Derki

Muszę się dopytać.

Czy u Was derki są grubością porównywalne go gramów wypełnienia?

Czy to jest tak,że to określa jkąś ciepło-grzejną cechę derki, ale o samej w sobie grubości nie świadczy? Bo każdy producent ma inne wypełnienia o innych parametrach grzejnych?

Nie daje mi temat spokoju od kiedy zakupiona zimówka 370gr jest jak nic, sporo cieńsza niż inna 220gr  🤔wirek: 🤔wirek:

wogóle u mnie to w derkach gramaż sobie, grubość sobie. I już sama nie wim która cieplejsza  😵

Już nic z tego nie rozumiem  🤔

edit. kurde, znów kupiłam za małą derkę  😤 a jeszcze na jesieni wczesnej ten rozmiar był ok  😵
jako, że decyzja goleniowa zapadła to zastanawiam się czy lepiej kupic 300 g czy 500 g, zadnej 500 w normalnej cenie znalezc jakos nie mogę, mozecie mi coś doradzić?

czy moze nie ma sensu takiej grubej kupowac i lepiej kupic 300 a pod to polar najwyzej wkładac?

aktualnie mam poza osuszającym polarem, derkę polarową z podwójną warstwą na grzbiecie, oraz taką z wypelnieniem, tylko za cholerkę nie wiem jakim, teraz w niej stoi i się nie poci, ale jakos obrosła, więc po ogoleniu będzie trzeba co innego.

przeraza mnie to wszystko troszkę, mogłabym liczyc na pomoc?:kwiatek:
Mysle ze 500 to przegiecie w normalnie stajni, praktyczniejsza bedzie 300 i w razie co zalaozenue cos pod nia..
Isabelle, ja 500 znam tylko stajenną Tattini, puchówkę. Zależy od ciepłoty stajni i konia- dopóki nie ogolisz to się niestety nie dowiesz.
deborah   koń by się uśmiał...
30 listopada 2011 07:28
Endurka, to nie jest od siebie zależne. Wypełnienie w tej samej gramaturze może być mniej lub bardziej gęste. wiele zależy też od podszycia derki.
dla przykładu nasze derki podszywane bardzo grubym polarem z wypełnieniem 200 w dotyku nie sa jakieś mega puchate ale ciepłotę dają jak 300-350 gram. Za to te podszywane śliskim materiałem z wypełnieniem 300  są w dotyku grubsze ale grzeją słabiej.
wypełnienie 200  od dwóch różnych producentów jest często raz grubsze raz cieńsze. ale kiedy jest cieńsze jest z reguły nieco sztywniejsze bo bardziej zbite.

mnie tylko jedno zastanawia.
Piszecie czasami ze derka ma np 2 lata i ciepłota się zmniejszyła. W nawiązaniu do powyższego wydaje się to irracjonalne bo przecież nie ubyło w niej wypełnienia tylko owe wypełnienie jest bardziej zbite. a skoro 200 puchate i 200 zbite nadal jest dwusetką to derka teoretycznie powinna grzać tak samo?
no właśnie przyszła horseware 370gr i jest cienka jak 150gr jacsona  😵
ale moze ciepla  😉
przekopuję wątek, szukam zimówek i nie mam zielonego pojęcia co brac...

jak kon stoi teraz w derce z wypelnieniem(nie wiem jakim szczerze mówiąc, jak to oprócz metki można sprawdzic?) i niezle zarosła, ale sie nie poci, to po ogoleniu mam od razu zapakować w 300g przy takich temperaturach jak teraz? i moze stac juz do konca zimy? czy jednak będę musiala sie zapobiegawczo zaopatrzyc w coś grubszego jeszcze na temp -20?

czy po ogoleniu wstawic w to samo w czym stoi teraz włochata? nie będzie za chłodno?

opinie o colorado, przegladajac wątek są różne, albo jednodniowa beznadzieja, albo niezniszczalna. bo znalazłam taką : derka colorado zimowa, cena jest niziutka, ale nie wiem czy ryzykowac... znalazłam jeszcze taniutkiego YORKa, ale jakbym chciala kupic oprócz takiej w okolicach 300 g na wieksze mrozy to  grubszych jak 300 nie ma.

poradzicie?

asds   Life goes on...
02 grudnia 2011 21:09
Derka zimowa Masta 400gr, kolor Rumba Red

i modelka pozująca

Mam pytanie, czy można przypiąć kaptur do derki, która nie jest do tego przeznaczona i nie ma żadnych zapięć do tego przeznaczonych❓
juliadna   siwek czarnogrzywek <3
03 grudnia 2011 21:51
Specjalistki poradźcie 🙂
Chcę kupić derkę ripstop eskadrona (z rozcięciami na łopatkach) i zastanawiam się czy wziąć M czy L wszystkie derki Lolek ma M ,ale kilka razy pojawiło się że ripstopy są lekko przyciasne w klacie. I nie wiem co zrobić

Dera M transpotowa:

dralon M

i dralon L

ale ripstopy wypadają dłuższe. Ja bym brała M
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
04 grudnia 2011 19:47
Jak wypadam rozmiarowo ta derka:http://www.gnl.pl/derka-zimowa-pfiff-winnipeg-p-6588.html

