Wpływ treningu na wygląd. ZDJĘCIA.

ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
31 grudnia 2011 11:36
no pewno, Simma...
Gillian   four letter word
31 grudnia 2011 11:37
jak wygląda praca tej klaczy?
31 grudnia 2011 11:41
normalnie. raz na miesiąc radosne galopy po ukwieconych łąkach.
31 grudnia 2011 11:41
No dobra, z takim poziomem dyskusji daleko nie ujedziemy - ja pasuję 🙂
ElaPe, paker to to nie jest 🙂. Zakładając, że trenuje się ujeżdżenie w celach sportowych - trzeba by się przyjrzeć treningowi. Jeśli w celach przyjemnościowych - no, to co innego bywa ważniejsze niż muskulatura (i związany z nią - zmodyfikowany ruch konia).
31 grudnia 2011 11:52
nie rozumiem  czego chcesz się doszukać Gillian.

Jeżdżę 5 x tydzień, trening trwa ok. godziny, 10-15 min stępa w tym swobodny i na kontakcie, kłusy, serpentyny, wolty, koła w kłusie, ustawienie  wyższe, niższe, dodania, takoż galopy, przejścia w ramach galopu i między chodami, zatrzymania, praca nad jakością przejśc, aktywnością, w tym wszystkim praca nad prostowaniem konia, łopatki, ustepowania. W tym wszystkim korekty dosiadu, działania pomocy itd. Oprócz ujeżdżalni z raz w teren.

Jeżdżę z trenerem ujeżdżenia 2 x na miesiąc od 2 lat. I w zasadzie wszystko co robimy robię na zasadzie wytycznych nad czym pracować przez kolejne 2 tygodnie. Jak się komuś chce i jest tak dociekliwy i szuka dziury w całym to na moim kanale na youtube (http://www.youtube.com/user/ElaPe1?feature=mhee) są filmiki z treningów oraz z zawodów ujeżdżeniowych.
31 grudnia 2011 11:59
Ela, albo chcesz dyskutować albo nie zawracaj gitary. Pytam jak pracuje koń a Ty wyskakujesz z ukwieconą łąką.
Szczerze mówiąc tak to właśnie wygląda - stopień umięśnienia konia wskazuje, że jeździsz rekreacyjnie do lasu w niedzielę.
Przeanalizuj zatem swój sposób na trening ujeżdżeniowy, żywienie. Przez taki okres jaki upłynął między zdjęciami powinno być widać więcej zmian w ciele konia.
31 grudnia 2011 12:10
Przez taki okres jaki upłynął między zdjęciami powinno być widać więcej zmian w ciele konia.

no ale jest tyle ile jest i nie każdy koń będzie docelowo wyglądać tak:

zachodzi pewien dysonans pomiedzy twoimi autorytatywnymi opiniami wydawanymi na forum a filmikami z twojego kanalu.
Nigna   Warto mieć marzenia...
31 grudnia 2011 12:18
ElaPe: tym bardziej ze wielkopolaki problemów z nabieraniem mięśni nie mają(bynajmniej moja klacz nie ma)... może warto dodać do treningów elementy gimnastyki (drągi itp) ?  Dziwne że koń w treningu ujeżdzeniowym przez 4 lata prawie sie nie rozbudował, może wstaw zdjęcia porównawcze w ruchu ?
Nie chodzi o to zeby koń był pakerem , ale przy prawidłowym treningu powinien w takim odstępie czasu rozbudować sie duuuużo bardziej
zachodzi pewien dysonans pomiedzy twoimi autorytatywnymi opiniami wydawanymi na forum a filmikami z twojego kanalu.

oooo tak , właśnie jestem "po"  :hihi
xxx
cieciorka   kocioł bałkański
31 grudnia 2011 14:17
Poza tym osiodłałabym ją trochę bardziej do tyłu

tego typu uwagi Ela zawsze ignoruje więc można sobie darować.

