Młode Konie

jak przygotowania do grudnia, derkujecie młodziaki na zimę ?  😉
Moja młoda na pierwszych zawodach:

była dzielna 🙂
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
26 listopada 2011 18:27
Czy wasze młodziaki też buntują się na ,, łydę"?  😵
Odkąd szlifuję jazde, młodej nie za bardzo podoba się praca z łydką  😎
W sensie nie znosi przykładania,  nie znosi tego sygnału... lepiej jej na głos no ale niestety nie w tym kierunku mamy podażać.
Staram sie być delikatna... a i tak strzyże mi uszami.
jeździmy bez wędzidła.
Póki co mamy małą walkę o kłusa ( nei tylko ja), na razie wygrywam bo wysiaduję bunty i wymagam... ale czasami nie jest łatwo.
a mój młody dzisiaj był taki niegrzeczny że szkoda gadać  😵
trzy razy sie wyrwał z lonży za czwartym już sie nie dałam i jeszcze dęby mi stawał  🙄
jak przygotowania do grudnia, derkujecie młodziaki na zimę ?  😉

Nie.  😉

lunqa, a w jakim wieku młodzian?

zabeczka17, nie wiem. Mnie to czeka po marcu, jeszcze sporo czasu. Mam nadzieję, że obędzie się bez fochów. I też uczę Młodą jazdy bez wędzidła. Na razie z ziemi mamy opanowany nazad na głos i skręty w miarę. O stój nie wspomnę, bo Młoda nagle traci "fason" i zaczyna udawać, że nie wie o co mi chodzi. 
Być.
2,7 😉
Być.
2 lata i 7 miesięcy ma 🙂
Już myślałam, że równolatki, a tu heca, Młoda starsza o miesiąc. Moja siwa jest z 7, a twój?  😉 Bunty związane z nauką chodzenia po kole czy to nie są początki? Bardzo mi się podoba. Po czym?
bodajże z 4 😉
dość długo już chodzi na lonży i jeszcze takich numerów nie odstawiał więc albo miał gorszy dzień albo chciał wypróbować na co może sobie pozwolić
w sumie to dzisiaj ogólnie był jakiś nerwowy

26 listopada 2011 21:19
Być  powiem ci że moje dziewcze ładnie chodzi na głos. Na lonży elegancko zmienia chody.., słucha się.
Ale teraz trzeba już przechodzić do kolejnego etapu i zaczynają się fochy 🙂 Oczywiście nie daję się.. trudno. Czasami serce ciśnie ale neistety pobłażac nie wolno. Krzywda jej sie nie dzieje.
I nie tylko pode mną są takie akcje 🙂 No nic trzeba to przecierpieć, przeczekać... i pracować.
Na szczęście mam doświadczoną  pomoc z ziemi, która podpowiada mi w kórym momencie co i jak.. 😉
zabeczka17, nie daj się, a będzie dobrze. Moje dziecko też chodzi świetnie na głos, ale dodatkowo już bodźce wprowadzam, żeby później było jej łatwiej zrozumieć, czego od niej wymagam. W chwili obecnej mamy problem ze stój, ostatnio się zbuntowała, bo uznała, że wymagam nazad i koniec z kropeczką. A ja się nie dałam, więc po chwili buntu nagle się okazało, że koń pięknie staje! Także nie daj się.  😉

lunqa, nie daj się również. Popróbuje, popróbuje i zobaczy, że nie tędy droga i będzie spokój.
26 listopada 2011 21:41
U mnie na - stój - reaguje rewelacyjnie. 
Poprostu blokuję ją i staram się zrobić paradę. Zero nerwów...  za gorzej z przejściem do kłusa.  Zalezy jaki ma dzień, raz wychodzi nam to rewelka  a raz  jest na nie i koniec.. walka przez dobre pół godziny- w sensie powtarzamy aż w koncu wyczai że MUSI. 
Nic no ciekawe kiedy  moje dziewcze ,,przyjmie" łydkę za sygnał. 😵 😁

jak za tym czwartym razem nie udało mu sie wyrwać to potem już spokój był 🙂 ale łatwo go nie jest utrzymać, jeszcze sie przy tym cały w lonże plącze i chcąc czy nie chcąc musze go puścić bo jeszcze se coś zrobi
zabeczka17, "posadź się" na lonży 🙂 (skoro na głos ładnie chodzi) i zgraj jedno z drugim
zabeczka17 u nas na łydkę jest ok, w kłusie i stępie fajnie też akceptuje wspomożenie jej batem, zaś w galopie jak się szczególnie na kole mocniej przyłoży albo wlasnie uzyje bata to pierwsze pare razy komicznie bryka🙂 U nas też różnie raz lepiej raz nieco gorej ale ogólnie do przodu, narazie pracujemuy głównie nad skręcaniem od łydek, zmianą chodów w sumie z kłusa do stępa jest najgorzej (z galopu do kłusa i ze stępa do stój super) i nad tym by szedł energicznie do przodu, a po drodze coś tam małego czasem podskoczymy. Stara się jak może dzisiaj pierwszego mini okserka pokonał i był naprawdę bardzo dzielny🙂
zabeczka17, u mnie stój jest rewelacyjnie wykonane jak jestem z przodu bądź z boku. Gorzej jak z tyłu i jak delikatnie ciągnę wodze "do stój", wtedy Młoda raz uznaje to za faktyczne stój, a raz za nazad. Szkoda tylko, że ja jestem z tyłu i muszę uważać na jej dupsko.
26 listopada 2011 22:01
zabeczka17, "posadź się" na lonży 🙂 (skoro na głos ładnie chodzi) i zgraj jedno z drugim