Zmierzylam konia kolezanki i wyszlo mi 125 po grzbiecie a calosc 180. wedlug tabelki wychodzi mi cos pomiedzy 125-135 bo maci mi ta dlugosc calosci.
Ruda77 sizalem🙂 Do zapięć derkowych.
Nasturcja-Renata   Moi trzej mężczyźni :)
04 grudnia 2011 19:54
domiwa napisz do sklepu i podaj im te dwa wymiary, na pewno Ci doradzą, który rozmiar wziąć. Ja bym brała 135 cm  😉
Posiada ktoś zimówkę Villa Horse, dokładnie tą: http://konie.sklep.pl/derka-zimowa-villa-horse.html
Interesuje mnie jej wykonanie i trwałość. Warto?
Cena wydaję się ciekawa, jednakże nie chciałabym po miesiącu wymieniać sprzączek itp.  😉
paa , dziekuje :kwiatek:
anetakajper   Dolata i spółka
05 grudnia 2011 06:38
Posiada ktoś zimówkę Villa Horse, dokładnie tą: http://konie.sklep.pl/derka-zimowa-villa-horse.html
Cena wydaję się ciekawa, jednakże nie chciałabym po miesiącu wymieniać sprzączek itp.  😉

Ogólnie wszystkie derki villa są mega wytrzymałe. Ja mam wszystkie modele villa i wszystkie wytrzymują długo. Jedną mam już 3 sezon i mam nadzieje, że ostatni  😉 bo chcę nową  😀iabeł:
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
05 grudnia 2011 11:07
Nasturcja-Renata dzieki. Zamowilam 135. i wedlug sklepu ma 180cm calosc🙂

mnie tylko jedno zastanawia.
Piszecie czasami ze derka ma np 2 lata i ciepłota się zmniejszyła. W nawiązaniu do powyższego wydaje się to irracjonalne bo przecież nie ubyło w niej wypełnienia tylko owe wypełnienie jest bardziej zbite. a skoro 200 puchate i 200 zbite nadal jest dwusetką to derka teoretycznie powinna grzać tak samo?

tez mnie to zawsze zastanawialo, jak ludzie pisza ze po 3 sezonach i kilku praniach dera ma juz 100g zamiar 300. Przeciez nie ulotnilo sie z niej wypelnienie :P

A propos grubosci i wypelnienia - mialam derke 300g EquiTheme a teraz kupilam tez 300g ale Yorka i jest ciensza i lzejsza niz ET. Dlatego mnie zastanawia, czy bedzie rownie ciepla. Mam nadzieje, ze tak...
Wojenka   on the desert you can't remember your name
05 grudnia 2011 11:28
Angeel, i jak ten York jakościowo w porównaniu do Equi Theme? Bo tą druga mam i bardzo lubię.
Wojenka - na razie nie moge powiedziec, bo York lezy w stajni nieuzywany i czeka na mrozy 😉 Ale szczerze mowiac EquiTheme mnie nie zachwycil i poszedl w swiat 😉
juliadna mój dość drobny wałaszon niecałe 165 w kłębie w Rip Stopa M sie nie dopina na klacie, więc ja tam bym wzięła raczej L 🙂 A tak z ciekawości -ile Latino ma wzrostu ? 🙂
Dla golonego konia na zimę brac 300 czy poszukać jakąś grubszą? Na razie stoimy w polarówce i na to plandekę Eskadrona 200 g. Golimy sie za jakies dwa tygodnie i nie wiem jakiej dery szukać dla Pielgrzyma.  🙂
przyszła moja zimowa masta na padok  😍 😍
będę z nią spać  💃
A moje zdolnie siwe konisko zalatwilo horze w jeden dzien w boksie, zalamka.

a ja osobiście nie polecam derek villa 🙄
być może dlatego, że jestem przyzwyczajona do wyższej jakości...
chociaz może za te cene jakość jest "odpowiednia"

te co ja widziałam i używalam, były moim zdaniem źle skrojone, te paski na klacie nie dało sie normalnie zapiąć tak żeby jednocześnie również rzep był zapięty...
przekręcała się, poobcierała jednego konia praktycznie do krwii na jednej łopatce
szwy na podszewce popuszczały
i ich wodoszczelnośc też pozostawiała wiele do życzenia

klamerki czy sprzączki nie poodpadały(pod tym względem były ok) ale mnie więcej do szczęścia potrzeba 😉

w każdym razie ja się tego wszystkiego pozbylam i więcej raczej już nie zakupię...
piglet, Mówisz o tej zimowej czy tej przeciwdeszczowej?
ja miałam do czynienia z przejściówką brązową na polarze i dwoma tymi wiosenno-jesiennymi 150g: zielona z paskiem i brązowa z paskiem

te zimowe to chyba tegoroczna nowość 😀 ale ja już nie mam ochoty ich testować 😉
Mi się Villa sprawowały do ubiegłego roku super. W tym roku dokupiłam jeszcze jedną podszytą polarem (żeby była na zmianę) i ta jest ewidentnie jakościowo gorsza i mam wrażenie, że ma inny krój, bo bardzo jedzie do tyłu. Zresztą po tygodniu oderwał się polar w niej na kłębie. Niemniej jednak musi wytrzymać już teraz, bo tą, którą miałam dwa lata rudy gdzieś rozwalił - i ma ogromną dziurę.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się