dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

Olivia mi nie chodzi o nabudowanie go tylko o wspomożenie usuwania metabolitów i różnych innych ustrojstw 😉

Equi.dream, o tamtych preparatach napisałam ze względu na aminokwasy.
Znalazłam też coś takiego, może bardziej trafione (nie wiem, jak działa, nie stosowałam):

AUDEVARD Myostem Protec - chroni mięśnie, polecany w ich sztywności. Tu znajdziesz dokładny opis:

http://www.mksklep.pl/audevard-myostem-protec-900-ml-p-2953.html

stosowaliście ultimate balancer Dodsona? Jakie efekty?
dziękuje wszystkich bardzo za sugestie, mam nadzieję, że coś się uda znaleźć sensownego. Szkoda, że to ostatnie tak "przyjemne" cenowo 😉
a ja powiem że od października znowu zaczeliśmy podawać Karemu chevinala i jednak sa to dla nas witaminy bezkonkurencyjne. w miedzyczasie mieliśmy jeszcze dodsona daily vits & mins "na spróbowanie", ale to nie to samo.
od razu powiem że nie chodzi mi o wzgledy smakowo-preferencyjne - Sylwek jest z tych, co nie wybrzydzają i pochlona wszystko jak odkurzacz, wiec pod tym wzgledem nietrudno mu dogodzić.  😀
zauważylam zmiane w jakości sierści. zawsze podawałam chevinala wiec zadbana siersc byla dla mnie normą, ale gdy zaczelismy dodsona to jakoś zmatowiala, zbrzydla - jakby witaminy nie bardzo mialy jakiś efekt. potem wrociliśmy do chevinala i znów się poprawiło. mimo że właśnie jakoś od ponownego rozpoczęcia dawania chevinala koń mi zaczął wymieniać siersc, to jakoś trzymala ona poziom. 😉
takze ja polecam. no i wychodzi on dość tanio, starcza na długo. a na marginesie - ładnie pachnie  😉 (choc ten zapach jest dosyć specyficzny i zależy od preferencji, ale mnie i mojemu koniowi sie podoba, zwierzak wyczuwa z drugiego końca stajni  :icon_razz🙂
a to fakt, o ile dodson pasze ma jak dla mnie bezkonkurencyjne, (no, prawie 😉 ) to te podstawowe witaminy im zdecydowanie kiepsko wyszly...
na szczescie inne  ich dodatki nie sa juz taka wtopa. W ogole kurcze strasznie duzo tych podst.wit trzeba dawac, w efekcie konie maja pelno tego prochu w zarciu, efekty srednie bardzo.
Gillian   four letter word
17 grudnia 2011 13:19
ktoś robił porównanie Chevinala z Equistro MegaBase?
TRATATA   Chcesz zmienić świat? -zacznij od siebie!
18 grudnia 2011 18:05
Stosował ktoś u seniora http://www.galopada.pl/sklep/product_info.php?cPath=292&products_id=9780 mam staruszkę, wygląda dobrze, nie jest chuda ale brak jej wigoru. Szukam czegoś żeby dorzucić do paszy. Macie jakieś opinie na temat tego produktu?
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
18 grudnia 2011 18:26
Tratata Co do witamin to mogę polecić Chevinala, a co do pasz to mam przetestowane na 22-latku dwie:
- wersja droższa:
Dodson Sixteen+
- wersja tańsza
Spillers senior conditioning mix

Pod tyłkiem różnicy miedzy nimi nie czuję 🙂
A czy Chevinal jest słodki? I czy spotkaliście się kiedykolwiek z koniem, który go nie jadł?

Mam zamiar zainwestowac w niego, a nie wiem czy konio będzie jadł. Jest naprawdę wybredny. Już kilka razy próbowałam zmienić mu dodatki mineralno-witaminowe i za każdym razem było sytanowcze NIE. Jedyne amu, które uwielbia to granulat Horse Vital Plus Eggersmanna. Nie narzekam na niego choć szału też nie ma, a chciałabym spróbować Forana bo słyszę wiele pozytywnych opini dookoła.
wlasnie- jak z zawartoscia cukru w chevinalu?
Szukam jakichś dodatków mineralno-witaminowych dla 18 letniej kobyły, która co roku latem ma ogromne problemy ze skórą-vet stwierdził ze to uczulenie i czas słoneczny musi spędzać w stajni (kobyła srokata).Z roku na rok jest coraz gorzej, poza tym ma zero mięśni, ale wigoru raczej nie brakuje 😉.

