozwija się a nie stoi w miejscu. Nasze ćwiczenia ewoluowały, Himek okrąża mnie w galopie na wolności, zmienia również kierunki w okrążaniu i chyba się nieźle bawimy, a to najważniejsze. Gdybym go katowała sztuczkami cyrkowymi to z jego charakterkiem skończyło by się tylko jednym.-Dawaj w długą, skok przez niewysokie ogrodzonko i nara 😂.
I ani wrotki ani ElaPe ( ich nie można oświecać bo są juz jasnieoświeceni :hurra🙂 nie są w stanie zepsuć mi humoru ani mnie obrazić.
To co robiłam, robię nadal, nad sobą pracuję a z koniem się bawię. Zdecydowanie nauka poprzez zabawę do mnie przemawia. A z końmi jak z dziećmi.
I o dziwo! Mimo tych niepotrzebnych zabaw z ziemi, mój "odmóżdżony" koń robi ze mną w siodle porządne chody boczne 💃.I nie uczyliśmy się tego u żadnego trenera. W terenach również nie narzekam. Mozna na nim jechać do Gdańska i z powortem.
Bierz więc przykład ze mnie. Ignoruj co poniektórych bo reagując w tej sposób dajesz im dziką satysfakcję. To tak jak z ekshibicjonistą. Odkrywa płaszczyk, Ty krzyczysz wniebogłosy, uciekasz i wiesz co dalej.... a tu trzeba pośmiać się z tego co odkrył albo po prostu zignorować. Wtedy nie będzie or...zmu.
blebleble
trujesz tylko i trujesz - a gdzie ten filmik z twymi jeździeckimi osiągnięciami wynikającymi z PNH?
ElaPe! Wreszcie Cię ktoś zdiagnozował! Żona Ci nie dała 😵 😁 Mi też - nie mam żony.... 😕 A może naturals jest tylko dla tych co żonę mają? 👀
O co chodzi z tym okrążaniem Himka na wolności i czego to ćwiczenie ma dowodzić? Pytam z ciekawości.
Kopyciak,
Eli "żona dała", ona tylko kompleksy leczy 😉
ale czyja żona mi dała lub nie? I najważniejsze: co mi dała lub też nie?
Jak zwykle jak sie nie ma nic do powiedzenia do usilnie trzba skierować dyskusje ta oboczne tory.
or...zmu.
jesli chodzi o orgazm, to nie jest to slowo ani brzydkie, ani niecenzuralne. mozna je pisac bez kropek 😀
( tak jak wrotki chamem)
no ale to podchodzi juz pod obrażanie innego użytkownika. Który w dodatku bronić się sam nie może i o czym Himenez doskonale wie więc z tego skwapliwie korzysta 🤔
Chyba się nie zorientowałam w sytuacji. Za rzadko tu bywam. Coś się stało Wrotkiemu? Czemu się bronić nie może? Dopiero co pisał....
elu....i orgazmu dawno chyba nie miała skoro wstydzi się nawet to słowo napisać 😉
elu....i orgazmu dawno chyba nie miała skoro wstydzi się nawet to słowo napisać 😉
Himenez znaczy się czy jakaś czyjaś żona?
A co będzie jak Himek jednak skwapliwie skorzysta z danej mu wolności i po prostu zwieje?
Duniu,
wolałam nie pisać bo a nóż by moderato miał coś przeciw. Skoro jednak nikomu nie przeszkadza to obiecuję poprawę :kwiatek:.
Martynko,
to odeślę go do cyrku 😉