dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp
Olivia mi nie chodzi o nabudowanie go tylko o wspomożenie usuwania metabolitów i różnych innych ustrojstw 😉
Equi.dream, o tamtych preparatach napisałam ze względu na aminokwasy.
Znalazłam też coś takiego, może bardziej trafione (nie wiem, jak działa, nie stosowałam):
AUDEVARD Myostem Protec - chroni mięśnie, polecany w ich sztywności. Tu znajdziesz dokładny opis:
http://www.mksklep.pl/audevard-myostem-protec-900-ml-p-2953.html
stosowaliście ultimate balancer Dodsona? Jakie efekty?
dziękuje wszystkich bardzo za sugestie, mam nadzieję, że coś się uda znaleźć sensownego. Szkoda, że to ostatnie tak "przyjemne" cenowo 😉
a ja powiem że od października znowu zaczeliśmy podawać Karemu chevinala i jednak sa to dla nas witaminy bezkonkurencyjne. w miedzyczasie mieliśmy jeszcze dodsona daily vits & mins "na spróbowanie", ale to nie to samo.
od razu powiem że nie chodzi mi o wzgledy smakowo-preferencyjne - Sylwek jest z tych, co nie wybrzydzają i pochlona wszystko jak odkurzacz, wiec pod tym wzgledem nietrudno mu dogodzić. 😀
zauważylam zmiane w jakości sierści. zawsze podawałam chevinala wiec zadbana siersc byla dla mnie normą, ale gdy zaczelismy dodsona to jakoś zmatowiala, zbrzydla - jakby witaminy nie bardzo mialy jakiś efekt. potem wrociliśmy do chevinala i znów się poprawiło. mimo że właśnie jakoś od ponownego rozpoczęcia dawania chevinala koń mi zaczął wymieniać siersc, to jakoś trzymala ona poziom. 😉
takze ja polecam. no i wychodzi on dość tanio, starcza na długo. a na marginesie - ładnie pachnie 😉 (choc ten zapach jest dosyć specyficzny i zależy od preferencji, ale mnie i mojemu koniowi sie podoba, zwierzak wyczuwa z drugiego końca stajni :icon_razz🙂
a to fakt, o ile dodson pasze ma jak dla mnie bezkonkurencyjne, (no, prawie 😉 ) to te podstawowe witaminy im zdecydowanie kiepsko wyszly...
na szczescie inne ich dodatki nie sa juz taka wtopa. W ogole kurcze strasznie duzo tych podst.wit trzeba dawac, w efekcie konie maja pelno tego prochu w zarciu, efekty srednie bardzo.
ktoś robił porównanie Chevinala z Equistro MegaBase?
Stosował ktoś u seniora
http://www.galopada.pl/sklep/product_info.php?cPath=292&products_id=9780 mam staruszkę, wygląda dobrze, nie jest chuda ale brak jej wigoru. Szukam czegoś żeby dorzucić do paszy. Macie jakieś opinie na temat tego produktu?
Tratata Co do witamin to mogę polecić Chevinala, a co do pasz to mam przetestowane na 22-latku dwie:
- wersja droższa:
Dodson Sixteen+
- wersja tańsza
Spillers senior conditioning mix
Pod tyłkiem różnicy miedzy nimi nie czuję 🙂
A czy Chevinal jest słodki? I czy spotkaliście się kiedykolwiek z koniem, który go nie jadł?
Mam zamiar zainwestowac w niego, a nie wiem czy konio będzie jadł. Jest naprawdę wybredny. Już kilka razy próbowałam zmienić mu dodatki mineralno-witaminowe i za każdym razem było sytanowcze NIE. Jedyne amu, które uwielbia to granulat Horse Vital Plus Eggersmanna. Nie narzekam na niego choć szału też nie ma, a chciałabym spróbować Forana bo słyszę wiele pozytywnych opini dookoła.
wlasnie- jak z zawartoscia cukru w chevinalu?
Szukam jakichś dodatków mineralno-witaminowych dla 18 letniej kobyły, która co roku latem ma ogromne problemy ze skórą-vet stwierdził ze to uczulenie i czas słoneczny musi spędzać w stajni (kobyła srokata).Z roku na rok jest coraz gorzej, poza tym ma zero mięśni, ale wigoru raczej nie brakuje 😉.
Moglibyście mi cos sprawdzonego podrzucić? :kwiatek: :kwiatek:
Czy gdzieś w Warszawie dostanę Bestermine?
Czy gdzieś w Warszawie dostanę Bestermine?
animavet, mksklep
szemrana, dziękuję :kwiatek:
A ja mam nietypowe pytanie 😀
Chce zrobić mojej kobyłce prezent w postaci świątecznej "choinki" do zjedzenia.
