siodło ujeżdżeniowe

Cobrinha, proszę, pamiętam ktoś wstawiał zdjęcia i ma krótkie bardzo tybinki, bo ja się też nad nim zastanawiałam, zanim kupiłam Izabelkę
Fantazja, na serio contourblock dla krótkonożnych? Jak ja kupowałam siodło i pytałam w kilku sklepach to odradzono mi to siodło, właśnie ze względu na to, że to siodło miałoby stanowczo za długie tybinki dla mnie (ja mam 167cm wzrostu i standardowo mam tybinkę S z Prestiga). Powiedziano mi, że klocek między innymi jest taki a nie inny - kolano ma w tym siodle wypaść praktycznie na końcu klocka - do tego potrzeba osoby z dość długimi nogami. No i tybinka o długości 43 cm też nie jest dla krótkonożnych. Takie informacje dostałam - przyznam, że Twój wpis burzy mi światopogląd 😉
Też dostałam informacje od jednej osoby, że jak siedziała w Isabellce, to tybinka wydawała jej się dłuższa niż w contourblock.
Choć być może jest to wrażenie, bo jednak noga ciut inaczej się układa.
maleństwo   I'll love you till the end of time...
15 listopada 2011 13:28
Ja się podpiszę pod tym, co rzecze epk - mierzyłam Contourblock'a. Mam 163cm i krótkie nogi. Tybinka może jeszcze nie tragicznie długa, ale właśnie ten klocek! Kolano wypadało mi w jego połowie, przez co byłam blokowana i bardzo źle usadzana.
to już nie wiem, bo mi odradzono to siodło ze względu na krótką tybinkę
Fantazja, może to jest system - odradzać wszystkim to siodło 😉, a sposób zależy od klienta  😀iabeł:
nie wiem, ale patrząc na zdjęcia to naprawdę te siodło ma krótsze tybinki
trzeba po prostu wypróbować i już
Ja widziałam real foto - i nie miało już takich krótkich - kwestia perspektywy - bo w tej, w której jest zrobione katalogowe to faktycznie krótkie wyglądają.
może i faktycznie

zdjęcia znalezione w necie

ale śliczne
http://www.rodeoqueen.nl/contents/media/l_10743_0.jpg    😜
Jeszcze raz........Czy ktoś coś wie o siodłach ujeżdzeniowych firmy WINDSOR......? Proszę was o jakieś info na ten temat :kwiatek:
skoro to angielskie siodło, to trzeba szukać na anglojęzycznych forach:

http://www.chronofhorse.com/forum/showthread.php?t=254511

proszę tu są opinie - po angielsku.

a Windsor jest tańszą wersją Windsor Elite.
To,to i ja wiem...
Może ktoś ma takie siodła lub się z nimi spotkał i ma jakieś opinie na ich temat....
Ale dzięki... :kwiatek:
Popytamy 🙂
kujka   new better life mode: on
18 listopada 2011 11:02
Mi (jako osobie na 100% dlugonoznej) polecano wlasnie contourblock'a bardziej niz isabelke...
ash   Sukces jest koloru blond....
18 listopada 2011 11:06
Ja mam contourblock'a i jestem raczej z tych dłogonożnych.
Ze zdjęć mam wrażenie, że profil jest bardziej VSD niż DL tak jak Isabellka, mam rację?
a po czym tak sądzisz??
ash   Sukces jest koloru blond....
18 listopada 2011 12:18
Ze zdjęć mam wrażenie, że profil jest bardziej VSD niż DL tak jak Isabellka, mam rację?

nie, raczej nie.

jeżdżę o pół roku w ontourblock'u i moim zdaniem jest to normalne siodło ujeżdżeniowe z dużymi klockami.
Ktoś mi tak zasugerował kto miał oba modele... w dodatku bloczek wymusza konkretną pozycję nogi, która wydaje mi się bardziej zgięta niż w Isabelice - ale może to tylko takie wrażenie.
kujka   new better life mode: on
18 listopada 2011 12:24
ale przeciez dawno juz zostalo stwierdzone ze w siodle ujezdzeniowym nie trzeba miec koniecznie prostej w kolanie nogi...
takze rowniez nie wiem skad wniosek, ze countorblock mialby byc VSD.
Cobrinha, a skąd w ogóle pomysł, że w ujeżdżeniu jeździ się na prostej nodze??

To Gal tutaj to już ma całkiem wszechstronne siodło - nie dość że noga ugięta mocno to i tybinka wysunięta do przodu:

http://www.dressage-news.com/?p=4204
Oczywiście... jest kwestia jak kto jeździ, niemniej jednak siodło z blokami wymusza w pewien sposób swą budową, by udo jednak do bloków przylegało (czyli było pod określonym, narzuconym kątem) -takie jest jego założenie i pod tym względem Isabellka ma się większą mobilność w ułożeniu nogi.
Cobrinha, ale to nie ma nic w spólnego z tym, co napisałaś wcześniej, że w związku z tym, że jeździ się na bardziej ugiętej nodze to siodło jest vsd. W chwili obecnej odchodzi się od jazdy na prostej nodze - siodła nowoczesne także są konstruowane tak, aby swobodnie tą nogę ugiąć - często mają także mocno wysunięte tybinki do przodu. Nie przestają być przez to siodłami ujeżdżeniowymi.
To co napisałam to to, co usłyszałam na temat profilu - nie jest to moje zdanie.
Ja wolę jeździć z bardziej prostą nogą (co nie oznacza że jest prosta jak kij od miotły hehe) - po prostu tak mi wygodniej i efektywniej - być może ze względu na swój wzrost i to, że przy większym zgięciu zaczyna mi noga za poduszki wyłazić  😂.
Ale na tym zdjęciu powyżej w C. ta noga wcale nie jest ugięta mocno. To jest normalne ugięcie - naturalne.
Nie twierdzę, że nie 🙂
Poza tym co jak co, ale w siodle ujeżdżeniowym "mobilność nogi" jak to Cobrinha ładnie nazwała, nie jest najbardziej pożądaną cechą. Poza tym, duży blok ogranicza podciąganie nogi do góry - większe zgięcie. Przed bardziej prostą nogą nie ma żadnych przeciwskazań, o ile pozwala na to budowa konia. Akurat Cobrinha, budowa twojego kluska na to nie pozwala. 😉
croopie, zdziwiłabyś się hehe
Niezależnie czy jeżdżę na Blondynie czy na Klusku to tak samo preferuję podobne ułożenie nóg mimo, że Klusek bardziej kulisty 😉
Co do samej mobilności - to jak kto woli... niestety przy długim udzie czasem trzeba nogę puścić bardziej w pionie żeby kolano mniej więcej łapało tybinkę - mi tak po prostu wygodniej - a jednak wszelkiego rodzaju bloczki w pewien sposób to ograniczają zakładając określony kąt dla nogi.
Cobrinha, w takim razie szukaj siodła bez bloczków 😉
Zdaje się, że nawet ci jedno takie podrzuciłam 😉

Albo wspomniana już nie raz Ratomka - ona wręcz wymusza prostą nogę :p
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się