imo- rówież szału nie ma. cztery lata minęły, efektów treningu nie widać.
na tym filmiku widać te kontrowersyjne miesnie szyi:
ElaPe- oczywiście, że COŚ widać. Nie jest to szał, jeszcze biorąc pod uwagę, że minęło 4 lata, ale nie ulegajmy amokowi na "pakowanie" koni. Bo tu jakaś taka tendencja nam kwitnie. 🤣
31 grudnia 2011 14:26
zarah: wow idealny przykład na to że koń sie na prawdę zmienił. a to tylko 2 lata , nie 4 jak w poprzednim przypadku ; ]
zarah,ale to ten sam?
Na tego z pierwszego zdjęcia pewnie bym nawet uwagi nie zwróciła,teraz jest kapitalny 😉
Zarah bardzo ładnie wyciety irokez 😉
zarah: wow idealny przykład na to że koń sie na prawdę zmienił. a to tylko 2 lata , nie 4 jak w poprzednim przypadku ; ]

Nigna nie broniąc Eli absolutnie, to trzeba wziąc poprawkę od etapu początkowego, skoro koń nie wygląda jak szkielet i kompletny trup od początku to i zmiany będą mniejsze.
Ano właśnie.
4 latki jeszcze rosną i zmieniają się. Gdyby temu koniowi np. wykasować irokeza to się okaże, że szyi jakiejś super-imponującej nie ma. Fajny koń, fajnie wyglądający, ale powątpiewam, żeby to był wpływ treningu.

[quote="Nigna"]tym bardziej ze wielkopolaki problemów z nabieraniem mięśni nie mają[/quote]
Tylko, że rasa nie ma nic do tego za specjalnie. Mięśnie są mięśniami.
31 grudnia 2011 15:08
xxagaxx: Wiadomo że większy efekt zrobi koń chudy- mięśniak niż mięśniak- jeszcze większy mięśniak, ale ten koń ma bardzo fajne mięśnie szyji (chodz to faktyczie może byc irokezowa zmyłka) i zadu, a tego raczej odżywianiem sie nie uzyska  : )
Sankaritarina : z rasą sie nie zgodze ,  z folbluta ciężko zrobić okrągłego pakera, to samo np achał tekin- zawsze będzie chudziutki a mięśnie nie będą wyglądać tak imponująco jak u innych ras
31 grudnia 2011 15:31
zarah: możesz wstawic zdjęcie 4 latka w normalnym ustawieniu a nie jakieś rozjechane wzdłuż?
Nigna, No właśnie nie. Niektóre rasy wyglądają jakby miały nie wiadomo jakie mięśnie, a niektóre wyglądają jak szczypiorki, ale liczba mięśni się nie zmienia i one przyrastają raczej w normalnym tempie o ile koń jest w dobrym treningu. Jasne, zgadzam się, że z folbluta pakera się nie zrobi, ale on będzie takim "folblucim pakerem" z "folblucimi mięśniami", które będą tylko wyglądały szczypiorkowato.
Tak czy siak, mając na myśli rasę wielkopolską czy małopolską, które są w dzisiejszych czasach już dosyć przemieszane, to nie pokusiłabym się o stwierdzenie, że "rasa wielkopolska nie ma problemów z nabieraniem masy", bo akurat tu i tak wszystko od konia zależy. Ale nie wiem, laik jestem, może się nie znam.
lostak   raagaguję tylko na Domi
31 grudnia 2011 17:15
Ela, sorki.  zmien trenera (zreszta TRENER powinien jakies sukcesy miec, zeby moc sie tak nazywac), zmien sposob jazdy.  Teoretycznie - udzielasz porad na forum od lat, teoretycznie - widzisz duzo na zdjeciach i filmach.  Praktycznie - twoj kon robi po 53-55% na czworobokach w niskich klasach wciaz tak samo chodzac. Praktycznie - twoj kon kompletnie nie wyglada na konia w treningu, a temu jak doskonale wiesz sluzy ten watek.  Twoj kon w wieku 8 lat powinien byc przynajmniej na poziomie bardzo mocnego C z elementami CC.