Tylko pytanie ;d Jaki rodzaj drzew iglastych może jeść koń ? Świerki/sosny/ itp ?
strasznie fajnie, ze p.Podkowa robi mieszankia na zamowienie 🙂 ale jednak czy to takie korzystne cenowo? 🤔
pomaga mi wlasnie w przepisie na mieszanke dla mojej kobyly (bardzo cierpliwy i pomocny Sprzedawca 👍 ) i poki co cena za mieszanke na 30 dni wynosi prawie 2 stowy, a jeszcze inne skladniki mi chce tam dolozyc 🙄 no coz, teraz kupie jej te mieszanke, ale potem wracamy do equine america , bo orlinga brzydula nie tknie niestety. A szkoooda, bo tak fajnie, jak mozna samemu ustalac dokladny sklad...
a z ciekawości, jako dosłowny skład zastosowałaś? bo to faktycznie sporo kasy - sporo jak na pana Podkowę, którego bardzo cenię za dobrą jakość w stosunku do miłych cen - oraz sporo jak na tak niedługi czas stosowania...
zamierzasz jej podawać jonizowane srebro? brylanty? 😁 oczywiście żartuję, a pytam z czystej ciekawości.
Podaję dawki na 1/30 dni i cenę za 30dni/zł. Wszystko dla konia o wadze około 500 kg i przy założeniu że nadal podaje Pani Biotynę kompleks.
kreatyna - 7g/210g/17zł
glukozamina - 4g/120g/27zł
L-Lizyna paszowa - 10g/300g/9zł
Tlenek magnezu spożywczy 99% - Fe 0,0047% - 14g/420g/21zł
węglan wapnia CaCo3 -98% - 40g/1200g/10zł
witamina E - 2g/60g/13zł
białko sojowe - izolat 99% spożywczy - 20g/600g/23zł
algi morskie - 20g/600g/17zł
nośnik siemię lniane - 100g/3000g/45zł
postać-granulat - 10zł.
przygotowanie gratis
razem - 192zł
Dobrze by było jeszcze dodać;
hydrolizat kolagenu - 20ml/600ml/24zł
tryptofan - 7g/210g/9zł
treoninę - 3g/90g/ 17zł
fosforan sodu - 7g/210g/6zł
Wyjdzie z tego super mieszanka o składzie tak jakościowym jak i ilościowym nie spotykana w handlu, głównie z powodu ceny jakąby musiała mieć w standardowej sieci sprzedaży. W takich ilościach podawałbym tą mieszankę przez 1 miesiąc następnie można będzie zmniejszyć dawki. - to czesc maila od przemilego p.Podkowy. No skladnikow to may od groma, dlatego cena takla wyszla ehhhh
No rozumiem ale np. do czego i w jakim celu podaje się np. hydrolizat kolagenu ?
tryptofan,treoninę, fosforan sodu? Nie wpadłabym na to żeby podać takie cuda koniowi. Znam się na podstawowych rzeczach typu keratyna, biotyna, echinacea, wit. E i inne "standardowe" dodatki. W Twoim składzie jest sporo cudów w którymi nie miałam nigdy do czynienia... mogłabys powiedzieć co "docelowo" te wszystkie specyfiki spowodują, czyli jakiego oczekujesz ofektu po podaniu takiego super specyfiku - bo brzmi bardzo profesjonalnie właśnie, mimo że połowy nie rozumiem 🤔wirek: :kwiatek:
emuu, wystarczy poczytać - np o kolagenie 🙂
Stanowi podstawowy element tkanki chrzęstnej włóknistej i tworzy ścięgna, więzadła, chrząstki, kości, naczyniach krwionośne, i tarcze międzykręgowe. Hydrolizat koleganu, czyli „wstępnie przetrawiona” jego postać, charakteryzująca się dobrym przyswajaniem przez organizm zawartych weń aminokwasów. Hydrolizaty kolagenu poleca się przede wszystkim koniom aktywnym fizycznie (sportowcom), koniom z urazami aparatu ruchu a także rekonwalescentom w okresie po przebytych urazach oraz koniom starszym. Kolagen dobrze współdziała z glukozaminą, chondroityną, kwasem hialuronowym i witaminą C.
Dzięki wielkie. :kwiatek: Ciekawa sprawa z takim suplementem "kompakt" który ma tyle wszystko i to NA PRAWDĘ wszystko, nie tak jak w większości preparatów, które mają "wszystko" a nie mają niczego. Trochę zamotana ta moja wypowiedź, ale mam nadzieję że zrozumiecie. Mam na myśli, że człowiek całe życie się uczy i np. teraz się zastanawiam czy moje konisko nie powinno dostawać kolagenu 😂 😁. Myślę że na 10 urodziny sprawię jej jakieś przemyślane wspomagacze stawowe, taką jednorazową kurację "odżywczą" dla aparatu ruchu. Ale to przyszła wiosna. I będę pamiętać o kolagenie, o tak 😁 :kwiatek:
tak na prawdę to tylko takie mieszanki mają dużo sensu, bo podawanie jednego preparatu powinno być połączone z innym, czasem jeden "aktywuje" drugi i go ulepsza. Sam kolagen fajna sprawa, na pewno coś tam wspomoże - ale dopiero w połączeniu z innymi działa pełną parą. No ale to już temat dla biochemika 🙂
A mnie on akurat bardzo ciekawi, bo sama jestem człowiekiem ciekawskim i wszędobylskim 😂
Dobrze w takim razie że jest taka osoba jak p. Podkowa, który doradzi i dobierze sensowne dawki, specjalnie pod zapotrzebowanie, wagę itp.
