Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

Nie wpadłam na to, żeby cokolwiek na grzbiet zarzucać.

jak nie zarzucasz jak zarzucasz? 😀 Rytmicznie. Derki. 🤣
martynka.n, Krowa jest naturalnie odczulona....  😵 😀iabeł:

Bawi się z właścicielem w siedem zabaw (czy jakoś tak) 😁
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
08 marca 2012 12:55
[quote author=quantanamera link=topic=11961.msg1331126#msg1331126 date=1331210426]
Nie wpadłam na to, żeby cokolwiek na grzbiet zarzucać.

jak nie zarzucasz jak zarzucasz? 😀 Rytmicznie. Derki. 🤣
[/quote]

ja zarzucam siodło. i siebie. ale nie zauważyłam by sie od tego specjalnie rozluźniał.

Chyba że to ma byc tylko i wyłącznie specjalny parelityczny śnurek o konkretnej apmplitudzie, przekroju, splocie, giętkości i wadze.

[quote author=epk link=topic=11961.msg1331134#msg1331134 date=1331210822]

[/quote]

szczególnie w zabawę w jeża - krowa stosuje naciski rogami dopóty dopóki właściciel nie zrobi ustępowania
[quote author=martynka.n link=topic=11961.msg1331142#msg1331142 date=1331211220]
[quote author=epk link=topic=11961.msg1331134#msg1331134 date=1331210822]

[/quote]

szczególnie w zabawę w jeża - krowa stosuje naciski rogami dopóty dopóki właściciel nie zrobi ustępowania
[/quote]

hahahahaha  😵  😵 padłam  😁  😁
krowy ogólnie są jakieś psychodeliczne dla koni 😁

korastar wiesz, ze jak widze jakaś nieprzyjemna rzecz, to odwracam glowe? po to, zeby sie nie spinac i nie denerwować nieprzyjemnym widokiem. Nie wiem, dlaczego odwrócenie uwagi konia w przypadku jakiegoś stracha miałoby być tak potepiane? dlaczego naturalsi nad wszystkim dywaguja, piszą belkotliwe elaboraty, zamiast pomyslec po swojemu, otworzyc swoja glowe, a nie podążać ślepo za patem, etc
Ja jak widzę dziwną , nową rzecz to mam potrzebę przyjrzenia się jej ... i jeszcze sobie myślę ''co u licha??'' ...
Ale to tak na marginesie  i nawet abstrahując od koni , bo jak czytam te naciągane teorie , to nie wiem czy się śmiać , czy płakać .
A kto kogo potępia , gdy się odwraca głowę konia od stracha ??  Pierwsze słyszę  🤔wirek:
Ucząc się jeżdzić też robisz wszystko po swojemu , czy podpierasz się wiedzą mądrzejszych , zawartą np. w książkach ...  czy to też dla Ciebie bełkotliwe elaboraty ?  Wszystko od razu w lot rozumiesz ?? Czy potrzebujesz czasu , by wiedzę z wyższego poziomu dobrze zrozumieć ??

Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
08 marca 2012 17:27
Mi kiedyś próbowano wpić iż:  moja ręka przy klepaniu staje się atakującym drapieżnikiem, można jedynie konia głaskać.  Broń boże klepać bo koń myśli, że rączka to wilk.
ekuss   Töltem przez życie
08 marca 2012 18:06
Ja co prawda fanatyczką ,,naturalsów" nie jestem,ale tak czytam od którejś tam strony i dochodzę do wniosku,że nie można popadać w skrajność. Co prawda ,,odczulam" ją-ale nawet jak jeszcze nie było ,,naturalsów" to się pokazywało koniowi straszne rzeczy,żeby się nie bał...nawet psa się ,,odczula" -zabiera w różne miejsca,pokazuje różne przedmioty itp....
Raz się zapędziłam i za dużo chyba się bawiłam,bo koń zaczął mieć mnie w dupie -_-  więc zaczęłam robić po swojemu-nie po Monty'emu, Parelli'emu tylko tak jak ja myślę i koń mi ufa- chociaż z siodła jej na łeb reklamówek nie zakładałam to nie wariuje na widok czegoś dziwnego- łazi za mną, mogę pod nią siedzieć-no wszystko i bawiłyśmy się tylko w 1 grę (no powiedzmy-nie do końca tak jak było to opisane) i do pewnego stopnia w drugą dopóki koń nie zaczął mi się kręcić przy wsiadaniu,bo myślał,że skoro rękę zbliżam w okolicach popręgu to ma się odsunąć...