Proponuje z nowym rokiem, jesli nadal masz ambicke sportowe, treningowe - zmienic wszystko.  uwierz, wiem z autopsji, to czyni cuda i bardzo otwiera oczy, ja 3 lata temu tak zrobilam i zaluje ile lat stracilam wczesniej.

wstawilas zdjecia do watku wplyw treningu, treningu brak.

powodzenia, naprawde trzymam kciuki za rewolucję.

nie rozumiem  czego chcesz się doszukać Gillian.

Jeżdżę 5 x tydzień, trening trwa ok. godziny, 10-15 min stępa w tym swobodny i na kontakcie, kłusy, serpentyny, wolty, koła w kłusie, ustawienie  wyższe, niższe, dodania, takoż galopy, przejścia w ramach galopu i między chodami, zatrzymania, praca nad jakością przejśc, aktywnością, w tym wszystkim praca nad prostowaniem konia, łopatki, ustepowania. W tym wszystkim korekty dosiadu, działania pomocy itd. Oprócz ujeżdżalni z raz w teren.

Jeżdżę z trenerem ujeżdżenia 2 x na miesiąc od 2 lat. I w zasadzie wszystko co robimy robię na zasadzie wytycznych nad czym pracować przez kolejne 2 tygodnie. Jak się komuś chce i jest tak dociekliwy i szuka dziury w całym to na moim kanale na youtube (http://www.youtube.com/user/ElaPe1?feature=mhee) są filmiki z treningów oraz z zawodów ujeżdżeniowych.

m.indira   508... kucyków
31 grudnia 2011 17:15
ElaPe pozwoliłam sobie zrobić nakładkę Twoich zdjęć(zdjęcia na zdjęcie) efekt oceń sama

jestem tego samego zdania co Lostak, i mimo że to klacz i wiem że one inaczej pakują to ja różnicy 4 letniej pracy nie widzę na tyle bym mogła z ręką na sercu powiedzieć że koń się rozbudował
może inaczej, luknij sobie w mój profil i zdjęcia jakie zamieszczałam mojej podopiecznej gdzie koń na początku współpracy chodził 6 dni w tygodniu pod okiem instruktora i od 2,5 pod moim
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,49.msg1172963.html#msg1172963
31 grudnia 2011 18:15
no proszę ależ zainteresowanie wzbudziły moje dwa zdjęcia, naprawdę godne podziwu że tylu ludzi to aż tak wciągnęło że aż tyle osób filmiki poprzeglądało i te nakładkę m.indira nawet wykonała. 👍

Rewolucji żadnych nie planuję, "rewolucję" zrobiłam 2 lata temu jeśli to można tak nazwać,  droga moja jest jasna i czytelna, koń jest jaki jest, ja jestem jaka jestem - i się ujeżdżamy sami od początku bez udziału dodatkowej profesjonalnej siły roboczej - więc  idzie jak idzie - a zmiany w umięśnieniu są mimo że są pewnie nie aż tak spektakularne - tym niemniej za za kciuki dziękuję :kwiatek:

Procenty oscyluja ok. 60% a nie 53-55%

luknij sobie w mój profil i zdjęcia jakie zamieszczałam mojej podopiecznej gdzie koń na początku współpracy chodził 6 dni w tygodniu pod okiem instruktora i od 2,5 pod moim
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,49.msg1172963.html#msg1172963

naprawdę trudno o godziwe porównanie jak nie ma co porównywać: kon co najmniej w takiej samej pozie
ElaPe obejrzałam twoje filmy i wszystko jasne ,twój koń w ogóle się nie stara ,całą robotę odwalasz ty ,jedziesz go tak mocno a on ma wszystko w du....  tylko raz widziałam że użyłaś ostrogi ,palcat tylko dla ozdoby  😁 
Normalnie podziwiam Cię ,ja po takim treningu padła bym po 10 miniutach .

