Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto
nie bijcie :kwiatek:
jakie obiektywy do SONY ALPHA 350
-ruch/sport
-portret
-makro
zdecydowanie polecam Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG HSM MACRO II 😍 idealny obiektyw do sportu i makro , do portretów też 😉
miałam go z sony a200 i obiektyw świetnie z nim współpracował , w każdych warunkach
szczególnie na hali we Wrocławiu.
makro wychodziło bosko , niestety obiektyw musiałam sprzedać , bo aparat się zepsuł , a ja zmieniłam system na canona , ale na pewno do swojej 7d go kupie .
jak znajdę jakies zdj. makro to wstawię 😉
Huculska Ostoja Zgadzam się, sportowe fotoreportaże na hali genialnie wychodziły. Do tej pory to moje ulubione reportażówki ever. 😍
Wiecie co dostałam wczoraj Nicona D90 jest świetny polecam ten aparat 👍
Nie ma to jak mainstreamowy Nicon ! 🏇
dobra, tego nie było.
Przeglądam zdjęcia zrobione Heliosem, szczena momentami opada, a ja powtarzam sobie: kiedyś na pewno !
Ja się ostatnio bawię Zenitem, jak skończę kliszę i dostanę zdjęcia zobaczymy, co z tego wyjdzie 😉
Przy okazji mam pytanie dotyczące przejściówek canon-helios. Co wybrać i czym się kierować, bo na allegro ceny wahają się od 30 do 200 zł.
nie piszcie proszę Nicon, to jest NIKON przecież.
Atamanka, ceny przejściówek mają taki rozstrzał, bo te za 30zł to kawałek cienkiego plastiku, bez soczewki = ostrzyć będziesz tylko do pewnego momentu, nie na nieskończoność. do makro i portretów w sumie dadzą radę.
tez 300zł to już są przejściówki z porządnymi soczewkami, czyli: mimo soczewki, o ile jest dobra, jakość nie pogarsza się tak drastycznie jak w przypadku tanich soczewkowych przejściówek. no i masz ostrzenie na nieskończoność.
które wybierzesz - to już Twoja własna sprawa.
Facella dzięki :kwiatek: W takim razie, tak jak myślałam, bez sensu brać jakąś najtańszą "byle była" 😉
nie, nie, nie. tego nie powiedziałam. jeśli zamierzasz obiektywu używać sporadycznie i właśnie do makro/portretów itp, to najtańsza przejściówka byłaby ok. jeśli już potrzebujesz ostrzenia na nieskończoność, to warto zainwestować, bo to się powinno przełożyć na jakość zdjęć (tańsza = gorsze, droższa = lepsze, ale też nie zawsze! trzeba trafić, poczytać opinie o marce i konkretnym produkcie)
No wiadomo, nie będę kupować najlepszych i najdroższych, bo zwyczajnie nie potrzebuję, ale nie chce też potem żałować, że nie kupiłam lepszej patrząc na zdjęcia 😉 Poczytam zaraz na forach i coś wybiorę.
jeśli kupisz jakąś bez soczewki, to nie powinna wpływać na jakość (-;
robi ktos tutaj fotki FLINTĄ ? + alpha 350 ? 🙂
Robiłem dynaxem jeśli to pomoże. Zastanawiam się, ile osób będzie wiedziało, co to dziadkowa flinta ;>
Niestety, moje ukochane "canonowskie" 18-200 idzie do kalibracji (jak tylko znajdę dokumenty :am🙂. Czy ktoś wie, jak długo się czeka na "wyleczenie" obiektywu i czy koszt przesyłki po naprawie pokrywam ja czy Canon ?
Stiepan za mało tu ludzi pokolenia Minolty 😉
ja po prawdzie nie to pokolenie, a mam kolegę pasjonata i wydaje mi się, że wiem q-;
marne są szanse że dostanę gdzieś fabrycznie nową Sigmę 70-200 ale bez stabilizacji? wycofali ją z produkcji w momencie w którym jeszcze trochę i byłoby mnie na nią stać -.-
pilnie:
mam nikona D300,
zgrywam zdjęcia i zamiast JPG zgrywają mi sie TIFFy...
