Nie do końca o koniach, bo o wszystkich zwierzętach, ale bardzo cenny film, myślę że każdy, kto zajmuje się zwierzętami powinien go zobaczyć:
są tam wszystkie części. Na TV4 leciał dziś pierwszy odcinek tego po polsku, zapomniałam o tym przypomnieć - ale będą jeszcze trzy kolejne w soboty o 17:55 na tv4.
O czym jest ten program? O emocjach u zwierząt. Jako że siedze trochę w temacie mogę powiedzieć, ze pomimo że film ma 10 lat jest wciąż bardzo aktualny (choć oczywiscie wiedza posuwa się do przodu i wiadomo coraz więcej) - przedstawia wiedzę wynikającą z badań z ostatnich kilkudziesięciu lat. Nurt, który zajmuje się tymi problemami to affective neuroscince, choć nie tylko badacze wywodzący się z niego zajmują się kwestiami emocji u zwierząt(i jednocześnie u ludzi). W Polsce na razie mało co przetłumaczono niestety, stąd bardzo się ucieszyłam widząc ten program na tv4. Ale mamy np w języku polskim "Błąd Kartezjusza" Damasio i teraz jego nową książkę też ktoś ma tłumaczyć.
Tu jest w skrócie opis programu po polsku za wp.pl:
"Długo sądzono, że tylko ludzie są zdolni do wyższych uczuć. Obecnie nowe technologie pozwalają zajrzeć do świata emocji odczuwanych przez zwierzęta. Naukowcy udowadniają, że zwierzęta mogą z poświęceniem ratować członków własnego stada, okazują sobie troskę, przywiązanie lub wdzięczność, cierpią po stracie bliskich, pocieszają się i wspierają oraz potrafią cieszyć się zabawą. Autorzy filmu przedstawiają także argumenty, które świadczą, że emocje wykształciły się w procesie ewolucji jako kluczowe narzędzie przetrwania."