Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

zabeczka17, Ja akurat z d5000 nie mam żadnych problemów, a jest to moja pierwsza lustrzanka 🙂
Na koncertach spisuje się świetnie, na dworze robienie zdjęc końskich też super, jakies portrety też dobre, tylko na hali nie byłam zadowolona, ale to raczej wina moja i tego, że nie zastanowiłam się dobrze kupując i wzięłam ciemny obiektyw 🙂
Jeśli byś chciała, to mogę przesłać kilka przykładowych zdjęć 🙂
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
16 grudnia 2011 13:48
zabeczka17@wp.pl czekam 🙂 na fotki ;] dziekuje za opinie ;]

edit: No i przyszło moje maleństwo.... leży taki biedny, samotny, niekochany, nietknięty wręcz.......  Miałbyć radością.. stał się  ofiarą braku czasu...

Czasami słowa na k.. to za mało :P dlaczego doba trwa tylko 24 h? :emot4:

A tak na serio to mam nadzieję że się nie zawiodę. Długo marzyłam o lustrzance... o sprzęcie który bedzie mnie porywał, stawiał coraz to nowsze wyzwania.  Oby współpraca przebiegła pomyślnie :P

nie ma nikt  body d70 albo d70s? tudzież jakiegoś d100/ ewentualnie FinePix S2 Pro?

edit, juz nie trzeba
Lov   all my life is changin' every day.
28 grudnia 2011 22:20
Zaczynam się rozglądać za nowym obiektywem, bo moja Sigma zaczyna już porządnie mydlić, i nawet na krótkiej ogniskowej ciężko mi porządnie złapać ostrość.. Co możecie polecić z mocowaniem do Nikona? Kitowego obiektywu nie używam praktycznie w ogóle. Chciałabym coś jaśniejszego, powiedzmy że z ogniskową coś w stylu 55-200 w sumie sama nie wiem.. Rozglądam się i rozglądam, nic ciekawego nie widzę.

A może od razu lepiej się zaopatrzyć w nowy aparat? Mój D60 ma już w sumie 3 lata z hakiem.. Tylko co?
madmaddie   Życie to jednak strata jest
28 grudnia 2011 23:21
ja myślałam o lustrzance analogowej, tylko że skoro robiąc zdjęcia cyfrowe chciałabym mieć choć minimalną możliwość manipulowania tym co otrzymuję.
i mam pytanie czy opłaca się urządzić ciemnię w domu?
albo czy można wywołać film w domu i taki wywołany i pocięty zanieść do powiększenia do punktu foto?
na fotografii analogowej w ogóle się nie znam  😡
madmaddie, zanieść do wywołania (kliszę - negatyw albo slajd) do labu. Kupić porządny skaner do slajdów.
madmaddie - kup na początek jakiegoś FED'a albo coś podobnie banalnie prostego i się baw. Nie wiem skąd jesteś, ale jeden człowiek w stolicy robi kursy dla chcących wołać cz-b filmy na własną rękę. Sprawa jest prostsza niż się wydaje, a zabawy po uszy.
Jeśli nie chcesz sama wywoływać to najpierw oddawaj do zwykłego labu /cena/, a jak już Ci zacznie wychodzić coś ciekawego i sensownego to już radzę oddawać filmy w dobre ręce, które jeszcze nie robią masówki, ale dbają o jakość powierzanych materiałów. Jakość, świeżość używanych odczynników ma naprawdę istotne znaczenie. Pamiętaj, że fotolaby nastawione na masówkę używają chemii wielokrotnie regenerowanej, a maszyny mają często nieźle usyfione.
A jak już wsiąkniesz to zainwestujesz w dobrą puszkę /np jak mój ukochany Nikon F-5/, dobre szkiełko, zaczniesz używać dobrych jakościowo filmów i wio!
Aha -  nieprawdą jest, że analogowa fotografia to nudy. Masz lomografię, masz możliwość remixowania/crossowania filmów, czy pstrykania na starych, przeterminowanych filmach, jakie jeszcze można znaleźć na allegro /np ORWO/, a które niosą często bardzo ciekawy efekt. Osobiście polecam analogię.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
29 grudnia 2011 14:46
dziękuję bardzo  :kwiatek:
trzynastka   In love with the ordinary
30 grudnia 2011 16:20
Wawrku albo inni analogowicze.
Jestem po pierwszym wywołanym filmie z mojego LOMO i nie wiem czy ja popełniłam błąd zakładając film, czy firma go wywołująca coś sknociła.
Sprawa wygląda tak, że klatki są krzywe. Lomo to fisheye wiec od razu wiadomo gdzie powinien być środek zdjęcia. A tu jest jakoś dziwne, boki poprzekładane, zdjęcia poucinane a momentami widać kawałek poprzedniej klatki :

Czyja wina? Założyłam film krzywo? Firma wywołująca sknociła ?
Ja się w sumie lomo nie zajmowałem jakoś specjalnie, ale kilka przeterminowanych filmów dałem do crossowania i coś tam wyszło 🙄

A jakim aparatem pstrykałaś? Moim zdaniem to nie jest kwestia wywołania. Poza tym nie pękaj. Prawdziwi pasjonaci lomografii twierdzą, że im bardziej krzywe, rozmyte i bezmyślne tym lepiej. A mi ta fota się podoba 😉
30 grudnia 2011 19:58
Aniołek pod choinkę mi przyniósł taki : http://allegro.pl/lomo-lomography-fisheye-czerwony-dvd-kra-i2008697125.html
Mnie, ani jakość, ani krzywość nie przeszkadza, przeszkadza mi, że z lewej strony na to zdjęcie "wbija się" jakby 1/4 drugiego.
Efekt który by mnie zadowolił to środek zdjęcia na środku zdjęcia 😉
Jak Tu :

