Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

W domu to już tylko możesz dobrze oświetlić obiekt albo użyć flesza. 😉 Lub wysokie iso, ale to wtedy szumy będą.
Livia   ...z innego świata
02 grudnia 2011 13:46
flygirl, dzięki 🙂 Tyle, że nawet jak spróbowałam w dzień, to wyszło tak:

Dane dla tego zdjęcia: czas 1/250, f 5.3, ISO 100. Mogę ustawić czas i przysłonę, a potem wychodzi tak, jak powyżej...
trzynastka   In love with the ordinary
02 grudnia 2011 15:46
Livia, bo to działa tak, że do wszystkiego w lustrach trzeba dojść. 😉
Robisz zdjęcie, jest ciemne - masz trzy wyjścia.
Otworzyć szerzej przesłonę by więcej światła się dostało do aparatu czyli zmniejszyć wartość f. ale to rzadko przy tych zestawach lustrzankowych jakoś znacznie rozjaśni zdjęcie, bo domyślam się, że nie posiadasz jasnego obiektywu.
Więc przechodzimy do opcji drugiej, wydłużyć czas, ale już ustaliłyśmy, że przy koniach i przy obiektywach bez stabilizacji nie ma co za dużo schodzić z czasem, bo na wartościach typu 1/30 ciężko się foci 😉
no i trzecia opcja zwiększyć iso, na tym zdjęciu masz iso 100, próbowałaś je podnieść? do 200, 400 ? 800 ? 😉 na pewno dało by to efekt 😉

Ale prawda jest taka, że najlepiej jest działać na granicy wszystkiego. Szukać możliwie krótkiego czasu dla możliwie niskiego iso przy możliwie najbardziej odpowiadającej nam do danego zdjęcia wartości f.

Eh.. chcesz sie spotkać? 🙂
Pożycze Ci książkę i pokażę co nieco 🙂
Livia   ...z innego świata
02 grudnia 2011 16:14
nine, ja wiem, że powoli się dojdzie do wszystkiego (ja już tak mam, że jak się na coś napalę, to chciałabym "na już", a tu trzeba cierpliwości i dużo kombinowania) 😡

Nie znalazłam jak dotąd u mnie opcji do kombinowania z wartością ISO, zobaczę jeszcze w instrukcji.
I chętnie się spotkam, dziękuję za propozycję  :kwiatek:
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
02 grudnia 2011 18:48
Znalazłam na strychu Heliosa i chciałabym go podłączyć do mojego Nikosia D90. Wyczytałam że potrzebuję adaptera M42 tylko czym się różnią te 2 (poza tym że jeden ma soczewkę a drugi nie):
http://www.ceneo.pl/7804247
http://www.ceneo.pl/375615

Tylko proszę o wytłumaczenie "jak dla blondynki" (nie obrażając blondynek oczywiście) bo ja jeszcze laik jestem 😡
A może jeszcze inny adapter dla początkującego?
Misskiedis ja mam dokładnie tę > http://www.ceneo.pl/7804247
I sprawuje się świetnie (-: Choć dawno już nie korzystałam z heliosa.
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
02 grudnia 2011 19:46
MsCarmen, a możesz wyjaśnić czym się różnią te adaptery z soczewką i te bez?
ps. dalej pracujesz w sklepie foto w wawie?
Dziewczyny jaki obiektyw byłby odpowiedni dla początkującego, zaraz po zwykłym kicie 18-55?  😉
to zalezy do czego  i jakie masz fundusze
Mam canona 550d a co do obiektywu, to nie ma być z najniższej półki, ale z najwyższej półki też nie. 😎
Żeby mnie długo zadowalał. A zdjęcia robie koniom, ludziom, wszelakim zwierzakom, lubie jak jest fajny bokeh...
Jest taki do wszystkiego ?  🙇  😁

ps: Kurde, dziewczyny, boję się do was pisać, mam wrażenie, że palne coś głupiego ;}
18-200 jest chyba ale jakos marrrna raczej
pomysl co potrzebujesz, czy tele czy co, czego ci brakuje, czy wolisz jasniejszy obiektyw, czy nie potrzebujesz az tak jasnego a wolisz lepsza jakosc
Znaczy nie muszę mieć aż tak jasnego 😉 Co prawda bardzo interesuje mnie jakość, bo można ewentualnie rozjaśnić w jakimś pierwszym lepszym programie .  😉
trzynastka   In love with the ordinary
04 grudnia 2011 21:09
MsCarmen, a możesz wyjaśnić czym się różnią te adaptery z soczewką i te bez?