Moglibyście mi cos sprawdzonego podrzucić? :kwiatek: :kwiatek:
Czy gdzieś w Warszawie dostanę Bestermine?
Czy gdzieś w Warszawie dostanę Bestermine?

animavet, mksklep
szemrana, dziękuję  :kwiatek:
Nigna   Warto mieć marzenia...
22 grudnia 2011 18:49
A ja mam nietypowe pytanie 😀
Chce zrobić mojej kobyłce prezent w postaci świątecznej "choinki" do zjedzenia.
Tylko pytanie ;d Jaki rodzaj drzew iglastych może jeść koń ? Świerki/sosny/ itp ?
strasznie fajnie, ze p.Podkowa robi mieszankia na zamowienie 🙂 ale jednak czy to takie korzystne cenowo?  🤔

pomaga mi wlasnie w przepisie na mieszanke dla mojej kobyly (bardzo cierpliwy i pomocny Sprzedawca  👍 )  i poki co cena za mieszanke na 30 dni wynosi prawie 2 stowy, a jeszcze inne skladniki mi chce tam dolozyc  🙄 no coz, teraz kupie jej te mieszanke, ale potem wracamy do equine america , bo orlinga brzydula nie tknie niestety. A szkoooda, bo tak fajnie, jak mozna samemu ustalac dokladny sklad...
a z ciekawości, jako dosłowny skład zastosowałaś? bo to faktycznie sporo kasy - sporo jak na pana Podkowę, którego bardzo cenię za dobrą jakość w stosunku do miłych cen - oraz sporo jak na tak niedługi czas stosowania...
zamierzasz jej podawać jonizowane srebro? brylanty?  😁 oczywiście żartuję, a pytam z czystej ciekawości.
Podaję dawki na 1/30 dni i cenę za 30dni/zł. Wszystko dla konia o wadze około 500 kg i przy założeniu że nadal podaje Pani Biotynę kompleks.
kreatyna  - 7g/210g/17zł
glukozamina - 4g/120g/27zł
L-Lizyna paszowa - 10g/300g/9zł
Tlenek magnezu spożywczy 99% - Fe 0,0047%  - 14g/420g/21zł
węglan wapnia CaCo3 -98%  - 40g/1200g/10zł
witamina E  - 2g/60g/13zł
białko sojowe - izolat 99% spożywczy - 20g/600g/23zł
algi morskie  - 20g/600g/17zł
nośnik siemię lniane  - 100g/3000g/45zł
postać-granulat -  10zł.
przygotowanie gratis
      razem  - 192zł

Dobrze by było jeszcze dodać;
hydrolizat kolagenu  - 20ml/600ml/24zł
tryptofan  - 7g/210g/9zł
treoninę  - 3g/90g/ 17zł
fosforan sodu  - 7g/210g/6zł

Wyjdzie z tego super mieszanka o składzie tak jakościowym jak i ilościowym nie spotykana w handlu, głównie z powodu ceny jakąby musiała mieć w standardowej sieci sprzedaży. W takich ilościach podawałbym tą mieszankę przez 1 miesiąc następnie można będzie zmniejszyć dawki.  - to czesc maila od przemilego p.Podkowy. No skladnikow to may od groma, dlatego cena takla wyszla ehhhh
No rozumiem ale np. do czego i w jakim celu podaje się np. hydrolizat kolagenu ?
tryptofan,treoninę, fosforan sodu? Nie wpadłabym na to żeby podać takie cuda koniowi. Znam się na podstawowych rzeczach typu keratyna, biotyna, echinacea, wit. E i inne "standardowe" dodatki. W Twoim składzie jest sporo cudów w którymi nie miałam nigdy do czynienia... mogłabys powiedzieć co "docelowo" te wszystkie specyfiki spowodują, czyli jakiego oczekujesz ofektu po podaniu takiego super specyfiku - bo brzmi bardzo profesjonalnie właśnie, mimo że połowy nie rozumiem  🤔wirek: :kwiatek:
23 grudnia 2011 15:54
emuu, wystarczy poczytać -  np o kolagenie 🙂
Stanowi podstawowy element tkanki chrzęstnej włóknistej i tworzy ścięgna, więzadła, chrząstki, kości, naczyniach krwionośne, i tarcze międzykręgowe. Hydrolizat koleganu, czyli „wstępnie przetrawiona” jego postać, charakteryzująca się dobrym przyswajaniem przez organizm zawartych weń aminokwasów. Hydrolizaty kolagenu poleca się przede wszystkim koniom aktywnym fizycznie (sportowcom), koniom z urazami aparatu ruchu a także rekonwalescentom w okresie po przebytych urazach oraz koniom starszym. Kolagen dobrze współdziała z glukozaminą, chondroityną, kwasem hialuronowym i witaminą C.
Dzięki wielkie.  :kwiatek: Ciekawa sprawa z takim suplementem "kompakt"  który ma tyle wszystko i to NA PRAWDĘ wszystko, nie tak  jak w większości preparatów, które mają "wszystko" a nie mają niczego. Trochę zamotana ta moja wypowiedź, ale mam nadzieję że zrozumiecie. Mam na myśli, że człowiek całe życie się uczy i np. teraz się zastanawiam czy moje konisko nie powinno dostawać kolagenu  😂  😁. Myślę że na 10 urodziny sprawię jej jakieś przemyślane wspomagacze stawowe, taką jednorazową kurację "odżywczą" dla aparatu ruchu. Ale to przyszła wiosna. I będę pamiętać o kolagenie, o tak  😁 :kwiatek:
23 grudnia 2011 16:14
tak na prawdę to tylko takie mieszanki mają dużo sensu, bo podawanie jednego preparatu powinno być połączone z innym, czasem jeden "aktywuje" drugi i go ulepsza. Sam kolagen fajna sprawa, na pewno coś tam wspomoże - ale dopiero w połączeniu z innymi działa pełną parą. No ale to już temat dla biochemika 🙂
A mnie on akurat bardzo ciekawi, bo sama jestem człowiekiem ciekawskim i wszędobylskim  😂
Dobrze w takim razie że jest taka osoba jak p. Podkowa, który doradzi i dobierze sensowne dawki, specjalnie pod zapotrzebowanie, wagę itp.
Ciekawe czy kiedyś p.Podkowa pokusi się na produkowanie sieczki. Wrzuciłabym do niej  wszystkie ziółka i inne smaczności jakie posiada w asortymencie a koń by chyba zwariował (już wylizuje każde źdźbło echinacei  😁 )
ha, dostalam odpowiedz od p.Podkowy i cena mieszanki ulegla zmianie, dla mnie na plus, bo po prostu damy o polowe mniejsza dawke skladnikow , bo taka doza jaka nam poczatkowo  zaproponowal to jako leczenie. Pan poodpowiadal cierpliwie na moje pytania, wyjasnil moje obawy, super mega podejscie do klienta, doradza indywidulanie, no na prawde  👍 rewelacja!!! na razie biore mieszanke na miesiac, bo mamy jeszcze biotyne od tego pana i akurat za miesiac sie bedzie konczyc, wiec kolejne zamowienie zrobie juz na mieszanke z biotyna razem.
I wtedy będziesz już miała mieszankę full wypasik 😉
Fajnie fajnie. Gdy już się zdecyduję na jakieś nowe suplementacje też z pewnością napiszę do P. Podkowy i coś czuję że będę zadowolona 😉
To koniecznie napisz potem jakie efekty. A tą biotynę co dajesz to z całym zestawem dodatków? Słyszałam ze po tym grzywa rośne aż "słychać" :P
Katja a skład p. Podkowa ci zaproponował?? Na co to ma być mieszanka??

