dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp
sorki,skróciłam wypowiedź chodziło mi o publikację o kapsaicynie z papryki ,harpagozydu z czarciego w porównaniu z buciem i innymi przeciwzapalnymi
tak czy tak czarci jest jednym z najsilniejszych środków przeciwzapalnych na bazie substancji naturalnych,w klinikach w których praktykowałam nigdy nie był zalecany jako profilaktyka, natomiast stanowił dodatkową terapię stanów zapalnych i zwyrodnieniowych w stawach ( w UK u koni w stajni wkkw wspomagano nim terapię miesięczną z kwasu hial,msm i glukozaminy x2 do roku)
ja jestem zwolennikiem terapii ziołowej jeśli tylko wystarcza🙂
dzięki za czujność, bo bym mocno ludzi w błąd wprowadziła
Dziewczyny czy Foran Chevinal Plus 1l jest w mini baniaczku, czy w pojemniku z dozownikiem?
czeggra1 ja podawałam i powiem szczerze, że kompletnie bez szału... koń wyglądał dobrze (ale mój zawsze tak wygląda😉)
lepiej kup sobie witaminy pavo albo chevinal 🙂
Dava w butelce, ale na nakrętce jest miarka 😉
Zu :kwiatek: mam nadzieję, że w przypadku 5l baniaka stajenni nie mają problemu z dozowaniem 🤣
Czy ma ktoś doświadczenia z preparatami Nutri Horse? Sama nie stosowałam a mają niezłą ofertę i ceny, kupiłam witaminy na próbę.
efka ja dawałam coś na stawy, a teraz biotynę (tą na kopyta), ale efektów za bardzo nie widzę
Zu :kwiatek: mam nadzieję, że w przypadku 5l baniaka stajenni nie mają problemu z dozowaniem 🤣
Mój stajenny spokojnie daje radę, a do wyjątkowo rozgarniętych i skutecznych nie należy. 😉
jaki preparat polecicie dla 3,5latki? Chodzi o to, ze klacz juz jest wielka i dalej rosnie, poszukuje czegos co wspomoze wzrost tych jej wielkich kosci. (czyli produkt wplywajacy pozytywnie na budowe koscca, ale tez wspomagajcy ogolnie stawy, wiezadla etc). Jak juz znajduje preparat , ktory by mnie interesowal, to albo ksiezniczka go nie chce jesc za zadne skarby swiata ( np orling mineralpony baby- 10 kg preparatu oddalam fundacji, bo moja diva powiedziala NIE i koniec 🙄 ) , albo sa to preparaty dla zrebakow, roczniakow. Za wskazowki bede bardzo wdzieczna :kwiatek: zaznaczam jednak, ze pavo odpada. z gory serdeczne dzieki.
Dziewczyny potrzebuje jakiegoś suplementu (płyn , proszek) wspomagający budowę mięśni. Żadne sterydy oczywiście, nie chce zmieniać karmy bo z energii jaką ma teraz siwa jestem bardzo zadowolona. Problem w tym że miałyśmy dość długą przerwę i mięśnie siwej zamieniły sie w tłuszcz . Już jest o niebo lepiej i teraz potrzebuje preparatu który pomoże mięśniom się odbudować ; ) Przeszukałam wątek i większość pisze o zmianie paszy. Moja na paszach budujących mięśnie owszem rośnie , ale nie ma energii , jest bez życia a to w pracy z nią mi bardzo przeszkadza. Oczywiście moje możliwości finansowe są ograniczone wiec najlepiej jakby był jak nie tani to chociaż wydajny ; D Co myślicie o suplementach Pavo ? Znałam konia który na nich leciał i był z niego niezły paker. Ale nie jestem pewna czy nie dostawał też innych rzeczy ; ) Wiadomo że najlepiej mięśnie zbuduje się pracom , przyznam się bez bicia że nie pamiętam co dostawała wcześniej siwa ale byłam z tego bardzo zadowolona : ) Na teraz stosuje olej jakiś ale on raczej na sierść niż na mięśnie działa.
Nigna sprobuj eggersmanowi amminoral. Ja jestem bardzo zadwowolna
Forta: tylko ze z tego co widzę to jest do stosowania 2 razy dziennie... ja niestety w stajni moge być tylko raz a stajennym co do dawania witamin i dodatków nie ufam
Nigna ja używałam Pavo Muscle Build i jestem zadowolona - choć śmierdział ananasem nieznośnie. Podawałam po treningu w czasie kiedy jeździłam regularnie i ambitnie. Ale przy okazji było sporo owsa, musli energy classic lub pavo condition extra no i sensowny trening. Ale uważam że pomaga 😉 powiedzmy trening 1/2 sukcesu, pasza 1/4 i suplement 1/4 😜
Katja
A better bones cortaflex ? Nam wetka zaleciła dla młodej, w podobnym wieku 🙂
emuu: a podawałaś tak jak jest napisane na ich stronie ; ) ? 100 g dla dorosłego konia ? Moja to półarabek dość delikatnej budowy wiec 600 kg nie waży na pewno : D Tylko zastanawiam sie czy gdybym podawała mniej to czy to nadal będzie działać ...
armara :kwiatek: wlasnie ten preparat byl moim faworytem (zaraz po orlingu, ktorego mloda niestety nie chce 🤔 ) no i chyba na tym tez pozostanie, bo nie mam koncepcji co do innych dobrych preparatow.