No napisałam wczesniej że jak prechodzę do połączenia tych dwóch spraw to sa bunty 🙂
Ale niestety nie daję się jej fochom 🙂

Widze że takie bawienie się z koniem nie tylku u mnie 🙂 hehe powodzenia zyczę wszystkim ;]
Faraa gratulację ,super się prezentujecie  😉 
Zdjęcia ze spacerku z Młodzillą. Reszta fotorelacji w "zdjęcia naszych koni."

😅 jade dzisiaj w koncu do mojej Ksiezniczki!!!!  😅 taaaak dawno jej nie wiedzialam...  ciesze sie jak male dziecko, ze nareszcie zobacze te moja brzydulke  😜  😅
Katja mów jak było 🙂

moja dzisiejsza:

Shantowa, zmieniłyście stajnię? Widzę chyba stare śmieci w tle 😉
Shantowa jak tylko polozylam reke na klamce drzwi stajennych to juz myslalam, ze sie porycze ze szczescia  🤔wirek:  💃 pobieglam do mojej brzydulki do boksu, oczywiscie zastalam pannice naburmuszona (jak ona smiesznie te swoje chrapki marszczy jak ma focha  😁 ) ale taaaaak ja wyprzytulalam  💘 na hali miala jakis bunt, chciala mnie gonic  🤔wirek: ale wyjasnilysmy sobie conieco i potem juz byla po prostu cudna  😍 kocham te moja pluszowa brzydulke tak mocno, ze bardziej juz sie nie da  😜  😍 co z tego, ze bebzol ma prawie do ziemi, ma swoje fochy, pechowa nadzywczajnie. Grunt, ze JEST  😅

(net cos mi dziwnie szwankuje, zdjecia Twoje wyswietlily sie dopiero jak napisalam juz posta) -> Twoja laska ma niezla dupencje  😉  😎
Katja super 😉 mam tak za każdym razem jak odwiedzam moją emerytowaną 😍 następnym razem wymiziaj i ode mnie 😉
epk jak widać. I jestem zadowolona, koń mi się niesamowicie zmienił.

I jeszcze jedno 😍
Shantowa, najważniejsze, żeby kobyle było dobrze 🙂
A jak emerytka? Masz jakieś zdjęcia?
Gillian   four letter word
28 listopada 2011 07:59
Katja, zdjęcia zdjęcia  🏇 dawno nie pokazywałaś swojej dziewczynki!
A moja dzidzia była wczoraj pierwszy raz w żyniu w hali  😀 I była spokojna 🙂
a my niedługo pożegnamy ten wątek 🙁 Tagikoń wreszcie zakonczył swój wzrost w zwyż i zajął się rozszerzaniem 😉

i cierpię na brak nowych zdjęć 🙁

escada- szkoda że cierpisz na brak zdjęć, bo Twoje zwierzę jest zjawiskowe  😜 Ile ma wzrostu?
wstalam dzis o 5 rano, o 6 juz bylam w drodze do stajni  💃 wymizaialam dzis moja pluszowa brzydulke tez od Szantowej  :kwiatek: dzis byl kowal, myslalam, ze wystrugamy sie grzecznie, bez buntow. Ale oczywiscie Ksiezniczka miala inne plany  🙄 ze ten Pan jeszcze do nas przyjezdza to cud  🙇 za to pozniej w lonzowniku byla cuuuudna  🏇 dostala dzis tez prezencik- sredniej wielkosci pilke z uchwytem ( pani kasjerka w sklepie do mnie "ale dziecko bedzie sie cieszyc", na co ja " no, moje konskie dziecko"- mina pani- bezcenna  😁 ), caly weekend sie cieszylam, ze mala bedzie sie bawic smieszna zolta pilka, ktora ma namalowane jakies dziwne wzorki, ale oczywiscie Mloda znowu miala inny pomysl niz moj  😎 najpierw z gracja omijala pileczke, po czym szturchnela nosem i olala  🙄 ale mimo wszystko: dla tak fajnie spedzonego przedpoludnia warto wstac o tej 5 rano  😅

ze zdjeciami mam tak jak Escada- cierpie na ich brak 🙁 zrobilam dzis kilka jak Mloda "badala" pileczke, ale totalnie przeswietlone wyszly. Za niedlugo wstawie moze jakies z lata, co prawda nie ta pora roku teraz, no ale lepszy rydz niz nic  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się