Ja mojemu koniowi daję teraz tyle różnych preparatów, że już się w tym gubię... Fajnie byłoby mieć jeden 😉
daje biotyne kompleks, ja daje ze wzgeldu na kopyta a raczej tempo narostu rogu kopytowego i jego jakosc. No powiem tak: po biotynie orlinga golym okiem efekty byly widoczne i bylo to WOW wielkie WOW  😲  🙇. Po tej efekty sa, ale nie tak blyskawicznie, aczkolwiek tez jest bardzo dobra. Zreszta ocene pozostawie kowalowi, dam zanc jak on sie wypowie czy widzi zmiane w kopytach  😉

xxagaxx
sorry, pisalysmy w tym samym czasie 🙂

chcialam preparat pomagajacy mlodemu koniowi, ktory juz jest wielki, a nadal rosnie i rosnie... byly rozne przeboje pokarmowe z mloda, w efekcie nie stoi pelnoporcjowo na paszy (tzn je pasze tylko, ale nie w takich ilosciach, ze pokryloby jej zapotrzebowanie na wit i mineraly), wiec dostaje dodatki. Chcialam preparat zarowno na zdrowe kosci, mocne, elastyczne wiezadla i sciegna, odpowiednia chrzastke, jak i wspomagajacy metabolizm miesni, bo Mloda zaczyna robote.
wyslalam maila z zapytaniem do p.Podkowy, wiedzialam juz mniej wiecej jakie skladniki by mnie interesowaly, ale czekalam co on powie no i zrobil mi taka liste jak podalam wyzej. A ze napisalam mu, ze kon dostaje jeszcze muesli etc, to powiedzial, ze jezeli daje te mieszanke profilaktycznie to wystarczy dac polowe z podanej przez niego dozy poszczegolnych skladnikow. ogolnie bardz sympatycznie, rzeczowo, idnywidulanie pomocnie. polecam. a no i, ze kon grymasi straszliwie, to bedzie forma granulatu poki co i jako nosnik siemie lniane, dla mnie bomba. 
23 grudnia 2011 19:12
emuu, słychać i widać - różnica jest niesamowita w kopytach i w sierści. Mój koń zarósł zimowym futrem, codziennie tarza się w błocie a ja nie co dzień mam czas go szorować a i tak po przejechaniu szczotką błyszczy się jak psu jajca. Sierść jest gruba, gęsta i miękka. Po prostu rewelacja ta biotyna!
zakonczylam wlasnie moje pertraktacje z p.Podkowa. Mega  🙇 i  👍! Zamowilam przy okazji wage i kolagen cala butelke osobno. A jeszcze mloda jako straszny niejadek dostala gratisowo-swiatecznie od p.Podkowy liscie stevii jako dodatek! jestem oczarowana  😜
Gillian gdzieś mi umknęło, a jaką dajesz??

Katja to daj znać jak efekty 😉 Ja mam póki co 2 wiadra biotyny z dodatkiem krzemu 😉 Koń fajnie wygląda, ale kopyta do kitu są cały czas. Choć w anszym przypadku nie ma chyba biotyny która by pomogła. Pewnie gdybym nie podawała byłoby jeszcze gorzej.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się