Nigna ja od początku dawałam i daję jedną miarkę raz dziennie
Equitop Myoplast się sprawdza bardzo dobrze. Tylko trzeba pamiętać, że żaden dodatek na mięśnie nie sprawdzi się bez porządnej roboty.
Stosował ktoś Besterly Bestermine Horse? Wygrałam i zastanawiam się, czy w ogóle jest warte podawania.. Za wszelkie info dziękuje 😉
ja dawałam. Ładnie pachną, konie chętnie jedzą. Żadnego spektakularnego efektu nie zauważyłam 🙂 ot witaminy 🙂
Dziewczyny a co polecacie na kopyta i na ukłąd oddechowy?
kobyłka gubi podkowy co za tym idzie,łamie kopyta i wyglądają beznadziejnie 🙁
wetka kazała nam coś kupić na kaszel dobrego,bo kobyła czasem pokasłuje.Teraz była tydzien na antybiotyku i nadal ale juz mniej kaszle.
Karla, wytłumacz proszę co z tym czarcim pazurem. Jest to składnik wielu preparatów, mój koń ma problemy ze stawami, jednak unikałam dawania takich środków. Uważałam i nadal jestem tego zdania, że rzecz nie w tym aby tłumić objawy bólowe podając np, przez 2 miesiące Mobility Dodsona.
Koniczka : o właśnie to siwej dawałam *.* Tylko nazwy za nic przypomnieć sobie nie mogłam... Dostane to gdzieś w sprawdzonych Polskich sklepach ? Ostatnio kolega mi ściągał z niemiec ale nie wiem czy będzie miał teraz taką sposobność : ) Equitop Myoplast + pasza dla sportowców + raz na jakiś czas mesz, no i oczywiście dużo pracy, dawało niesamowity efekt.
Cześć 🙂 mam pytanie dotyczące ogólnych witamin, w tej chwili stosuje Besterly Bestermine Horse jednak zastanawiam się nad zmiana na Höveler Reformin Plus używał ktoś jednych albo drugich? Albo może ktoś zna jakieś inne dobre witaminy? Z góry dzięki za odpowiedzi 🙂
Karina7- na kopyta polecam Cortaflex Hoof Magic, naprawdę działa, efekty widoczne już po kilku dniach stosowania (kopyto staje się mocniejsze, nie ma żadnych zadziorów ani pęknięć i ładnie przyrasta), natomiast na układ oddechowy Breathe Free z Dodson&Horrell 🙂
ja na zimę polecam cortaflex pro pell plus, badania na tym się poprawiły i dodatek echinacei na zimę mocno mnie przekonuje, do tego fajnie wychodzi cenowo i koń chętnie je 😉 Hoveler ma dla mnie dziwnawe proporcje, ale pachnie jak mleko w proszku, konie wcinają. W jednej stajni stoją na tym wszystkie konie, sportowe w wysokich konkursach i źrebne kobyły, nigdy nie było z nimi problemów niedoborowych, kopytowych itp.
A ja mam pytanie. Czy ktoś używał tego na kopyta:
http://www.zooplus.pl/shop/konie/uzupelnienie_paszy/vitamine_mineralien/174292#more
Wychodzi tanio i zastanawiam się nad kupnem.
Na kopyta bardzo dobrym suplementem jest Surefoot Dodsona, przetestowane przez kilka znajomych mi osób-polecają mocno.
Karina7- na kopyta polecam Cortaflex Hoof Magic, naprawdę działa, efekty widoczne już po kilku dniach stosowania (kopyto staje się mocniejsze, nie ma żadnych zadziorów ani pęknięć i ładnie przyrasta)
Ciekawe, po kilku dniach zauważyć zmianę rogu - mnie sie to nigdy nie udało. Róg potrzebuje czasu, żeby zrosnąc, ten co już urósł jest i tyle, nie zmienia się. Kopyto rośnie od góry do dołu. Zmianę w jakości rogu pod koronką widac po ok. miesiącu, jak sie spod "skórki" wysunie. Można zauważyć zmianę w strzałce po ok. 2 tygodniach, podobny czas - może się pojawić zmiana w wewnętrznej warstwie ściany, widzianej od spodu kopyta, ale nie sądzę, żeby niewerkujący właściciel konia tak subtelne zmaiany dostrzegł 😉 "Widać" je raczej pod tarnikiem.