In memoriam
jakby umarł Małysz, to też kwestionowałabyś jego osiągnięcia takimi slowami? ten kon byl sportowcem, wyczynowcem, czy nie zasluzyl sobie chociaz na wspomnienie i docenienie?
Zgadzam się z Isabelle i z Zairką na takiego konia każdy jeździec trafia tylko raz i myślę że tego typu komentarze są tutaj zbędne. Jeździec był w ogromnym szoku i przypuszczam że to tej pory jest, ale wsparcie tylu ludzi organizatorzy,luzacy, zawodnicy napewno w jakimś stopniu pozwoliło go trzymać na nogach bo nie zostawili go na środku placu obojętnie.
[*]
Oczywiście, że zasłużył. Ale jak widzę teksty typu:
"Odszedł jak sportowiec"
"Wielka tragedia", to od razu mam przed oczami byłego prezydenta, którego po katastrofie lotniczej wyniesiono na ołtarze pomimo, że za życia dla większości narodu był pośmiewiskiem. Denerwuje mnie ta polska mentalność, że jak coś jest na taśmie to od razu jest to 30 x większa tragedia, niż gdyby nikt tego nie zarejestrował. Taka żałoba na pokaz. Pewnie połowa osób, które teraz tutaj lamentują, nigdy wcześniej na oczy nie widziała tego konia.
Oczywiście dla mnie jako koniarza jest to przykre zdarzenie. Tak samo przykre jak śmierć każdego innego konia. Nieważne czy to champion, czy Baśka od woza.
PS. Kiedyś był taki zawód jak płaczka pogrzebowa. Widzę, że nadal istnieje tylko jest uprawiany charytatywnie.
Perszeron, ale Hicksted byl podziwiany, lubiany zyjacy. To ze nie sledziles losow tego konia nie znaczy ze reszta tego nie robila. Nie ma co tu porownywac go prezydenta, to jest zwierze zjawiskowe ktore nie wzbudzalo zadnych kontrowersji, w porownaniu do polityka ktorego nie kazdy koniecznie musial lubic.
To wielka strata dla zawodnika i dla nas jako widzow rowniez!
Bedac naocznym swiadkiem wypadku w Galkowie nie bylam w takim szoku jak teraz po filmiku , ale generalnie w jednym Perszeron ma wielka racje , kazda smierc zwierzaka ktorej jestesmy swiadkami jest straszna i dla mnie tez to bez znaczenia ze sportowego konia bardziej zal niz przy domowej Baski 🙁
Arimona: Oczywiście nie chcę urazić prawdziwych fanów tego konia i rozumiem ich smutek. Po prostu jak płachta na byka, działa na mnie zjawisko pseudofanów, którzy masowo ukazują się po widowiskowej śmierci kogoś znanego. Jak widać, to zjawisko nie dotyczy tylko świata showbiznesu i ludzi.
Perszeron tragedia jest i zawsze będzie kiedy odchodzi koń ,czy ten z telewizji czy ten z szopki . Nudzi ci się 🤔wirek:
wystawię się na pożarcie, ale zgodzę się z Perszeronem...
Ok - jest to szokujące wydarzenie, ale teksty w stylu "był w wieku moich koni" - bez urazy - są trochę, no.... no właśnie....
a ten Wawel naprawdę mnie rozśmieszył, no sorry
może z racji profesji nie wzrusza mnie to już aż tak...
no strasznie przykra sprawa... ale jeśli popatrzeć na to z innej strony to Hickstead odszedł jak sportowiec, na parkurze i...nie cierpiał długo 🙁
myślę że gdybym ja miała możliwość wyboru śmierci to chciałabym własnie tak-nagle, w czasie robienia tego co kocham
może nie trafiam z porównaniem, ale jedyne to co mi sie nasunęło
😲
To też ciut na wyrost. Piękną śmierć poniekąd też sportowca i "znanego" konia miał Sadlers Wells, zasnął na pastwisku w wieku 30 lat.
Tutaj wypadek. Jak sportowiec, to mógł zejść z parkuru rozsiodłany odchodząc na emeryturę przy oklaskach widowni.
oczywiście porównanie pewno znowu będzie nietrafione, ale podobnie wszyscy mówili gdy zginał Sp Marek Szufa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Szufaczy piloci Grupy Żelazny
bez wątpienia wszyscy byli sportowcami, wszyscy odeszli "na posterunku"
gdyby to E.Lamaze miał zawał serca i umarł na tym parkurze to wszyscy pewno tez mówili to samo.
w jeździectwie sukcesy odnosili para-bez wątpienia Hickstead byl tu partnerem i sportowcem, a porównywanie go do Baski od wozu dla mnie jest przesadą 🤔; przy całym szacunku dla Baśki
zreszta nie ma tu co porównywać, zwierzęta nie wybierają swego losu; gdyby rzeczona Baska padła w dyszlu przy wożeniu węgla-tez byloby mnie jej zal i tez pomyślałabym to samo, bo to tylko kwestia skali (może?)
bez wzgledu na to co sobie perszeron czy Bandos o tym pomysli 🤔
A dla mnie nie jest przesada bo nagla smierc to nagla smierc i nie ma dobrych i lepszych , tak samo by mi bylo szkoda .
