strzyżenie / golenie koni

Ktoś   Dum pugnas, victor es...
29 września 2011 07:32
czy ktoś ostrzył tu :
http://www.groomer.com.pl/index.php?art=ostrzenie
chce wysłac dwa komplety swoich ostrzy,ale chętnie posłucham opinii....
equi - trudno powiedziec kiedy, na razie Marian ma jeszcze zupelnie letnia siersc, wiec nie ma czego golic :P
Ktoś, będę dopiero do nich oddawać; mam też ostrza do naostrzenia + maszynkę do przeglądu. Nie wiem czy uda mi się to w najbliższym miesiącu czy w kolejnym dopiero.
Jak oddasz pierwsza toteż czekam na opinie 😉
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
29 września 2011 11:05
no ja chcę wysłać - dziś/jutro,więc w takim razie pewnie pierwsza się podzielę 😉
ja gole dopiero listopad i wtedy wsadzam w derę, mój też ma letnią sierść jeszcze 😉
Ja już musiałam ciachnąć Romana. Suszył się godzinami. Zastanawiam się, czy on tak szybko i mocno obrasta z racji wieku już? Reszta koni nadal prawie gładka.
gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
29 września 2011 11:35
moja kucynelka 145 cm ma już od początku sierpnia zimową sierść i to taką pozadna długą i gęstą .
Ma dopiero 4 latka i stoi w stajni zamykanej na noc będe ja golić jakoś w tym tygodniu bo to jest męczące ledwo pójdzie w teren jużmokra .Jest to klacz na której trenuje skoki  jakieś małe zawody i tereny do 2 h wiec trzeba . I mam takie pytanie czy jeśli ja wpakuje w  poalr z ortalionem póki co będzie ok czy moze jednak zimowa 200 bawełnianą narazie a potem ewentualnie jak będzie mokro mam 200 poliestrową i myśle nad kupnem 300-400 gdyż skoro tak szybko obrosła to moze będzie jej zimno i przy - 20 ja w taką 400 pakowac a jak chłodniej to najwyzej dwie derki zakładać .

Bo mam
dwa polary
jeden polarowo ortalionowy
1 bawełnianą derke stajenną 200
1 derke ortalionową 200
1 jedną derke którą planuje dać do przeszycia i z tej bedzie 300 lub 400 gram  z kapturem

Czy jeszcze mozę mi być coś jeszcze potrzebne jestem nowa w temacie golenia i nie wiem gole bez głowy , nóg i 
paa, raczej ten typ tak ma 😉 Mamy w stajni 6 latka ofutrzonego jak mamut, gdzie reszta koni jeszcze myśli o wyjeździe na Karaiby 😉
jakiekolwiek ostrzenie ostrzy nie ma większego sensu. Po naostrzeniu odzyskują one jakieś 60% sprawności, po drugim już tylko 30%..., a ostrzenie z wysyłką kosztuje tyle co połowa nowego. Informację mam z Pet Groom'u. Ja radośnie czyszcze, oliwie i dokręcam swoje ostrza, a jak odmawiają całkiem posłuszeństwa to kupuje nowe, bo po co mi 60% sprawności za pół ceny. Mam ostrza ostera używane codziennie po kilka godzin od dwóch lat i jeszcze nie myślę o ostrzeniu 😉
paa, Ja moją 17latkę też już ogoliłam, zimować zaczęła już w połowie sierpnia 🤔
Mój 16-latek też obrósł i obrasta na potęgę ogolę za tydzień-dwa.
Ja az sie zdziwilam, ze moj jeszcze "letni". Inne juz lekko ofutrzone sa, a kucynka futrzana jak mamut. Mozliwe, zeby zeszloroczne golenie tak na niego podzialalo ?  🤔 Bo po goleniu nie odrosl nic a nic az do wiosny.
kujka   new better life mode: on
29 września 2011 21:45
moj ofutrzony w pelnym tego slowa znaczeniu jeszcze nie jest, ale kolor juz zmienil, siersc jest gestsza... modle sie o lagodna zime, nie chce znow lokow na szyi:

tym razem jednak czeka mnie wieksza rozkminka, bo bedziemy bez hali...
kujka - ja tez bez hali jestem, ale gole 😉 Rok temu golilam pierwszy raz (tez bez hali) i powiedzialam sobie ze NIGDY wiecej ofutrzonego konia. Mimo, ze po dworze smigamy (nawet przy -25), to koniowi najwidoczniej krzywda sie nie stala, chory nie byl. A dla mnie to duzo wygodniejsze - suszyc go nie trzeba przez 3 godziny po jezdzie.
29 września 2011 21:53
Angeel, ja tez pewnie bez golenia nie wytrzymam. nie dodalam tylko, ze mamy angielski boks...
ale pewnie skonczy sie tak ze sprawie Panu Ladnemu jakas nieziemsko gruba derke i pojdzie pod noz. chyba wole zeby stal w tym angielskim boksie w derce/derkach ale suchy, niz mokry w mokrej derce bo nie moze wyschnac -  tak jak Maniek - 3 godziny i wiecej...
kujka - ja sie balam, ze mi kon zmarznie, pochoruje sie, ofutrzy w derze bez kaptura ogolony przy tych mazurskich temperaturach. A on nic 😉 Tak wiec postanowilam golic 🙂 Wrzucisz jakas 300 albo jeszcze polar pod spod i bedzie gitara 😉 Zreszta, co Ci bede mowic - przeciez wiesz dobrze sama w co konisko swoje ubierac 😀
którą lepiej wybrać?

[[a]]http://sewing.com.pl/pl/konto/details/480/19/maszynki/strzy%C5%BCenie-koni/brofa-gts-3004.html[[a]]

http://allegro.pl/elektryczne-nozyce-maszynka-do-strzyzenia-koni-i1840738852.html

z góry dziękuję za wszelkie rady
edit: czy wogole którąkolwiek z nich warto wybrać😉
gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
02 października 2011 16:14
hej a w taką jak dzis pogode w wawie słońce ok 15 -19 stopni w co radzicie ubierać .
A tak wyglada moja ogolona w piątek kucynelka Błyskawica .

paa, mój też ciachnięty wczoraj 😉 Jak zwykle zmamuciał okrutnie na początku września, zaczął się kłaczyć chyba już w sierpniu :P
Enyłej - już jest ślicznym golasem :P
agata* - ja kupilam ta pierwsza - Brofa 3004. Konia jeszcze nie golilam, ale wlasnie ostrzyglysmy nia psa  😁 Dziala jak ta lala (tfu tfu, oby tak dalej 😉 ). Ja bym sie chyba jednak bala kupic maszynke firmy "Krzak" i bac sie ze wywalilam 300zl w bloto.

Czy po kazdym goleniu powinnam rozkrecac maszynke i ja czyscic w srodku ??
ja też będę ciachać i Siwego i Dracene 😉)
pierwszy raz;o ale żeby im krzywdy nie zrobić to poprosiłam Deborah o pomoc  🙇 także jakoś niedługo będziemy działać  :kwiatek:
agata*, w zeszlym roku golilam ta druga. ja ogolilam nia jakies 8 koni i pewnie drugie tyle ogolila nia kolezanka.
po tylu koniach szybko sie nagrzewala i jest dosc glosna, ale tak to nie mialam zastrzeżeń
kujka, jeśli stoi w angielskim boksie to lepiej dwie cieńsze derki niż jedną bardzo grubą.
Angeel, Sigma dzięki za opinie 🙂

Sigma, a jak z ostrzami? krótko goli?
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
03 października 2011 12:24
gajara ale ja unieszczesliwilas  😉 😉
agata*, wiem, ze byly w zestawie dwa komplety ostrzy. o roznych dlugosciach, ale zabij mnie, nie pamietam jakie 🙂 ja golilam chyba na dluzszych i bylo akurat
Sigma - bardzo dziękuję za odpowiedź i zdecyduję się na ta maszynkę w takim razie 🙂
03 października 2011 14:45
Naboo, o dzieki za rade 🙂 a mozesz wyjasnic czemu tak jest?
o, kujka ! Ty sie znasz 😀 Powiedz mi :

Czy po kazdym goleniu powinnam rozkrecac maszynke i ja czyscic w srodku ??
03 października 2011 17:54
Angeel, ja po kazdym goleniu rozkrecam ta czesc z ostrzami i czyszcze porzadnie. natomiast jesli chodzi o ta czesc gdzie jest silniczek itp - to nie po kazdym. stosunkowo rzadko w sumie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się