i dziwne,że jakoś w czasach mojego pradziadka (był ułanem) nie było naturalsów i dziadek miał dobry kontakt z końmi (co prawda jeden mu ucho odgryzł,ale pomińmy to 😀 ) i jeden jego koń wszędzie za nim łaził,w ogień by za nim skoczył,dziadek walczył na nim-więc i strzelał i nie wyobrażam go sobie latającego z marchewkowym-kijkiem i na halterku  😂  raz to dziadek konia przy wozie zostawił i poszedł do sąsiada, kasztan za nim poszedł (tak-ciągnąc wóz) ,a że dziadek przez to ucho był nieco przygłuchy to nie słyszał i dopiero potem ktoś tam krzyczy: Bolek-koń za tobą idzie!

Wydaje mi się,że ten ,,naturals" to głównie niezła reklama ,bo ceny za kantarek z dodatkowym paskiem jest ,,trochę" duża... ja tam ma swój ,,natural"- biorę konia i psa i idę na spacerek, klapnę na dupie przy krzaczku, koń zadowolony,bo się pasie i na pewno szczęśliwszy niż z workiem na głowie 😀
Nie jestem oczywiście przeciwna,bo warto mieć dobry kontakt z koniem i nie traktować go przedmiotowo,ale znowu nie popadajmy w skrajność typu ,,ojej- nie odczuliłam konia na ten krzak,więc dobrze koniku-wrócimy do stajni,pobawimy się w 276 gier i potem wrócimy..."
Zawsze z wielką ciekawością czytam ile to można wymyśleć debilnych inwektyw,rodzajów obrażeń i wiele innych bełkotliwych ataków na naturalowców.Jak wielką trzeba mieć próżność własną,wybujałe ego,a jednocześnie pewnie cholernie trudne dzieciństwo by mieć tyle oślego uporu by ciągle ich atakować.po prostu mistrzostwo świata w totalnym kretyńskim i chamskim zachowaniu.
Więc mam apel do wszystkich tu udzielajacych się naturalowców jeśli za takowych się uważają PRZESTAŃCIE SIĘ TŁUMACZYĆ I WYJAŚNIAĆ O CO W TYM CHODZI!
Kim jest chociażby WROTEK lub ELAPE żeby się odnosić do ich mundrych pytań i kretyńskich odpowiedzi?NIKIM!\
PO PROSTU NIKIM!NIC NIE ZNACZĄ,WIĘC MUSZĄ SIĘ WASZYM KOSZTEM DOWARTOŚCIOWYWAĆ.TO DZIECI KTÓRYM COŚ W DZIECIŃSTWIE ZABRANO I SIĘ ZA TO MSZCZĄ NA INNYCH!
NIE DAWAJCIE IM WIĘCEJ TEJ SATYSFAKCJI!TRAKTOWANI JAK POWIETRZE A NAJLEPIEJ JAK MOROWE BĘDĄ OMIJANI Z DALEKO I O TO W TYM CHODZI!
Cariotka   płomienna pasja
08 marca 2012 21:04
Elu i Wrotku przyznajcie się mama z Wami nie bawiła się w 7 gier i jesteście źli na tych którzy mają to w małym paluszku? Łączę się z Wami w bólu i Was unikam :przytul:
ekuss   Töltem przez życie
08 marca 2012 21:05
A czemu naturalsi są przeciwni klasycznym jeźdźcom? Sami przecież jeżdżą... ja nie mam nic przeciwko tym wszystkim linkom itp.ale nie jeśli ktoś mi mówi,że konia krzywdzę,bo nie wiem- założyłam raz na ruski rok ostrogi... dużo z tych rzeczy ,,naturalnych" może nam pomóc,ale wiele z nich to czysty biznes po prostu...
Cariotka   płomienna pasja
08 marca 2012 21:07
przecież Pat też używa ostrogi więc tu musi być jakiś głębszy sens zawarty🙂
08 marca 2012 21:08
Elu i Wrotku przyznajcie się mama z Wami nie bawiła się w 7 gier i jesteście źli na tych którzy mają to w małym paluszku? Łączę się z Wami w bólu i Was unikam :przytul:

Jestem po prostu nieutulona w zalu  z tego powodu
PRZESTAŃCIE SIĘ TŁUMACZYĆ I WYJAŚNIAĆ O CO W TYM CHODZI!
Kim jest chociażby WROTEK lub ELAPE żeby się odnosić do ich mundrych pytań i kretyńskich odpowiedzi?NIKIM!\
PO PROSTU NIKIM!NIC NIE ZNACZĄ,WIĘC MUSZĄ SIĘ WASZYM KOSZTEM DOWARTOŚCIOWYWAĆ.TO DZIECI KTÓRYM COŚ W DZIECIŃSTWIE ZABRANO I SIĘ ZA TO MSZCZĄ NA INNYCH!
NIE DAWAJCIE IM WIĘCEJ TEJ SATYSFAKCJI!TRAKTOWANI JAK POWIETRZE A NAJLEPIEJ JAK MOROWE BĘDĄ OMIJANI Z DALEKO I O TO W TYM CHODZI!

tak tak kowboju z plastikowymi coltami nad elektrycznym kominkiem, tak sobie to tłumacz i dalej dzwoń sobie ostrogami, bo tyle tylko możesz robić w jeździectwie.
naturalsi nie ma co się tłumaczyć, dogmatów wiary nie można tłumaczyć, a profanów co wątpią w waszą religię, to najlepiej na stosie spalić. 😜
nie lękajcie się naturalsi, Pat wszechmogący jest z wami 😁
twoja strata 🙂
Ja stawiam, że Wrotek i Ela byli klepani, a nie głaskani - więc są agresywni 😀 Hihi, baliście się potem oglądać "Wilka i zająca" ?? 😀
09 marca 2012 08:00
byli z pewnością waleni
Himenez   Koń ma pięć serc z czego cztery w kopytach...
09 marca 2012 14:08
Milenko, nie przejmuj się nimi tak bardzo!
Niektórzy tacy już są z urodzenia, inni dlatego,że im żona "nie dała" albo lecząc własne kompleksy muszą komuś przysolić.
Mnie wrotki zarzucił,że mam odmóżdżonego konia, bo zobaczył filmik sprzed kilku lat, gdy  przygotowywałam się do zaliczenia 2 poziomu PNH. Czepił się filmu gdzie koń, na ponad hektarowym pastwisku, bez ogłowia i liny  ćwiczyć ze mną te "sztuczki cyrkowe" 😵. Mój koń jest leniem z urodzenia ( tak jak wrotki chamem) i na tym filmie widać wyraźnie,że ściemnia i w okrążaniu miejscami bardziej stępuje niż kłusuje 😉. Wzięłam to co oferował czyli sam fakt, że robi o co go proszą, pozostaje ze mną a nie spiernicza na koniec łąki do reszty koni. Jakoś siłą go nie przytrzymywałam🙂. I o to chodziło w tym ćwiczeniu. Mając go na linie bez problemu mogłabym uzyskać odp.jakość chodu 😁. No cóż...znawca wrotki stwierdził, to co stwierdził...
Te filmiki to zresztą historia bo człek rozwija się a nie stoi w miejscu. Nasze ćwiczenia ewoluowały, Himek okrąża mnie w galopie na wolności, zmienia również kierunki w okrążaniu i chyba się nieźle  bawimy, a to najważniejsze. Gdybym go katowała sztuczkami cyrkowymi to z jego  charakterkiem skończyło by się tylko jednym.-Dawaj w długą, skok przez niewysokie ogrodzonko i nara 😂.
I ani wrotki ani ElaPe  ( ich nie można oświecać bo są juz jasnieoświeceni :hurra🙂 nie są w stanie zepsuć mi humoru ani mnie obrazić.
To co robiłam, robię nadal, nad sobą pracuję a z koniem się bawię. Zdecydowanie nauka poprzez zabawę do mnie przemawia. A z końmi jak z dziećmi.
I o  dziwo! Mimo tych niepotrzebnych zabaw z ziemi,  mój "odmóżdżony" koń  robi ze mną w siodle porządne chody boczne 💃.I nie uczyliśmy się tego u żadnego trenera. W terenach również nie narzekam. Mozna na nim jechać do Gdańska i z powortem.
Bierz więc przykład ze mnie. Ignoruj co poniektórych bo reagując  w tej sposób dajesz im dziką satysfakcję. To tak jak z ekshibicjonistą. Odkrywa płaszczyk, Ty krzyczysz wniebogłosy, uciekasz  i wiesz co dalej.... a tu trzeba pośmiać się  z tego co odkrył albo po prostu zignorować. Wtedy nie będzie or...zmu. 
09 marca 2012 14:14
blebleble