Tez jestem zdania ,ze powiedzenie ze dla tego konia to byla piekna smierc jest przesada , a ktos sie go pytal czy chce skakac i czy to kochal?
I tu znowu mamy uczlowieczanie 😵
To co sie stalo bylo bardzo bardzo przykre , ale mysle ze kon gdyby mogl wybierac to by odszedl na padoku w towarzystwie innych koni a dawanie na przyklady LUDZI to jest przesada!!!!!
no to po jakie gie jest ten watek? jako katalog? 😎 jak nie można napisać co sie w takim momencie czuje, bo inna osoba będzie to jakąs miarka oceniać?
no to po jakie gie jest ten watek? jako katalog? 😎 jak nie można napisać co sie w takim momencie czuje, bo inna osoba będzie to jakąs miarka oceniać?
Ja myślę, że to nie jest wątek na dyskusje, ale na wspomnienia, wyrażenie własnych odczuć.
[quote author=duunia link=topic=784.msg1179219#msg1179219 date=1320665312]
Ja myślę, że to nie jest wątek na dyskusje, ale na wspomnienia, wyrażenie własnych odczuć.
[/quote]
no więc właśnie.
A nie przyjdzie jakaś świętoszkowata ciocia-klocia i będzie tu kazania prawić
I ja mam podobne zdanie. Niedawno straciłam konia, wiem co to za ból i uczcie dziwnej pustki. Taka strata boli i kazdy w tym wątku ma prawo do własnych mysli i do własnej refleksji.
Konia żal i jezdzcowi bardzo współczuje.
Każdy przezywa to jak chce. Jedni będą płakać nad Baską, a inni nad skoczkiem.
Tym co mnie dzisiaj bardzo zabolalo to tyt Artykulu w ktorym napisali "medalista olimpijski zdechl" 🙄 ,to takie az za bardzo przedmiotowe
no o zwierzętach tak się mówi - zdechł
Choc mogli to ubrac w bardziej delkatne słowa typu "padł"
Tak padl jest juz troche lepiej nie sadzisz?
Użycie słowa "zdechł" wobec konia, jest błędem językowym.
Pomijając moje uczucia i opinie, "zdechł" mówi się o psach i kotach, "padł" o koniach i krowach, a "umarł" o ludziach i pszczołach. A w każdym razie tak było parę ładnych lat temu, kiedy mnie tego uczono.
Jak już coś piszę, to dodam, że człowiek myśli, a przez to skojarzenia może mieć różne. Kiedy zobaczyłam ten filmik, pomyślałam o Karej, która dostała ataku serca ze mną na grzbiecie. Co prawda Kara swój atak przeżyła. A była... koniem bez rodowodu i bez zalet. Ale miała piękne oczy i była mi bliska.
Nie jestem też pewna, czy stwierdzenie, że koń "lubił skakać" jest uczłowieczeniem. Gdyby nie lubił, to nikt by go do skakania nie zmusił. Niektóre konie... jakby łapią sportowego bakcyla. Pamiętam starego schorowanego konia znajomej, który sam z siebie robił piaffy, mimo że potem dostawał ataków kaszlu. Ten koń chyba wolał być na czworoboku, niż na pastwisku. Ale... Zawsze lepiej żyć dłużej (jeśli to życie bez bólu), niż krócej.
też jestem ciekawa, czy ktoś rozumie co krzyczy kobieta w 5 minucie?
Tym co mnie dzisiaj bardzo zabolalo to tyt Artykulu w ktorym napisali "medalista olimpijski zdechl" 🙄 ,to takie az za bardzo przedmiotowe
Brzmi to tak jakby ktoś napisał: wybitny noblista kopnął w kalendarz/przekręcił się/kopyrtnął/dednął
Slabe prawda? Sluchajcie moze macie racje z tym ,ze on kochal skakac a ja zareagowalam nie za ladnie. Przepraszam jesli urazilam Wasze uczucia , macie racje kazdy ma prawo przezywac po swojemu ..... 😡
:kwiatek: nic sie nie stało
Użycie słowa "zdechł" wobec konia, jest błędem językowym.
Pomijając moje uczucia i opinie, "zdechł" mówi się o psach i kotach, "padł" o koniach i krowach, a "umarł" o ludziach i pszczołach. A w każdym razie tak było parę ładnych lat temu, kiedy mnie tego uczono.i po co się wymądrzać jak się nawet nie zna własnego języka a lenistwo nie pozwala do zajrzenia do słownika tegoż języka
[url=
http://sjp.pwn.pl/slownik/2545156/zdechnąć]
http://sjp.pwn.pl/slownik/2545156/zdechnąć[/url]
zdechnąć — zdychać
1. pot. «o zwierzęciu: skończyć życie»
Dobra baby cisza, bo jedna lepsza od drugiej. Wspomnijmy w chwili ciszy (najlepiej jak najdłuższej) WSZYSTKIE konie, które od nas odeszły, które biegają teraz po wiecznie zielonych pastwiskach..
W Teleekspresie o nim mówili 🙂
Oglądałam, nic nie widziałam 🤔
[quote author=JARA link=topic=784.msg1179531#msg1179531 date=1320684055]
Oglądałam, nic nie widziałam 🤔
[/quote]
Po wydarzeniach muzycznych są informacje sportowe, najpierw mówili o meczach piłki nożnej, a następnie była informacja właśnie o tym wypadku.