Ktoś, będę dopiero do nich oddawać; mam też ostrza do naostrzenia + maszynkę do przeglądu. Nie wiem czy uda mi się to w najbliższym miesiącu czy w kolejnym dopiero. Jak oddasz pierwsza toteż czekam na opinie 😉
Ja już musiałam ciachnąć Romana. Suszył się godzinami. Zastanawiam się, czy on tak szybko i mocno obrasta z racji wieku już? Reszta koni nadal prawie gładka.
moja kucynelka 145 cm ma już od początku sierpnia zimową sierść i to taką pozadna długą i gęstą . Ma dopiero 4 latka i stoi w stajni zamykanej na noc będe ja golić jakoś w tym tygodniu bo to jest męczące ledwo pójdzie w teren jużmokra .Jest to klacz na której trenuje skoki jakieś małe zawody i tereny do 2 h wiec trzeba . I mam takie pytanie czy jeśli ja wpakuje w poalr z ortalionem póki co będzie ok czy moze jednak zimowa 200 bawełnianą narazie a potem ewentualnie jak będzie mokro mam 200 poliestrową i myśle nad kupnem 300-400 gdyż skoro tak szybko obrosła to moze będzie jej zimno i przy - 20 ja w taką 400 pakowac a jak chłodniej to najwyzej dwie derki zakładać .
Bo mam dwa polary jeden polarowo ortalionowy 1 bawełnianą derke stajenną 200 1 derke ortalionową 200 1 jedną derke którą planuje dać do przeszycia i z tej bedzie 300 lub 400 gram z kapturem
Czy jeszcze mozę mi być coś jeszcze potrzebne jestem nowa w temacie golenia i nie wiem gole bez głowy , nóg i
jakiekolwiek ostrzenie ostrzy nie ma większego sensu. Po naostrzeniu odzyskują one jakieś 60% sprawności, po drugim już tylko 30%..., a ostrzenie z wysyłką kosztuje tyle co połowa nowego. Informację mam z Pet Groom'u. Ja radośnie czyszcze, oliwie i dokręcam swoje ostrza, a jak odmawiają całkiem posłuszeństwa to kupuje nowe, bo po co mi 60% sprawności za pół ceny. Mam ostrza ostera używane codziennie po kilka godzin od dwóch lat i jeszcze nie myślę o ostrzeniu 😉
Ja az sie zdziwilam, ze moj jeszcze "letni". Inne juz lekko ofutrzone sa, a kucynka futrzana jak mamut. Mozliwe, zeby zeszloroczne golenie tak na niego podzialalo ? 🤔 Bo po goleniu nie odrosl nic a nic az do wiosny.
moj ofutrzony w pelnym tego slowa znaczeniu jeszcze nie jest, ale kolor juz zmienil, siersc jest gestsza... modle sie o lagodna zime, nie chce znow lokow na szyi:
tym razem jednak czeka mnie wieksza rozkminka, bo bedziemy bez hali...
kujka - ja tez bez hali jestem, ale gole 😉 Rok temu golilam pierwszy raz (tez bez hali) i powiedzialam sobie ze NIGDY wiecej ofutrzonego konia. Mimo, ze po dworze smigamy (nawet przy -25), to koniowi najwidoczniej krzywda sie nie stala, chory nie byl. A dla mnie to duzo wygodniejsze - suszyc go nie trzeba przez 3 godziny po jezdzie.
Angeel, ja tez pewnie bez golenia nie wytrzymam. nie dodalam tylko, ze mamy angielski boks... ale pewnie skonczy sie tak ze sprawie Panu Ladnemu jakas nieziemsko gruba derke i pojdzie pod noz. chyba wole zeby stal w tym angielskim boksie w derce/derkach ale suchy, niz mokry w mokrej derce bo nie moze wyschnac - tak jak Maniek - 3 godziny i wiecej...
kujka - ja sie balam, ze mi kon zmarznie, pochoruje sie, ofutrzy w derze bez kaptura ogolony przy tych mazurskich temperaturach. A on nic 😉 Tak wiec postanowilam golic 🙂 Wrzucisz jakas 300 albo jeszcze polar pod spod i bedzie gitara 😉 Zreszta, co Ci bede mowic - przeciez wiesz dobrze sama w co konisko swoje ubierac 😀
paa, mój też ciachnięty wczoraj 😉 Jak zwykle zmamuciał okrutnie na początku września, zaczął się kłaczyć chyba już w sierpniu :P Enyłej - już jest ślicznym golasem :P
agata* - ja kupilam ta pierwsza - Brofa 3004. Konia jeszcze nie golilam, ale wlasnie ostrzyglysmy nia psa 😁 Dziala jak ta lala (tfu tfu, oby tak dalej 😉 ). Ja bym sie chyba jednak bala kupic maszynke firmy "Krzak" i bac sie ze wywalilam 300zl w bloto.
Czy po kazdym goleniu powinnam rozkrecac maszynke i ja czyscic w srodku ??
ja też będę ciachać i Siwego i Dracene 😉) pierwszy raz;o ale żeby im krzywdy nie zrobić to poprosiłam Deborah o pomoc 🙇 także jakoś niedługo będziemy działać :kwiatek:
agata*, w zeszlym roku golilam ta druga. ja ogolilam nia jakies 8 koni i pewnie drugie tyle ogolila nia kolezanka. po tylu koniach szybko sie nagrzewala i jest dosc glosna, ale tak to nie mialam zastrzeżeń
agata*, wiem, ze byly w zestawie dwa komplety ostrzy. o roznych dlugosciach, ale zabij mnie, nie pamietam jakie 🙂 ja golilam chyba na dluzszych i bylo akurat
Angeel, ja po kazdym goleniu rozkrecam ta czesc z ostrzami i czyszcze porzadnie. natomiast jesli chodzi o ta czesc gdzie jest silniczek itp - to nie po kazdym. stosunkowo rzadko w sumie.