trujesz tylko i trujesz - a gdzie ten filmik z twymi jeździeckimi osiągnięciami wynikającymi z PNH?
ElaPe!  Wreszcie Cię ktoś zdiagnozował! Żona Ci nie dała  😵 😁 Mi też - nie mam żony....  😕  A może naturals jest tylko dla tych co żonę mają?  👀
O co chodzi z tym okrążaniem Himka na wolności i czego to ćwiczenie ma dowodzić? Pytam z ciekawości.
09 marca 2012 14:25
Kopyciak,
Eli  "żona dała", ona tylko kompleksy leczy 😉
09 marca 2012 14:27
ale czyja żona mi dała lub nie? I najważniejsze: co mi dała lub też nie?

Jak zwykle jak sie nie ma nic do powiedzenia do usilnie trzba skierować dyskusje ta oboczne tory.
or...zmu. 

jesli chodzi o orgazm, to nie jest to slowo ani brzydkie, ani niecenzuralne. mozna je pisac bez kropek 😀
09 marca 2012 14:34
( tak jak wrotki chamem)

no ale to podchodzi juz pod obrażanie innego użytkownika. Który w dodatku bronić się sam nie może i o czym Himenez doskonale wie więc z tego skwapliwie korzysta 🤔
09 marca 2012 14:36
Chyba się nie zorientowałam w sytuacji.  Za rzadko tu bywam. Coś się stało  Wrotkiemu? Czemu się bronić nie może? Dopiero co pisał....
duunia   zawiści nożyczki i dosrywam z doskoku :)
09 marca 2012 14:36
elu....i orgazmu dawno chyba nie miała skoro wstydzi się nawet to słowo napisać  😉
09 marca 2012 14:38
elu....i orgazmu dawno chyba nie miała skoro wstydzi się nawet to słowo napisać  😉

Himenez znaczy się czy jakaś czyjaś żona?

A co będzie jak Himek jednak skwapliwie skorzysta z danej mu wolności i po prostu zwieje?
duunia   zawiści nożyczki i dosrywam z doskoku :)
09 marca 2012 14:42
elu, nie czyjaś zona  😉  😀
09 marca 2012 14:45
Duniu,
wolałam nie pisać bo a nóż by moderato miał coś przeciw. Skoro jednak nikomu nie przeszkadza to obiecuję poprawę :kwiatek:.
Martynko,
to odeślę go do cyrku 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się