😲 😲 😲
zawsze zgrywały sie JPGi - jak to zmienić - czy foty da sie uratować? ja nie ma tifów - nie odczytuję
gdzie to nastawić? przestawić?
Dodofon, sprawdź czy nie przestawiłaś sobie formatu zapisu 🙂
Tiff jest lepszy niż jpg, jest formatem bezstratnym co pozwala na większą ingerencję w postprocesie bez utraty jakości.
Większość programów graficznych (również darmowych) powinna otworzyć tiffy i zapisać je jako jpg.
Dodofon, sprawdź czy nie przestawiłaś sobie formatu zapisu 🙂
Tiff jest lepszy niż jpg, jest formatem bezstratnym co pozwala na większą ingerencję w postprocesie bez utraty jakości.
Większość programów graficznych (również darmowych) powinna otworzyć tiffy i zapisać je jako jpg.
już poprzestawiałam
ja nie mam photoshopa i tiffa nie mogę obrobić w innych programach ;-(
Otworzysz je w Gimpie albo IrfanView i zapiszesz sobie jako jpg.
Facella na pewno ktoś w necie ma, sprawdź InterFoto, giełdy foto i allegro.
tym z allegro to już nie ufam 🙄 a używany boję się kupić, bo to już poważny sprzęt i nie wiadomo, co w takim używanym może siedzieć (lub nie)
hej
ma ktos moze ktorys z tych aparatow i moglby mi cos o nich powiedziec + wstawic jakies fotki?
nikon d3100
nikond d3000
canon eos d550
nikon d90
Ktory sposrod nich byscie polecali?
Fisia tu masz przykładowe fotki ze wszystkich aparatów
http://www.pixel-peeper.com/
Wie ktoś może, czy gdzieś w Toruniu dostane obiektyw szerokokątny, albo rybie oko do Nikona D5000? Cena tak do 1000. 🙂
MsCarmen zamiast kopnąć fotoamatora w tyłek to mu jeszcze podsuwasz narzędzie porównawcze 🤬 : )
Fisia jeśli pytasz o takie rzeczy to nic Ci nie da przeglądnięcie przykładowych fotek. W jakości zdjęć dla twojego oka nie będzie różnicy. A jeśli już pytasz o te aparaty to d3100 i d3000 są lustrzankami entry level dla laików, co w praktyce oznacza, że oprócz programów manualnych i półmanualnych będą miały mnóstwo trybów tematycznych, dokładnie jak w aparacie kompaktowym. D90 to starszy, ale bardziej zaawansowany model - masz więc łatwiejszy dostęp do wszystkich funkcji, górny wyświetlacz i inne "półprofesjonalne" bajery. D3100 będzie nieco lepiej pracował w słabym oświetleniu. Ja osobiście brałbym d90 ale wiem, że potrafiłbym wykorzystać jego funkcje. Jeśli chodzi o Ciebie i wybór między d3100/3000, a 550d to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy bardziej kręci Cię logo canona czy nikona.
To i ja się laicko zapytam.
Z ciekawości zerknęłam na zdjęcia Sony H9 (bo takowy posiadam) i większość (oczywiście nie wszystkie) jest taka szczerze powiedziawszy średniej jakości... I o tyle o ile na samym początku było ok, to obecnie jakość zdjęć jest słaba i bardzo ciężko sobie radzi z różnym oświetleniem. I tu pytanie- fotograf sierota, czy te podstawowe Sony naprawdę są takie słabe?
Dodam, że pojęcie mam słabe, ale jakieś mam. Byłam na kursie, na manualu coś wykrzesam, a jednak ani mi, ani fotografowi prowadzącemu nie badzo wychodziło...
a ja mam pytanie:
Czy ktos ma nikona d80?
i czy jest zadowolony z niego?