serio się nie da wklikać w google?
[url=http://www.google.pl/search?q=adapter+m42+soczewka+czy+bez&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a]http://www.google.pl/search?q=adapter+m42+soczewka+czy+bez&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a[/url]
W linkach można spokojnie wyczytać, że... :
te z soczewką pogarszają jakość obrazu, ale z kolei przy niektórych (może wszystkich ???) szkłach M42 trzeba użyć z soczewką by było ostrzenie na nieskończoność.

qrde,
zostawiłam aparat w bagażniku auta, ma być około ZERA... mam iść?? czy nic sie nie stanie??
mam mokry łeb - a na parking daleko  😀iabeł: 😀iabeł: 😀iabeł:
Nie powinno mu nic być. Jak już po niego pojdziesz, to nie przenośu od razu do ciepłego. Najlepiej przenieś w torbie foto, zostaw w spokoju żeby dobił do temperatury otoczenia. Jeśli wniesiesz zimny aparat do domu osadzająca się para może mieć wpływ na elektronikę.
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
05 grudnia 2011 07:53
moja nowa zabaweczka 💘

Niestety gdy już dogadałam się z zestawem lampa + kit, tak teraz znów muszę uczyć się wszystkiego od początku, bo z fisheyem jest zupełnie inaczej.
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
05 grudnia 2011 10:33
O taaaak, takiej zabaweczki to szczerze zazdroszczę! To moje kolejne obiektywowe marzenie z listy tych "marzeń foto" 😉
Strucelka, Jej, ja już tak długo przymierzam się do rybiego, ale coś mi nie idzie, w Toruniu raczej ciężko dostać, a przez internet nie jestem przekonana -.- Jeszcze gorzej, że d5000 nie ma silnika -.-
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
09 grudnia 2011 20:24
Czy ktoś z Was posiada tego typu sprzet?-> http://allegro.pl/nikon-d5100-18-55-vr-70-300t-4-8-16-32gb-torba-i1986706673.html
http://allegro.pl/nikon-d5100-18-55-vr-55-200dx-4-8-16-32gb-torba-i1986709010.html

Głównie chodzi o NIkona D5100
Czy jest model canona porównywalny do tego modelu Nikona?
Czy ktoś z was miał w łapkach D5100, D3100 i D90 - porównywalnie mógłby mi napisać swoją opinie który model wydaje się lepszy, poręczniejszy, przyjemniejszy w fotkach?

Potrzebuję sie zorientowac w kilku kwestiach ...ale to już na prv.
zabeczka17, Ja moge polecić D5000 🙂
11 grudnia 2011 17:13
Tego modelu nie brałam pod uwagę tylko z tego powodu że źle wypowiadają się o nim na forum Nikona. 🙁
Tak myślę że chyba kupię standardowy zestaw D90 plus Sigmę 55-200 AF...coś tam.
Coraz więcej jest ,,ale" w kwesti NIkona D5100 i boję się że nie podołam tej maszynce.
Od zawsze miałam Canony i radziłam sobie z ,,obsługą" ;] Nikon D5100 mi chyba tego nie ułatwi a ponoc najprostrzą w obsłudze  wersją jest właśnie model D90.
Może jestem w błędzie ale pisze tylko to co wyczytałam na forum.
Stąd moje pytania do was....
D90 czy D5100? A może jest jakiś inny lepszy zamiennik w przybliżonej cenie ?