Ciekawe czy kiedyś p.Podkowa pokusi się na produkowanie sieczki. Wrzuciłabym do niej wszystkie ziółka i inne smaczności jakie posiada w asortymencie a koń by chyba zwariował (już wylizuje każde źdźbło echinacei 😁 )
ha, dostalam odpowiedz od p.Podkowy i cena mieszanki ulegla zmianie, dla mnie na plus, bo po prostu damy o polowe mniejsza dawke skladnikow , bo taka doza jaka nam poczatkowo zaproponowal to jako leczenie. Pan poodpowiadal cierpliwie na moje pytania, wyjasnil moje obawy, super mega podejscie do klienta, doradza indywidulanie, no na prawde 👍 rewelacja!!! na razie biore mieszanke na miesiac, bo mamy jeszcze biotyne od tego pana i akurat za miesiac sie bedzie konczyc, wiec kolejne zamowienie zrobie juz na mieszanke z biotyna razem.
I wtedy będziesz już miała mieszankę full wypasik 😉
Fajnie fajnie. Gdy już się zdecyduję na jakieś nowe suplementacje też z pewnością napiszę do P. Podkowy i coś czuję że będę zadowolona 😉
To koniecznie napisz potem jakie efekty. A tą biotynę co dajesz to z całym zestawem dodatków? Słyszałam ze po tym grzywa rośne aż "słychać" :P
Katja a skład p. Podkowa ci zaproponował?? Na co to ma być mieszanka??
Ja mojemu koniowi daję teraz tyle różnych preparatów, że już się w tym gubię... Fajnie byłoby mieć jeden 😉
daje biotyne kompleks, ja daje ze wzgeldu na kopyta a raczej tempo narostu rogu kopytowego i jego jakosc. No powiem tak: po biotynie orlinga golym okiem efekty byly widoczne i bylo to WOW wielkie WOW 😲 🙇. Po tej efekty sa, ale nie tak blyskawicznie, aczkolwiek tez jest bardzo dobra. Zreszta ocene pozostawie kowalowi, dam zanc jak on sie wypowie czy widzi zmiane w kopytach 😉
xxagaxx sorry, pisalysmy w tym samym czasie 🙂
chcialam preparat pomagajacy mlodemu koniowi, ktory juz jest wielki, a nadal rosnie i rosnie... byly rozne przeboje pokarmowe z mloda, w efekcie nie stoi pelnoporcjowo na paszy (tzn je pasze tylko, ale nie w takich ilosciach, ze pokryloby jej zapotrzebowanie na wit i mineraly), wiec dostaje dodatki. Chcialam preparat zarowno na zdrowe kosci, mocne, elastyczne wiezadla i sciegna, odpowiednia chrzastke, jak i wspomagajacy metabolizm miesni, bo Mloda zaczyna robote.
wyslalam maila z zapytaniem do p.Podkowy, wiedzialam juz mniej wiecej jakie skladniki by mnie interesowaly, ale czekalam co on powie no i zrobil mi taka liste jak podalam wyzej. A ze napisalam mu, ze kon dostaje jeszcze muesli etc, to powiedzial, ze jezeli daje te mieszanke profilaktycznie to wystarczy dac polowe z podanej przez niego dozy poszczegolnych skladnikow. ogolnie bardz sympatycznie, rzeczowo, idnywidulanie pomocnie. polecam. a no i, ze kon grymasi straszliwie, to bedzie forma granulatu poki co i jako nosnik siemie lniane, dla mnie bomba.
emuu, słychać i widać - różnica jest niesamowita w kopytach i w sierści. Mój koń zarósł zimowym futrem, codziennie tarza się w błocie a ja nie co dzień mam czas go szorować a i tak po przejechaniu szczotką błyszczy się jak psu jajca. Sierść jest gruba, gęsta i miękka. Po prostu rewelacja ta biotyna!
zakonczylam wlasnie moje pertraktacje z p.Podkowa. Mega 🙇 i 👍! Zamowilam przy okazji wage i kolagen cala butelke osobno. A jeszcze mloda jako straszny niejadek dostala gratisowo-swiatecznie od p.Podkowy liscie stevii jako dodatek! jestem oczarowana 😜
Gillian gdzieś mi umknęło, a jaką dajesz??
Katja to daj znać jak efekty 😉 Ja mam póki co 2 wiadra biotyny z dodatkiem krzemu 😉 Koń fajnie wygląda, ale kopyta do kitu są cały czas. Choć w anszym przypadku nie ma chyba biotyny która by pomogła. Pewnie gdybym nie podawała byłoby jeszcze gorzej.