Możesz mi napisać o co chodziło ci w kłusie ,parę razy koń wystartował a ty go zaraz zwolniłaś .
Nord   -"Bryknąć Cię?"-zapytała Łoza
31 grudnia 2011 18:28
I właśnie w tym momencie dyskusji powinno włączyć się myślenie osób, które zawsze mają bardzo dużo do powiedzenia na temat jazdy innych forumowiczów, ich koni, sposobu siodłania, karmienia i wielu innych czynników, którzy przez swoje wypowiedzi robią z siebie ekspertów, a zacząć trzeba chyba od samokrytyki i posprzątania na własnym podwórku, zanim zacznie się doradzać i krytykować innych. I nie mówię tu tylko do Eli (bo akurat ona miała odwagę wstawić swoje filmy, ale do tych co z reguły plują na innych, ale siebie do krytyki nie wrzucą nigdy). Wydaje mi się, że ten wątek z założenia nie może być obiektywny, bo dla jednych trening prowadzi do grand prix(bo takie możliwości fizyczne ma i koń i jeździec, a są tacy, że pomimo summiennego i dobrze prowadzonego treningu powyżej P nie "podskoczą"
31 grudnia 2011 18:31
ElaPe obejrzałam twoje filmy i wszystko jasne ,twój koń w ogóle się nie stara ,całą robotę odwalasz ty ,jedziesz go tak mocno a on ma wszystko w du....  tylko raz widziałam że użyłaś ostrogi ,palcat tylko dla ozdoby  😁 
Normalnie podziwiam Cię ,ja po takim treningu padła bym po 10 miniutach .

Możesz mi napisać o co chodziło ci w kłusie ,parę razy koń wystartował a ty go zaraz zwolniłaś .

ale nie wiem o którym filmiku mówisz ani też o którym momencie (daj link i czas wktórym to coś wystąpiło)
Nie ma się co obrażać i nafukiwać - na zdjęciach nie ma zmian - owszem zad się bardziej wypełnił, ale już szyja mi się nie podoba (mimo, że się wypełniła) bo nie robi dobrego wrażenia wcale i wygląda jakby nie do końca te mięśnie co powinny się uwypukliły. Zresztą podparłam się także filmikami z yt - tam też widać, że to nie do końca wygląda tak jak powinno.
4 lata porządnej pracy ujeżdżeniowej to jednak zmienia konia w dużo większym stopniu.
Teoria jak widać nie wystarczy. A praktycznie - cóż - "po owocach poznacie ich" czy jakoś tak wrotek mawia 😉. Owoców tego treningu nie ma. Oczywiście ty wszystkie wpisy tutaj olejesz niemniej jednak na Twoim miejscu bym się zastanowiła - a filmiki, szczególnie te z treningu pokazałabym komuś mądremu. No chyba, że z niczyim zdaniem się nie liczysz - ale to już jest w tym momencie Twój problem.
Możesz mi jeszcze powiedzieć co miało na celu jeżdżenie ponad 5 minut snującym się kłusem w kółko? O tu:

Może w tym był ukryty jakiś cel? U mnie na treningu by to w życiu nie przeszło. Takie jeżdżenie jednostajne w kółko to sobie mogę w lesie uprawiać a nie na treningu. Więc jeśli możesz wyjaśnij mi cel tego.

I jeszcze jedno (co prawda powtórka po innych) - czy ty jesteś w stanie zrozumieć, że siodło tej kobyle należałoby zdjąć z łopatek?
ElaPe
rozchodzi mi się o ten film ,raz jedziesz anglezując wysoko ,potem anglezujesz niżej wtedy koń co jakiś czas przyspiesza ty go zwalniasz .
Pytam z czystej ciekawości  :kwiatek:  czy to rozchodziło się o podstawienie zadu i dojechanie do ręki ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się