Chciałabym robić zdjecia koniom - wiadomo- ale tez szukam do tego obiektywu który robi fajne fotki przy ciemniejszym oświetleniu typu hala.
Budżet mam skromny i szukam czegoś co bankowo przypadłoby mi do gustu :P Standardowego kitu nie biore nawet pod uwagę ;P.
na d5000 nie mogę powiedzieć złego słowa, wielu negowało słuszność obrotowego wyswietlacza ale dla mnie to jeden z większych plusów.
co do obiektywu to mam 18-105. jeśli chcesz z dwoma to od razu zastanow sie do czego beda Ci potrzebne, czy chcesz makro czy panoramy itd.

jak u Ciebie z umiejętnosciami?
jestes juz w temacie czy to dopiero poczatek przygody z fotografią?

11 grudnia 2011 18:16
Główne założenia dla mnie to:
- ostrość  zdjęć w ruchu-  konie itp itd.  często z 200-300m
- szybkość wykonywania fotek
-w miare dobre zdjęcia  przy gorszym świetle- typu hala..

Czy jesteście mi w stanie doradzić sprzęt - zestaw do 3500 zł?
Moze być mniej nie pogniewam sie 🙂 Ważne żeby było wygodne efektowne i przyjemne. Do tej pory tylko dwa modele lustrzanek odpowiadają tym definicjom -> NIkon D90 i D5100.. Jesli jestem w błędzie czekam na pouczenie 😀

Jestem średnio w temacie z fotografią jednak bardzo szybko się uczę.
Do tej pory operowałam Canonem Power Shot. Była tam możliwosć mauala ale po kilku latach jestem spragniona sprzętu typu ->  ,,bardziej", lepiej, efektowniej.... 😎 😁
Mój canonik przestał mi wystarczać.... chcę czegoś co być moze na poczatku rpzerazi amatora ale w miare możliwości poznawania aparatu stwierdzi- wow to jest właśnie to 🙂
Wie jestem wymagająca :P w dodatku za tą cene  😵 😁

zabeczka17, zacznij od szukania obiektywu może, sprawdź ceny, a potem myśl o tym na jakie body Ci starczy. Na przykład taki nikkorowski 70-300 vr (nowy) kosztuje  2 tys. Nie rób tak, że kupisz sobie wybajerowane body i do tego słabe szkło, bo będziesz przeklinać wybór.
11 grudnia 2011 19:02
Czyli jeszcze wiele przede mną :P🙂
jaka lampa do NIKONA d300?
musze dokupić bo foty w pomieszczeniach nie dają rady w ogóle
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
12 grudnia 2011 08:07
martva a Ty masz moje marzenie - Sigmę f/2.8 😜

Libeerte ja kupowałam w Saturnie 🙂

jakby ktoś był zainteresowany, moja pierwsza 'klubowa' galeria z użyciem fisheye 🙂
[url=https://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.256983564363341.60696.226815777380120&type=3]Pixel[/url]

było bardzo ciemno, głównym źródłem światła była moja lampa 😁 niektóre zdjęcia mają ziarno, bo przegięłam z ISO, ale mają też fajny, ulubiony przeze mnie klimat 🙂

Dodofon, SB700 wystarczy (jeśli chodzi o nowe i Nikona). Ważny jest odchylany palnik i praca w trybie TTL - to Ci ułatwi życie. Możesz też kupić zamiennik. Tutaj znajdziesz kilka propozycji
12 grudnia 2011 14:22
No nic zdecydowałam sie na początek na taki przyjemny  zestawik...mam nadzieję że się nie zawiodę. A za rok uzbieram na lepszy słoik 🙂

http://allegro.pl/nikon-d5100-18-55-vr-55-200-dx-fv-sklep-raty-i1978942339.html
Mam pytanie czy jest sens w ogóle kupować aparat, który kosztuje poniżej 400 zł ? Do dziś nie wiedziałam, że takie istnieją  😡. Jednak szukając prezentu gwiazdkowego wpadłam na pomysł aby takowy sprzęt podarować mamie, która wprawdzie ma już aparat (fuji s5600) ale zupełnie nie wykorzystuje jego możliwości i narzeka, że jest nieporęczny i ciężki.

Wpadł mi w oko np. taki model:
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/coolpix/life/coolpix-l23

Wystarczy na dokumentację foto własnego ogródka i wakacyjnych wypadów  👀 ?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się