dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

sorki,skróciłam wypowiedź chodziło mi o publikację o kapsaicynie z papryki ,harpagozydu z czarciego w porównaniu z buciem i innymi przeciwzapalnymi
tak czy tak czarci jest jednym z najsilniejszych środków przeciwzapalnych na bazie substancji naturalnych,w klinikach w których  praktykowałam nigdy nie był zalecany jako profilaktyka, natomiast stanowił  dodatkową  terapię stanów zapalnych i zwyrodnieniowych w stawach ( w UK u koni w stajni wkkw wspomagano nim terapię miesięczną z kwasu hial,msm i glukozaminy x2 do roku)
ja jestem zwolennikiem terapii ziołowej jeśli tylko wystarcza🙂
dzięki za czujność, bo bym mocno ludzi w błąd wprowadziła
Dava   kiss kiss bang bang
11 października 2011 14:15
Dziewczyny czy Foran Chevinal Plus 1l jest w mini baniaczku, czy w pojemniku z dozownikiem?

czeggra1 ja podawałam i powiem szczerze, że kompletnie bez szału... koń wyglądał dobrze (ale mój zawsze tak wygląda😉)
lepiej kup sobie witaminy pavo albo chevinal 🙂
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
11 października 2011 14:22
Dava w butelce, ale na nakrętce jest miarka 😉
Dava   kiss kiss bang bang
11 października 2011 14:24
Zu  :kwiatek:  mam nadzieję, że w przypadku 5l baniaka stajenni nie mają problemu z dozowaniem  🤣

efka   CEL - zadanie, które wyznaczamy naszym marzeniom
11 października 2011 14:31
Czy ma ktoś doświadczenia z preparatami Nutri Horse? Sama nie stosowałam a mają niezłą ofertę i ceny, kupiłam witaminy na próbę.
efka ja dawałam coś na stawy, a teraz biotynę (tą na kopyta), ale efektów za bardzo nie widzę
Nalle   Klapiasty & Mała Cholera
11 października 2011 15:03
Zu  :kwiatek:  mam nadzieję, że w przypadku 5l baniaka stajenni nie mają problemu z dozowaniem  🤣

Mój stajenny spokojnie daje radę, a do wyjątkowo rozgarniętych i skutecznych nie należy.  😉
jaki preparat polecicie dla 3,5latki? Chodzi o to, ze klacz juz jest wielka i dalej rosnie, poszukuje czegos co wspomoze wzrost tych jej wielkich kosci. (czyli produkt wplywajacy pozytywnie na budowe koscca, ale tez wspomagajcy ogolnie stawy, wiezadla etc). Jak juz znajduje preparat , ktory by mnie interesowal, to albo ksiezniczka go nie chce jesc za zadne skarby swiata ( np orling mineralpony baby- 10 kg preparatu oddalam fundacji, bo moja diva powiedziala NIE i koniec 🙄 ) , albo sa to preparaty dla zrebakow, roczniakow. Za wskazowki bede bardzo wdzieczna  :kwiatek: zaznaczam jednak, ze pavo odpada. z gory serdeczne dzieki.
Nigna   Warto mieć marzenia...
17 października 2011 12:20
Dziewczyny potrzebuje jakiegoś suplementu (płyn , proszek) wspomagający budowę mięśni. Żadne sterydy oczywiście, nie chce zmieniać karmy bo z energii jaką ma teraz siwa jestem bardzo zadowolona. Problem w tym że miałyśmy dość długą przerwę i mięśnie siwej zamieniły sie w tłuszcz . Już jest o niebo lepiej i teraz potrzebuje preparatu który pomoże mięśniom się odbudować ; )  Przeszukałam wątek i większość pisze o zmianie paszy.  Moja na paszach budujących mięśnie owszem rośnie , ale nie ma energii , jest bez życia a to w pracy z nią mi bardzo przeszkadza. Oczywiście moje możliwości finansowe są ograniczone wiec najlepiej jakby był jak nie tani to chociaż wydajny ; D   Co myślicie o suplementach Pavo ? Znałam konia który na nich leciał i był z niego niezły paker. Ale nie jestem pewna czy nie dostawał też innych rzeczy ; ) Wiadomo że najlepiej mięśnie zbuduje się pracom , przyznam się bez bicia że nie pamiętam co dostawała wcześniej siwa ale byłam z tego bardzo zadowolona : ) Na teraz stosuje olej jakiś ale on raczej na sierść niż na mięśnie działa.
Nigna sprobuj eggersmanowi amminoral. Ja jestem bardzo zadwowolna
17 października 2011 12:45
Forta: tylko ze z tego co widzę to jest do stosowania 2 razy dziennie... ja niestety w stajni moge być tylko raz a stajennym co do dawania witamin i dodatków nie ufam
Nigna ja używałam Pavo Muscle Build i jestem zadowolona - choć śmierdział ananasem nieznośnie. Podawałam po treningu w czasie kiedy jeździłam regularnie i ambitnie. Ale przy okazji było sporo owsa, musli energy classic lub pavo condition extra no i sensowny trening. Ale uważam że pomaga 😉 powiedzmy trening 1/2 sukcesu, pasza 1/4 i suplement 1/4  😜
Katja
A better bones cortaflex ? Nam wetka zaleciła dla młodej, w podobnym wieku 🙂
17 października 2011 13:12
emuu: a podawałaś tak jak jest napisane na ich stronie ; ) ? 100 g dla dorosłego konia ? Moja to półarabek dość delikatnej budowy wiec 600 kg nie waży na pewno : D Tylko zastanawiam sie czy gdybym podawała mniej to czy to nadal będzie działać ...