Zdjęcie robione identycznym lomo. Tu wszystko jest jak ma być. Widać boki, kółko i środek no jest jakby na środku !
Może to taka niechcąca multiekspozycja wyszła?
30 grudnia 2011 20:10
To bardzo niechcący.
W sumie udało mi się złapać koleżankę od drugiego lomo i powiedziała, że najprawdopodobniej nie dokręcałam między klatkami filmu i gratisowo w labie źle pocieli, że też tak miała na początku. Chyba muszę zrezygnować z tanich masowych sposobów wywoływania zdjęć i znaleźć jakieś lepsze miejsce do wywoływania filmów.
Dokładnie.

Myślisz, że w "masowym" labie ktoś patrzy na klatki? hehe... Do wywoływania polecam Kubę Jarońskiego. Ślę Ci PW.
D7000

D90

D5100

D5000 

D3100

D3000

ktory nikon ? jestem kompletnie skołowana , nie powiem bardziej chciałabym sie bawic profi , narazie pracuje na soniaku  🙄
nine, miałam to samo z jedną kliszą z fiszaja, problem leżał w tym ze klisza była bez kodu DX, więc kup z kodem i zobacz
no i trzeba znaleźć dobre miejsce do wywołania bo różnie to wygląda, i wywołanie i skanowanie

na forum lomografia polecali jakiś lab wysyłkowy, przebrnij, poszukaj
to moja klatka z tego samego co masz

cieciorka   kocioł bałkański
01 stycznia 2012 14:36
nine, mnie też się wydaje, że labie nie sknocili, jak już się film naświetlił krzywo, to nic nie pomogą
01 stycznia 2012 15:23
nine, miałam to samo z jedną kliszą z fiszaja, problem leżał w tym ze klisza była bez kodu DX, więc kup z kodem i zobacz

Dzięki, szkoda, że własnie sylwestrowo wycykałam kolejny film 😉

Cieciorka, Sznurka, Wawrek  - dzięki za rady 🙂
Pomoże ktoś  :kwiatek: :kwiatek:  🙇 🙇

czy ktoś mógłby poradzić, który aparat jest lepszy?

kodak M23 lub kodak M52
czy
Nikon s3100

Która z firm ma bardziej pozytywną opinię? szukam czegoś do takiej codziennej pracy, zrobienia zdjęć sprzętu czy na wakacjach, nic specjalnego...
A kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę.
Może ktoś pomóc?? 

edit: kupiony Nikon, jak na moje potrzeby jest ok 🙂
nine Jak dla mnie ewidentnie lab zwalił robotę.

A tu z niusów, jakbyś kogoś interesowało (-:
Nowy N D4
myślałam że będzie większą pikselozę miał
ludki

wiem ,ze gdzieś w necie istenieje fajna stronka , gdzie ludzie wrzucaja rożne sesje zdjeciowe , moze ktos wie jak sie zwie ?
06 stycznia 2012 18:52

Nowy film [sylwestrowy] reklamowałam. W środę mam odbierać poprawiony, zobaczymy 🙂
Hej
mam do was pytanie jak to nie ten wątek to sorki🙂 Czy ktoś mógłby doradzić mi co do zakupu kamery cyfrowej ? Moze ktos się na tym zna . Chce do filmowania koni i rożnych  rzeczy🙂

A w jaki sposób lab może przesunąć klatki w filmie?
06 stycznia 2012 22:03
[quote author=MsCarmen link=topic=52.msg1249352#msg1249352 date=1325853150]

Nowy film [sylwestrowy] reklamowałam. W środę mam odbierać poprawiony, zobaczymy 🙂
[/quote]

W sumie wyjaśnię. Zareklamowałam, bo na filmie było ok na klatkach, a na wywołanych znów krzywo.
jeśli niechlujnie zeskanowali to da sie naprawić
ale jeśli tak jak pisałam wcześniej nie było kody DX na kliszy to pozamiatane
Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić czy stary obiektyw (Pentacon) działa i nadaje się do użytku. Nie mam możliwości podłączenia go do aparatu, bo jeszcze nie kupiłam m42. Są jakieś inne sposoby?
12 stycznia 2012 18:49
[quote author=nine link=topic=52.msg1249887#msg1249887 date=1325875952]
[quote author=MsCarmen link=topic=52.msg1249352#msg1249352 date=1325853150]

[/quote]

W sumie wyjaśnię. Zareklamowałam, bo na filmie było ok na klatkach, a na wywołanych znów krzywo.
[/quote]

Dzisiaj odebralam reklamacje. Jest lepiej, stary chyba też pójdę reklamować od razu.
Jak się chce [im w labie] to większość może być prosta i równa.
Facella   Dawna re-volto wróć!
13 stycznia 2012 18:32
Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić czy stary obiektyw (Pentacon) działa i nadaje się do użytku. Nie mam możliwości podłączenia go do aparatu, bo jeszcze nie kupiłam m42. Są jakieś inne sposoby?

podłączyć u kogoś/pożyczyć przejściówkę?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się