armara  :kwiatek: wlasnie ten preparat byl moim faworytem (zaraz po orlingu, ktorego mloda niestety nie chce  🤔 ) no i chyba na tym tez pozostanie, bo nie mam koncepcji co do innych dobrych preparatow.
Nigna ja od początku dawałam i daję jedną miarkę raz dziennie
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
17 października 2011 16:16
Equitop Myoplast się sprawdza bardzo dobrze. Tylko trzeba pamiętać, że żaden dodatek na mięśnie nie sprawdzi się bez porządnej roboty.
Stosował ktoś Besterly Bestermine Horse? Wygrałam i zastanawiam się, czy w ogóle jest warte podawania.. Za wszelkie info dziękuje 😉
ja dawałam. Ładnie pachną, konie chętnie jedzą. Żadnego spektakularnego efektu nie zauważyłam 🙂 ot witaminy 🙂
Dziewczyny a co polecacie na kopyta i na ukłąd oddechowy?
kobyłka gubi podkowy co za tym idzie,łamie kopyta i wyglądają beznadziejnie 🙁

wetka kazała nam coś kupić na kaszel dobrego,bo kobyła czasem pokasłuje.Teraz była tydzien na antybiotyku i nadal ale juz mniej kaszle.
Karla, wytłumacz proszę co z tym czarcim pazurem. Jest to składnik wielu preparatów, mój koń ma problemy ze stawami, jednak unikałam dawania takich środków. Uważałam i nadal jestem tego zdania, że rzecz nie w tym aby tłumić objawy bólowe podając np, przez 2 miesiące Mobility Dodsona.
17 października 2011 19:12
Koniczka : o właśnie to siwej dawałam *.* Tylko nazwy za nic przypomnieć sobie nie mogłam... Dostane to gdzieś w sprawdzonych Polskich sklepach ? Ostatnio kolega mi ściągał z niemiec ale nie wiem czy będzie miał teraz taką sposobność : ) Equitop Myoplast + pasza dla sportowców + raz na jakiś czas mesz, no i oczywiście dużo pracy, dawało niesamowity efekt.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
17 października 2011 19:31
17 października 2011 19:51
dzięki  :kwiatek:
Cześć 🙂 mam pytanie dotyczące ogólnych witamin, w tej chwili stosuje Besterly Bestermine Horse jednak zastanawiam się nad zmiana na Höveler Reformin Plus używał ktoś jednych albo drugich? Albo może ktoś zna jakieś inne dobre witaminy? Z góry dzięki za odpowiedzi 🙂
Karina7- na kopyta polecam Cortaflex Hoof Magic, naprawdę działa, efekty widoczne już po kilku dniach stosowania (kopyto staje się mocniejsze, nie ma żadnych zadziorów ani pęknięć i ładnie przyrasta), natomiast na układ oddechowy Breathe Free z Dodson&Horrell 🙂
ja na zimę polecam cortaflex pro pell plus, badania na tym się poprawiły i dodatek echinacei na zimę mocno mnie przekonuje, do tego fajnie wychodzi cenowo i koń chętnie je 😉 Hoveler ma dla mnie dziwnawe proporcje, ale pachnie jak mleko w proszku, konie wcinają. W jednej stajni stoją na tym wszystkie konie, sportowe w wysokich konkursach i źrebne kobyły, nigdy nie było z nimi problemów niedoborowych, kopytowych itp.
A ja mam pytanie. Czy ktoś używał tego na kopyta:
http://www.zooplus.pl/shop/konie/uzupelnienie_paszy/vitamine_mineralien/174292#more
Wychodzi tanio i zastanawiam się nad kupnem.
Na kopyta bardzo dobrym suplementem jest Surefoot Dodsona, przetestowane przez kilka znajomych mi osób-polecają mocno.
dea   primum non nocere
24 października 2011 15:08
Karina7- na kopyta polecam Cortaflex Hoof Magic, naprawdę działa, efekty widoczne już po kilku dniach stosowania (kopyto staje się mocniejsze, nie ma żadnych zadziorów ani pęknięć i ładnie przyrasta)

Ciekawe, po kilku dniach zauważyć zmianę rogu - mnie sie to nigdy nie udało. Róg potrzebuje czasu, żeby zrosnąc, ten co już urósł jest i tyle, nie zmienia się. Kopyto rośnie od góry do dołu. Zmianę w jakości rogu pod koronką widac po ok. miesiącu, jak sie spod "skórki" wysunie. Można zauważyć zmianę w strzałce po ok. 2 tygodniach, podobny czas - może się pojawić zmiana w wewnętrznej warstwie ściany, widzianej od spodu kopyta, ale nie sądzę, żeby niewerkujący właściciel konia tak subtelne zmaiany dostrzegł 😉 "Widać" je raczej pod tarnikiem.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się